11 vragen over de zonneboiler

Ondergewaardeerde sterspeler in de energietransitie

 • 25/02/2020 1:24pm
 • 7
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Zonnepanelen zijn razend populair. Prima natuurlijk, maar een ándere sterspeler in ‘Team Zonne-energie’ blijft daardoor een beetje in de schaduw: de zonneboiler. Die bescheiden positie is niet terecht. Warm water uit een zonneboiler is een slimme en schone manier om een woning duurzamer en energiezuiniger te maken. Waarom is de zonneboiler nog steeds de grote onbekende in de energietransitie? Zonnepanelen en een zonneboiler, gaat dat wel samen? Hoe combineer je een zonneboiler met een gewone cv-ketel? En hoe werkt een zonneboiler eigenlijk? Antwoorden op deze en andere vragen vindt u in dit artikel.

1. Hoe werkt een zonneboiler?

Voor een zonneboiler is uiteraard zonlicht nodig. De zonnecollector op het dak ‘verzamelt’ de warmte van de zonnestralen. Het zonlicht verwarmt een mengvloeistof van water en glycol in een stelsel van buizen in de collector. Het opgewarmde water wordt daarna opgeslagen in een vat (de boiler). Dat warme water gebruikt u vervolgens in de badkamer, in de keuken of ergens anders in of om het huis. 

2. Wat doet de zonneboiler voor het klimaat?

CO2 is de belangrijkste boosdoener als het gaat om klimaatverandering. Met een zonneboiler neemt uw aardgasverbruik af en dat betekent natuurlijk ook dat u minder CO2 uitstoot. De zonneboiler is in het gebruik volledig CO2-neutraal. Om het systeem zijn werk te laten doen, is wel nog een (kleine) hoeveelheid elektriciteit nodig, voor de circulatiepomp en wat elektronica. 

3. Hoeveel bespaar je met een zonneboiler?

Over een heel jaar genomen zal een gezin dat uit vier personen bestaat met een zonneboiler zo’n 180 m3 gas besparen. Dat is ongeveer de helft van de energie die nodig is voor warm water. Gerekend met het aardgastarief van 2019 levert de zonneboiler dan een voordeel op van zo’n € 140 per jaar. (Bron: MilieuCentraal.) Omdat de prijs van aardgas de komende jaren waarschijnlijk verder zal stijgen, wordt het voordeel in de toekomst alleen maar groter. Vervangt u een elektrische boiler door een zonneboiler, dan bespaart u nog meer. Water verwarmen met behulp van een elektrische boiler is namelijk nog altijd een stuk duurder dan warm water via een combi-cv-ketel. 

Gerelateerd
Zonneboiler rendement

Zonneboiler rendement

Lees meer

4. Wat kost een zonneboiler?

Zoals met de meeste producten, verschilt de aanschafprijs van een zonneboiler per type, merk en leverancier. Voor een zonneboiler van 150 liter en een zonnecollector die daarbij past bent u in de meeste gevallen tussen € 2.000,- en € 3.500, - kwijt. Voor dat bedrag heeft u een compleet systeem, geïnstalleerd en aangesloten op uw bestaande warmwatervoorziening. En van de aanschafprijs gaat nog een flink bedrag aan subsidie af. 

5. Hoeveel subsidie krijgt u op een zonneboiler?

Zonneboilers zorgen ervoor dat het aardgasverbruik afneemt en daarmee ook de uitstoot van CO2. In het Klimaatakkoord is een pakket maatregelen afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen flink terug te brengen. Zonneboilers passen in dat beleid. Daarom heeft de rijksoverheid in 2020 net als in de voorgaande jaren opnieuw een flink bedrag beschikbaar gesteld om de aanschaf van zonneboilers te stimuleren. Koopt u een zonneboiler, dan kunt u een subsidie krijgen die kan oplopen tot € 2.000,-. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet u de zonneboiler wel door een erkend bedrijf laten installeren. Het is mogelijk dat de ‘subsidiepot’ al vóór het eind van het jaar op is. In voorgaande jaren heeft de regering het beschikbare subsidiebedrag alsnog verhoogd, maar het is niet zeker dat dat opnieuw gebeurt. Of de aanschafsubsidie na 2020 terugkeert, is nog niet duidelijk.  

