Cv-ketel kopen of duurzamer investeren?
Jan Liefting

- Productmanager Verwarming en Duurzame oplossingen

Na zijn studies elektrotechniek en bedrijfskunde en diverse functies bij onder andere KPN, Xantic, Stratos en Inmarsat is Jan Liefting sinds 2014 werkzaam bij Feenstra en daar verantwoordelijk voor productmanagement Verwarming en Duurzame oplossingen. Met veel passie is Jan bezig met nieuwe oplossingen richting de energietransitie. In Uitgeest, waar Jan woont, helpt hij inwoners met adviezen voor het verduurzamen van woningen als energiecoach bij de lokale energiecorporatie DUEC. Jan is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.


Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Gerard van Poeijer
  Gerard van Poeijer 5 jaren geleden

  De meeste oudere huizen hebben een groepenkast met een fase van 35 A.
  vervang deze door 3 fase van 25 A {1200 euro} en koop een elect.combie ketel {2200 euro}.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Gerard van Poeijer 5 jaren geleden

   Beste meneer Van Poeijer,

   Bedankt voor uw reactie.

   Een elektrische cv-ketel (niet warmtepomp) zet elektriciteit direct om in warmte. De reden waarom wij deze niet aanbieden, is omdat wij de volgende bezwaren zien:

   (1) De kosten: direct elektrisch verwarmen is 3 x duurder dan verwarmen met gas. Daarnaast is een krachtstroom aansluiting nodig.
   2) Duurzaamheid: bij de opwekking van elektriciteit gaat veel energie (60%) verloren en dit gebeurt vaak nog met niet duurzame bronnen.
   (3) Elektriciteitsnetwerk: in Nederland is het E-netwerk ontworpen op een gemiddeld gelijktijdig verbruik.

   Bij de toepassing van elektrische cv-ketels zal het netwerk worden overbelast en zal dit storingen gaan geven, of in het ergste geval brand.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Dennis
  Dennis 5 jaren geleden

  Gezien de onzekere toekomst zou het mooi zijn als Feenstra naast de cv-ketel óók een hybride warmtepomp verhuurt. Maar dat kan blijkbaar niet! Nefit biedt die mogelijkheid al wel.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Dennis 5 jaren geleden

   Beste Dennis,

   Hartelijk dank voor uw bericht. Op dit moment zijn wij aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, op welke wijze en per wanneer wij het mogelijk gaan maken om ook warmtepompen te huren.

   Houd onze website goed in de gaten en schrijf u eventueel in voor onze nieuwsbrief om altijd up to date te blijven.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Bob Verkaik
  Bob Verkaik 5 jaren geleden

  Prachtig allemaal, doe je eerst een goedkopere hybride warmtepomp naast je cv-ketel. En als die dan het loodje legt kan je alsnog extra gaan isoleren en een volledige warmtepomp aanschaffen...(waarschijnlijk krijg je dan ook geen subsidie meer omdat je die al op je hybride hebt gebruikt). Vind het allemaal prachtig, heb er toch geen geld voor dus zal wel sterven door armoede en kou !!

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Bob Verkaik 5 jaren geleden

   Beste Bob,

   Wij adviseren bewoners graag bij de stappen die er gezet worden, maar er is een bepaalde volgorde in welke stappen er eerst gezet dienen te worden. Zo zal een woning bijvoorbeeld altijd goed geïsoleerd moeten zijn, alvorens wij tot de plaatsing van een warmtepomp over zullen gaan.

   CO2-reduceren kan gelukkig ook al door hier bewust mee bezig te zijn met hulp van de bestaande systemen in de woning: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/11-handige-bespaartips

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare


 • Gravatar for S.dubbeldam
  S.dubbeldam 5 jaren geleden

  Wij wonen al 54 jaar in deze wnoning en sinds begin 2017,koken we Inductie.
  Rest alleen de verwarming.Maar wij zijn 78 jaar,voor ons is er geen keuze meer.
  Hoge investeringen zijn geen optie meer.Graag ,n advies wat we ,moeten doen.
  Want die hoge ambtenaren met dikke sälarissen,denken er heel gemakkelijk over.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare S.dubbeldam 5 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Dubbeldam,
   Bedankt voor het delen van deze ervaring. Zonder investeringen is het ook mogelijk om al dingen te kunnen doen. Via de link kunt u de mogelijkheden bekijken:

   https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/begin-zelf-met-de-energietransitie.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Bob Verkaik
   Bob Verkaik S.dubbeldam 5 jaren geleden

   Gewoon lekker door leven en eventueel net op het laatste moment (2020) een nieuwe CV laten plaatsen. En je geld voor leuke dingen houden.

 • Gravatar for Iris
  Iris 5 jaren geleden

  Mijn CV ketel was slechts enkele maanden geleden, in november 2017, toe aan vervanging. Ik heb de Feenstra adviseur die bij mij thuis kwam, met oog op de ISDE subsidie en duurzamer wonen, nog heel bewust gevraagd wat hij zou adviseren. Hij vertelde toen dat CV ketels nog wel een generatie mee zouden gaan voordat de markt klaar was om aardgasvrij te gaan wonen en dat ik nog beter een CV ketel kon kopen. Nu zijn we slechts enkele maanden verder, lijkt alles op een veel kortere termijn te gaan veranderen en zit ik dus met een spiksplinternieuwe CV ketel. Ik heb van jullie bij mij thuis niet het advies gekregen dat nu in deze email staat.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Iris 5 jaren geleden

   Beste Iris,

   Wij hebben veel vertrouwen in onze adviseurs. Niet elke woning is al geschikt om in de huidige situatie al over te stappen naar een bijvoorbeeld een warmtepomp.

   Er gaan inderdaad dingen veranderen, maar wat is nog onzeker. Met zijn allen streven we naar een CO2 neutraal Nederland in 2050 en dat gaat stap voor stap. Neem nog even een kijkje op: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/cv-ketel-kopen-of-duurzamer-investeren

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Richard
   Richard Iris 5 jaren geleden

   Ben benieuwd wat de firma Feenstra hier op gaat antwoorden.

  • Gravatar for jvdv te m
   jvdv te m Iris 5 jaren geleden

   mij lijkt het dat de adviseur van Feenstra die bij Iris is geweest, haar niet juist heeft voorgelicht. Natuurlijk gaat de cv ketel nog een hele tijd (15 à 20 jaar) mee, maar dan zal zij een waarschijnlijk hogere gasprijs moeten betalen. Of kan dit nog gecorrigeerd worden door Feenstra?