Koolmonoxide

Lees hier de veelgestelde vragen + antwoorden over koolmonoxide. Feenstra geeft als expert in verwarming graag antwoord op al uw vragen. Mocht u uw vraag niet beantwoord zien, kunt u altijd bellen met onze Klantenservice, tel: 088 - 8455 000.

Veelgestelde vragen over koolmonoxide

Koolmonoxide is een gevaarlijk gas. Dat zal zo blijven! Preventieve maatregelen zijn:

 • Onderhoud door (onze) vakman
 • Een CO-melder (slot op de deur, een ongeluk zit immers in een klein hoekje)
 • Aandacht voor de lichamelijke symptomen die op kunnen treden. 

Nee, onze vakmannen zijn opgeleid om uw woning veilig te houden. Zij controleren de afstelling van de ketel, checken uw rookgasafvoer en doen deugdelijk onderhoud. In sommige situaties spelen invloeden buiten uw cv-ketel een rol bij het ontstaan van hoge concentratie koolmonoxidegassen.

Meer informatie over koolmonoxide

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Het is vooral zo gevaarlijk omdat je het niet ruikt, ziet of proeft. Een grote hoeveelheid koolmonoxide in de lucht leidt al snel tot flauwvallen en zelfs tot de dood als er niet snel wordt ingegrepen.

Een open (verbrandingen)toestel is een ketel of een geiser waarvan het vlammetje niet is afgesloten door een glazen plaatje. Open toestellen onttrekken zuurstof uit de ruimte waarin het toestel zich bevindt. Ventileren is altijd belangrijk (vooral in een ruimte met een open verbrandingstoestel), evenals goed onderhoud van het toestel.

Jaarlijks overlijden er mensen door koolmonoxidevergiftiging, of houden er ernstige gezondheidsklachten aan over. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden open geiser, cv-ketel of gaskachel én te weinig ventilatie. Voorkom vergiftiging door koolmonoxide en neem op tijd de juiste maatregelen.

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) heeft in mei 2017 een overzicht gepubliceerd van de onderzochte CO-melders op merknaam dat consumenten kunnen raadplegen. Consumenten kunnen op deze lijst nagaan of door hen aangeschafte en geïnstalleerde CO-melders veilig zijn bevonden of zijn teruggeroepen door de producent. Als dat laatste het geval is, moet de koolmonoxidemelder niet meer worden gebruikt.

Feenstra plaatst alleen koolmonoxide-melders van Honeywell, model XC70. Deze melders zijn door NVWA goed bevonden.

Onderzoek NVWA downloaden

Er zijn signalen die bij u een alarmbelletje moeten laten afgaan. Bijvoorbeeld gasvlammen die oranje of gelig in plaats van blauw branden en ramen die beslaan. Of als u klachten heeft zoals vermoeidheid, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en hartritmestoornissen. Vaak denken mensen bij deze klachten niet meteen aan koolmonoxidevergiftiging. Neem bij twijfel direct contact op met Feenstra. Bel: 088 8455 000.

Als er een gaslucht bij de ketel hangt, of uw koolmonoxidemelder gaat af, neem dan zo snel mogelijk contact op met Feenstra 088  8455 000. Dit soort meldingen hebben bij ons altijd voorrang.

Wat te doen: 

Bij gaslucht
- Zorg ervoor dat er geen open vuur in huis aanwezig is (sigaretten, kaarsjes, etc.).
- Sluit de gaskraan.
- Zorg voor frisse lucht in huis.
- Ga naar buiten.

Bij koolmonoxide
- Verlaat direct het huis en zorg ervoor dat niemand achterblijft.
- Neem direct contact op met Feenstra.

Alleen precies en veilig werken is goed genoeg. De uitvoering van onze werkzaamheden doen we conform strikte veiligheidsnormen. We werken met hoogwaardig gereedschap en altijd met de beste merken. Onze vakmannen weten waar ze het over hebben, leveren continu kwaliteit en zijn trouw aan de eisen die het werk stelt.

Dus vervangen we wat we moeten vervangen en controleren we altijd zorgvuldig ons werk. Want niet alleen zijn we zuinig op onze mensen, maar ook op onze klanten. Niet voor niets hebben we diverse certificeringen en zijn we aangesloten bij gerenommeerde branche organisaties.

Feenstra bestaat sinds 1947 en als marktleider o.a. in het bezit van de volgende certificeringen:

 • Als enige in Nederland in het bezit van OHSAS 18001 (gezondheid & veiligheid op  werkplek)
 • VCA –certicaat (veiligheid)
 • BRL 6000 (beoordelingsrichtlijnen uitvoering werk)
 • KOMO-instal-certificaat (elke installatie voldoet aan Nederlandse wettelijke eisen)

Dit laat zien dat onze dienstverlening en de organisatie van hoogstaand niveau zijn, hetgeen door de certificerende instanties keer op keer bevestigd wordt. Daarnaast volgen onze monteurs permanente opleidingen via onze interne opleidingscentra en worden verplicht elke maand bijeenkomsten te bezoeken omtrent scholing en nieuwe ontwikkelingen.

Als u een serviceabonnement bij Feenstra heeft, komen wij elke twee jaar uw cv-ketel controleren.
Wij controleren op de volgende punten:

 • Werking van de cv-ketel
 • Veiligheidsinspectie: functioneert de ketel nog naar behoren
 • Het uitvoeren van onderhoud/ reinigen van de cv-ketel
 • Het uitvoeren van rookgasanalyse / rendementsmeting
 • Advies uitbrengen over de status van het toestel

Heeft u een Feenstra serviceabonnement?
Wij begrijpen uw zorg en willen u graag het volgende meegeven. Feenstra is een gecertificeerd installateur. Als uw cv-ketel door Feenstra is geïnstalleerd, wordt deze  standaard voorzien van een Veiligheidspakket. Dit betekent dat de onderstaande punten nagekeken en/of vervangen worden bij installatie. Belangrijk is hierbij het rookgaskanaal, welke meestal maar één ketelleven meegaat.  