Gerelateerd
Duurzaam investeren

Subsidies om duurzaam te investeren

Lees meer

6. Is de zonneboiler in ieder huis in te bouwen?

De zonneboiler is een echte teamspeler en werkt dus uitstekend samen met zowel bestaande installaties als met nieuwe, duurzame verwarmingssystemen. Of u nu het water verwarmt met een cv-combiketel, een warmtepomp, een pelletkachel of welk ander systeem dan ook, een zonneboiler kunt u er altijd op aansluiten. U verwarmt het water dan altijd éérst maximaal met de energie van de zon. Pas wanneer u water met een hogere temperatuur nodig heeft, neemt het bestaande systeem het van de zonneboiler over.
Gaat u in uw woning van het aardgas af, dan is het mogelijk om de zonneboiler te combineren met elektrische naverwarming of een warmtepomp. De zonneboiler zorgt er dan voor dat u voor het verwarmen van het water in ieder geval zo weinig mogelijk stroom verbruikt.
Warm water van de zonneboiler is niet alleen geschikt voor de douche, het bad of de gootsteen. Ook veel vaatwassers en close-inboilers en sommige wasmachines kunnen rechtstreeks worden aangesloten op een warmwaterleiding.

7. Hoeveel onderhoud heeft een zonneboiler nodig?

De onderhoudskosten van een zonneboiler zijn niet hoog. Het apparaat heeft eigenlijk nauwelijks onderhoud nodig, een regelmatige controle is voldoende. Feenstra adviseert zo’n controle eens per twee jaar te laten uitvoeren. Daarbij is het vooral van belang om te laten nakijken of de water-glycolverhouding nog in orde is. Veel eigenaren van een zonneboiler combineren de controle met het onderhoud van de cv-ketel of de warmtepomp. 

8. Werkt een zonneboiler in de winter ook?

Zonnepanelen leveren vooral veel stroom in de zomer. Toch is het rendement ook in de donkere wintermaanden vaak nog verrassend hoog. Voor de zonneboiler geldt hetzelfde. Hoe warm het water in het boilervat wordt, is afhankelijk van de hoeveelheid energie die de zonnecollector levert. Op een zonnige zomerdag kan de temperatuur van het water in de boiler makkelijk oplopen tot 95 graden. In de wintermaanden levert de zonnecollector uiteraard veel minder warmte, maar toch warmt het water nog flink op. Het bestaande verwarmingssysteem heeft daardoor veel minder energie nodig om het water voor de douche en de keukenkraan op de juiste temperatuur te krijgen. 

Gerelateerd
thumbnail gezin

1 op de 7 Nederlanders wil woning duurzamer maken

Lees meer

9. Hoeveel ruimte is er nodig voor een zonneboiler?

Voor de zonnecollector is ruimte nodig op het dak. Hoeveel dat is, hangt af van de boiler die u kiest. Voor een gezin van vier personen zal een boiler van 200 liter meestal voldoende zijn en daar hoort een collector bij van 3,2 m2 (twee keer 1,6 m2), 4,8 m2 (drie keer 1,6 m2) of 5 m2 (twee keer 2,5 m2). Omdat een zonnecollector altijd in een frame wordt bevestigd, zal het benodigde oppervlak in de praktijk altijd wat groter zijn dan de zonnecollector zelf. Uiteraard laat een betrouwbare en deskundige installateur u van tevoren precies zien hoeveel dakoppervlak de collector gaat innemen. De afmetingen van de boiler zelf verschillen per merk. Een boiler van 200 liter zal niet hoger zijn dan 1,50 meter, met een diameter van maximaal 75 cm. Het gewicht van een zonneboiler van deze afmetingen is inclusief water 200 tot 250 kilogram. 

10. Hoe lang gaat een zonneboiler mee?

De fabrikanten van zonneboilers zijn het niet allemaal met elkaar eens als het gaat over de levensduur. Voor de boiler zelf mag u rekenen op 20 tot 25 jaar, terwijl de zonnecollector op het dak in de meeste gevallen iets langer meegaat. Zelfs bij een pessimistische prognose heeft u in ieder geval ruimschoots de tijd om uw investering terug te verdienen en vervolgens nog jarenlang winst te maken. 

11. Dringen op het dak: kiest u voor zonnepanelen of voor een zonneboiler?

Een zonneboiler en zonnepanelen voorzien uw huis allebei van duurzame energie. En u kunt ze zonder problemen naast elkaar en tegelijk gebruiken. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat u genoeg dakoppervlak heeft met een gunstige ligging: liefst op het zuiden, maar daken op het zuidwesten of zuidoosten kunnen ook geschikt zijn. Is de ruimte op uw dak beperkt, dan kunt u voor een moeilijke keuze komen te staan. Gebruikt u de schaarse vierkante meters voor een zonnecollector of voor zonnepanelen?

