Een energiezuinige woning: Johan doet het zélf!

Een huis uit 1980 in één jaar tijd naar Energielabel A
Johan Nynke

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Peter
  Peter 7 maanden geleden

  Mooie aanpak. Veel zelf gedaan zo te zien dan scheelt in de kosten. Met de hudige inflatie en niets zelf doen vermoed ik dat je de helft duurder uitbent. Sta nu zelf voor het vraagstuk bij een nieuw huis om dat te verduurzamen:
  Spouwmuurisolatie en zolderisolatie geen probleem. Dubbel glas naar HR++ levert me in verhouding met de kosten te weinig op. Vloerverwarming kan maar er is geen kruipruimte. Dat betekent stoken om de grond te verwarmen. Iemand een oplossing. Droonvloer systemen zijn ontzettend duur. Oude CV ketel vervangen door een warmtepomp. Kan maar.... zonder vloerverwarming verwacht ik niet dat het warm wordt. Dus weer hetzelfde knelpunt. Iemand een oplossingen voor vloerverwarming zonder kruipruimte (en geen geissoleerde vloer).

  Alternatief nieuwe CV + Airco in elke kamer + eventueel zonnecolletoren voor warm water. Ik heb ruimte voor 24 zonnepanelen dus dat elec boeit niet zo.

 • Gravatar for Klaas Toereppel
  Klaas Toereppel 10 maanden geleden

  Beste.
  Ik en mijn vrouw zijn ons aan het oriënteren hoe we ons we verder kunnen gaan met het verduurzamen van ons huis. Het is een huis gebouwd eind jaren 70. Er is wel isolatie aangebracht in alle muren en op het dak begin jaren 80. We hebben 12 zonnepanelen op het dak sinds 2019 (via Feenstra) en onder de vloer is isolatie aangebracht ca. 4 jaar geleden. Onze HR Nefit EcoMline CV ketel is van mei 2005. Deze heeft net weer onderhoud gehad en is weer goed gekeurd. Hij loopt gezien de leeftijd wel op zijn einde dus, dachten we, een mooi moment om aan een opvolger te denken in de vorm van een Warmtepomp. Verder zou ik graag dat er ook naar de radiatoren wordt gekeken in het huis. In de kamer willen we een andere en we willen liefst ook van onze convector put in de kamer af. Verder hebben we een elektrische plint-heather in de keuken die veel niet meer optimaal werkt en flink geluid maakt. verder willen we boven een aantal ramen vervangen naar driedubbel glas. Graag jullie advies hoe we een ander het beste kunnen gaan aanpakken.
  Met vriendelijke groet,
  Klaas Toereppel

 • Gravatar for Tom
  Tom 19 maanden geleden

  Interessant om te lezen. Wij willen ook glas laten vervangen en denken ook aan driedubbelglas, maar we hadden er inderdaad nog niet aan gedacht dat je dan ook de kozijnen moet vervangen. Zal direct even informeren en een offerte opvragen. Dankjewel voor de tips en het uitgebreide verhaal in ieder geval!

 • Gravatar for Bert Kok
  Bert Kok 21 maanden geleden

  De berekening kosten is prima, maar natuurlijk toegesneden op de bestaande situatie. Vooral het glas en de kozijnen is meer dan de helft en is bij een C label woning zelden nodig. Dat geeft voor verduurzamen van een vergelijkbaar object een groot verschil.
  Ook de ventilatie begrijp ik niet. Ik zou nooit ventilatie roosters toepassen, maar onmiddelijk balansventilatie met WTW. Daar zijn roosters en spleten niet gewenst. Die zijn alleen maar tocht en koudeval situaties.
  Verder prima eigen werk!
  Bert

 • Gravatar for Klaas van dijk
  Klaas van dijk 22 maanden geleden

  Leuk artikel maar de hamvraag is natuurlijk wat zijn de kosten en de baten!
  Allereerst jij kan gelukkig een heleboel zelf doen maar voor iemand die dat niet kan of daar geen tijd voor heeft kan je zo 10.000 euro bij de totale kosten optellen.
  hoeveel subsidie heb je ontvangen?
  Wat zijn de maandelijkse kosten voor de extra hypotheek en wat zijn je (lagere)maandkosten nu je een beter geisoleerd huis hebt? Zonder deze berekening zegt jouw artikel natuurlijk niet veel.
  Houd je ook rekening met de afschrijving van je duurdere warmtepomp?
  Als in de toekomst de gebruikte energie niet per jaar maar per maand/dag/seconde betaald moet worden, heb je daar ook rekening mee gehouden? Overhouden in de zomer en meer nodig hebben in de winter kan dan behoorlijk anders worden!

