Drie scenario's voor een aardgasloze toekomst

Ik wil zélf van het aardgas af. En vlug een beetje!

 • 10/07/2018 10:49am
 • 30
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Het begint er op te lijken dat we in Nederland definitief afscheid gaan nemen van het aardgas. In vrijwel iedere gemeente zullen de komende jaren straten en wijken aardgasloos worden. Lees het Klimaatakkoord er maar op na. Maar als u daar niet op wilt wachten? Wat kunt u dan zélf doen om van het aardgas af te komen? Drie scenario's voor een woning zonder aardgas.

1. Uw huis is van vóór 2000

Laten we maar met de grootste uitdaging beginnen. Zo'n 5 miljoen woningen in ons land zijn gebouwd vóór 2000. Wilt u zo'n woning voorbereiden op een aardgasvrije toekomst, dan zult u naar alle waarschijnlijkheid moeten investeren. De kosten van een dergelijke verbouwing kunnen flink oplopen. Woont u in een niet-geïsoleerde eengezinswoning die u geschikt wilt maken voor verwarming door middel van een warmtepomp, dan gaat het al gauw om een forse investering. Ongeveer de helft daarvan gaat op aan bouwkundige aanpassingen. Denk daarbij vooral aan het isoleren van dak, muren en vloeren en het plaatsen van (drie)dubbel glas. De andere helft is nodig voor het aanbrengen of aanpassen van de installaties. Dat kan bijvoorbeeld de aankoop en aanleg van de warmtepomp zijn met een bijpassend verwarmingssysteem voor lage temperaturen. Maar ook zonnepanelen, een zonneboiler en het nodige leidingwerk kunnen nuttige en noodzakelijke investeringen zijn. Ook goed om rekening mee te houden: uw nieuwe, duurzame installatie neemt meer ruimte in beslag dan uw huidige cv-ketel.

Gerelateerd
Warmtepomp 2018

2018: het jaar van de warmtepomp?

Lees meer

2. Uw huis is van ná 2000

Huizen die wat jonger zijn kunnen de stap naar een aardgasloze toekomst al een stuk eenvoudiger maken. Deze huizen zijn een stuk beter geïsoleerd, al is de isolatiewaarde vaak nog niet hoog genoeg om een all-electric warmtepomp te installeren. Bij de meeste van deze woningen zijn de benodigde investeringen wel te overzien. Ze vallen in ieder geval aanzienlijk lager uit dan bij oudere huizen.

3. U gaat of laat een nieuw huis bouwen

Het laatste scenario is het meest eenvoudige van de drie. Over nieuwbouw hoeven we eigenlijk geen twijfels meer te hebben. Het is uitgesproken raar als u nu nog een huis ontwerpt of laat ontwerpen met een gasaansluiting. Ook verreweg de meeste grootschalige nieuwbouwplannen die de komende jaren worden uitgevoerd, zullen zonder aardgasaansluiting worden opgeleverd. Alle technologie is voorhanden om uw nieuwe woning gasloos van alle moderne gemakken te voorzien. Sterker nog: wie nu aan een nieuwbouw begint, zou een energieneutrale woning als eerste voorwaarde moeten stellen.

Wat nu?

Herkent u zichzelf in scenario 1 of 2 en wilt u graag van het gas af, dan is het belangrijk om te zorgen dat u de komende tijd goed op de hoogte blijft. Vraag informatie op over de plannen van uw gemeente, vraag deskundige adviezen over de manieren om uw huis duurzamer te maken, hou de technische ontwikkelingen in de gaten en bekijk goed hoe u zich op financieel gebied kunt voorbereiden. Welke maatregelen u ook neemt, probeer als het even kan naar de lange termijn te kijken. Dan is de kans het grootst dat u geen spijt krijgt van de beslissingen die u neemt.

Gerelateerd
Energietransitie starten

Begin zélf met de energietransitie

Lees meer

Wat doet uw gemeente?