Laten we ervan uitgaan dat uw huidige verwarmingssysteem een cv-combiketel is. In dat geval vermindert een zonneboiler uw aardgasverbruik, terwijl de zonnepanelen ervoor zorgen dat u minder elektriciteit (van uw energieleverancier) verbruikt. Kijken we alleen naar het geld, dan zijn zonnepanelen op dit moment de beste keuze. In ongeveer zeven jaar verdient u de investering in zonnepanelen terug. Bij een zonneboiler heeft u daar al gauw twaalf jaar voor nodig. We rekenen dan wel met de huidige gasprijs. Als de komende jaren het aardgastarief flink stijgt (en dat is te verwachten), zal de terugverdientijd van een zonneboiler korter worden.

Wilt u vooral uw CO2-uitstoot omlaag brengen, dan zou u moeten kiezen voor een zonneboiler. Aardgas is namelijk vervuilender dan elektriciteit. Het verbruik van 1 m3 gas veroorzaakt net zoveel CO2-uitstoot als 5 kWh stroom. Als de ruimte op uw dak beperkt is, doet u met een zonneboiler méér voor het klimaat dan met één of twee zonnepanelen. Maar omdat een moderne zonnecollector dezelfde afmetingen en dezelfde kleur (zwart) heeft als een zonnepaneel, kunt u in de meeste gevallen op uw dak zowel stroom als warm water produceren.

Gerelateerd
E book gasloos

E-book Wonen zonder aardgas

Lees meer

In het kort: wat zijn de voordelen van een zonneboiler?
- Met een zonneboiler vermindert u de uitstoot van CO2.
- Een zonneboiler verlaagt uw energierekening.
- De zonneboiler levert het hele jaar door energie.
- Een zonneboiler gaat zo’n 25 jaar mee, de zonnecollector waarschijnlijk nog iets langer.
- Een zonneboiler is op ieder warmwatersysteem aan te sluiten.
- Een zonneboiler vraagt weinig onderhoud.
- De overheid geeft een flinke subsidie op de aanschaf van een zonneboiler.
- Een zonneboiler is goed voor de waarde van uw huis.

In het kort: wat zijn de nadelen van een zonneboiler?
- Een zonneboiler is een flinke investering (tussen € 1.500,- en € 5.000,-).
- Het warme water dat u niet gebruikt, kunt u niet (zoals bij de overtollige stroom van zonnepanelen) terugleveren aan het net.
- Naast de zonneboiler heeft u een aanvullend warmwatersysteem nodig.
- Niet iedereen vindt het een mooi gezicht, zo’n zonnecollector op het dak.
- Op het dak van monumentale panden is het plaatsen van een zonnecollector meestal niet toegestaan.

Poll

Als u duurzame energie in uw woning overweegt, waarvoor zou u dan kiezen?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Michel Bevers 2 maanden geleden

  Gravatar for Michel Bevers

  Ik wil zonneboiler op mijn dak

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Michel Bevers 2 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Michel Bevers,

   Voor meer informatie over een zonneboiler kunt u een kijkje nemen op onze website: https://www.feenstra.com/boiler-geiser/boiler/zonneboiler/. U kunt hier ook gelijk een advies aanvraag indienen, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.
   U kunt ook een mail sturen naar [email protected] met uw adresgegevens en telefoonnummer, dan nemen wij contact met u op.

   Met Vriendelijke Groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Wim Stevenhagen 15 maanden geleden

  Gravatar for Wim Stevenhagen

  Geen geschikt dak voor PV en/of Zonne panelen?
  Plaats een muisstille Windside windturbine bij je huis (0-5dB) en gebruik de stroom om via een verwarmingselement de Boiler inhoud te verwarmen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • A.M. van Meel 15 maanden geleden

  Gravatar for A.M. van Meel

  Zou u mij een passende offerte kunnen geven voor een zonneboiler compleet gemonteerd met alles erop en eraan?
  Alvast hartelijk dank voor uw reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Jos van Meel.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare A.M. van Meel 15 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Meneer Van Meel,

   Wij voorzien u graag van een offerte op maat voor uw zonneboiler.
   U kunt een kijkje nemen op onze website voor meer informatie. https://www.feenstra.com/boiler-geiser/boiler/zonneboiler/ U kunt direct online een aanvraag indienen. Wij nemen dan binnenkort contact met u op. Het is ook mogelijk om een e-mail te sturen naar [email protected] met uw adresgegevens en telefoonnummer, zodat wij contact met u opnemen.

   Met vriendelijke groeten,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Wim Stevenhagen 15 maanden geleden

  Gravatar for Wim Stevenhagen

  's Nachts slapen PV-Panelen en in de winter hebben ze hun Winterslaap.
  Niet iedereen heeft voldoende ruimte om zijn Elektrische behoefte via PV-Panelen op te wekken.

