Sluipverbruik van stroom en gas

Stiekeme slurpers in huis

 • 20/11/2019 12:00pm
 • 21
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Steeds meer mensen gaan bewust om met energie in en om het huis. Maar weet u hoeveel gas en stroom u ónbewust verbruikt? In talloze woningen tikt de energiemeter dag in dag uit onverstoorbaar en onnodig verder – en niemand heeft het in de gaten! Sluipverbruik noemen we dat. Soms is het onvermijdelijk, maar héél vaak kunt u er wél iets tegen doen. In dit artikel leest u hoe u de strijd aanbindt met stiekeme slurpers van stroom en aardgas.  

De comfortstand van de cv-ketel

Veel cv-ketels hebben een ‘comfort-stand’. Die zorgt ervoor dat er altijd een vooraadje warm water voor u klaar staat. Als u ergens in huis de kraan opendraait, beschikt u vrijwel direct over warm water. Dat is inderdaad heel comfortabel, maar door het warm houden van het water verbruikt u natuurlijk wél gas. In de gebruiksaanwijzing van uw ketel ziet u hoe u de comfort-stand kunt uitschakelen. U moet dan wat langer op warm water wachten en u verbruikt iets meer water, maar u bespaart op het gasverbruik. Kijk meteen even of er op uw cv-ketel een eco-stand zit; daarmee wordt het apparaat nóg zuiniger.  

Oude koelkast of vriezer

Koelkasten, vriezers en koel-/vriescombinaties staan dag en nacht aan, het hele jaar door. Daar is weinig aan te veranderen. Maar het is natuurlijk ook weer niet de bedoeling dat uw koel- en vriesapparatuur méér stroom verbruikt dan nodig is. Wilt u dat voorkomen, dan is het om te beginnen verstandig om eens naar de leeftijd van de koelkast of vriezer te kijken. Net als veel andere apparaten zijn koelkasten en vriezers de afgelopen jaren beter, zuiniger en efficiënter geworden. Staat in uw huis een koelkast die al flink op leeftijd is, dan zal de elektriciteitsmeter sneller tikken dan bij een gloednieuw, energiezuinig apparaat. Een koel-vriescombinatie die tien tot vijftien jaar oud is, verbruikt ruim 200 kWh per jaar méér dan een nieuw apparaat met een Energielabel A+++. Op uw energierekening maakt dat al gauw zo’n € 50,- verschil en wordt het serieus de moeite waard om aan vervanging te denken.  

Gerelateerd
besparen gasverbruik

Wat u kunt doen om uw gasverbruik naar beneden te brengen

Lees meer

Koelkast in schuur of garage

Ook de plaats waar uw koel- en vriesapparatuur staat, heeft invloed op het energieverbruik. De meeste koelkasten en vriezers hebben een klimaatklasse N. Dat betekent dat ze prima werken bij een omgevingstemperatuur tussen 16°C en 32°C. Maar staat het apparaat in de garage of in de schuur, dan zal het kwik in de winter wel eens onder de 16 graden duiken en kan het in de zomer warmer worden dan 32 graden. Dat heeft niet alleen een nadelig effect op de werking; uw koelkast of vriezer gaat ook meer energie verbruiken. Er zijn uitzonderingen, maar in de meeste gevallen geldt dat een koel- of vriesapparaat het beste (en het zuinigste) functioneert als het in de woning zelf staat. En als de koelkast in de schuur er vooral staat om in de zomer vanuit de tuin snel iets kouds te kunnen pakken, is het een goed idee om van oktober tot en met maart de stekker eruit te laten. Verbruikt ’ie toch een halfjaar lang geen stroom.   

De koelkast heeft een Energielabel én een klimaatklasse

Koopt u een nieuwe koelkast, let dan goed op het Energielabel. A+ lijkt heel zuinig, maar verbruikt bijna twee keer zoveel energie als een koelkast met Energielabel A+++. Ook de klimaatklasse is iets om goed in de gaten te houden, zodat u van tevoren weet onder welke omstandigheden uw koelkast optimaal functioneert.  

Klimaatklassen voor koelkasten en vriezers

SN (subnormaal): voor omgevingstemperaturen tussen +10°C en +32°C 
N (normaal): voor omgevingstemperaturen tussen +16°C en +32°C 
ST (subtropisch): voor omgevingstemperaturen tussen +16°C en +38°C 
T (tropisch): voor omgevingstemperaturen tussen +16°C en +43°C 

Elektrische boiler

In veel woningen is de elektrische boiler de állergrootste sluipverbruiker van elektriciteit. Eigenlijk is dat heel logisch. Een boiler zorgt er namelijk voor dat u altijd over een flinke voorraad warm water beschikt. Om de temperatuur van het water op peil te houden, is voortdurend elektriciteit nodig. Uiteraard verbruikt een kleine keukenboiler minder dan een grotere boiler, die ook het water voor douche en bad warm houdt. Maar stroom slurpen doen ze allemaal; een gemiddelde boiler in een Nederlandse woning verbruikt zo’n 1.500 kWh (ongeveer € 350,-) per jaar. Wilt u dat stiekeme stroomverbruik verlagen, dan kunt u kiezen voor een slimme, zelflerende boiler. Daarmee kunt u de boiler bijvoorbeeld op afstand aan- en uitzetten én de temperatuur van het water instellen. Ook met een ‘gewone’ elektrische boiler kunt u de temperatuur van het water overigens verlagen. Stelt u de temperatuur niet in op 90 graden maar op 60 graden, dan neemt uiteraard het energieverbruik af. En als u een paar dagen weggaat of wekenlang op vakantie bent, is het logisch om de boiler uit te zetten.  

