Hoeveel gaat de energietransitie u kosten?

Lees welke investering uw woning nodig heeft

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Tom
  Tom 22 maanden geleden

  Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Komend jaar ga ik mijn woning renoveren en gaan we van het gas af. Ik ben dol op in de keuken staan en wilde eigenlijk lange tijd niet van het gas af omdat het heel fijn kookt. Inmiddels heb ik inductiekoken uitgeprobeerd bij een vriendin en moet zeggen dat het me alles meevalt. Ik ben klaar voor de overstap!
  https://www.hegemanbouwpartners.nl/opdrachtgevers/opdrachtgevers-bouw/woningcorporaties

 • Gravatar for Jan van heijstek
  Jan van heijstek 2 jaren geleden

  Wat gaan de totale kosten worden per huishouden na de energietransitie( verbruik en eventuele aanschafkosten)

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Jan van heijstek 2 jaren geleden

   Beste meneer Van Heijstek,

   Bedankt voor uw bericht. Jammer genoeg is het niet mogelijk om antwoord te geven om uw vraag. Per huishouden is het namelijk verschillend. Het is namelijk sterk afhankelijk van de woning, isolatie, grote en het gedrag van de bewoners. Zie ook de volgende link voor meer informatie. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/begin-zelf-met-de-energietransitie/. U kunt bij vragen ook altijd een e-mail sturen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Bas Gresnigt
  Bas Gresnigt 3 jaren geleden

  Ik heb een ruime bungalow (10x12,5m) met schuine daken (45graden). Op zolder draait altijd een ventilator die de opgewarmde lucht uit mijn huis opzuigt en naar buiten blaast.
  Is er geen warmtepomp ontwikkeld die de afvoerlucht uit mijn huis (altijd ~21°C) gebruikt om mijn huis op te warmen??

  Dan blijft het ook warm als het s'winters hard vriest.
  Ik denk aan bijv opwarmen van het retour water van de CV naar de gasketel op zolder, o.i.d.
  Ik heb beneden 3 groepen vloerverwarming met ook nog 5 radiatoren. Kan s'winters draaien met 65°C water, tenzij het extreem koud wordt wat de laatste >10 jaar niet is gebeurd.
  Stook boven eigenlijk nauwelijks, alleen de vloerverwarming in badkamer en wasruimte.

  • Gravatar for JohanS
   JohanS Bas Gresnigt 3 jaren geleden

   Bas, er bestaan lucht/water warmtepompen die ook de afvoerlucht gebruiken. Probleem is echter dat de warmtepomp niet altijd in bedrijf is, terwijl de warme lucht wel steeds wordt afgevoerd. Daardoor is het rendement laag.
   Beter is om een ventilatiesysteem met warmteterugwinning aan te schaffen. Dan kunt u 95% van de warmte terugwinnen.

 • Gravatar for Wil Baselmans Waalre
  Wil Baselmans Waalre 4 jaren geleden

  Wacht maar even af ik heb ook de fout gemaakt nog geen half jaar geleden nieuwe ketel gekocht bij Feenstra veel te vroeg dus we moeten van het gas maar er zijn nog steeds geen goed betaalbare midelen en mijn ketel kanik waarschijnlijk al weer weg gooien allemaal bang makerij met dit kabinet laat ze eerst mmaar eens met een goede berekening komen!!!

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Wil Baselmans Waalre 4 jaren geleden

   Beste meneer Baselmans,

   Wij begrijpen je zorgen in deze. Stap voor stap proberen wij over te gaan op verduurzaming. Op dit moment kunt u nog jarenlang gebruik maken van uw zuinige cv ketel. Vanaf 2021 verkopen wij geen losse cv ketels meer, maar wel in combinatie met bijvoorbeeld waterzijdig inregelen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for frank verbaarendse
  frank verbaarendse 4 jaren geleden

  van het gas af....maar dan eerst belachelijk veel betalen voor verwijderen gasmeter.
  niet echt een stimulans om groener te worden...jammer maar het gaat alleen over geld.

 • Gravatar for Leon W
  Leon W 4 jaren geleden

  Hallo,

  Ik denk dat mensen vergeten na te denken over de gasprijs. Momenteel wordt deze verhoogt met 100 euro per maand. De overheid dwingt ons op deze manier, te gaan kiezen. Of een erg hoge gasprijs betalen maandelijks of een investering doen om je huis gasloos te krijgen. Persoonlijk zie ik het niet zitten om maandelijks 300 euro aan gas te moeten gaan betalen momenteel, met onduidelijkheid over wat de aankomende jaren gaat gebeuren met deze prijs. Hoe dan ook, gaat de gasprijs nog verder stijgen, niet dalen!

