Sluipverbruik van stroom en gas

Stiekeme slurpers in huis

 • 20/11/2019 12:00pm
 • 34
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Steeds meer mensen gaan bewust om met energie in en om het huis. Maar weet u hoeveel gas en stroom u ónbewust verbruikt? In talloze woningen tikt de energiemeter dag in dag uit onverstoorbaar en onnodig verder – en niemand heeft het in de gaten! Sluipverbruik noemen we dat. Soms is het onvermijdelijk, maar héél vaak kunt u er wél iets tegen doen. In dit artikel leest u hoe u de strijd aanbindt met stiekeme slurpers van stroom en aardgas.  

De comfortstand van de cv-ketel

Veel cv-ketels hebben een ‘comfort-stand’. Die zorgt ervoor dat er altijd een vooraadje warm water voor u klaar staat. Als u ergens in huis de kraan opendraait, beschikt u vrijwel direct over warm water. Dat is inderdaad heel comfortabel, maar door het warm houden van het water verbruikt u natuurlijk wél gas. In de gebruiksaanwijzing van uw ketel ziet u hoe u de comfort-stand kunt uitschakelen. U moet dan wat langer op warm water wachten en u verbruikt iets meer water, maar u bespaart op het gasverbruik. Kijk meteen even of er op uw cv-ketel een eco-stand zit; daarmee wordt het apparaat nóg zuiniger.  

Oude koelkast of vriezer

Koelkasten, vriezers en koel-/vriescombinaties staan dag en nacht aan, het hele jaar door. Daar is weinig aan te veranderen. Maar het is natuurlijk ook weer niet de bedoeling dat uw koel- en vriesapparatuur méér stroom verbruikt dan nodig is. Wilt u dat voorkomen, dan is het om te beginnen verstandig om eens naar de leeftijd van de koelkast of vriezer te kijken. Net als veel andere apparaten zijn koelkasten en vriezers de afgelopen jaren beter, zuiniger en efficiënter geworden. Staat in uw huis een koelkast die al flink op leeftijd is, dan zal de elektriciteitsmeter sneller tikken dan bij een gloednieuw, energiezuinig apparaat. Een koel-vriescombinatie die tien tot vijftien jaar oud is, verbruikt ruim 200 kWh per jaar méér dan een nieuw apparaat met een Energielabel A+++. Op uw energierekening maakt dat al gauw zo’n € 50,- verschil en wordt het serieus de moeite waard om aan vervanging te denken.  

Gerelateerd
besparen gasverbruik

Wat u kunt doen om uw gasverbruik naar beneden te brengen

Lees meer

Koelkast in schuur of garage

Ook de plaats waar uw koel- en vriesapparatuur staat, heeft invloed op het energieverbruik. De meeste koelkasten en vriezers hebben een klimaatklasse N. Dat betekent dat ze prima werken bij een omgevingstemperatuur tussen 16°C en 32°C. Maar staat het apparaat in de garage of in de schuur, dan zal het kwik in de winter wel eens onder de 16 graden duiken en kan het in de zomer warmer worden dan 32 graden. Dat heeft niet alleen een nadelig effect op de werking; uw koelkast of vriezer gaat ook meer energie verbruiken. Er zijn uitzonderingen, maar in de meeste gevallen geldt dat een koel- of vriesapparaat het beste (en het zuinigste) functioneert als het in de woning zelf staat. En als de koelkast in de schuur er vooral staat om in de zomer vanuit de tuin snel iets kouds te kunnen pakken, is het een goed idee om van oktober tot en met maart de stekker eruit te laten. Verbruikt ’ie toch een halfjaar lang geen stroom.   

De koelkast heeft een Energielabel én een klimaatklasse

Koopt u een nieuwe koelkast, let dan goed op het Energielabel. A+ lijkt heel zuinig, maar verbruikt bijna twee keer zoveel energie als een koelkast met Energielabel A+++. Ook de klimaatklasse is iets om goed in de gaten te houden, zodat u van tevoren weet onder welke omstandigheden uw koelkast optimaal functioneert.  