Gerelateerd
Bespaartips

De techniek is uw vriend: 11 handige bespaartips

Lees meer

Stoken voor de buren

De voorkant van een radiator zorgt ervoor dat het in de kamer lekker warm wordt. De achterkant geeft óók warmte af, maar die verdwijnt grotendeels door de muur naar buiten. Zeker als u in een wat ouder huis woont, met niet of matig geïsoleerde muren, gaat de energie die nodig is voor het verwarmen van de achterzijde van de radiator bijna helemaal verloren. Brengt u achter de radiator folie aan tegen de muur, dan komt een flink deel van de warmte alsnog in uw kamer terecht.  

Een cv-ketel verbruikt óók stroom

Bij een cv-ketel denken we vooral aan aardgas. Wat lang niet iedereen weet, is dat een cv-ketel ook elektriciteit verbruikt. Vooral bij de wat oudere modellen kan het stroomverbruik flink oplopen. Gaat uw cv-ketel al vijftien jaar of langer mee, dan is het hoog tijd om aan een nieuwe te denken. Daarbij kijkt u natuurlijk éérst naar duurzame alternatieven, zoals een warmtepomp. Is dat in uw huis (nog) niet mogelijk, dan betekent een nieuwe cv-ketel sowieso een flinke energiebesparing, want moderne ketels zijn zuiniger met gas én met stroom.  

Gerelateerd
Cv-ketel

Nieuwe cv-ketel?

Lees meer

Standby

Misschien wel de meest beruchte sluipverbruiker is de standby-knop of de sluimerstand. Of het nu de televisie is of de computer, de telefoonoplader of een halogeenlamp met een transformator, in de standby- of sluimerstand blijven ze stroom verbruiken. Als het apparaat een uit-knop heeft, is het altijd beter om die te gebruiken dan de standby-knop. Staan er verschillende apparaten dicht bij elkaar, dan is een contactdoos met een aan-uitschakelaar een goed idee.  

Goed onderhoud

Als een cv-ketel niet optimaal functioneert, gaat een deel van de energie verloren. Ook dát is een vorm van sluipverbruik. Regelmatig onderhoud kan voorkomen dat het rendement van uw cv-ketel onnodig laag is. De onderhoudsbeurt door de installateur is een goed moment om ook eens te vragen naar de temperatuur van het water. Staat die afgesteld op maximaal 60 graden, dan is de cv-ketel pas écht zuinig en wordt uw kamer bovendien aangenaam en gelijkmatig warm.

Irritante huisgenoten

Soms zijn de meest irritante energieverspillers géén apparaten met een stekker of een gasaansluiting, maar uw eigen huisgenoten. U herkent het vast wel: er branden lampen in een kamer waar niemand is, de thermostaat staat op 21 met de achterdeur open en de douche stroomt onafgebroken maar in de badkamer is niemand te bekennen. Het zijn vormen van sluipverbruik waar geen simpele technische oplossing voor is. In zulke gevallen werkt een goed gesprek meestal het beste. Een gezamenlijke blik in de meterkast én op de energierekening kan een prima begin zijn voor zo’n gesprek.  

Poll

Wat gaat u doen tegen sluipverbruik in uw huis?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • J.Pronk 4 maanden geleden

  Gravatar for J.Pronk

  Goed initiatief en een zonnecollector is ook een goede investering .zouden meer mensen moeten doen want m.i. wordt daar veel te weinig gebruik van gemaakt tenzij bij de laatste nieuwe PV cellen .

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • moderator

  Feenstra Webcare 6 maanden geleden

  Gravatar for Feenstra Webcare

  Beste meneer, mevrouw Franssen,

  Het is niet mogelijk om een overzicht te maken. Per geval/situatie is het weer anders. Wij hebben een gemiddelde prijs genomen. Aanwezigheid van een 3-fasen aansluiting is een randvoorwaarde.