  Het is dan heel eenvoudig om middels een of meerdere muisstille Windside windturbines deze nodige Energie aan te vullen. Wind staat los van de zon, de combinatie Wind & Zon is ideaal.
  Graag zag ik wat meer informatie over Windenergie bij het Woonhuis.
  Windenergie kan ook mooi en echt muisstil zijn (0-5dB).

  p.s. In 2005 heb ik hiermee in Parijs de Gouden Europese EEP-Award uitgereikt gekregen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Marina Wim Stevenhagen 4 maanden geleden

   Gravatar for Marina

   En wie heeft er dan last van de slagschaduw van de windturbine (ik zelf, de buren)? Dat heeft op mij hetzelfde effect als een stroboscoop: om gek van te worden.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Wim Stevenhagen 15 maanden geleden

  Gravatar for Wim Stevenhagen

  PV-panelen, oost-west geplaatst, zijn aanwezig. Ruimte voor zonnepanelen al gereserveerd.
  Maar dan de boiler, het liefst zou ik hem buiten op het bijkeuken dak plaatsen. Maar dat vraagt dan om extra isolatie. Is daar iets over bekend ??
  In de winter kan ik hem extra verwarmen met mijn muisstille Windside windturbine (0-5dB), deze werkt gewoon door, als mijn PV-panelen hun winterslaap hebben. Simpel een verwarming element in de boiler.
  Het huis verwarm ik al deels met IR-panelen. Kamer en Badkamer verwarm ik daarmee.
  Mooie stille windenergie.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Wim Stevenhagen 15 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Stevenhagen,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Wij hebben geen brede ervaring van het buiten bufferen van warm water.
   Het advies is om deze vraag bij de fabrikant van dergelijke systemen neer te leggen.
   Onze expertise ligt meer bij het installeren en beheren.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Floris 15 maanden geleden

  Gravatar for Floris

  Een zonneboiler, hoe duurzaam ook, heeft een nadeel: hij produceert warm water. Niks meer niks minder. In de zomer is er teveel warm water en in de winter te weinig. Als je in der zomer met vakantie van huis bent loopt het voorraadvat vol met heet water en dat blijft dan zo. De elektriciteit uit zonnepanelen kan overal voor ingezet worden, en als men met vakantie is blijven zonnepanelen rustig doorgaan met (terug)leveren. Zodra de salderingsregel is uitgefaseerd wordt het heel interessant om geen zonnestroom meer terug te leveren maar er o.a. tapwater mee te verwarmen. De terugkeer van de (slimme) elektrische boiler! Bovendien hebben zonnepanelen veel minder onderhoud nodig dan een zonneboiler.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Floris 14 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Floris,

   Het klopt dat een zonneboiler in de zomer meer produceert dan in de winter. Het proces stopt inderdaad als het voorraadvat op temperatuur is. Dit seizoen probleem hebben PV panelen ook. Die produceren ook weinig in de winterperiode, maar de opbrengst van PV panelen loopt inderdaad door in de zomer, omdat de niet direct gebruikte elektriciteit dan aan het net wordt terug geleverd.

   Een zonneboiler haalt tot wel 40-50% van de thermische energie uit ingestraald zonlicht. Een PV paneel heeft een typisch rendement voor de omzetting van zonlicht naar elektriciteit van 14-17%. Het omzetten van door PV opgewekte elektriciteit in warm water is dus 3 keer minder energie-efficiënt dan warm water direct opwekken met een zonneboiler.

   Let op! Gebruik van zonlicht is een uitstekende methode om te verduurzamen. Voor als je er warm water mee maakt of elektriciteit. Belangrijk is om per woning de situatie te bekijken, zodat de mogelijkheden en wensen besproken kunnen worden.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Gerard Bart 16 maanden geleden

  Gravatar for Gerard Bart

  Het verhaal mist nog informatie over de PVT-panelen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Gerard Bart 15 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste mevrouw Langerhorst,

   Bedankt voor uw bericht en vraag. Graag geven wij meer informatie over PVT zonnepaneel.

   Een Photo Voltage Thermisch (PVT) zonnepaneel is een combinatie waarbij het opwekken van warmte en stroom in dezelfde collector is verwerkt. Dit PVT principe is een combinatie van stroom opwekken en de warmte tegelijkertijd gebruiken voor het verwarmen van water. Het warme water kan vervolgens worden aangewend voor verwarming, warm water of het voeden van een warmtepomp.
   Wij hebben op dit moment deze panelen nog niet in ons assortiment.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Elisabeth Langerhorst Gerard Bart 15 maanden geleden

   Gravatar for Elisabeth Langerhorst

   Wat zijn PVT panelen aub? Ik sta op her punt om zonnepanelen aan te schaffen...

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.