Direct beginnen met de energietransitie

Slimme oplossingen: u kent ze al en ze zijn nú beschikbaar!

 • 13/09/2018 1:32pm
 • 2
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

De energietransitie is een behoorlijke klus. Er is méér nodig dan een paar zonnepanelen en hier en daar een warmtepomp. Innovaties die nog in ontwikkeling zijn (of die we nog helemaal niet kennen) zullen ons moeten helpen om de ambitieuze doelstellingen te behalen. Maar daar hoeven we natuurlijk niet op te gaan zitten wachten. Er zijn al héél veel slimme technieken waarmee we de omslag van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen vandaag nog op gang kunnen brengen. En de meeste oplossingen kent u waarschijnlijk al.

Bewust omgaan met energie

De energietransitie begint bij onszelf. Daarom zou bewust omgaan met energie eigenlijk altijd de eerste stap moeten zijn. Weet u precies wanneer u energie verbruikt en hoeveel? Kan de verwarming in huis misschien een paar graden minder hoog? Moet de thermostaat 's avonds niet wat eerder omlaag? Gebruikt u wel eens warm water terwijl het prima met koud water kan? Zijn de wasmachine en de vaatwasser altijd hélemaal vol? Schakelt u verlichting en apparaten meteen uit als ze niet nodig zijn? Door zulke vragen regelmatig aan uzelf te stellen, kunt u al verrassend veel energie besparen.

Isoleren

Een voor de hand liggende manier om energie te besparen, is eenvoudigweg minder energie verbruiken. De warmte in huis houden is een goed begin. Woont u in een moderne, voldoende geïsoleerde woning, dan hebt u dat al goed voor elkaar. Een wat oudere woning kunt u het vaak al op een eenvoudige (en goedkope) manier zelf verbeteren, door kieren en naden dicht te maken of de spouwmuren te isoleren. Wilt u de zaken wat grondiger aanpakken, dan is het isoleren van de vloer en/of het dak het overwegen waard. Ook als u uw huis op een ecologische manier wilt verduurzamen, zijn er tal van mogelijkheden.

Gerelateerd
isolatie woonkamer dider

Bouwogen, aardappelschillen en spijkerbroeken

Lees meer

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn het bekendste duurzame succes van de laatste jaren. En dat is niet verwonderlijk. Zonnepanelen zijn een milieuvriendelijke investering die u in zeven tot tien jaar tijd terugverdient. U wekt uw eigen elektriciteit op en dankzij de aantrekkelijke salderingsregeling profiteert u daar optimaal van. Het kabinet is van plan de regeling te vervangen door een terugleversubsidie, maar naar alle waarschijnlijkheid zullen zonnepanelen ook dan een aantrekkelijke manier blijven om uw woning in één klap een stuk duurzamer te maken.

De aanschaf van zonnepanelen is niet alleen interessant dankzij de salderingsregeling (en in de toekomst de terugleversubsidie). Zo krijgt u van de Belastingdienst de btw op aanschaf en installatie terug en zijn er diverse aantrekkelijke collectieve inkoopacties, bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis.

Warmtepomp

De warmtepomp zal de komende jaren een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van (veel) woningen. Een warmtepomp haalt de warmte niet uit de verbranding van gas, maar rechtstreeks uit de buitenlucht, uit de grond of uit het grondwater. Omdat een warmtepomp het water in het verwarmingssysteem minder warm kan maken dan de traditionele cv-ketel, is het systeem niet voor alle huizen geschikt. In de meeste woningen die ná 2000 gebouwd zijn, is een warmtepomp zonder grote problemen te installeren. Dat kan een hybride warmtepomp zijn, die alleen op momenten dat het écht koud is nog aardgas verbruikt, of een volledig elektrische warmtepomp. Om woningen van vóór 2000 geschikt te maken voor een warmtepomp, is in veel gevallen een forse investering nodig. Gelukkig helpt de overheid daarbij met diverse subsidieregelingen. Woningen die nu worden opgeleverd zijn vrijwel allemaal zo goed geïsoleerd dat een volledig elektrische warmtepomp voldoende is om het huis in de winter te verwarmen en in de zomer koel te houden. In dat geval bent u dus helemaal van het gas af. Wilt u weten of uw huis (al) geschikt is voor een warmtepomp, doe dan de warmtepompcheck.

Vloerverwarming

Hoe een toekomst zonder aardgas er voor u uitziet, hangt vooral af van het huis waarin u woont of gaat wonen. Of het nu gaat om een nieuwbouwwoning of om de verbouwing van een bestaande woning, meestal is vloerverwarming een onderdeel van het plan om te gaan wonen zonder aardgas. Vloerverwarming is een lagetemperatuurverwarming en daardoor geschikt om te combineren met een warmtepomp of een ander duurzaam alternatief voor de cv-ketel op aardgas.

