De Energielabels van huishoudelijke apparaten zijn veranderd
Tip van de vakman
Ik vind het mooi om te merken dat mensen steeds bewuster bezig zijn met energiebesparing. Regelmatig krijg ik vragen over het energieverbruik van apparaten. Zo sprak ik een mevrouw die verontwaardigd vertelde dat ze twee maanden geleden een superzuinige koelkast bestelde: ‘Ik had er speciaal op gelet: A+++. Maar toen het apparaat geleverd werd, stond er Energielabel B op! Hoe kan dat?’ Ik kon haar geruststellen: ze heeft wel degelijk een héél zuinige koelkast in huis.
Van A+++ naar B of C
Bijna dertig jaar geleden kregen elektrische apparaten voor het eerst een Energielabel: A voor de zuinigste apparaten en G voor de minst zuinige. De Europese Unie wilde ons daarmee bewust maken van het energieverbruik van de wasmachine, televisie, koelkast of vaatwasser. Omdat de fabrikanten hun apparaten steeds zuiniger maakten, waren er al snel nieuwe categorieën nodig: A+, A++ en A+++. In maart 2021 heeft de EU een nieuwe indeling ingevoerd. De plusjes zijn verdwenen en eerlijk gezegd vind ik het een stuk duidelijker. De zuinigste apparaten hebben weer gewoon een A, de energieslurpers een G. Tegelijkertijd zijn de criteria een stuk strenger geworden. Een koelkast die een paar maanden geleden nog een A+++-label had, zal nu op B of C uitkomen. Dat moet een stimulans zijn voor fabrikanten om dóór te gaan met het zuiniger maken van elektrische apparaten.
Oude koelkast? Vervangen is de moeite waard!
De meeste koelkasten, wasmachines en vaatwassers die u nu koopt, zijn véél zuiniger met energie dan vergelijkbare apparaten van tien, vijftien jaar geleden. Is uw koelkast meer dan tien jaar oud, dan verdient u de investering in een nieuw apparaat snel terug in de vorm van lagere stroomkosten.
TIP: scan de QR-code!
Op het nieuwe Energielabel staat een QR-code. Scan die code met uw telefoon en u krijgt meer informatie dan op het label staat. Via de QR-code komt u in een database van de EU waar u de specificaties van het energieverbruik van uw product kunt bekijken en downloaden.
Plaats reactie
Reacties
Helaas zit ik in een Flat dus beenwarmte pomp en geen zonnen panelen ik het 3 PH 220 volt endnat is zuiniger dan 1ph+0, Maar.....Ik heb eenBalkon van 9 x2 meter daarop komen 3 deuren uit die ik dus alle 3 open aanzetten en aan de overkant is een Park met een heuvel en veel bomen, Dus we kunnen de koelte
binnen laten komendoor de vliegen horren heen en de vogeltjes vliegen hier af en aan Roodborstjes-Kool en andere meesjes een kleine specht en twee of 3 eksters en uiteraard wat duiven die de gevalen vogel zaadje op eten( de opruimploeg).
Pas op met het vervangen van apparatuur omdat er gezegd wordt dat zuiniger apparaten winst in je energieverbruik gaan opleveren. Maak even een berekening hoelang dat dit duurt t.o.v. de aanschafprijs van het nieuwe apparaat. Trouwens; het nieuwe apparaat wat voor jou geproducereerd gaat worden vraagt ook veel energie en CO2 uitstoot.
Goedemorgen Wulf,
Een oude koelkast met een mechanisch thermostaat zou weinig en misschien wel geen sluipverbruik hebben. Een nieuwe koelkast heeft vaak een stukje elektronica en display deze heeft dus wel degelijk sluipverbruik. Een nieuwe koelkast is alleen wel weer beter geïsoleerd en heeft een efficiëntere compressor en is om deze reden dan wel veel zuiniger.
Feenstra Webcare
Beste Wulf, ik heb exact dezelfde reactie, stel dat mijn koelkastcombi, die nu 9 jaar oud is en prima voldoet, een sluipverbruik heeft van 15 euri per jaar. Dan kan ik die nog zeker 10 jaar gebruiken ad € 150,00. Een nieuwe combi kost zeker € 700,00 of meer. Hoe ik je het wendt of keert ik ben volgens mij voordeliger uit door de oude langer te gebruiken. Wie kan kan heir tegen een duidelijk argument geven, ik ben benieuwd???
Mijn diepvries, bijna 20 jaar oud en met 8 lades, gebruikt 1/2 kWh, dus ongeveer 12 cent, per dag ofwel ongeveer 40 Euro per jaar. Zelfs als een nieuwe helemaal geen stroom zou gebruiken dan duurt het nog zeker 10 jaar voor ik de investering van een nieuwe diepvries heb terugverdiend. Ik betwijfel dus dat een nieuwe diepvries zoveel beter is voor het milieu. En dan heb ik de milieuverontreiniging van het maken van diepvries nog niet eens meegeteld.
MEE EENS!
Hallo Toon,
Weet u zeker dat die halve kWh per dag is, of gebruikt de vriezer 500 watt als hij door de thermostaat aanslaat? Dit kan een groot verschil maken.
Als uw bewering klopt is uw vriezer superzuinig.
Er zijn nog geen reacties.