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Leon W 4 jaren geleden

   Beste Leon,

   Direct elektrisch verwarmen is drie keer duurder dan verwarmen met gas, tegen de huidige tarieven. Daarnaast is de standaard huisaansluiting op het elektriciteitsnetwerk niet zwaar genoeg om deze energie te leveren. En is ons elektriciteitsnet ook niet berekend op de piekvraag als veel mensen tegelijk de elektrische verwarming aanzetten. De netbeheerders zullen straks voor een grote uitdaging komen te staan.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for frank verbaarendse
   frank verbaarendse Leon W 4 jaren geleden

   wij stoken met een pellet kachel...fantastisch en een stuk goedkoper, misschien iets voor u.

 • Gravatar for Miel
  Miel 4 jaren geleden

  Instaleer een lucht/lucht airco split level en je hebt goedkope warmte en koude lucht in elk jaargetijde. Besparing op gas is direct 60 procent en jet restant is voor warm water en bij verwarming. Kosten 2000 euro en dan doe je mee aan duurzaam wonen. Helaas kun je dit nog niet met subside doen. Onbegrijpelijk , want hiermee kun je heel veel besparen.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Miel 4 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Miel,

   Met een airco heb je geen oplossing voor sanitair warm water. Een warmtepomp biedt wel warm water. Dan heeft men dus een elektrische boiler nodig. Die verbruikt best wat energie.

   Klik hier voor meer informatie over airco vs. warmtepomp: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/airconditioning-en-warmtepomp

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Anjo wiering
  Anjo wiering 4 jaren geleden

  Ik mis de optie van een hoge temperatuurwoning over te gaan naar een lage (re). Waterzijdig inregelen, een buitenvoeler en geforceerd blazen op de radiator ( met bijvoorbeeld Speedcomfort (absurd duur)) scheelt tot 50% waardoor veel meer warmtepompen plaatsbaar. En dan nog bijscholing van de monteurs die HR ketels na inspectie/onderhoud voor het gemak op 80 graden zetten!

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Anjo wiering 4 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Wiering,

   Bedankt voor uw tips.

   Wellicht dat we in een later artikel dit soort thema’s ter sprake zullen brengen. Waterzijdig inregelen hebben wij reeds wel al behandeld. Neem een kijkje door een klik op de link: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/uw-cv-installatie-uit-balans-hier-de-oplossing

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Kor van der Heiden
  Kor van der Heiden 4 jaren geleden

  Het is voor het eerst dat ik dit lees : 'Een grote duurzame renovatie valt niet (snel) terug te verdienen via besparingen op energiekosten. Want als u de overstap maakt van aardgas naar elektra als energiebron, dan vallen uw energiekosten daarna niet per se veel lager uit.' Terwijl klimaatpaus Ed Nijpels (die zelf in een huis met energielabel G woont) het heeft over een feest voor de portemonnee. Ik wacht met spanning af welke voorstellen komen m.b.t. financiering van deze energietransitie.

 • Gravatar for miel frenkel
  miel frenkel 4 jaren geleden

  Waarom lees ik nergens het advies om als kleine eerste stap elektrisch te gaan koken? Tot mijn spijt ben ik 40 jaar geleden van elektrische verwarming op gas overgegaan.

  • Gravatar for Anjo wiering
   Anjo wiering miel frenkel 4 jaren geleden

   Op een onvoordelige manier wordt in Nederland van steenkool warmte gemaakt in uw fornuis met als tussenstap electriciteit. Het beetje electriciteit (2%) dat van wind, water en zon komt, is zelfs als u gewone groene stroom (' zogenaamde 'sjoemelstroom') koopt, te verwaarlozen. U kunt (bijvoorbeeld via WISE.nl) een provider zoeken die dit wel netjes doet.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare miel frenkel 4 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Frenkel,

   Bedankt voor uw bericht.

   Het elektrisch koken is inderdaad een goede stap richting de energietransitie. Kijk hier voor de kleine stapjes die zelf gemaakt kunnen worden: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/begin-zelf-met-de-energietransitie

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare