Subsidie zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen: is er nog subsidie in 2021?

In veel gevallen kunt u voor de aanschaf van zonnepanelen subsidie krijgen. Met de subsidie op zonnepanelen wil de overheid schone energie stimuleren. Er zijn verschillende manieren om (een gedeelte) van uw aankoopbedrag terug te krijgen. Wij zetten alle zonnepanelen subsidies die in 2021 gelden op een rij.

Zonnepanelen prijs

Subsidie zonnepanelen
  • Uitsluitend kwaliteit pv-panelen
  • Altijd inclusief schouw en installatie
  • Minimaal 12 jaar garantie
  • In 1 dag geïnstalleerd

Zonnepanelen kopen met subsidie

Ook in 2021 krijgt u bij het kopen van zonnepanelen subsidie in de vorm van btw-teruggave. De btw geldt voor zowel de materialen als de installatie. Dit is 21% van de aanschafprijs en levert gemiddeld € 900,- op! U krijgt de btw terug, omdat u door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien. Opgewekte stroom die u niet direct gebruikt voor uw eigen huishouden, wordt namelijk teruggeleverd aan het energienet, en voor de btw bent u dus energieleverancier.

Btw-teruggave zonnepanelen

Salderingsregeling

De stroom die u teruglevert aan het energienet wordt verrekend met uw verbruik. Deze terugleversubsidie voor zonnepanelen heet salderen. De aantrekkelijke salderingsregeling blijft tot 2023 en wordt daarna tot 2031 waarschijnlijk geleidelijk afgebouwd. Zo blijft het mogelijk uw investering in zonne-energie in zo’n zeven jaar terug te verdienen, waarna de baten vanzelf volgen.

Minister Wiebes heeft voor deze afbouw van de salderingsregeling een wetsvoorstel ingediend. Bij instemming van de Tweede Kamer is de afbouw in de periode van 2023 tot 2030 jaarlijks negen procent. Uiteindelijk wordt de saldering in kalenderjaar 2030 naar 2031 teruggebracht van 28 naar nul procent. In dit wetsvoorstel staat ook dat alle energieleveranciers verplicht zijn om een terugleververgoeding van minimaal 80 procent van het leveringstarief (dat is de kWh-prijs zonder btw en energiebelasting) te betalen over het resterende deel van de stroom die je met je zonnepanelen teruglevert. Terwijl de saldering dus afneemt wordt dit gedeeltelijk gecompenseerd door een geleidelijke toename van de terugleververgoeding die u van uw energieleverancier ontvangt.

Zonnepanelen blijven winstgevend

Zonnepanelen subsidie voor bedrijven

Ook ondernemers en zakelijke partijen kunnen subsidie krijgen voor zonnepanelen. De overheid heeft zonnepanelen subsidies voor bedrijven in het leven geroepen, omdat energiebronnen volgens de klimaatdoelstellingen in hoog tempo moeten worden verduurzaamd. De subsidies voor organisaties zijn meestal gestaafd op de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Daarom is het aan te raden om onderstaande mogelijkheden af te stemmen met een financieel adviseur.

Bedrijven kunnen in 2021 gebruik maken voor de volgende subsidieregelingen:

Lokale subsidies voor zonnepanelen

Gemeenten en provincies stimuleren doorgaans de aanschaf van zonnepanelen, maar in welke mate verschilt per lokale overheid. Dit kan een vaste vergoeding zijn of een percentage op de aanschafkosten van de zonnepanelen. Op de website van Energiesubsidiewijzer kunt u controleren of er in uw regio subsidie op zonnepanelen gegeven wordt. Ook kunt u contact opnemen met de energiecoördinator van uw gemeente.

Gunstige leningen voor zonnepanelen

Als woningeigenaar kunt u een lening afsluiten met een lage rente voor duurzame aanpassingen aan uw woning. Om in aanmerking te komen voor deze EnergieBespaarlening moet u minimaal twee duurzaamheidsmaatregelen in uw huis toepassen. Denk hierbij aan het isoleren van de woning, het aanschaffen van een zonneboiler, de cv-ketel waterzijdig laten inregelen of een warmtepomp laten installeren. 

Kostenbesparingen zonder subsidies op zonnepanelen

Ook zonnepanelen zonder subsidie zijn rendabel, doordat uw elektriciteitsrekening elke maand flink lager uitvalt. Dit blijkt onder meer uit de volgende berekening van stichting Natuur & Milieu:

Zonnepanelen genereren voor particulieren stroom voor zo’n € 0,16 per wattpiek. De kostprijs van 1 kWh zonnestroom ligt beduidend onder die van 1 kWh stroom (± € 0,23 / kWh). Bovendien ligt die prijs van 1 kWh zonnestroom voor 25 jaar vast. De prijs is immers alleen afhankelijk van de investering, er zijn geen noemenswaardige bijkomende jaarlijkse kosten. Gemiddeld bespaart u in Nederland met tien zonnepanelen zo’n 78% op uw elektriciteitsgebruik (bij een gemiddeld gebruik van 3500 kWh per huishouden).

Zonnepanelen kopen met subsidie

Onze certificeringen voor zonne-energie

  • Zonnekeur Feenstra
  • VCA veiligheids checklist aannemers
  • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
  • Install Q