Inbraakmethoden

De 9 meest voorkomende inbraakmethoden

Een inbraak wordt al lang niet meer uitgevoerd met een koevoet of een baksteen door de ruiten. Door het lawaai is het risico om betrapt te worden veel te groot. Daarom heeft het inbrekersgilde een aantal snellere en stillere methoden omarmt. Graag informeren we u over 9 veel voorkomende technieken en geven we u tips hoe u zich er tegen kunt wapenen.

Inbraak methoden

Inbreken doet men zo

Methode
Sommige oplichters proberen met een smoes uw woning binnen te komen. Denk aan ‘Ik ben van de thuiszorg, mag ik even binnen komen?’ of ‘Mijn kind moet dringend naar het toilet, kan dat even bij u?’. Zo probeert men binnen te komen om geld en andere kostbaarheden te stelen. Soms gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. In veel gevallen zijn bejaarden en senioren de doelgroep van deze groep oplichters.

Hoe te voorkomen?
Er zijn diverse manieren om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc. Doe bijvoorbeeld nooit uw deur open zonder te kijken wie er voor de deur staat. Monteer een kierstandhouder (een stevigere variant van de deurketting) op uw deur, zodat de persoon die voor de deur staat zich nooit naar binnen kan werken zonder dat u dat wil. En bedenk dat medewerkers van bijvoorbeeld banken, verzekeringsmaatschappijen of de thuiszorg nooit onaangekondigd bij u aan de deur komen. Zij zullen hiervoor altijd een afspraak maken. Vergroot de pakkans van de oplichter(s) door het plaatsen van beveiligingscamera's in en rondom uw huis.

Alles over de babbeltruc

Methode
De cilinder van uw deurslot is eigenlijk de kern van het slot. Deze cilinder steekt een klein beetje uit het slot. Als de inbreker deze cilinder verwijderd met speciaal gereedschap, dan kan hij het slot gemakkelijk forceren. U hoort er niets van en de inbreker is slechts enkele seconden bezig. Cilindertrekken komt gemiddeld bij 16% van de inbraakgevallen voor.

Hoe te voorkomen?
Koop het beste deurbeslag voor uw cilinderslot. Wij raden u aan om deurbeslag met minimaal 3 SKG sterren te nemen. Deze is in de meeste gevallen standaard met kerntrekbeveiliging uitgerust. Neem bovendien een alarmsysteem dat u en de politie direct waarschuwen als er inbrekers in uw huis zijn en investeer in een camerasysteem voor een effectief onderzoek naar de (poging tot) inbraak. Een alarm- en camerasysteem werkt bovendien preventief, inbrekers gaan dan graag een huisje verder.

Alles over cilinder trekken

Methode
De Bulgaarse methode houdt in dat inbrekers een cilinderslot dat iets uitsteekt afbreken. Ze draaien het slot stuk met een tang en zo de deur uit, óók als de deur op slot zit. Het is 1 van de meest gebruikte methoden en men is binnen 1 minuut binnen, zonder dure materialen.

Hoe te voorkomen?
U kunt dit voorkomen door het plaatsen van een verzonken cilinderslot of het monteren van een veiligheidsbeslag waardoor het slot niet meer dan 2 millimeter uitsteekt. Beter nog is het plaatsen van een kerntrekbeslag, waarbij de cilinder wordt weggestopt achter een stalen plaatje. Laat daarnaast een alarm- en of camerasysteem monteren, waarmee u niet alleen inbrekers buiten houdt, maar ook de pakkans vergroot.

Alles over de Bulgaarse methode

Methode
Een inbreker komt eenvoudig binnen via een raam boven een ander raam (een ‘bovenlicht’) of deur. Een kleine inbreker heeft slechts een opening van maar 15 centimeter nodig om binnen te komen.

Hoe te voorkomen?

Sluit deze raampjes altijd als u even weg bent of gaat slapen en plaats eventueel 1 of meer barrièrestangen.

Methode
Een deur die niet op het slot zit, openen inbrekers eenvoudig door met een stukje plastic (bijvoorbeeld een credit card of stuk frisdrankfles) via de buitenkant van de deur de sleuf van het slot terug te drukken.

Hoe te voorkomen?
Draai de deur altijd op (nacht)slot en plaats een beveiligingsstrip.

Methode
De inbreker boort een gaatje vlak in de buurt bij de hefboom van raam en deur. Met een hulpstuk wordt vervolgens de sleutel omgedraaid die aan de binnenkant nog in het slot zit of wordt er met een stuk ijzerdraad getracht het slot te openen.

Hoe te voorkomen?
Zorg voor sloten die met een sleutel afsluitbaar zijn en laat de sleutel nooit aan de binnenkant in het slot zitten.

Methode
Hengelen houdt in dat inbrekers met een stuk ijzer via de brievenbus de deurklink aan de binnenkant van de deur naar beneden proberen te drukken. Als de deur niet op slot zit, is de inbreker binnen enkele seconden binnen.

Hoe te voorkomen?
Draai uw deuren altijd op slot en zorg dat de sleutels niet in het slot blijven zitten. Ook kunt u er voor kiezen om de brievenbus af te sluiten of buiten de woning te plaatsen.

Methode
Nog steeds zijn er inbrekers die op pad gaan met een koevoet/breekijzer of een schroevendraaier. Ze wrikken het gereedschap tussen de deurpost en de deur en wrikken de deur open.

Hoe te voorkomen?
Plaats goed gecertificeerd hang- en sluitwerk in stevige kozijnen. Voorzie uw ramen van grendels met sloten, een oplegslot of dievenklauwen en uw deuren van een anti-inbraakstrip. Plaats bovendien een gecertificeerd alarmsysteem.

Methode
Dit is de makkelijkste methode. De inbreker heeft hiervoor geen gereedschap nodig (hij hoeft immers niet te ‘breken’) en hoeft alleen maar op te letten of onoplettende burgers hun deuren en ramen open hebben staan. Zeker in de warmere maanden staan er veel deuren en ramen open en zijn het topmaanden voor de gelegenheidsinbreker. En mocht hij onverwacht de bewoner tegen het lijf lopen, dan maakt hij excuses, zegt bij het verkeerde huis te zijn en vertrekt weer.

Hoe te voorkomen?
Sluit altijd uw ramen en deuren als u weggaat of als u ergens anders in de woning bent. Het is immers maar een kwestie van seconden voor een inbreker zijn slag heeft geslagen.

Inbraakmethode

Weet u eigenlijk hoe inbraakveilig u woont?

Doorloop in 2 minuten onze handige tool en kom er achter hoe inbraakveilig u woont.

Start Veilig Wonen Check

Beveilig uzelf en uw woning

Vaak wordt er gezegd dat als insluipers binnen willen komen, dat ze dat dan toch wel lukt. Des te belangrijker is het dus om een goed en gecertificeerd alarmsysteem te hebben. Zelfs als het inbrekers al lukt om binnen te komen geeft het alarmsysteem direct alarm en zullen ze zich snel uit de voeten maken of grijpt de politie ze in de kraag.

Welk alarmsysteem past bij u? 

Feenstra huisbeveiliging certificeringen

  • Techniek Nederland
  • Feenstra Meldkamer Pac
  • KM req 260x100
  • Borg certificaat beveiliging
  • ACN logo
  • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
  • InstallQ aantoonbaar beter Feenstra