Als u uw ketel niet bij Feenstra heeft aangeschaft, maar wel bij ons in onderhoud heeft gebracht, controleren wij vanaf de 1e toestelinspectie ook altijd onderstaande zaken en zullen deze vervangen waar nodig. Tijdens het 2-jaarlijks onderhoud worden deze zaken ook altijd nagekeken en worden er standaard koolmonoxide-metingen door onze monteurs verricht. 

Heeft u geen serviceabonnement bij Feenstra?
Als uw  cv-ketel door Feenstra is geïnstalleerd wordt deze  standaard voorzien van een Veiligheidspakket. Dit betekent dat de bovenstaande punten nagekeken en/of vervangen worden bij installatie. Belangrijk is hierbij het rookgaskanaal, welke meestal maar één ketelleven meegaat. 

Wilt u de zekerheid van een veilige en goedwerkende cv-ketel, dan adviseren wij u om een serviceabonnement voor uw cv-ketel bij Feenstra af te sluiten. Vooraf doen wij altijd een toestelinspectie om te kijken wat de staat van uw cv-ketel is. Tijdens het 2-jaarlijks onderhoud worden bovenstaande zaken ook altijd nagekeken en worden er  standaard koolmonoxide-metingen door onze monteurs verricht.

Heeft u een serviceabonnement bij Feenstra?
Als uw cv-ketel door Feenstra is geïnstalleerd wordt deze  standaard voorzien van een Veiligheidspakket. Daarnaast wordt de veiligheid van uw cv-ketel tijdens het 2-jaarlijks onderhoud altijd nagekeken en worden er standaard koolmonoxide-metingen door onze monteurs verricht. Zo verzekeren wij u van een veilige cv-ketel.

Heeft u geen serviceabonnement bij Feenstra?
Als u geen onderhoudscontract heeft, adviseren wij u om deze alsnog af te sluiten. Wij zullen uw ketel als eerste voorzien van een toestelinspectie om te kijken in welke staat deze verkeerd. Hierbij worden ook metingen uitgevoerd.

Wilt u geen abonnement,  maar wel uw ketel gecontroleerd hebben?
Dan kunt u een APK-Plus bij Feenstra afnemen. Voor een eenmalig bedrag doen wij o.a. een veiligheidsinspectie van uw toestel, een rookgasanalyse en koolmonoxidemeting. 

Een nieuwe cv-ketel installeren bestaat uit meer dan alleen uw cv-ketel vervangen. Wist u dat uw rookgasafvoer, welke ervoor zorgt dat de rookgassen veilig worden afgevoerd, ook gemiddeld maar één ketelleven meegaat? Feenstra zorgt van oudsher standaard dat bij het plaatsen/vervangen van uw cv-ketel uw gasleidingen worden nagekeken op lekkages en een koolmonoxidemeting wordt uitgevoerd. Ook wordt gekeken of de gehele rookgasafvoer vervangen moet worden met een nieuwe dak- en/of muurdoorvoer.

Wij brengen dit Veiligheidspakket tegenwoordig extra onder de aandacht van de klant, omdat Feenstra het belang van een veilige cv-installatie wil benadrukken.

In Nederland is dit niet wettelijk vastgesteld bij aanschaf van een  cv-ketel. Bij de cv-ketels van tegenwoordig wordt het rookgas (wat koolmonoxide-vergiftiging veroorzaakt) naar buiten afgevoerd. Dit is een veilige oplossing, mits ook het rookgaskanaal bij elke nieuwe cv-ketel wordt vervangen en installatie correct gebeurd. Bij Feenstra wordt hier bij installatie/ketelvervanging altijd op gecontroleerd. Daarbij zijn de cv-ketels van tegenwoordig zo intelligent dat zij automatisch afslaan mocht er toch onverhoopt een probleem in de verbranding  van rookgas ontstaat of de schoorsteen verstopt raken. 

Een koolmonoxide-meter bij een geïnstalleerde of onderhouden cv-ketel door Feenstra  is dus niet noodzakelijk. Mocht u dit zelf echter toch prettig vinden, dan kunnen wij deze voor u plaatsen.  

Heeft u een open toestel in huis, dan raden wij u wel aan om een koolmonoxide-melder naast dit toestel te plaatsen of liever nog het toestel te vervangen. Een open (verbrandingen)toestel is een ketel of een geiser waarvan het vlammetje niet is afgesloten door een glazen plaatje. Open toestellen onttrekken zuurstof uit de ruimte waarin het toestel zich bevindt. Ventileren is altijd belangrijk en vooral in een ruimte waarin een open verbrandingstoestel aanwezig is net als goed onderhoud van het toestel. 

Is uw vraag niet beantwoord, neemt u gerust contact op met onze klantenservice 088 - 8455 000.

Heeft u een serviceabonnement bij Feenstra?
Dan is dit mogelijk. Neemt contact op voor meer informatie: 088 8455 000

Heeft u geen serviceabonnement bij Feenstra?
Voordat wij een koolmonoxidemelder plaatsen, willen wij eerst een check uitvoeren of een onderhoudscontract met u afsluiten. Wij zullen zeker weten of de cv-ketel nog in juiste conditie verkeerd voordat wij deze meter plaatsen. Als vakkundig installateur zien wij dit als onze taak.