De elektrische cv-ketel

Het enthousiasme over de elektrische cv-ketel is groot. Terecht?

 • 17/09/2018 3:54pm
 • 85
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 25/04/2019 10:35am

Regelmatig duikt in de media de elektrische variant van de aardgasgestookte cv-ketel op. Natuurlijk: een elektrische cv-ketel! Dat we daar nou niet eerder op gekomen zijn. Of ligt het misschien toch iets minder simpel?

Dé oplossing voor de aardgasloze woning?

De traditionele cv-ketel op aardgas heeft zijn langste tijd gehad, daar is inmiddels iedereen het over eens. Maar hoe verwarmen we dan straks onze huizen? Het eerlijke antwoord op die vraag is: dat weten we nog niet. De (hybride) warmtepomp zal waarschijnlijk een belangrijke rol gaan spelen, maar het is heel goed mogelijk dat de komende jaren ook andere oplossingen naar voren komen. Technische innovaties, die we nu nog niet kennen of die nog in ontwikkeling zijn. De laatste maanden komen we steeds vaker berichten tegen over hét energiezuinige alternatief voor de aardgasgestookte cv-ketel; een 'gewone' combiketel, maar dan op elektriciteit.

Zou 'van aardgas los' echt zó eenvoudig kunnen zijn? Is een 'gewone' cv-ketel op elektriciteit dé sleutel voor de energietransitie? De nieuwsredactie van Zorgeloos Wonen raadpleegde een aantal deskundigen uit de dagelijkse praktijk. Experts die zich serieus hebben verdiept in de voors en tegens van de elektrische cv-ketel. We stelden een aantal concrete vragen en al snel werden we iets minder enthousiast. De elektrische cv-ketel heeft voordelen, maar ook nadelen.

Gerelateerd
Voordelen hybride warmtepomp

De voordelen van een ‘hybride’ warmtebron in huis

Lees meer

Wat is een elektrische cv-ketel?

In Nederland hebben nog altijd verreweg de meeste huizen een centrale verwarming. Die bestaat meestal uit een aantal radiatoren waar water doorheen stroomt. De cv-ketel zorgt ervoor dat het water in de radiatoren warm wordt. Dat gebeurt door middel van een brander die de brandstof (meestal is dat aardgas) verbrandt. Om ervoor te zorgen dat de warmte die vrijkomt bij het verbranden van het aardgas zo efficiënt mogelijk wordt afgegeven aan het water, is een warmtewisselaar nodig. Een elektrische cv-ketel werkt ook met water in radiatoren, maar verbruikt (uiteraard) géén aardgas. In plaats van een brander en een warmtewisselaar zorgt een elektrisch verwarmingselement ervoor dat het water warm wordt.

Levert een elektrische cv-ketel een lagere energierekening op?

Als we de elektrische cv-ketel vergelijken met een hr-ketel op aardgas, is verwarmen met elektriciteit op dit moment zeker niet goedkoper. Integendeel. Voor verwarming en warm water in een gemiddelde eengezinswoning komen de energiekosten met een elektrische cv-ketel veel hoger uit dan met een hr-ketel op aardgas. De rekenmethodes lopen enigszins uiteen, maar in grote lijnen komt het hierop neer: 

Voor 1 m3 gas betaalt u ongeveer hetzelfde*) als voor 3 kWh elektriciteit, maar 1 m3 gas levert ongeveer dezelfde hoeveelheid energie op als 9 kWh elektriciteit. Per saldo is volledig elektrisch verwarmen dus ongeveer drie keer zo duur als verwarmen met aardgas. 