Gemeenten krijgen een sleutelrol bij het verduurzamen van straten en wijken. Nu al zijn er veel Nederlandse gemeenten die plannen maken voor het aanleggen van warmtenetten. Een warmtenet is een systemen waarbij fabrieken en industriële installaties hun restwarmte afgeven aan water. Dat water wordt rondgepompt in een woonwijk en zorgt daar voor verwarming en warm water. Zulke warmtenetten, die we nu vaak kennen als 'stadsverwarming', zullen waarschijnlijk een belangrijke rol krijgen in de energietransitie. Ook zijn er gemeenten die de mogelijkheid onderzoeken of al zijn gestart om alternatieve gascentrales (biogas of synthetisch gas) op het bestaande gasnet aan te sluiten.

Weet u al dat uw straat of wijk binnen afzienbare tijd een warmtenet krijgt of een ander soort gas voor uw cv-ketel, dan is het logisch om daarop te wachten. Als u de plannen van uw gemeente nog niet kent, is het de moeite waard om daar eens naar te informeren. Blijkt dan dat er plannen zijn om uw woning aan te sluiten op een warmtenet of op alternatief gas? Dan is het waarschijnlijk helemaal niet nodig om te investeren in bouwkundige aanpassingen.

Zonnepanelen

Hoe minder u afhankelijk bent van energieleveranciers, des te beter bent u op een duurzame toekomst voorbereid. Investeren in zonnepanelen is daarom in de meeste gevallen een verstandige keus. Op dit moment is daar een heldere en aantrekkelijke regeling voor: de salderingsregeling. Het kabinet wil die vervangen door een terugleversubsidie . Hoe die precies in elkaar zal zitten, is nog niet bekend, maar u kunt er vanuit gaan dat u ook in de nieuwe situatie de kosten van zonnepanelen binnen zeven tot tien jaar terugverdient. Heeft u de praktische mogelijkheid en de middelen om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is dat zeker het overwegen waard.

Technologieën van de toekomst

We hebben op dit moment al veel mogelijkheden om huizen zonder aardgas van alle denkbare comfort te voorzien. Maar wat de toekomst brengt, weet niemand. Zullen alle gasaansluitingen verdwijnen of komt synthetisch gas als alternatief beschikbaar? Ook over de keuzes die gemeenten zullen maken, is nog niet overal duidelijkheid. Wilt u nu of in de nabije toekomst van het gas af, dan is het dus in ieder geval verstandig om de nieuwe ontwikkelingen op de voet te blijven volgen.

Gerelateerd
investering in duurzame energie

Investeren in een cv-ketel, warmtepomp of zonnepanelen?

Lees meer

Minder gas verbruiken

Aardgasloos wonen is een flinke stap, die nog niet voor iedereen binnen bereik is. In de tussentijd kunt u in ieder geval zo zuinig mogelijk zijn met het gas. Vraag een deskundig adviseur om uw cv-ketel goed af te stellen en vraag eens naar de mogelijkheid om de radiatoren goed op elkaar af te stellen. Bent u dan toch in gesprek, dan is het de moeite waard om te bespreken of en hoe een hybride warmtepomp of een zonneboiler in uw woning in te passen zou zijn. Allemaal manieren om minder aardgasverbruik te verbruiken, waar je zeker geen spijt van krijgt.

Sparen voor een duurzaam huis

De kosten van aardgas zullen naar verwachting de komende jaren flink stijgen. Ook wat dat betreft is het dus interessant om straks geen aardgas meer nodig te hebben. Het geld dat daarvoor nodig is, heeft u waarschijnlijk niet direct beschikbaar. Zeker als uw woning vóór 2000 is gebouwd, gaat het om een forst investering. In dat geval is het goed om nu alvast uw gedachten te laten gaan over een financieel plan voor de toekomst van uw huis. Sparen voor een energiezuinig huis levert straks een mooi rendement op.

En wat doet u als uw cv-ketel nú aan vervanging toe is?

