Hoeveel gaat de energietransitie u kosten?

Lees welke investering uw woning nodig heeft

 • 07/02/2018 10:55am
 • 57
 • 8 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 03/12/2018 4:59pm

Vrijwel alle Nederlanders wonen in een huis met gasaansluiting. U ook? Lees dan verder, want de Nederlandse gaskraan gaat op termijn dicht. De grote vraag is dus hoe en wanneer u afscheid neemt van aardgas. En wat zoiets kost. Volgens Milieudefensie kan het zomaar 18.000 euro per woning zijn. Dat is schrikken, maar elk huis is anders, dus voor wie geldt dit bedrag? En wat kunt u doen om voordeliger uit te zijn? Om een goed beeld te geven, hebben we drie scenario’s voor u doorgerekend.

Voor u begint

Om uw huis te verduurzamen, zijn om te beginnen een bouwkundige inspectie en een deskundige installateur nodig. Beide partijen nemen uw huis goed onder loep. Wat is het bouwjaar, de bouwkundige staat en de mate van isolatie? Op wat voor ondergrond staat het en hoe stevig is het dak? Is uw huis verbouwd? Ook de gezinssamenstelling en uw persoonlijke wensen wegen mee. Uit al die informatie ontstaat een helder beeld over welke energiesystemen geschikt zijn voor uw huis.

Voor wij beginnen

We geven u graag een goed beeld van de kosten en mogelijkheden om uw huis te verduurzamen, maar we kunnen natuurlijk niet zien waar u woont. Waar gaan we wél van uit? Alle ramingen zijn gebaseerd op een tussenwoning van 110 vierkante meter. Verder zijn onze drie voorbeelden onderverdeeld op basis van de benodigde verwarmingstemperatuur. Lees door, dan begrijpt u vanzelf waarom. Let op: genoemde bedragen zijn exclusief bouwkundige aanpassingen en aanpassingen voor koken zonder aardgas

Lagetemperatuurwoning

Heeft uw woning vloerverwarming en goede isolatie? Dan is het vermoedelijk een lagetemperatuurwoning. U kunt het thuis al lekker warm stoken met cv-water van relatief lage temperatuur (35 tot 50 graden). Onder deze categorie valt een deel van de woningen die na 2003 gebouwd zijn, en verreweg de meeste huizen van na 2012. Voor zulke huizen is een warmtepomp waarschijnlijk de beste optie. Afhankelijk van de gezinssamenstelling, de ventilatievoorzieningen en de bouwkundige staat, liggen de kosten tussen de 8.000 en de 15.000 euro. 

Lage-én-hogetemperatuurwoning

Huizen met een combinatie van systemen, bijvoorbeeld vloerverwarming plus radiatoren (50 tot 65 graden watertemperatuur), noemen we lage-en-hogetemperatuurwoningen. Ook die kunnen overgaan op een systeem met een warmtepomp, maar hiervoor zijn wel meer installatietechnische voorzieningen nodig. U moeten rekening houden met een investering van zo’n 18.000 euro. 

Hogetemperatuurwoning

Als uw huis minder goed is geïsoleerd, dan is er heet water nodig (75 tot 85 graden) om de winter door te komen. Het gros van het Nederlandse vastgoed bestaat uit dit soort hogetemperatuurwoningen. Voor de overstap naar verwarming op lagere temperatuur, is een bouwkundige keuring noodzakelijk. Als de isolatieschil namelijk niet helemaal in orde is, kan zo’n overstap zorgen voor vocht- en tochtproblemen. Om dit soort nare verrassingen te voorkomen, is vooraf een grotere investering nodig. Het gefaseerd energieneutraal maken van deze woningen kost tussen de 15.000 en 25.000 euro.

Gerelateerd
duurzaam investeren

Duurzaam investeren of slim afwachten?

Lees meer

Wat als u niet klaar bent voor zo’n grote investering?

