Wat betekent CO2-neutraal?

Tijd voor helderheid!

 • 02/07/2019 9:43am
 • 6
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 02/07/2019 1:57pm

Raakt u soms ook een beetje in de war van alle begrippen die voorbijkomen als het gaat om de energietransitie? Willen we CO2-neutraal wonen, klimaatneutraal of toch liever energieneutraal? Wat is het verschil? Of komt het eigenlijk allemaal op hetzelfde neer? Hoog tijd voor helderheid. In dit artikel vindt u de belangrijkste termen die te maken hebben met een duurzaam huis en een lagere energierekening.

Wat betekent CO2-neutraal?

Koolstofdioxide (CO2) is een onzichtbaar gas. Het komt van nature in de atmosfeer voor en is dus overal om ons heen aanwezig. Sinds het einde van de negentiende eeuw is onze industrie gegroeid, zijn we steeds meer huizen gaan verwarmen en rijden we méér kilometers met méér auto’s. Jaar in jaar uit hebben we CO2 uitgestoten, vooral door steenkool, aardgas en aardolie te verbranden. En we gaan er nog elke dag mee door*. Omdat CO2 het belangrijkste broeikasgas is, draagt de toename ervan flink bij aan de opwarming van de aarde. Willen we daarmee stoppen, dan moeten we CO2-neutraal gaan wonen, werken, reizen en produceren. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen, is natuurlijk door geen CO2 meer uit te stoten; duurzame energie (wind, water, zon) in plaats van fossiele brandstoffen. In ons land ligt afscheid nemen van het aardgas dan het meest voor de hand als eerste stap. De cv-ketel die in miljoenen Nederlandse woningen voor verwarming en warm water zorgt, levert een flinke bijdrage aan onze gezamenlijke uitstoot van broeikasgas**. Daarom is in het Klimaatakkoord afgesproken dat nieuwe woningen vanaf 2021 aardgasloos worden. (Let op: dat is niet hetzelfde als gasloos. Het is heel goed mogelijk dat u in de toekomst een ander soort gas gebruikt, waarmee we geen CO2 uitstoten.) Ondertussen is het óók de bedoeling om ieder jaar tienduizenden bestaande woningen los te maken van het aardgas. Wilt u in uw woning ook ‘van het aardgas af’, bekijk dan eerst eens of uw huis daar (al) geschikt voor is.

Gerelateerd
Van het gas af

Drie scenario's voor een aardgasloze toekomst

Lees meer

Wat betekent energieneutraal?

Is uw woning volledig energieneutraal, dan wekt u over een heel jaar net zoveel energie op als u in en om het huis verbruikt. In Nederland lukt dat nog niet zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. Zonnepanelen wekken bijvoorbeeld in het voorjaar en de zomer méér energie op dan we op dat moment nodig hebben, terwijl ze in de winter en herfst juist te weinig opleveren. Helaas is het nog niet mogelijk om elektriciteit op een efficiënte manier op te slaan. Een energieneutraal huis levert dus ’s zomers elektriciteit aan het energiebedrijf en neemt ’s winters juist stroom af. Zolang de salderingsregeling bestaat, kunt u de kosten van de stroom die u zelf produceert aftrekken van de stroom die u inkoopt. Bij de term energieneutraal zijn wel wat vraagtekens te zetten. Vrijwel geen enkel huis is al in staat om op ieder moment van de dag en het hele jaar door in zijn eigen energiebehoefte te voorzien. Wat betekent bijna energieneutraal? Een woning die ‘bijna energieneutraal’ is, wekt alleen de energie op die aan het gebouw gebonden is. Daarmee bedoelen we de warmte en elektriciteit die nodig zijn voor het verwarmen en koelen van het huis, voor het warm water, voor de ventilatie en voor de verlichting.

Wat is een energiepluswoning?

Verbruikt u geen gas en heeft u veel zonnepanelen, dan is het zelfs mogelijk dat u méér energie opwekt dan u zelf opmaakt. In dat geval is uw huis een energiepluswoning.

Gerelateerd
Op naar 2050 - aflevering 9

De impact van de energietransitie op wonen, leven en ruimte

Lees meer

Wat is een nul-op-de-meterwoning?

Produceert uw woning over een heel jaar net zoveel energie als u in en om het huis verbruikt, dan staat uw elektriciteitsmeter aan het eind van het jaar weer op nul. Zo’n huis noemen we daarom ook wel een nul-op-de-meterwoning, een andere term voor een volledig energieneutrale woning. Uiteraard is 'nul op de meter' alléén mogelijk in een woning zonder gasaansluiting. 

Wat betekent klimaatneutraal?