Klimaatklassen voor koelkasten en vriezers

SN (subnormaal): voor omgevingstemperaturen tussen +10°C en +32°C 
N (normaal): voor omgevingstemperaturen tussen +16°C en +32°C 
ST (subtropisch): voor omgevingstemperaturen tussen +16°C en +38°C 
T (tropisch): voor omgevingstemperaturen tussen +16°C en +43°C 

Elektrische boiler

In veel woningen is de elektrische boiler de állergrootste sluipverbruiker van elektriciteit. Eigenlijk is dat heel logisch. Een boiler zorgt er namelijk voor dat u altijd over een flinke voorraad warm water beschikt. Om de temperatuur van het water op peil te houden, is voortdurend elektriciteit nodig. Uiteraard verbruikt een kleine keukenboiler minder dan een grotere boiler, die ook het water voor douche en bad warm houdt. Maar stroom slurpen doen ze allemaal; een gemiddelde boiler in een Nederlandse woning verbruikt zo’n 1.500 kWh (ongeveer € 350,-) per jaar. Wilt u dat stiekeme stroomverbruik verlagen, dan kunt u kiezen voor een slimme, zelflerende boiler. Daarmee kunt u de boiler bijvoorbeeld op afstand aan- en uitzetten én de temperatuur van het water instellen. Ook met een ‘gewone’ elektrische boiler kunt u de temperatuur van het water overigens verlagen. Stelt u de temperatuur niet in op 90 graden maar op 60 graden, dan neemt uiteraard het energieverbruik af. En als u een paar dagen weggaat of wekenlang op vakantie bent, is het logisch om de boiler uit te zetten.  

Gerelateerd
Bespaartips

De techniek is uw vriend: 11 handige bespaartips

Lees meer

Stoken voor de buren

De voorkant van een radiator zorgt ervoor dat het in de kamer lekker warm wordt. De achterkant geeft óók warmte af, maar die verdwijnt grotendeels door de muur naar buiten. Zeker als u in een wat ouder huis woont, met niet of matig geïsoleerde muren, gaat de energie die nodig is voor het verwarmen van de achterzijde van de radiator bijna helemaal verloren. Brengt u achter de radiator folie aan tegen de muur, dan komt een flink deel van de warmte alsnog in uw kamer terecht.  

Een cv-ketel verbruikt óók stroom

Bij een cv-ketel denken we vooral aan aardgas. Wat lang niet iedereen weet, is dat een cv-ketel ook elektriciteit verbruikt. Vooral bij de wat oudere modellen kan het stroomverbruik flink oplopen. Gaat uw cv-ketel al vijftien jaar of langer mee, dan is het hoog tijd om aan een nieuwe te denken. Daarbij kijkt u natuurlijk éérst naar duurzame alternatieven, zoals een warmtepomp. Is dat in uw huis (nog) niet mogelijk, dan betekent een nieuwe cv-ketel sowieso een flinke energiebesparing, want moderne ketels zijn zuiniger met gas én met stroom.  

Gerelateerd
Cv-ketel

Nieuwe cv-ketel?

Lees meer

Standby

Misschien wel de meest beruchte sluipverbruiker is de standby-knop of de sluimerstand. Of het nu de televisie is of de computer, de telefoonoplader of een halogeenlamp met een transformator, in de standby- of sluimerstand blijven ze stroom verbruiken. Als het apparaat een uit-knop heeft, is het altijd beter om die te gebruiken dan de standby-knop. Staan er verschillende apparaten dicht bij elkaar, dan is een contactdoos met een aan-uitschakelaar een goed idee.  

