In sommige gevallen kunt u voor de aanschaf van zonnepanelen subsidie krijgen. Met de subsidie op zonnepanelen wil de overheid schone energie stimuleren. Er zijn verschillende manieren om (een gedeelte) van uw aankoopbedrag terug te krijgen. Wij zetten alle manieren om voordelig zonnepanelen aan te schaffen die in 2023 gelden op een rij.
Vanaf 2023 is het btw tarief voor de aanschaf van zonnepanelen 0% voor plaatsing op een woning. Met de uitzondering van de meterkast compleet vervangen daar blijft de btw op 21%, deze is eventueel terug te ontvangen via de belastingdienst of financieel adviseur. Als consument kunt u gebruik maken van de salderingsregeling: u mag uw opwek wegstrepen tegen uw afname van uw energieleverancier.
Het salderen van zonnepanelen gaat in de toekomst zeer waarschijnlijk veranderen. Tot 2025 maakt u nog gebruik van deze aantrekkelijke regeling. Er ligt een wetswijziging klaar ter goedkeuring door de 2e kamer waarin is voorgesteld om salderen vervolgens tot 2031 geleidelijk af te bouwen. Als hiermee wordt ingestemd, krijgen u van 2025 tot 2031 jaarlijks te maken met een afnemende voordeel. De overheid biedt hiernaast wel een compensatie aan door verplicht te stellen dat energieleveranciers een terugleveringsvergoeding van minimaal 80 procent van het leveringstarief over het resterende deel van de stroom die u teruglevert moet betalen.
Ook ondernemers en zakelijke partijen kunnen subsidie krijgen voor zonnepanelen. De overheid heeft zonnepanelen subsidies voor bedrijven in het leven geroepen, omdat energiebronnen volgens de klimaatdoelstellingen in hoog tempo moeten worden verduurzaamd. De subsidies voor organisaties zijn meestal gestaafd op de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Daarom is het aan te raden om onderstaande mogelijkheden af te stemmen met een financieel adviseur.
Als woningeigenaar kunt u een lening afsluiten met een lage rente voor duurzame aanpassingen aan uw woning. Om in aanmerking te komen voor deze EnergieBespaarlening moet u minimaal twee duurzaamheidsmaatregelen in uw huis toepassen. Denk hierbij aan het isoleren van de woning, het aanschaffen van een zonneboiler, de cv-ketel waterzijdig laten inregelen of een warmtepomp laten installeren.
Ook zonnepanelen zonder subsidie zijn rendabel, doordat uw elektriciteitsrekening elke maand flink lager uitvalt. Dit blijkt onder meer uit de volgende berekening van stichting Natuur & Milieu:
Zonnepanelen genereren voor particulieren stroom voor zo’n € 0,16 per wattpiek. De kostprijs van 1 kWh zonnestroom ligt beduidend onder die van 1 kWh stroom (± € 0,30 / kWh). Bovendien ligt die prijs van 1 kWh zonnestroom voor 25 jaar vast. De prijs is immers alleen afhankelijk van de investering, er zijn geen noemenswaardige bijkomende jaarlijkse kosten. Gemiddeld bespaart u in Nederland met tien zonnepanelen zo’n 78% op uw elektriciteitsgebruik (bij een gemiddeld gebruik van 3500 kWh per huishouden).