De hierboven genoemde bedragen zijn fors. Heeft u hier geen grote spaarpot voor? Geen zorgen, ook dan hebben we enkele bruikbare adviezen voor u.

1. Maak gebruik van subsidies

De overheid heeft flinke ambities voor de energietransitie, en steunt burgers om die te bereiken. Met subsidies op duurzame energiesystemen bijvoorbeeld. Deze financiële support kan de rekening voor uw nieuwe warmtepomp of zonnepanelen flink verlichten. Ook zijn er financieringsverstrekkers die gunstige voorwaarden bieden als u de lening gebruikt voor een duurzame verbouwing. 

Gerelateerd
Duurzaam investeren

Subsidies om duurzaam te investeren

Lees meer

2. Verduurzaam stap voor stap

Wilt u niet in één klap overstappen naar een aardgasloze woning, dan kunt u het ook rustig opbouwen. Grijp elke kans aan om uw woning beter te isoleren. Daarmee bereidt u zich niet alleen voor op de transitie, u bespaart ook nog eens vanaf dag één op energie. Nieuwe kozijnen? Kies dan voor HR++ of triple glas, in plaats van dubbel. Een grotere stap is om zonnepanelen te laten leggen, zodat u zelf energie opwekt. Of laat het tapwater alvast verwarmen door een zonneboiler. Ook kunt u kiezen voor een hybride systeem van warmtepomp én cv-ketel. Dan bent u al half op weg naar aardgasloos wonen. 

Is uw cv-ketel aan vervanging toe, maar bent u nog niet klaar voor een grote investering in een nieuw systeem? Overweeg dan om in de tussentijd een huurketel te gebruiken. Zo bent u voorzien van warmte en kunt u zich rustig beraden op vervolgstappen.

3. Wacht op nieuwe technieken

Vandaag is er veel mogelijk, maar moet u mórgen eens kijken! Er komen steeds weer nieuwe systemen om energie te besparen, die mogelijk nog slimmer en voordeliger zijn. De komst van die alternatieven maakt het u misschien eenvoudiger om passende oplossingen te vinden.

Welke nieuwe systemen zijn er in opkomst? Ten eerste zien we steeds meer verschillende manieren om energie op te wekken en te verspreiden: van water/water-warmtepompen tot elektrische wandverwarming, en van zonneboilers tot houtvergassers. Wat ook belangrijk wordt, zijn systemen die slim schakelen tussen bronnen en verdelers van energie. De stroom die u opwekt, wordt daarmee optimaal ingezet in uw huis en zo nodig aangevuld met stroom van het net. Deze oplossing is extra nuttig als we in Nederland gaan stoppen met het salderen van zelf opgewekte stroom. Lees hier meer tips over hoe u de energietransitie slim kunt afwachten.

Tot slot: is besparen op energiekosten uw motief voor verduurzaming?

Gas wordt op termijn ongetwijfeld duurder, maar vandaag is het nog goedkoper dan stroom. Als u de overstap maakt van aardgas naar elektra, vallen uw energiekosten dus niet direct lager uit. Hoe dan ook is het positief om uw huis te verduurzamen. U vermindert zo uw CO₂-uitstoot en bent helemaal klaar voor de toekomst.

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Tom 4 maanden geleden

  Gravatar for Tom

  Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Komend jaar ga ik mijn woning renoveren en gaan we van het gas af. Ik ben dol op in de keuken staan en wilde eigenlijk lange tijd niet van het gas af omdat het heel fijn kookt. Inmiddels heb ik inductiekoken uitgeprobeerd bij een vriendin en moet zeggen dat het me alles meevalt. Ik ben klaar voor de overstap!
  https://www.hegemanbouwpartners.nl/opdrachtgevers/opdrachtgevers-bouw/woningcorporaties

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jan van heijstek 10 maanden geleden

  Gravatar for Jan van heijstek

  Wat gaan de totale kosten worden per huishouden na de energietransitie( verbruik en eventuele aanschafkosten)