Verbruikt u alléén energie die afkomstig is uit duurzame bronnen, dan is uw woning klimaatneutraal. Zo’n woning hoeft dus niet per se óók energieneutraal te zijn. Zolang de energie die uw huis verbruikt maar 100% duurzaam is.

Wanneer wordt uw wijk of straat CO2-neutraal?

Volgens het Klimaatakkoord moet iedere gemeente uiterlijk in 2021 per wijk een plan hebben voor de energievoorziening zónder aardgas. Dat betekent niet dat u tot 2021 moet afwachten. Veel gemeenten zullen zulke plannen namelijk al eerder klaar hebben. Het is dan ook aan te raden om nu al bij uw gemeente te informeren hoe het er bij u in de straat uit gaat zien. Het is goed mogelijk dat u informatie krijgt die belangrijk is voor uw eigen plannen om uw huis CO2-neutraal te maken.

Lees meer over investeren in zonnepanelen

Wanneer zijn alle huizen in Nederland CO2-neutraal?

Willen we de CO2-uitstoot van de Nederlandse woningen tot nul terugbrengen, dan is het aardgasloos maken van de nieuwbouw niet voldoende. In totaal moeten we zo’n 7 miljoen bestaande huizen van het aardgas afhalen en tegelijkertijd de elektriciteitsproductie duurzaam maken*. Dat is een enorme klus, die niet in een paar jaar te klaren is. De regering heeft daarom in het Klimaatakkoord samen met een groot aantal maatschappelijke organisaties doelstellingen opgesteld voor de komende dertig jaar:

 • In 2030 moet de totale CO2-uitstoot 49% lager zijn dan in 1990.
 • In 2050 moet de totale CO2-uitstoot 95% lager zijn dan in 1990.
 • Woningen en kantoren moeten in 2050 vrijwel CO2-neutraal zijn.

*U verbruikt niet alleen aardgas wanneer u de verwarming aanzet of een eitje bakt op het gasfornuis. En steenkool is méér dan een ouderwetse brandstof uit de tijd van de kolenkachel. Het overgrote deel van onze elektriciteit is afkomstig van grote centrales die gestookt worden met aardgas en steenkool.

**Broeikasgassen komen van nature voor in de atmosfeer (de luchtlaag die de aarde omgeeft). Ze zorgen ervoor dat we op aarde de warmte van de zon kunnen vasthouden; zonder broeikasgassen wordt het te koud en is leven op aarde niet mogelijk. Maar te veel is ook niet goed; doordat wij broeikasgassen uitstoten, wordt het op aarde steeds warmer. Naast koolstofdioxide (CO2) zijn de belangrijkste broeikasgassen die wij in de atmosfeer brengen: methaan (vooral door de veeteelt), lachgas (mest en kunstmest) en fluorgassen (spuitbussen, airco’s en koelkasten).

CO2 compenseren, werkt dat?

Naast het overschakelen op duurzame energiebronnen als wind, zon en water, zijn er ook creatieve manieren om CO2-neutraal te worden. Bijvoorbeeld door de uitstoot van CO2 te compenseren. Omdat bomen CO2 opnemen, zou het in theorie mogelijk moeten zijn om de uitstoot per saldo tot nul terug te brengen, als we maar genoeg bomen planten die lange tijd blijven staan. Veel organisaties bieden de mogelijkheid om de CO2-uitstoot te compenseren, bijvoorbeeld bij het tanken van benzine of het boeken van een vliegreis. Of het ook in de praktijk werkt, daarover zijn de meningen verdeeld.

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Jan Buysman 18 maanden geleden

  Gravatar for Jan Buysman

  Bij deze meld ik mij aan voor de 2-jaarlijkse controle op mijn zonneboiler..is de afspraak die ik hebvoor 8 december nu overbodig en afgemeld. Scheelde mij weer geld. Jan buysman

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Jan Buysman 18 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Buysman,

   Wij komen graag met u in contact om de mogelijkheden te bespreken. U kunt ons een e-mail sturen naar ons welbekende e-mailadres [email protected] Wij ontvangen graag uw adresgegevens en telefoonnummer, zodat de juiste collega contact met u kan opnemen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jan Buysman 20 maanden geleden

  Gravatar for Jan Buysman

  Doet feenstra ook aan onderhoud van zonnepaneler en zonneboiler?.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Jan Buysman 19 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Buysman,

   Bij Feenstra hebben klanten de mogelijkheid een service en inzicht zonnepanelen abonnement aan te gaan. Hierbij heeft u de zekerheid van goed werkende zonnepanelen. Een tijd terug hebben wij aandacht besteed aan het reinigen van de zonnepanelen. Voor meer informatie kunt u op de volgende link klikken. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/maak-nu-uw-zonnepanelen-schoon of kijk bijvoorbeeld op https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/zonnepanelen-reinigen