Uiteraard moet u er wél rekening mee houden dat aardgas de komende jaren hoogstwaarschijnlijk duurder zal worden en elektriciteit relatief goedkoper. Met zonnepanelen zou u (een deel van) de elektriciteit die nodig is voor een elektrische cv-ketel zelf kunnen opwekken, maar dat is niet onbeperkt mogelijk. Zolang de salderingsregeling bestaat en u minder elektriciteit opwekt dan u verbruikt, is het niet rendabel om de stroom te gebruiken voor elektrische verwarming. Ná het afschaffen van de salderingsregeling (waarschijnlijk in 2023) kan het wél zinvol zijn om de zelf opgewekte elektriciteit voor verwarming te gebruiken. Maar dan is het véél efficiënter om de elektriciteit van uw zonnepanelen te gebruiken voor een warmtepomp. Overigens krijgt u in die situatie (zowel bij een elektrische cv-ketel als bij een warmtepomp) te maken met de uitdaging dat uw zonnepanelen alleen overdag stroom leveren, terwijl u de verwarming meestal 's avonds zult gebruiken.

Gerelateerd
investering in duurzame energie

Investeren in een cv-ketel, warmtepomp of zonnepanelen?

Lees meer

Wat kost een elektrische cv-ketel?

Als we alléén naar de aanschaf van het apparaat kijken, zijn de kosten van een elektrische cv-ketel min of meer vergelijkbaar met die van een hr-ketel op aardgas. Bij het installeren van een elektrische cv-ketel moet u echter rekenen op een flink bedrag aan extra kosten: 

 • een geïsoleerd buffervat om ook tap- en douchewater te kunnen verwarmen: ca. € 1.500,-
 • aanpassing van de elektrische installatie: vanaf € 600,-
 • de installatie en het inregelen van de cv-ketel: ca. € 1.500,-

Bovenop de aanschaf van de cv-ketel komt dus een extra bedrag van € 3.000,- à € 4.000,-.

#0

Is iedere woning geschikt voor een elektrische cv-ketel?

Nee. Sterker nog: de meeste woningen niet, omdat ze een hoofdaansluiting voor elektriciteit hebben met een zekering van maximaal 1 x 40 Ampère. Die zekering bepaalt, eenvoudig gezegd, het maximale vermogen van de gezamenlijke elektrische apparaten in huis. Voor een elektrische cv-ketel die een heel woonhuis moet kunnen verwarmen, is een drie-fasenaansluiting nodig met een zekering van 3 x 35 Ampère. Zo'n aansluiting moet u aanvragen bij uw netbeheerder. Naast de eenmalige kosten betaalt u er een hoger bedrag aan vastrecht voor. 

Gerelateerd
elektriciteitsnet

Alles wordt elektrisch

Lees meer

Heeft een elektrische cv-ketel dan helemáál geen voordelen?

De elektrische cv-ketel heeft zeker voordelen. Het apparaat is makkelijk en snel aan te sluiten. Bovendien is een rookgasafvoer niet nodig. Een elektrische cv-ketel slijt verder niet of nauwelijks en raakt niet vervuild door verbranding van gas. De onderhoudskosten zijn dan ook veel lager dan die van een cv-ketel op aardgas. Die besparing is op zichzelf interessant, maar zal in de praktijk vrijwel nooit opwegen tegen de kosten van aanschaf en verbruik.

De elektrische kachel is soms een goed idee

Een elektrische cv-ketel om uw hele huis van warmte én warm water te voorzien is vrijwel altijd een (te) dure oplossing. Het is dan ook geen serieus alternatief voor de hr-ketel op aardgas. Voor de elektrische kachel geldt hetzelfde. Als u in elke kamer van uw huis een elektrische kachel plaatst, is voor het verwarmen veel stroom nodig. U verbruikt dan weliswaar minder gas, maar véél meer elektriciteit. Uw totale energierekening zal daardoor al snel behoorlijk oplopen. Toch is elektrisch verwarmen niet altijd een slecht idee. Bent u overdag niet thuis en gebruikt u ‘s avonds bijvoorbeeld alléén een studeerkamer, dan is het niet erg efficiënt om de thermostaat van de centrale verwarming op 21 graden te zetten. Een kleine elektrische kachel of een infraroodpaneel kan in zo’n geval heel aangenaam zijn én relatief energiezuinig. Zet u voor één of meer andere kamers tegelijkertijd ook de cv aan, dan levert een elektrische kachel natuurlijk géén besparing op.