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Jan van heijstek 10 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Van Heijstek,

   Bedankt voor uw bericht. Jammer genoeg is het niet mogelijk om antwoord te geven om uw vraag. Per huishouden is het namelijk verschillend. Het is namelijk sterk afhankelijk van de woning, isolatie, grote en het gedrag van de bewoners. Zie ook de volgende link voor meer informatie. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/begin-zelf-met-de-energietransitie/. U kunt bij vragen ook altijd een e-mail sturen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Bas Gresnigt 24 maanden geleden

  Gravatar for Bas Gresnigt

  Ik heb een ruime bungalow (10x12,5m) met schuine daken (45graden). Op zolder draait altijd een ventilator die de opgewarmde lucht uit mijn huis opzuigt en naar buiten blaast.
  Is er geen warmtepomp ontwikkeld die de afvoerlucht uit mijn huis (altijd ~21°C) gebruikt om mijn huis op te warmen??

  Dan blijft het ook warm als het s'winters hard vriest.
  Ik denk aan bijv opwarmen van het retour water van de CV naar de gasketel op zolder, o.i.d.
  Ik heb beneden 3 groepen vloerverwarming met ook nog 5 radiatoren. Kan s'winters draaien met 65°C water, tenzij het extreem koud wordt wat de laatste >10 jaar niet is gebeurd.
  Stook boven eigenlijk nauwelijks, alleen de vloerverwarming in badkamer en wasruimte.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • JohanS Bas Gresnigt 14 maanden geleden

   Gravatar for JohanS

   Bas, er bestaan lucht/water warmtepompen die ook de afvoerlucht gebruiken. Probleem is echter dat de warmtepomp niet altijd in bedrijf is, terwijl de warme lucht wel steeds wordt afgevoerd. Daardoor is het rendement laag.
   Beter is om een ventilatiesysteem met warmteterugwinning aan te schaffen. Dan kunt u 95% van de warmte terugwinnen.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Wil Baselmans Waalre 2 jaren geleden

  Gravatar for Wil Baselmans Waalre

  Wacht maar even af ik heb ook de fout gemaakt nog geen half jaar geleden nieuwe ketel gekocht bij Feenstra veel te vroeg dus we moeten van het gas maar er zijn nog steeds geen goed betaalbare midelen en mijn ketel kanik waarschijnlijk al weer weg gooien allemaal bang makerij met dit kabinet laat ze eerst mmaar eens met een goede berekening komen!!!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Wil Baselmans Waalre 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Baselmans,

   Wij begrijpen je zorgen in deze. Stap voor stap proberen wij over te gaan op verduurzaming. Op dit moment kunt u nog jarenlang gebruik maken van uw zuinige cv ketel. Vanaf 2021 verkopen wij geen losse cv ketels meer, maar wel in combinatie met bijvoorbeeld waterzijdig inregelen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • frank verbaarendse 2 jaren geleden

  Gravatar for frank verbaarendse

  van het gas af....maar dan eerst belachelijk veel betalen voor verwijderen gasmeter.
  niet echt een stimulans om groener te worden...jammer maar het gaat alleen over geld.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Leon W 2 jaren geleden

  Gravatar for Leon W

  Hallo,

  Ik denk dat mensen vergeten na te denken over de gasprijs. Momenteel wordt deze verhoogt met 100 euro per maand. De overheid dwingt ons op deze manier, te gaan kiezen. Of een erg hoge gasprijs betalen maandelijks of een investering doen om je huis gasloos te krijgen. Persoonlijk zie ik het niet zitten om maandelijks 300 euro aan gas te moeten gaan betalen momenteel, met onduidelijkheid over wat de aankomende jaren gaat gebeuren met deze prijs. Hoe dan ook, gaat de gasprijs nog verder stijgen, niet dalen!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Leon W 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Leon,