Als uw cv-ketel het begeeft, zult u diverse mogelijkheden tegen elkaar afwegen. Ongetwijfeld bekijkt u de mogelijkheden van een (hybride) warmtepomp. Is uw huis daar bouwkundig nog niet geschikt voor en zit een (forse) bouwkundige ingreep er (nog) niet in, dan is het huren van een nieuwe hr cv-ketel een interessante optie. U blijft dan flexibel, want al na één jaar kunt u het huurcontract per maand opzeggen, zonder bijkomende kosten.

U wilt van het aardgas af? Hier zijn zeven maatregelen die u vandaag nog kunt nemen:

 1. Informeer bij uw gemeente naar de energieplannen voor uw wijk of straat.
 2. Vraag een installateur én een bouwkundig expert naar de noodzaak en de mogelijkheden om uw huis energiezuiniger te maken. 
 3. Doe de warmtepompcheck 
 4. Hou nieuwe ontwikkelingen in de gaten en vraag er regelmatig naar bij uw installateur. 
 5. Ga bewust om met de thermostaat en het warm water; zo verbruikt u al snel minder aardgas. 
 6. Maak een financieel plan voor duurzame investeringen in uw huis. 
 7. Denk bij het vervangen van uw cv-ketel ook aan de mogelijkheid om te huren.

Huur warmte flexibel bij Feenstra

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • BvdSteeg 8 maanden geleden

  Gravatar for BvdSteeg

  In de Middellandse zee bij Egypte is een gasvoorraad gevonden van 10 x Groningen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • gerard roomer 15 maanden geleden

  Gravatar for gerard roomer

  ik mis de aanpassing voor elektrisch koken , aanpassing meterkast ??

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare gerard roomer 15 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Gerard,

   Bedankt voor uw reactie. Neem een kijkje via de volgende linken. Mocht u naar aanleiding van de links nog vragen hebben, dan vernemen wij graag van u.

   https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/alles-wordt-elektrisch https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/overstap-naar-elektrisch-fornuis

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Harry Waal 2 jaren geleden

  Gravatar for Harry Waal

  Waterzijdig inregelen radiator mogelijk ?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Harry Waal 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Waal,

   Op dit moment is het alleen mogelijk om de installatie waterzijdig in te regelen in combinatie met het aanschaffen van een cv ketel. Wij bieden dit niet aan als los product.

   Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, dan kunt u altijd een e-mail sturen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jan Halsema 2 jaren geleden

  Gravatar for Jan Halsema

  Ik heb net een nieuwe CV besteld bij Feenstra en had bij de offerte aanvraag wel vragen in die richting gesteld. Ik kreeg het antwoord dat het voorlopig niet zo’n vaart zal lopen en Feenstra er boven op zit als er nieuws is. Dat geloof ik direct, maar vraag mij nu af waarom ik geen advies heb gekregen dat het wellicht verstandig is om de optie van huren af te wegen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Jan Halsema 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Halsema,

   Wij willen u bedanken voor het vertrouwen in ons.

   Er zijn op dit moment verschillende opties voor het installeren van een nieuwe cv-ketel. In uw bericht geeft u aan dat u een nieuwe cv-ketel heeft besteld. Mocht de cv-ketel nog niet geïnstalleerd zijn en twijfelt u of u een nieuwe cv-ketel wil kopen of huren, dan adviseer ik u direct te bellen naar 088 8455 035.

