* verplichte velden
Lees hier de veelgestelde vragen + antwoorden over de warmtepomp. Feenstra geeft graag antwoord op al uw vragen. Mocht u uw vraag niet beantwoord zien, dan kunt u altijd bellen met onze Klantenservice voor meer informatie, tel: 088 - 8455 000.
Een boiler is enkel en alleen bedoeld voor het maken van warm water voor bijvoorbeeld de keuken, bad, douche en stoomcabine.
Dat kunt u eenvoudig berekenen. Bereken eerst hoeveel warm water u gemiddeld per dag nodig heeft. Aangenaam warm water heeft een temperatuur van ongeveer 37°C en de temperatuur van het water in de boiler is minimaal 60°C. Daarom wordt voor een watertemperatuur van 37°C 1 deel warm water gemengd met 2 à 2,5 delen koud water.
Voor 100 liter aangenaam warm water van 37 °C heeft u dus een boilerinhoud nodig van 40 liter. Reken er op dat in een gemiddeld bad ongeveer 120 liter water gaat en dat een standaard douchebeurt ongeveer 65 liter kost (bron: Nibud). Tel hier 30 tot 40 liter bij voor extra comfortabel gebruik (bijvoorbeeld langer gebruik). Reken dus ook niet te krap en houd rekening met eventuele gezinsuitbreidingen en bezoek van bijvoorbeeld vrienden en (klein)kinderen.
2 voorbeeld berekeningen:
Deel uw totale warm waterverbruik per dag door 2,5. Bijv. bij een douchebeurt van 9 minuten gebruikt u 65 liter water. Stel in uw huishouden wordt 5 x per dag gedoucht, dan verbruikt u alleen al daarmee 325 liter water. 325 : 2,5 = 130. Een smartboiler met een inhoud van 150 liter volstaat. Meer inhoud is niet echt nodig, omdat u behalve warm water ook koud water verbruikt en u dit bijna in alle gevallen bijmengt om op een aangename temperatuur te komen.
Of stel in uw huishouden wordt 2 x per dag gedoucht, dan verbruikt u daarmee 130 liter water. 130 : 2,5 = 52. Een smartboiler met een inhoud van 50 liter volstaat.
Komt u er niet uit, onze medewerkers helpen u uiteraard graag.
Een douchebeurt kost gemiddeld 65 liter warm water (uitgaande van bij 9 minuten douchen) en een bad kost 120 liter warm water per keer (bron: Nibud). Check de handleiding van uw douchekop voor de exacte informatie.
Feenstra installeert de boilers van Inventum en Itho Daalderop. In de meeste gevallen is aan te raden uw boiler te vervangen door hetzelfde merk. Heeft u bijvoorbeeld nu een Inventum boiler en moet deze vervangen worden, dan adviseren wij deze te vervangen door wederom een Inventum boiler.
Een slimme boiler is zelflerend. Dit zelflerende vermogen zorgt ervoor dat de boiler leert op basis van het verbruikspatroon van de gebruiker en het opwarmen daarop vervolgens aanpast. Hiermee kan in vergelijking met een normale elektrische boiler 10% extra energie bespaard worden. Natuurlijk met behoud van het gewenste comfortniveau.
Uiteraard is het belangrijk om comfort te garanderen en altijd te kunnen voorzien in onverwachte behoeftes aan warm water. Met de handige boost-functie kan op elk moment extra warm water worden aangevraagd, zo blijft het warmwatercomfort gegarandeerd.
Het stroomverbruik van een boiler is afhankelijk van het verbruik door de gebruikers en inhoud van de boiler.
Natuurlijk is het verbruik van een gasboiler anders dan die van een elektrische boiler. In de meest voorkomende gevallen is een HR elektrische boiler efficiënter dan een gasboiler. Voor een elektrische boiler heeft u ook geen gasaansluiting meer nodig.
Elektrische boilers zijn bovendien vaak kleiner dan gasboilers, hebben minder tot geen onderhoud nodig, hebben geen rookgasafvoer nodig en kunnen overal worden geplaatst waar water en elektra aangelegd zijn. Oftewel: een elektrische boiler past vrijwel altijd!
Vanwege de energietransitie neemt het verbruik van aardgas als verwarmingsmiddel in de Nederlandse huishoudens sterk af. Ook om die reden is overstappen naar een elektrische boiler dus aan te raden.
Een boiler bevat geen draaiende delen en is daarom niet storings- of onderhoudsgevoelig. Mocht u uw boiler huren bij Feenstra en heeft deze toch een keer een storing, dan zal Feenstra deze storing kosteloos verhelpen.
Een boiler kan bijna op iedere plaats opgehangen worden. Uiteraard moeten er wel koud en warm waterleidingen van en naar de boiler lopen. Ook moet er een rioolaansluiting gemaakt worden voor de inlaatcombinatie. Onze boilers worden door de vakkundige Feenstra monteur veilig en vakkundig voor u geïnstalleerd.
Op een elektra groep kan maximaal 3500W aangesloten worden. Een keukenboiler is 2000W en wandboilers hebben diverse aansluitvermogens. Kortom, dat hangt af van hoe ‘vol’ de groepen in uw meterkast zijn op moment van installatie.
380V is krachtstroom. De meeste woningen beschikken hier niet over. Standaard beschikt een woning over 220V. Een krachtstroomaansluiting kan aangevraagd worden bij uw energieleverancier.
Nee, dat is niet mogelijk. Een boiler is bedoeld om warm tapwater te maken en kan geen huizen verwarmen.
Hiervoor hebben we een handige stelregel. Moet u langer dan 30 seconden wachten op warm water uit de kraan, dan is een boiler in de buurt van de kraan efficiënter.
Nee, daar is een keukenboiler niet geschikt voor. Die is bedoeld voor voor korte ‘tappingen’. Bovendien heeft een keukenboiler onvoldoende inhoud. Een keukenboiler met een inhoud van 10 liter levert maximaal 20 liter warm water. Daarna wordt de boiler koud. En 20 liter warm water is te weinig voor een douchebeurt.