  Graag je reactie en groetjes Klaas

 • Gravatar for Hans
  Hans 22 maanden geleden

  Wat ik in het verhaal van Johan mis is het aanbrengen van tochtstrips op ramen en buitendeuren.

 • Gravatar for Hans
  Hans 22 maanden geleden

  Wat ik in het verhaal van Johan mis is het aanbrengen van tochtstrips op ramen en buitendeuren.

 • Gravatar for Lucas de Coninck
  Lucas de Coninck 22 maanden geleden

  Ik heb ca 8 jaren geleden mijn huis laten isoleren door Nuon. Ook heb ik overal dubbel glas geïnstalleerd. Ik heb vloer en zolder isolatie en een HR ketel. Iemand is toen langs geweest, heeft alles bekeken en heeft ons energielabel C gegeven. Vorig jaar heb ik een definitief energielabel aangevraagd, want blijkbaar was die eerste maar tijdelijk... Er kwam niemand langs. Op alle vragen kon ik positief antwoorden met bewijzen, maar ik kreeg niet beter dan energielabel D. Hoe kan dat? En wat is mijn energielabel nu eigenlijk? Met vriendelijke groeten, Lucas de coninck

 • Gravatar for Hein
  Hein 22 maanden geleden

  Wij hebben huis van 1975. Hadden een maandelijkse rekening van 265 euro. We hebben de spouwmuren en vloer geïsoleerd en nieuw glas geplaatst. Tevens 36 zonnepanelen en een warmtepomp. De kamer, keuken en hal vloerverwarming. De rest van de kamers elektrisch, maar we komen er weinig. De kosten waren ongeveer 35.000 euro en subsidie was 6.000 euro. We zijn nu gasloos. De afgelopen week was het extreem koud (-15C). Het ging perfect. Geen enkel probleem. Absoluut geen spijt van onze beslissing. Op dit moment betalen we eigenlijk 0 euro.

 • Gravatar for Heico Vos
  Heico Vos 22 maanden geleden

  leuk verhaal.
  maar als je een hybrydepomp hebt en dan nog 96 m3 gas verbruikt dan vind ik dat nog erg veel.

  Wij hebben een pelletkachel om het huis te verwarmen en gebruiken tussen de 10 en 12 m3 gas per maand.
  Dan het electra verbruik van 889 in december vind ik ook heel erg hoog.
  En dan een investering van €46000 ( en dan veel zelf gedaan wat voor veel mensen niet haalbaar is) dan denk ik dat er heel erg veel andere oplossingen zijn die makkelijker en veel goedkoperzijn.
  byvoorbeeld, als je 13 zonnenpanelen op je dak legt met gemiddeld z'n 320 Wpiek kom je op een gemiddelde jaaropbrengst van 3700 KWh daar kan je heel veel electa kachels van op laten draaien om je huis mee bij te verwaren. heb je geen warmtepomp , 3fase aansluiting nodig , waterzijde , inregelen , vloerverwarming nodig. Dit scheelt ruim €9000 en als je het goed verdeelt met electra kachels kan je ook heel veel op je gas verbruik minderen.
  Naar mijn idee is dit een leuke reclame van feenstra want meneer Johan werkt tenslotte
  bij Feenstra waardoor er veel kennis aanwezig is en mogelijkheden tot goedkopere prijzen.
  Ik vind dit verhaal daarom ook van geen enkele kant reëel zowel de verbruiken die aangegeven worden als de prijzen voor de aanleg.


  • Gravatar for Joep
   Joep Heico Vos 2 maanden geleden

   Beste Heico,
   Je zonnepanelen leveren energie in de zomer, in de winter heb je de energie voor je elektra nodig, maar dan brengen je panelen heel weinig op.. Als de saldering is afgeschaft, zit je met extreem grote elektra kosten vanwege je elektra kachels, die hebben namelijk een rendement van 100%, een warmtepomp kan een rendement (COP) halen van 400%. Met andere woorden, je elektra verbruik voor verwarming kost je ongeveer 4x zo veel. Dus, elektra kachels, of infrarood panelen kan, maar alleen voor bijverwarming. De investering van een warmtepomp is inderdaad hoog, maar over een groot aantal jaren berekend, ben je spekkoper vanwege de veel lagere jaarlijkse verbruikskosten, zeker als de tarieven hoog blijven.