Zeggen we nee tegen elektrische verwarming?

Feenstra ziet het één-op-één vervangen van de gasgestookte cv-ketel door een elektrische cv-ketel niet als een serieuze oplossing voor de energietransitie. Met name omdat de verbruikskosten daarbij te hoog worden, maar ook vanwege de ingrijpende gevolgen voor de elektrische aansluiting van de woning. Feenstra biedt de techniek in deze vorm dan ook niet aan. We nemen wél deel aan concepten waarin elektrische verwarming een weloverwogen onderdeel is van een complete oplossing. Zo passen we een concept van elektrische wandverwarming toe in combinatie met isolerende maatregelen en andere aanpassingen om de verwarmingsvraag sterk te verlagen. Dit systeem transporteert warmte niet via water, maar is ingebouwd in de muur. Het is geschikt voor nieuwe of gerenoveerde woningen, die een bijzonder lage warmtevraag hebben dankzij onder andere de modernste isolatie- en ventilatietechniek. In samenwerking met Saint-Gobain Gyproc hebben we dit soort woningen al op diverse plaatsen gerealiseerd. Dit concept wordt nog niet aan particulieren geleverd.

Bekijk onze hr-ketels in de shop

Voor dit artikel is gebruikgemaakt van de kennis en ervaring van diverse experts van Feenstra en van de website 'Everything Sustainable'.

*) Op basis van Nuon Fixed Price Energy, tarief 2018. 

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Marcel Scholte 5 maanden geleden

  Gravatar for Marcel Scholte

  Jullie schrijven "Voor 1 m3 gas betaalt u ongeveer hetzelfde*) als voor 3 kWh elektriciteit, maar 1 m3 gas levert ongeveer dezelfde hoeveelheid energie op als 9 kWh elektriciteit. Per saldo is volledig elektrisch verwarmen dus ongeveer drie keer zo duur als verwarmen met aardgas. "
  Echter in 2020 met een gasprijs van 0,96 euro/m3 en een kWh prijs van 0,17 euro is de verhouding niet 3x maar slechts 1,7 x zo duur. Daarmee vervalt een deel van jullie onderbouwing.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • dhk Marcel Scholte 4 maanden geleden

   Gravatar for dhk

   en vergeet niet de kosten van ,
   netbeheerkosten,
   belasting toeslagen,
   opslag duurzamen energie zone
   dan komt de gasprijs ongeveer op 1.18 euro
   grt

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Mies Hezemans 8 maanden geleden

  Gravatar for Mies Hezemans

  Is een electrische cv ketel iets anders dan een cv ketel op inductie? Zie ook TI GReen. Wat denkt u van deze innovatie?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Eric Verhagen Mies Hezemans 31 dagen geleden

   Gravatar for Eric Verhagen

   Er wordt niet inhoudelijk gereageerd op mevr. Hezemans' vraag. Inductie verwarming is wel degelijk een goed alternatief. De vergelijking met een elektrische verwarming gaat mank, omdat door de inductietechniek het rendement anders ligt dan bij een puur elektrische verwarming. Daarnaast is de warmte per direct beschikbaar, in tegenstelling tot een elektrisch systeem met bufferinstallatie en dompelsysteem voor warmwater.
   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Mies Hezemans 8 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Hezemans,

   Op onze platform hebben wij in het verleden aandacht besteed aan elektrische cv-ketels en geven wij ook ons standpunt hierin. Zie ook de volgende link voor meer informatie. --> https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/elektrische-cv-ketel/