   U kunt bij ons een serviceabonnement voor zonneboiler onderhoud afsluiten, waarbij we één keer in de twee jaar de boiler controleren op de juiste werking en de vloeistofdruk in de boiler en collector wordt bijgevuld. Verder valt de collector buiten het abonnement. Onderhoud voor de zonneboiler is uitsluitend aan te schaffen als u ook een serviceabonnement voor uw cv-ketel bij ons heeft. Kijk voor meer informatie op onze website. https://www.feenstra.com/boiler-geiser/boiler/zonneboiler/

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jan Marten de 23 maanden geleden

  Gravatar for Jan Marten de

  Er staat in dit artikel: 'Produceert uw woning over een heel jaar net zoveel stroom als u in en om het huis verbruikt, dan staat uw elektriciteitsmeter aan het eind van het jaar weer op nul. Zo’n huis noemen we daarom ook wel een nul-op-de-meterwoning, een andere term voor een volledig energieneutrale woning'
  Dit verhaal klopt helemaal niet. Bij een nul op de meter-woning betreft het het totaal aan gas en elektriciteit. De RVO geeft deze definitie: ...'het totaal van het gebouwgebonden plus gebruikersgebonden energieverbruik min de opbrengst van lokale duurzame bronnen.'
  Een slechte zet om de feiten anders weer te geven. Het is in het grootste belang om in deze tijd juiste informatie te verschaffen. Iedereen roept maar wat. Een bedrijf als Feenstra zou zich dat niet moeten permitteren. Graag een snelle verbetering!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Jan Marten de 23 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Jan Marten,

   Wij willen u hartelijk danken voor uw oplettendheid en feedback. Feitelijk is hetgeen wij hebben geschreven inderdaad onjuist. Wij hebben het een en ander aangepast, nogmaals dank hiervoor.

   Met vriendelijke Groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • W.holzhauer 23 maanden geleden

  Gravatar for W.holzhauer

  Allemaal interessant zonnepanelen kan bij ons niet. Isolatie gaat ons duizenden euro's kosten. Er wordt in vele plannen nergens rekening gehouden met kleine VvE zoals wij vier leden. Iedere keer als wij subsidies aanvragen is of de pot leeg of het kan niet. Omdat wij zo klein zijn kunnen wij ook geen leningen afsluiten. Alles is gericht op de hogere inkomens due in een Tesla kunnen rijden of een grote VvE . Het zou fijn zijn als u daar ook eens oog voor had.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare W.holzhauer 23 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Holzhauer,

   Het doel van ons platform is om iedereen zo breed mogelijk te informeren over de energietransitie.

   Het is van belang om u goed te laten informeren. De gemeentes dienen binnen nu en twee jaar hun plannen te presenteren wat betreft de warmtevoorziening in hun gemeentes. Bij een appartementencomplex ligt verduurzaming vaak complexer, omdat dit niet individueel kan worden aangepakt. Hierbij is ook een verantwoordelijkheid bij het VvE bestuur voor een totaaloplossing om het appartementen complex te verduurzamen.

   Het advies is om advies in te winnen bij u gemeente een VvE.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Klaas Deuzeman 23 maanden geleden

  Gravatar for Klaas Deuzeman

  Ik ben nu 79 jaar oud(jong). Ik heb een eigen huis en zie niet uit naar de aanschaf van zonnepanelen. Die investering haal ik er gewoon nooit meer uit. Dit wilde ik even kwijt.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Inge 23 maanden geleden

  Gravatar for Inge

  Wat is een energiepluswoning? Heeft u veel zonnepanelen, dan is het zelfs mogelijk dat u méér energie opwekt dan u zelf opmaakt. In dat geval is uw huis een energiepluswoning.

  Wat is een nul-op-de-meterwoning?
  Produceert uw woning over een heel jaar net zoveel stroom als u in en om het huis verbruikt, dan staat uw elektriciteitsmeter aan het eind van het jaar weer op nul. Zo’n huis noemen we daarom ook wel een nul-op-de-meterwoning, een andere term voor een volledig energieneutrale woning


  Deze bewering is alleen juist als je je huis compleet elektrisch verwarmd wordt!!! Als je voor de verwarming nog (aard)gas nodig hebt dan ben je nog niet energieplus laat staan energieneutraal!!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Inge 23 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Inge,

   Wij willen je hartelijk danken voor je feedback.
   Uiteraard is een huis dat meer stroom opwekt dan het verbruikt géén energiepluswoning als er ondertussen wél een cv-ketel staat die gas verbruikt. Wij gaan binnenkort de tekst aanpassen. Nogmaals bedankt voor je feedback.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.