Een energiezuinige woning: Johan doet het zélf!

Een huis uit 1980 in één jaar tijd naar Energielabel A
Johan Nynke

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Tom
  Tom 9 maanden geleden

  Interessant om te lezen. Wij willen ook glas laten vervangen en denken ook aan driedubbelglas, maar we hadden er inderdaad nog niet aan gedacht dat je dan ook de kozijnen moet vervangen. Zal direct even informeren en een offerte opvragen. Dankjewel voor de tips en het uitgebreide verhaal in ieder geval!

 • Gravatar for Bert Kok
  Bert Kok 11 maanden geleden

  De berekening kosten is prima, maar natuurlijk toegesneden op de bestaande situatie. Vooral het glas en de kozijnen is meer dan de helft en is bij een C label woning zelden nodig. Dat geeft voor verduurzamen van een vergelijkbaar object een groot verschil.
  Ook de ventilatie begrijp ik niet. Ik zou nooit ventilatie roosters toepassen, maar onmiddelijk balansventilatie met WTW. Daar zijn roosters en spleten niet gewenst. Die zijn alleen maar tocht en koudeval situaties.
  Verder prima eigen werk!
  Bert

 • Gravatar for Klaas van dijk
  Klaas van dijk 11 maanden geleden

  Leuk artikel maar de hamvraag is natuurlijk wat zijn de kosten en de baten!
  Allereerst jij kan gelukkig een heleboel zelf doen maar voor iemand die dat niet kan of daar geen tijd voor heeft kan je zo 10.000 euro bij de totale kosten optellen.
  hoeveel subsidie heb je ontvangen?
  Wat zijn de maandelijkse kosten voor de extra hypotheek en wat zijn je (lagere)maandkosten nu je een beter geisoleerd huis hebt? Zonder deze berekening zegt jouw artikel natuurlijk niet veel.
  Houd je ook rekening met de afschrijving van je duurdere warmtepomp?
  Als in de toekomst de gebruikte energie niet per jaar maar per maand/dag/seconde betaald moet worden, heb je daar ook rekening mee gehouden? Overhouden in de zomer en meer nodig hebben in de winter kan dan behoorlijk anders worden!

  Graag je reactie en groetjes Klaas

 • Gravatar for Hans
  Hans 11 maanden geleden

  Wat ik in het verhaal van Johan mis is het aanbrengen van tochtstrips op ramen en buitendeuren.

 • Gravatar for Hans
  Hans 11 maanden geleden

  Wat ik in het verhaal van Johan mis is het aanbrengen van tochtstrips op ramen en buitendeuren.

 • Gravatar for Lucas de Coninck
  Lucas de Coninck 11 maanden geleden

  Ik heb ca 8 jaren geleden mijn huis laten isoleren door Nuon. Ook heb ik overal dubbel glas geïnstalleerd. Ik heb vloer en zolder isolatie en een HR ketel. Iemand is toen langs geweest, heeft alles bekeken en heeft ons energielabel C gegeven. Vorig jaar heb ik een definitief energielabel aangevraagd, want blijkbaar was die eerste maar tijdelijk... Er kwam niemand langs. Op alle vragen kon ik positief antwoorden met bewijzen, maar ik kreeg niet beter dan energielabel D. Hoe kan dat? En wat is mijn energielabel nu eigenlijk? Met vriendelijke groeten, Lucas de coninck

 • Gravatar for Hein
  Hein 11 maanden geleden

  Wij hebben huis van 1975. Hadden een maandelijkse rekening van 265 euro. We hebben de spouwmuren en vloer geïsoleerd en nieuw glas geplaatst. Tevens 36 zonnepanelen en een warmtepomp. De kamer, keuken en hal vloerverwarming. De rest van de kamers elektrisch, maar we komen er weinig. De kosten waren ongeveer 35.000 euro en subsidie was 6.000 euro. We zijn nu gasloos. De afgelopen week was het extreem koud (-15C). Het ging perfect. Geen enkel probleem. Absoluut geen spijt van onze beslissing. Op dit moment betalen we eigenlijk 0 euro.

 • Gravatar for Heico Vos
  Heico Vos 11 maanden geleden

  leuk verhaal.
  maar als je een hybrydepomp hebt en dan nog 96 m3 gas verbruikt dan vind ik dat nog erg veel.

  Wij hebben een pelletkachel om het huis te verwarmen en gebruiken tussen de 10 en 12 m3 gas per maand.
  Dan het electra verbruik van 889 in december vind ik ook heel erg hoog.
  En dan een investering van €46000 ( en dan veel zelf gedaan wat voor veel mensen niet haalbaar is) dan denk ik dat er heel erg veel andere oplossingen zijn die makkelijker en veel goedkoperzijn.
  byvoorbeeld, als je 13 zonnenpanelen op je dak legt met gemiddeld z'n 320 Wpiek kom je op een gemiddelde jaaropbrengst van 3700 KWh daar kan je heel veel electa kachels van op laten draaien om je huis mee bij te verwaren. heb je geen warmtepomp , 3fase aansluiting nodig , waterzijde , inregelen , vloerverwarming nodig. Dit scheelt ruim €9000 en als je het goed verdeelt met electra kachels kan je ook heel veel op je gas verbruik minderen.
  Naar mijn idee is dit een leuke reclame van feenstra want meneer Johan werkt tenslotte
  bij Feenstra waardoor er veel kennis aanwezig is en mogelijkheden tot goedkopere prijzen.
  Ik vind dit verhaal daarom ook van geen enkele kant reëel zowel de verbruiken die aangegeven worden als de prijzen voor de aanleg.


 • Gravatar for pderooij
  pderooij 11 maanden geleden

  dak isolatie zonepanelen ketel op 65 graden vloer verwarming was er al energie rek komt nu uit op 78 euro waarvan het grootste gedeelte vastrecht

 • Gravatar for Ton Hartman
  Ton Hartman 12 maanden geleden

  Mooi artikel, Wordt wel een beetje moe van die warmtepompen ect. het is namelijk helemaal niet de juiste oplossing voor veel woningen, probeer maar eens je woning te verwarmen als het buiten -5 is en je wilt het binnen 22-23 graden hebben. Daarnaast de hooftaansluiting 3x25 amp is niet voldoende omdat we ook elektrisch moeten gaan rijden en koken in de toekomst dus kom je aan 3x35 amp met als cadeautje ruim 1000 euro per jaar extra netbeheerkosten.
  Wij wonen in een huis uit 1974 hebben nu alles geïsoleerd
  alles voorzien van HR++ glas in 2017
  Spouwmuur isolatie in 2017
  vloerisolatie 2020 en dakisolatie 2020.
  Alles naar lage temperatuur radiatoren gebracht en vloerverwarming beneden.
  ketel omlaag naar 55 graden qua cv nou het verwarmen kost aardig wat moeite.
  dus ik hoop toch echt op waterstof en energiezuinige warmtepompen want 4000 kwh uur per jaar is ook aardig wat