Gerelateerd
Pompschakelaar vloerverwarming

Een pompschakelaar op uw vloerverwarming bespaart veel energie

Lees meer

Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon plus één of meer zonnecollectoren (dat is iets anders dan zonnepanelen) op het dak om in huis een groot vat met water te verwarmen. De hoeveelheid warm water is niet voldoende om uw huis te verwarmen, maar wél om bijvoorbeeld te douchen of de afwas te doen. Omdat een zonneboiler alleen warmte levert wanneer de zon schijnt, zorgt het systeem niet voor ál het warme water in huis. In de praktijk zult u met een zonneboiler gemiddeld de helft besparen van het aardgas dat nodig is voor warm water in huis. Voor een huishouden met vier personen komt dat neer op een besparing tussen 150 m3 en 200 m3 gas per jaar.

Warmteterugwin-installatie

Als uw huis goed geïsoleerd is, is het óók belangrijk om te ventileren. Zonder een goed ventilatiesysteem wordt het te vochtig in huis en dat leidt tot een ongezond binnenklimaat. Slim en energiezuinig ventileren kan bijvoorbeeld met een warmteterugwin-installatie. (Om het kort te houden: wtw.) Een wtw is een installatie die in de meeste gevallen al bij de bouw van nieuwe, goed geïsoleerde woningen wordt geplaatst. De wtw zorgt voor een constante aanvoer van verse lucht en voegt daar de warmte aan toe die afkomstig is uit de afgevoerde lucht. De verse lucht is dus warmer dan de lucht die rechtstreeks van buiten wordt aangevoerd. De verwarming hoeft daardoor minder energie te leveren.

Gerelateerd
Ventileren in huis

Laat uw ventilatiesysteem ook in de winter aan staan

Lees meer

Mechanische ventilatie met vocht- en CO2-sensoren

Mechanische ventilatiesystemen worden steeds slimmer dankzij vocht- en CO2-sensoren. Wanneer de vochtsensoren vaststellen dat er iemand onder de douche staat, gaat het systeem extra ventileren. Zien de CO2-sensoren dat er niemand thuis is, dan zullen ze er op die momenten juist voor zorgen dat er minder wordt geventileerd. De sensoren zorgen dus voor een betere luchtkwaliteit én voor energiebesparing.

Waterzijdig inregelen

De cv-ketel zorgt ervoor dat het water in de radiatoren warm wordt. Om de centrale verwarming optimaal en efficiënt te laten werken, is het belangrijk dat de warmte die de cv-ketel produceert op de juiste plaatsen terechtkomt. Een installateur van Feenstra kan dat doen door bij de installatie van een nieuwe cv-ketel speciale radiatorkranen te plaatsen en de cv daarmee waterzijdig in te regelen. De radiatorafsluiters zorgen voor een dynamisch afgesteld systeem dat zichzelf kan corrigeren. Zo stroomt er nooit te weinig of juist onnodig veel water door de radiatoren. De kamers worden daardoor sneller warm en u bespaart al snel 10% op het gasverbruik. 

Gerelateerd
CV leidingen

Uw cv-installatie uit balans? Hier de oplossing

Lees meer

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Rob Prins 2 jaren geleden

  Gravatar for Rob Prins

  Goedemiddag,
  Ik heb een huis dat in 1985 gebouwd is. Er is isolatie aanwezig. Zelf heb ik zonnepanelen door jullie laten plaatsen, op mijn bovenverdieping heb ik kunststof kozijnen met HR++ glas met ventilatieroosters. Op mijn benedenverdieping heb ik gewoon dubbel glas (vanuit de bouw). Ik wil tzt. elektrisch koken met inductie. Echter ik heb onvoldoende groepen in mijn keuken om dat te realiseren. Ik heb geen kruipruimte in de keuken (is aanwezig in een aanbouw). Hoe kan ik dit realiseren zonder ontzettend veel kosten te maken? Tenslotte bespaar ik er nog geen 100m3 gas per jaar mee.
  Bij voorbaat dank voor uw antwoord,

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Rob Prins 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Prins,

   U bent al aardig op weg. Het Energieneutraal maken van de woning is maatwerk en bij een ieder anders. Wij adviseren om contact op te nemen met een adviseur om u te voorzien van de mogelijkheden.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • mw. Hoenjet 2 jaren geleden

  Gravatar for mw. Hoenjet

  Geachte mevrouw/meneer,
  Is het ook mogelijk om zonnepanelen e.d. te huren bij Feenstra?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare mw. Hoenjet 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste mevrouw Hoenjet,

   Het huren van zonnepanelen is mogelijk bij Feenstra. Graag verwijzen wij u door naar de volgende pagina, hier vindt u meer informatie.

   https://www.feenstra.com/zonnepanelen/zonnepanelen-huren/

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.