   Direct elektrisch verwarmen is drie keer duurder dan verwarmen met gas, tegen de huidige tarieven. Daarnaast is de standaard huisaansluiting op het elektriciteitsnetwerk niet zwaar genoeg om deze energie te leveren. En is ons elektriciteitsnet ook niet berekend op de piekvraag als veel mensen tegelijk de elektrische verwarming aanzetten. De netbeheerders zullen straks voor een grote uitdaging komen te staan.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • frank verbaarendse Leon W 2 jaren geleden

   Gravatar for frank verbaarendse

   wij stoken met een pellet kachel...fantastisch en een stuk goedkoper, misschien iets voor u.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Miel 2 jaren geleden

  Gravatar for Miel

  Instaleer een lucht/lucht airco split level en je hebt goedkope warmte en koude lucht in elk jaargetijde. Besparing op gas is direct 60 procent en jet restant is voor warm water en bij verwarming. Kosten 2000 euro en dan doe je mee aan duurzaam wonen. Helaas kun je dit nog niet met subside doen. Onbegrijpelijk , want hiermee kun je heel veel besparen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Miel 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Miel,

   Met een airco heb je geen oplossing voor sanitair warm water. Een warmtepomp biedt wel warm water. Dan heeft men dus een elektrische boiler nodig. Die verbruikt best wat energie.

   Klik hier voor meer informatie over airco vs. warmtepomp: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/airconditioning-en-warmtepomp

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Anjo wiering 3 jaren geleden

  Gravatar for Anjo wiering

  Ik mis de optie van een hoge temperatuurwoning over te gaan naar een lage (re). Waterzijdig inregelen, een buitenvoeler en geforceerd blazen op de radiator ( met bijvoorbeeld Speedcomfort (absurd duur)) scheelt tot 50% waardoor veel meer warmtepompen plaatsbaar. En dan nog bijscholing van de monteurs die HR ketels na inspectie/onderhoud voor het gemak op 80 graden zetten!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Anjo wiering 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Wiering,

   Bedankt voor uw tips.

   Wellicht dat we in een later artikel dit soort thema’s ter sprake zullen brengen. Waterzijdig inregelen hebben wij reeds wel al behandeld. Neem een kijkje door een klik op de link: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/uw-cv-installatie-uit-balans-hier-de-oplossing

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Kor van der Heiden 3 jaren geleden

  Gravatar for Kor van der Heiden

  Het is voor het eerst dat ik dit lees : 'Een grote duurzame renovatie valt niet (snel) terug te verdienen via besparingen op energiekosten. Want als u de overstap maakt van aardgas naar elektra als energiebron, dan vallen uw energiekosten daarna niet per se veel lager uit.' Terwijl klimaatpaus Ed Nijpels (die zelf in een huis met energielabel G woont) het heeft over een feest voor de portemonnee. Ik wacht met spanning af welke voorstellen komen m.b.t. financiering van deze energietransitie.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • miel frenkel 3 jaren geleden

  Gravatar for miel frenkel

  Waarom lees ik nergens het advies om als kleine eerste stap elektrisch te gaan koken? Tot mijn spijt ben ik 40 jaar geleden van elektrische verwarming op gas overgegaan.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Anjo wiering miel frenkel 3 jaren geleden

   Gravatar for Anjo wiering

   Op een onvoordelige manier wordt in Nederland van steenkool warmte gemaakt in uw fornuis met als tussenstap electriciteit. Het beetje electriciteit (2%) dat van wind, water en zon komt, is zelfs als u gewone groene stroom (' zogenaamde 'sjoemelstroom') koopt, te verwaarlozen. U kunt (bijvoorbeeld via WISE.nl) een provider zoeken die dit wel netjes doet.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare miel frenkel 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Frenkel,

   Bedankt voor uw bericht.

   Het elektrisch koken is inderdaad een goede stap richting de energietransitie. Kijk hier voor de kleine stapjes die zelf gemaakt kunnen worden: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/begin-zelf-met-de-energietransitie

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.