   De adviseur informeert u verder naar de mogelijkheden. U kunt ook een e-mail sturen naar [email protected] Wij ontvangen dan graag uw adresgegeven en telefoonnummer waarop u het beste te bereiken bent.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • S.A. Hiti 2 jaren geleden

  Gravatar for S.A. Hiti

  Ik ben op het internet uw site tegengekomen. N.a.v een artikel op Linkedin ben ik mij er ook maar in gaan verdiepen.
  Ik heb een woning van voor 2000 en wil graag op de hoogte gehouden worden van alle overheidsregelingen
  en de maatregelen die ikzelf kan nemen.
  Mvg. S. Hiti

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare S.A. Hiti 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Hiti,

   Fijn om te vernemen dat u middels onze platform op de hoogte gehouden wil worden over alle overheidsmaatregelingen en de maatregelen omtrent de energietransitie. U kunt zich middels de volgende link aanmelden voor onze nieuwsbrief https://www.feenstra.com/klantenservice/nieuwsbrief/inschrijven/
   Daarnaast is het ook mogelijk om bij uw eigen gemeente de nodige informatie in te winnen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Rob Prins 2 jaren geleden

  Gravatar for Rob Prins

  Ik vind dat er vooral geïnvesteerd moet worden in technische verbeteringen van duurzame artikelen. Waarom heeft een inductie kooktoestel nog steeds een aansluitwaarde van 7kw? Belachelijk gewoon. En de warmtepompen gebruiken veel elektra wat in kolen- en gascentrales wordt opgewekt. Als we allemaal warmtepompen gaan gebruiken en elektrisch gaan koken dan gloeien de elektrakabels in de grond. Zelf heb ik zonnepanelen. En wat doe ik ermee? Ja: terugleveren aan het net.
  Ik geloof meer in het methaniseren van CO2 met elektra opgewekt met offshore windmolenparken. Dat pomp je het fantastische gasnetwerk in.
  Maar eerst maar eens de neuzen dezelfde kant op. Zo lang er nog recalcitrante overheidsinstanties zijn komt er geen spaan van terecht. Ook de vervuiler moet betalen. Helaas wordt de rekening bij de burger gelegd inclusief 21% btw.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • S 2 jaren geleden

  Gravatar for S

  In de landen om ons heen schakelen ze over op aardgas; waarom zouden wij er dan van af moeten. Fatsoenlijk isoleren zou al een hele vooruitgang zijn

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare S 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw,

   Met het oog op de energietransitie is het belangrijk om de energie vraag te beperken. Denk hierbij aan isolatie, vloerverwarming, energie zuinige pompen en gebruik van ledverlichting. Stap voor stap naar een duurzame woning begint inderdaad bij het isoleren. Hoe is uw woning geïsoleerd? U kunt ook altijd een kijkje nemen op de volgende twee links. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/begin-zelf-met-de-energietransitie, https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/duurzaam-investeren-of-slim-afwachten

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Cees Broeksma 2 jaren geleden

  Gravatar for Cees Broeksma

  Wanneer komt er eens een eind aan die belachelijke hysterie van `van het aardgas af`, co2 uitstoot enz. Doe in ieder geval een poging om wat serieuzer en genuanceerder zaken te benaderen en doe niet mee aan die vreselijke media hype. Sterkte!
  Cees Broeksma

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • S Cees Broeksma 2 jaren geleden

   Gravatar for S

   Gelijk heeft u

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Kris 3 jaren geleden

  Gravatar for Kris

  Het klimaatakkoord is een sigaar uit eigen doos, vooral gesteund door steenkolen lobby,
  Er zijn verschillende oplossingen en we moeten ons niet blindstaren op all electric! Reduceren van co2 gebeurt dan niet. Reden? Omdat maar 7% groene electriciteit is. De resterende 93% komt door steenkolen. Bijna drie maal zo vervuolend dan aardgas. Dat lees je nergens terug. Meer weten? Ik kom het graag bespreken met facts en cijfers en alle informatie,

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Peterman 3 jaren geleden

  Gravatar for Peterman

  Van het gas af ? Waarom? De electriciteit die we straks massaal nodig hebben komt echt ook van gas en kolencentrales uit het oosten. Er wordt een verkeerd verhaal verteld aan de mensen dat is een veel groter probleem! De idiote versnelling om nu ineens maar alles anders te moeten doen is absurt, je kunt prima bestaande technieken perfectioneren en er voor zorgen dat je een gebalanceerde energievoorziening krijgt.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.