Duitsland schakelt over op aardgas… hoe kan dat?
Duitsland en Nederland: verschillende routes naar verduurzaming
In Nederland spannen we ons in om zoveel mogelijk woningen van het aardgas af te halen. Ondertussen lijken onze oosterburen aardgas juist te zien als een klimaatvriendelijke energiebron: daar kan een woningeigenaar subsidie krijgen bij de aanschaf van een cv-ketel op aardgas. Onbegrijpelijk! Of ligt het toch nét even anders? In dit artikel leggen we uit hoe het zit.
Nederland wil 60% minder CO2-uitstoot in 2030
In zo’n 90% van de Nederlandse woningen zorgt nog altijd een cv-ketel op aardgas voor de verwarming. Stoken met aardgas veroorzaakt een behoorlijke CO2-uitstoot en daar willen we van af. De plannen van het huidige kabinet (Rutte-IV) zijn gericht op een CO2-uitstoot die in 2030 al 60% lager is dan in 1990. Twintig jaar daarna, in 2050, moet de uitstoot van broeikasgassen in Nederland tot nul zijn teruggebracht. Om dat voor elkaar te krijgen, probeert de overheid het verduurzamen van woningen aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld in de vorm van subsidies.
Duitsland stookt nog met brandolie en steenkool
De ambities van Duitsland zijn net zo duurzaam als die van ons. Ook onze oosterburen streven ernaar om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Maar de uitgangssituatie is in Duitsland totaal anders dan bij ons. In minder dan de helft van de Duitse woningen vinden we een cv-ketel op aardgas. Ruim een kwart van de huizen stookt nog op brandolie, propaan of zelfs steenkool. Dat zijn fossiele brandstoffen die véél meer vervuiling en CO2-uitstoot veroorzaken dan aardgas. Door de verouderde verwarmingssystemen te vervangen door moderne hr-ketels op aardgas, kan Duitsland relatief snel een flinke milieu- en klimaatwinst boeken. Om definitief van de CO2-uitstoot af te komen, moeten de cv-ketels wel vóór 2050 worden vervangen door duurzame alternatieven.
Duitsland geeft subsidie op aardgas, maar wél onder voorwaarden
Ruil je een olieketel of kolenkachel in voor een zuinige hr-cv-ketel, dan zijn er in Duitsland inderdaad subsidiemogelijkheden. Maar die subsidie krijg je niet zo maar. Alleen wanneer je als woningeigenaar je huis grondig isoleert of een zonneboiler of biomassaketel laat installeren, kom je voor de subsidie in aanmerking. Bovendien moet de nieuwe cv-ketel geschikt zijn om op een later moment aan te vullen met een duurzaam systeem, zoals een warmtepomp. Overigens geldt in Duitsland: hoe duurzamer de maatregelen die de woningeigenaar neemt, des te hoger is de subsidie. Wanneer het huis geschikt is voor een aardgasloze oplossing, is de kans dus groot dat een eigenaar die aan verduurzaming denkt de cv-ketel overslaat en direct kiest voor een all-electric warmtepomp.
Duitsland en Nederland hebben hetzelfde doel
In Nederland hebben wij de overstap van olie en steenkool naar aardgas al ruim een halve eeuw geleden gemaakt. Vervolgens zijn in de loop van de tijd de verouderde cv-ketels weer vervangen door efficiënte hr-ketels - en ook dát gebeurde meestal met subsidie. Er zijn dus verschillen tussen Duitsland en Nederland, maar wie goed kijkt, ziet dat het beleid om woningen duurzamer te maken in beide landen op hetzelfde neerkomt. Zeker op de lange termijn. Op weg naar 2050 streven Duitsland én Nederland ernaar om alle woningen CO2-neutraal te verwarmen. We zijn op weg naar dezelfde bestemming, maar via verschillende routes.
De hybride warmtepomp is ook een tussenstap
Van aardgas en andere fossiele brandstoffen willen we zo snel mogelijk af. Toch begrijpt iedereen dat we niet van de ene dag op de andere volledig kunnen overschakelen op duurzame energiebronnen. Verduurzamen gaat nu eenmaal stap voor stap. In Duitsland betekent dat in een aantal gevallen: van brandolie naar aardgas. In Nederland zijn we al iets verder, maar ook wij nemen nog tussenstappen op weg naar het uiteindelijke doel. De hybride warmtepomp is zo’n tussenstap. Veel woningen zijn niet voldoende geïsoleerd voor een all-electric warmtepomp of het afgiftesysteem (de radiatoren) is er niet geschikt voor. Zulke woningen kunnen nog niet helemaal van het aardgas af, maar het is wél mogelijk om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen: met een hybride warmtepomp.
Lees meer over de hybride warmtepomp en doe de warmtepompkiezer
De Groningse gaskraan gaat weer open – komt dat ook door Duitsland?