  Met vriendelijke groet,
  Feenstra Webcare

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Richard Vos 6 maanden geleden

  Gravatar for Richard Vos

  Wij hebben al een tijd een extreem hoog elektriciteitsverbruik volgens de norm (bij een 2 persoon huishouden verbruik van een 5 persoon huishouden). We hebben via leveranciers geprobeerd hulp te krijgen om dit te achterhalen en naar beneden te brengen, helaas zonder resultaat. Kunnen jullie als Feenstra helpen? We zijn bereid voor een juiste analyse te betalen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Richard Vos 6 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Vos,

   Hartelijk dank voor uw bericht. Wij zouden u graag willen helpen, maar u kunt het beste advies inwinnen bij de Vattenfall-energie-adviseur. Zij kunnen u verder informeren naar de mogelijkheden om uw verbruik naar beneden te brengen. Bekijk de volgende link voor meer informatie. https://www.vattenfall.nl/service/energiescan/

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Tonny Schoonhoven 6 maanden geleden

  Gravatar for Tonny Schoonhoven

  Ik weet al in 10 jaar dat de buurman tegen mijn isoleren spuwmuur tegen buitenmuur aanbouwen met alleen gipsplaten en terwijl van achter bestand spuwmuren van tussen oude rijenhuizen totaal open.
  Daar voel ik al erg koud als harde wind tussen spuwmuren vanaf dak doorglijden.
  Daardoor krijg ik in de zomer erg vieze lucht uit mijn isoleren spuwmuur en in de winter zo erg koud daardoor kost mijn kachel vermogen om warm te houden.
  Maar hij stoort ook koude beton op het natte grond tegen mijn gasbetonvloer en daardoor krijg mijn hele huis trilling door zijn vloerverwarming omdat mijn vloer uit gasbeton bestaat. En ook al zijn spanning gewoon over de vloer tussen buitenmuur en gipsplaten maar in mijn ruimte is badkamer. Dat is levensgevaarlijk voor te hoog vochtigheid. Daarom weet uwe monteur ook al dat hij mijn slimme meters geplaatst had. Daarom vraag ik uwe hulp om mijn huis nakijken en meten worden voor mijn ARAG verzekeringsman Wimer Hage dat van alles schuld door buurman zelf dat hij veroorzaakt

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Tonny Schoonhoven 6 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Schoonhoven,

   Het beste kunt u contact opnemen met een bedrijf die hierin meer gespecialiseerd is. De materie omvat immers meer dan ons vakgebied. Het advies is om contact op te nemen met uw verzekeraar. Zij kunnen aangeven welke stappen u het beste kunt doorlopen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Thiel kentgens 6 maanden geleden

  Gravatar for Thiel kentgens

  elke week de meters bijhouden dan zie je meteen hoe het zit! afwas teil gebruiken, wastafel afsluiten en douchbak ook dat spaart water, Deurdrammer die deuren sluit
  , spaart gas. Waslijn of droogrek gebruiken fris en goedkoop!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • m.c. van zanten 6 maanden geleden

  Gravatar for m.c. van zanten

  Ik laat het mijn vrouw ook lezen, want die vergeet nog weleens het licht uit te doen, als ze ergens wegloopt.
  Misschien helpt het.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Arjan 6 maanden geleden

  Gravatar for Arjan

  Ik heb sinds kort mijn slimme elektriciteitsmeter aangesloten op mijn Synology NAS. Ik kan nu live het verbruik in huis zien, erg handig!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • F. de Graaff 6 maanden geleden

  Gravatar for F. de Graaff

  Wij hebben een Brink-luchtverwarming. Zijn hiervoor ook nog goede tips?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare F. de Graaff 6 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw De Graaff,

   Het is goed dat u hier vragen over stelt. Net als bij een cv-ketel gaat een luchtverwarmingsinstallatie gemiddeld 15 jaar mee. De afgelopen jaren zijn de toestellen verbeterd en energiezuiniger geworden. Een heteluchtverwarming is in zijn gebruik al erg zuinig.

   Heeft u naar aanleiding van ons bericht nog vragen, dan vernemen wij het graag van u. U kunt een bericht sturen naar webcare@feenstra.com.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Arjan F. de Graaff 6 maanden geleden

   Gravatar for Arjan

   Heb je een geiser voor de warm watervoorziening? Die hebben wij recent vervangen voor een CV ketel, waarbij het CV deel softwarematig uitgeschakeld is en we dus de ketel alleen gebruiken voor de warmwatervoorziening. Gevolg: veel sneller warm water beneden en de mogelijkheid om de ketel in de toekomst aan te sluiten op een indirect gestookte ketel van Brink wat ook weer veel zuiniger is.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • A.H.M. de de Jager-Harlaar 6 maanden geleden

  Gravatar for A.H.M. de de Jager-Harlaar

  Wat meer duidelijkheid over een elektrisch boilertje in het aanrecht kastje

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Arie A.H.M. de de Jager-Harlaar 6 maanden geleden

   Gravatar for Arie

   Zet boilertje voor keukengebruik niet te hoog. Wij schakelen doorgaans 45 graden en is prima voor normaal huishoudelijk gebruik. Zijn we wat langer van huis af, weekenden of bij vakanties, zetten we boiler altijd uit.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • marian 7 maanden geleden

  Gravatar for marian

  wifi staat in veel huishoudens de hele dag aan neem een eco wifi hierdoor ook minder straling.
  Veel mensen laten hun telefoons veel te lang in de oplader staan. Opladers kunnen ook in de fik vliegen.
  S nachts kan de smart phone in de vliegtuigstand dan doet de wekker het ook nog. Nog zuiniger smartphone uit s nachts en een gewoon wekkertje met batterij nemen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.