Zonnepanelen subsidie 2020

Als het gaat om zonnepanelen, dan gaan de gedachten al snel naar subsidie om de investering te bekostigen. Er zijn verschillende manieren om (een gedeelte) van uw aankoopbedrag terug te krijgen. Daarover hieronder meer. Ook zijn zonnepanelen zonder subsidie rendabel, doordat uw elektriciteitsrekening elke maand flink verlaagd wordt. Zo verdient u de investering snel terug.

Subsidie zonnepanelen

Btw teruggave zonnepanelen

Ook in 2017 is het voor particulieren mogelijk om de btw van zonnepanelen terug te vragen. De btw geldt voor zowel de materialen als de installatie. Dit is 21% van de aanschafprijs die u terug ontvangt en levert gemiddeld € 900,- op! De Belastingdienst maakt dit mogelijk, omdat u hiervoor als ondernemer wordt gezien. Dit komt omdat u de stroom die u opwekt door de zonnepanelen en niet direct gebruikt voor uw huishouden teruggeeft aan het energienet. Dit is mogelijk omdat u door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien, omdat u als particulier stroom terug levert aan het energienet. 

Btw-teruggave zonnepanelen

Salderingsregeling

De stroom die u teruglevert aan het energienet wordt verrekend met uw verbruik. Dit heet salderen. De aantrekkelijke salderingsregeling blijft tot 2023 en wordt daarna tot 2031 afgebouwd. Zo blijft het nog even mogelijk uw investering in zonne-energie in zo’n zeven jaar terug te verdienen, waarna de baten vanzelf volgen.

Zakelijke subsidies voor zonnepanelen

Ook voor ondernemers en zakelijke partijen is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor zonnepanelen. Vanwege de klimaatdoelstellingen moeten in 2020 namelijk 16% van alle energiebronnen duurzaam zijn. Door middel van subsidies probeert de overheid de investering in zonnepanelen te stimuleren. De subsidies voor organisaties zijn meestal gestaafd op de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Daarom is het aan te raden om onderstaande mogelijkheden af te stemmen met een financieel adviseur. 

Lokale subsidies voor zonnepanelen

Gemeenten en provincies stimuleren doorgaans de aanschaf van zonnepanelen, maar in welke mate verschilt per lokale overheid. Dit kan een vaste vergoeding zijn of een percentage op de aanschafkosten van de zonnepanelen. Op de website van Energiesubsidiewijzer kunt u controleren of er in uw regio subsidiemogelijkheden zijn voor de aanschaf van zonnepanelen. Ook kunt u contact opnemen met de energiecoördinator van uw gemeente.

Lening aanvragen voor zonnepanelen

Als woningeigenaar kunt u een lening afsluiten met een lage rente voor duurzame aanpassingen aan uw woning. Om in aanmerking te komen voor deze EnergieBespaarlening moet u minimaal twee duurzaamheidsmaatregelen in uw huis toepassen. Denk hierbij aan het isoleren van de woning, het aanschaffen van een zonneboiler, de cv-ketel waterzijdig laten inregelen of een warmtepomp laten installeren. 

Besparing volgens Natuur & Milieu

natuur en milieu

Zonnepanelen genereren voor particulieren stroom voor zo’n € 0,16 per wattpiek. De kostprijs van 1 kWh zonnestroom ligt beduidend onder die van 1 kWh groen gewassen grijze stroom (± € 0,23 / kWh). Bovendien ligt die prijs van 1 kWh zonnestroom voor 25 jaar vast. De prijs is immers alleen afhankelijk van de investering, er zijn geen noemenswaardige bijkomende jaarlijkse kosten. Gemiddeld bespaart u in Nederland met negen zonnepanelen 50% van uw elektriciteitsgebruik (bij een gemiddeld gebruik van 3500 kWh per huishouden).

Onze certificeringen voor zonne-energie

  • Zonnekeur Feenstra
  • VCA veiligheids checklist aannemers
  • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
  • Install Q