De inwoners van Groningen hebben al jarenlang last van aardbevingen die het gevolg zijn van de gaswinning in de provincie. Die overlast was voor de Nederlandse regering in 2018 aanleiding om de productie van Gronings gas te gaan verminderen. Het einde van de gaswinning leek in zicht, maar begin 2022 kwam het bericht dat Groningen weer méér gas zou gaan leveren. Over dat besluit waren de meningen verdeeld en niet voor het eerst liepen de emoties hoog op.
Het extra aardgas dat de komende tijd wordt gewonnen is voor een belangrijk deel bedoeld voor de Duitse markt. Heeft dat iets te maken met de subsidies die Duitsland geeft op het verwarmen met aardgas? Nee. Duitsland heeft meer aardgas nodig dan verwacht, omdat het verduurzamen van woningen en kantoren vertraging heeft opgelopen. Omdat Nederland in het verleden leveringscontracten heeft afgesloten met Duitsland (en met Frankrijk en België), moet de gaskraan nu weer verder open. Ondertussen wordt er wel gekeken naar andere oplossingen, zodat de productieverhoging in ieder geval tijdelijk zal zijn.
Poll
Plaats reactie
Reacties
Dan moeten ze voor de consument de prijzen per m3 gas ook gelijk trekken en niet € 1.50 of meer verschil per m3
wij betalen de hoofdprijs zodat duitsland voor een habbekrats gas kan kopen ze houden zelf de pijpkraan van rusland dicht zodat wij het dure gas moeten kopen bedankt hoor nederlandse regeering
onze overheid waait mee met de wind dat voornamelijk de geur van geld verspreid
bijna geheel ten koste van bevolking waar zij juist zorg voor zouden moeten dragen
als er ja gezegd wordt betekend dat niet dat ze ja doen , nee ze laten weten dat ze wel begrijpen dat de bevolking.
ja voor ogen heeft maar helaas pindakaas.
Aardgas in Nederland is Nederlands bezit. Wordt wel gemakkelijk gesteld dat bijvoorbeeld de Duitsers recht hebben op ons gas omdat er in het verleden contracten zijn afgesloten. Echter kunnen contracten altijd worden ontbonden en wel omdat de leveringsvoorwaarden/garanties zijn veranderd door omstandigheden die niet waren voorzien zoals bodemdaling en natuurlijk aardbevingen. Bovendien moeten Nederlanders de zogenaamde marktprijs betalen wat natuurlijk van de gekke is. In de golfstaten betalen inwoners ook niet de hoofdprijs voor brandstoffen. Natuurlijk zou het zo moeten zijn dat Nederlanders gas zouden kunnen afnemen tegen kostprijs.
Contract met Duitsland kan je ook afkopen! Kost waarschijnlijk wel wat, maar dan hoef je geen gas meer te winnen in Groningen, en dat is belangrijker!
Waarom zouden wij het moeten afkopen? De leveringsvoorwaarden zijn niet meer hetzelfde als bij het afsluiten van de contracten door niet voorziene omstandigheden zoals bodemdaling en aardbevingen. Het grote probleem is dat Nederland zich met de kop in strop heeft gewurmd en wel de strop van de EU. Ik denk dat het tijd wordt voor een lobby die tevens juridisch onderzoekt hoe deze situatie snel en natuurlijk zonder afkopen gaat worden opgelost.
Mijn onderbuik gevoel zegt mij dat wij in Nederland van het aardgas moet en dat onze gasvoorraad duur wordt verkocht aan derden. Ook ben ik van mening dat de co2 uitstoot niet zal verminderen en zeker niet op nul komt. Als we dat willen behouden zal je alle zware industrie per direct moeten sluiten, zal de (wereld) bevolking moeten dalen want ook mensen en dieren veroorzaken co2. Alle auto,s electrisch klinkt leuk, in verkiezingstijd , maar ook die energie moet ook opgewekt worden en dat alles op 2030 2050 dat gelooft toch niemand want op dit moment wordt er enkel maar gepraat maar er komt niets uit de mouwen.
Biomassa is heilig en dat snap ik niet. Deze veroorzaakt meer vervuiling dan een moderne kolen gestookte centrale.
Mensen die vinden dat de gaskraan weer open kan, ook al is dat onder voorwaarden, moeten zich eens goed afvragen hoe ze er over zouden denken als ze zelf in het bevingsgebied zouden wonen met hun gezin.
weet niet waar we aan toe zijn de komende jaren . ik ga voor de goedkoopste/beste oplossing
Het is weer hetzelfde liedje de overheid belooft van alles en als ze weer aan de macht zijn kun je verrekken als burger zo ook bij de Groningers eerst beloven terwijl ze van die contracten met het buitenland wisten ,ik denk als we nu gaan stemmen dat de Nederlander hopelijk wat wijzer is geworden . Ik begrijp best dat in het verleden deze contracten zijn afgesloten door een andere overheid dan nu maar wees eerlijk tegenover je burgers en kom niet met smoesjes van (wij beloven) met in je achterhoofd wetende dat het niet kan.
Er zijn nog geen reacties.