Goed onderhoud

Als een cv-ketel niet optimaal functioneert, gaat een deel van de energie verloren. Ook dát is een vorm van sluipverbruik. Regelmatig onderhoud kan voorkomen dat het rendement van uw cv-ketel onnodig laag is. De onderhoudsbeurt door de installateur is een goed moment om ook eens te vragen naar de temperatuur van het water. Staat die afgesteld op maximaal 60 graden, dan is de cv-ketel pas écht zuinig en wordt uw kamer bovendien aangenaam en gelijkmatig warm.

Irritante huisgenoten

Soms zijn de meest irritante energieverspillers géén apparaten met een stekker of een gasaansluiting, maar uw eigen huisgenoten. U herkent het vast wel: er branden lampen in een kamer waar niemand is, de thermostaat staat op 21 met de achterdeur open en de douche stroomt onafgebroken maar in de badkamer is niemand te bekennen. Het zijn vormen van sluipverbruik waar geen simpele technische oplossing voor is. In zulke gevallen werkt een goed gesprek meestal het beste. Een gezamenlijke blik in de meterkast én op de energierekening kan een prima begin zijn voor zo’n gesprek.  

Poll

Wat gaat u doen tegen sluipverbruik in uw huis?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Wout van Beerschoten 5 dagen geleden

  Gravatar for Wout van Beerschoten

  Wil je nog meer besparen? NOOIT EN TE NIMMER FEENSTRA BELLEN,JE STAAT AL GAUW 30 MINUTEN IN DE WACHT E N HEB JE EEN AFSPRAAK GEMAAKT,GROTE KANS DAT JE WORDT AFGEBELD,DUS DAAR VALT NOG HEEL WAT TE BESPAREN.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Wout van Beerschoten 4 dagen geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Wout van Beerschoten,

   Zo te lezen bent u niet tevreden met onze service, dit is natuurlijk niet waar wij voor willen staan.
   Als wij nog iets voor u kunnen betekenen dan ontvangen wij graag uw adres gegevens in een email naar [email protected] zodat wij met u mee kunnen kijken.

   Met Vriendelijke Groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Iris 36 dagen geleden

  Gravatar for Iris

  Wat is zuiniger in zowel electra als waterverbruik? Een quooker met koud- en warmwateraansluiting, of met alleen koudwateraansluiting?
  Met een warmwateraansluiting, slaat de CV-ketel elke keer aan, als je met de kraan warm of kokend water vraagt. Met een koudwateraansluiting gaat de CV-ketel nooit aan. De quooker verwarmt het water volledig. Maakt het bij deze vraag uit of men steeds kleine beetjes warm water afneemt (en het warme water uit de CV ketel de quooker nog niet bereikt heeft voor de kraan weer uit gaat), of dat met grote hoeveelheden afneemt, bijvoorbeeld bij het met de hand afwassen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Frans van der Meij 6 maanden geleden

  Gravatar for Frans van der Meij

  Wij waren er wel bekend mee maar vonden het wel best zo alles in de standby stand, we gaan er nu zeker wat aan doen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Patrick 6 maanden geleden

  Gravatar for Patrick

  Het aanschaffen van een nieuwe CV ketel zou ik niet direct aanraden op dit moment. Gezien de regeling dat elke gemeente in 2021 zijn warmteplan bekend moet maken om uiteindelijk van het gas af te kunnen. Als je een ketel hebt van circa 15 jaar zou ik nu aanraden om een CV ketel te huren als andere oplossingen niet mogelijk zijn.
  Tenzij je erg veel waarde hecht aan bezit van een ketel is het nu niet handig om een ketel aan te schaffen gezien de onzekerheid.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • John 6 maanden geleden

  Gravatar for John

  Ik lees helemaal niets over de stille energie slurpende slimme digitale meters. Hiervan is toch inmiddels bekendn, dat deze een aangesloten apparaat in ruststand meetellen en de energie daarvan meenemen?
  Als u niet begrijpt, wat ik bedoel, dan is dat jammer en gebrek aan onderliggende kennis.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Wim 7 maanden geleden

