Door paniekknop kunnen ouderen langer veilig thuis wonen

Geen paniek!

Met de jaren komen meer gevaren. Ik schreef al eerder over de tropische temperaturen bij oudere mensen thuis, en over hoe ongezond hun binnenklimaat kan worden. Maar er schuilt achter hun gordijnen nog een ander fors risico: vallen.

Ongeval in huis

De cijfers liegen er niet om. Per jaar krijgen bijna vijftigduizend senioren een ongeval in of om het huis. Ze vallen bijvoorbeeld van de trap of struikelen over een drempel. Veertienduizend van hen belanden hierdoor in het ziekenhuis. En 580 mensen overlijden zelfs. De mentale gevolgen zijn soms nog erger dan de lichamelijke. Ouderen worden angstig, durven minder en kunnen flink van slag raken.

Paniekknop gekoppeld aan alarmsysteem

Ongelukken voorkomen kan al met hele simpele maatregelen die u zelf eenvoudig kunt toepassen. Denk aan een stevige trapleuning, antislip op de badkamervloer en het weghalen van drempels en snoeren. Er bestaat een handige checklijst met nog meer tips, die kunt u hier vinden. En mocht er dan toch nog iets gebeuren, dan moet er snel hulp zijn. Met de paniekknop van Feenstra kan dat. Bewoners dragen deze bij zich aan een ketting of om de pols. De knop is gekoppeld aan ons alarmsysteem. Mocht de bewoner vallen, dan drukt hij op de knop en krijgt onze alarmcentrale een seintje. De eerste persoon op de contactenlijst wordt dan benaderd. Mijn schoonvader heeft zo’n knop. Hij voelt zich hierdoor veiliger, het geeft rust. Ook voor ons als familie: als er wat is, zijn we snel op de hoogte en kunnen we actie ondernemen. 

Smarthome

Met dank aan innovaties als de paniekknop kunnen ouderen langer veilig thuis blijven wonen. Dat zal tegenwoordig ook wel moeten. Nederland is aan het vergrijzen en het beleid is er op gericht om ouderen langer thuis te laten wonen. Dus moeten huizen geschikt worden gemaakt voor ouderen. Levensloopbestendige woningen, noemen we dat. En de nieuwste ‘smart home’-technieken komen daarbij heel goed van pas. De paniekknop is in ieder geval een prima begin. En daarnaast hebben we natuurlijk ook nog de handige melders voor koolmonoxide, brand, gas en waterlekkage. 

Bekijk alle handige componenten

Philippe Felleman

Meer van Philippe Felleman

— Innovatiemanager Smarthome

Philippe Felleman houdt zich als Innovatiemanager Smarthome bij Feenstra bezig met de nieuwste technieken en toekomstige diensten. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Soest, is een enthousiast kok, gadget freak, wandelaar, mantelzorger en leest graag over de moderne geschiedenis.

Philippe Felleman

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.