  Gravatar for Wim

  In Duitsland kwam ik een Instant Heater tegen voor het verwarmen van water. Water wordt dan pas verwarmd als je het nodig hebt en niet constant op temperatuurt gehouden. Waarom wordt deze in Nederland niet vaker toegepast?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Annis Andree Wim 6 maanden geleden

   Gravatar for Annis Andree

   Dat vraag ik me nou ook altijd af. Ik heb er inmiddels eentje in mijn Nerlandse huis laten plaatsen voor 325E maar er moest wel een hele groep voor geplaatst wat in mijn Duitse huis helemaal niet nodig was want daar zou de stroom sterker zijn. Ook al zo raar. Maar ik moest er hier in Nederland wel hemel en aarde voor bewegen om het gedaan te krijgen, niemand wist waar ik, n vrouw nog wel, het over had, pfffff.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jh van der veen 7 maanden geleden

  Gravatar for Jh van der veen

  Zeker kijk ik naar sluip verbruik, maar er zijn ook apparaten , waar je dan de stekker ervan uit haalt ,die je dan telkens weer opnieuw moet instellen ,dus dat is vaak de narigheid ,en laat je deze aan de stroom

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Wim van Campen 7 maanden geleden

  Gravatar for Wim van Campen

  In ons huis zitten twee, wat ik maar zal noemen, "ventilatiekanalen". Eén vanuit de keuken, en éen vanuit de badkamer. Er zitten volgens mij ventilatoren in die kanalen die door electriciteit worden aangedreven. De ene in de badkamer gaat draaien als je de ventilatie aanzet (knop met stipjes). De andere draait permanent, hoewel in de keuken eenzelfde knop zit. Ik vraag me af of de ventilatie in de keuken een installatiefout is. Het lijkt me dat niet alleen het vocht uit de keuken tijdens het koken, maar ook de warmte als je niet staat te koken linea recta de buitenlucht wordt ingeblazen. ....... Iets aan te doen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Wim van Campen 41 dagen geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Van Campen,

   De ventilatie in uw keuken is geen installatiefout. Een mechanische ventilatie draait altijd dag en nacht op verschillende standen, net als onze ademhaling. Bij het ventileren is het belangrijk dat er verse lucht de woning in komt en het vuile lucht door de mechanische ventilatie wordt afgevoerd. Belangrijk is om de ventilatie en de kanalen regelmatig te laten reinigen. Op onze website kunt u meer informatie hierover vinden. https://www.feenstra.com/ventilatie/

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • twester 7 maanden geleden

  Gravatar for twester

  Ik heb zowel boven als beneden vloerverwarming met allebei hun eigen pomp. Die pompen draaien het hele jaar door, want s zomers uitschakelen schijnt niet goed te zijn, omdat de pomp dan vast kan gaan zitten. Is een tijdschakelaar een goede oplossing, die de pomp ca een half uurtje per dag laat draaien?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare twester 41 dagen geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Goedemiddag Twester,

   Wij adviseren inderdaad om in de zomermaanden de pomp niet uit te schakelen. Het is zeker een goede oplossing om in de zomermaanden een tijdschakelaar te gebruiken.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Patrick twester 6 maanden geleden

   Gravatar for Patrick

   Ik heb zelf een pompschakelaar ertussen gezet. Op temperatuur wordt hij ingeschakeld. Als hij een dag geen signaal krijgt om te draaien, gaat hij een minuut draaien om, zoals je zelf ook aangeeft, te voorkomen dat de pomp vast gaat zitten. Is erg aan te raden gezien de besparing die het oplevert.
   Voorbeeld voor de beeldvorming: https://www.bol.com/nl/p/eco-pump-switch-hy-02-vloerverwarming-pompschakelaar/9200000021782900/

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Vlottes H 7 maanden geleden

  Gravatar for Vlottes H

  probeer vanaf eind september tot eind april , indien mogelijk een open trap afsluitbaar te maken. Er gaat zeel veel warmte verloren via de open trappen!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.