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • b.maas 11 maanden geleden

  Gravatar for b.maas

  Vraag. Een kilowattuur is gelijk aan 3,6 MJ (megajoule). Voor Nederlands aardgas is de standaard bovenwaarde 35,17 MJ/m³ (en de onder waarde 31,65 MJ/m³) Dus zou er mijn inziens gemiddeld iets meer energie in een kilowattuurstroom zitten dan in een kubieke meter gas. Een elektrische cv heeft en rendement van 100%. Hoe leg je dat uit t.o.v. een gasgestookte cv?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare b.maas 11 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Maas,

   Hetgeen u aangeeft klopt niet helemaal. Via deze weg geven wij graag meer duidelijkheid.
   Er zit veel meer energie in 1 m3 gas dan in 1 kWh elektriciteit. Aardgas bevat ongeveer 9 kWh/m3 aan energie (32.4 MJ/m3 gedeeld door 3.6 MJ/kWh). Dus 1 m3 aardgas bevat ongeveer 9 keer meer energie dan 1 kWh elektriciteit. Aardgas is (per m3) ongeveer 3 keer zo duur dan elektriciteit per kWh, maar omdat aardgas 9 keer meer energie bevat, is elektrisch verwarmen per saldo 3 keer zo duur als verwarmen met gas.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ad van Sighem 12 maanden geleden

  Gravatar for Ad van Sighem

  Goede uiteenzetting van kosten en mogelijkheden. Ik krijg er steeds meer zin in.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Louis 12 maanden geleden

  Gravatar for Louis

  Ik heb in mijn huis vloerverwarming, zijn er ook kleine electrische verwarming aparaten waarmee je alleen de vloer mee kunt verwarmen hoeft maar 45 graden te worden, ik heb ongeveer 1000 Watt per jaar over.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Rick Schmohl 12 maanden geleden

  Gravatar for Rick Schmohl

  Heel duidelijk deze informatie die ik tegen kwam. Wel vreemd is het dat deze informatie niet tot mij is gekomen als antwoord op mijn email berichten aan u. Toch bedankt daarvoor.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Rick Schmohl 12 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, Schmohl,

   Geen dank. Het is jammer dat er niet adequaat is gereageerd op uw e-mail, sorry hiervoor. Fijn te vernemen dat u via deze weg de benodigde informatie tegenkwam.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jan 12 maanden geleden

  Gravatar for Jan

  Wat een krom verhaal over de e-CV, maar ik begrijp dat jullie uiteraard de echte winst maken op het jarenlange jaarlijkse onderhoud, dat nu zomaar wegvalt bij installatie van een e-CV. Schrijf dan gewoon helemaal niets, ik dacht dat jullie experts waren, zeer slecht !!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Haha Jan 12 maanden geleden

   Gravatar for Haha

   Idd en krom rekensom om gas m3 en kwh met elkaar te vergelijken in een simpel rekensom is zo te simpel bedacht. elke systeem heeft ander efficientie, een oude gas cv ketel verbruikt meer gas dan een nieuwe dus ook zo met elektrisch ketels hebben verschillende efficienties, maar goed duidelijk idd dat ze minder verdienen zonder gas ketels.

   trouwens tegenwoordig word het meer normaal om extra fases thuis te hebben ivm inductie stoven die ook meer ampere nodig hebben, dus ik wil ook graag echte ervaringen horen van bijvoorbeeld iemand kleine apartement 50m2 met elektrisch warm water en cv , waarom niet? het is klein schalig studio 1 persoon, best mogelijk dat het goedkoper of gelijkwaardig kosten uitkomt.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • B.franssen 12 maanden geleden

  Gravatar for B.franssen

  Aardig verhaal. Maar u zegt niets over kosten vervallen gasaansluiting. Is het mogelijk een overzicht te maken van de kosten bij aanwezigheid 3-fasen aansluiting en verminde ren onderhoudskosten gas cv. Tenslotte waarom is installatie elektrische cv zo hoog?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Hans 13 maanden geleden

  Gravatar for Hans

  Het is jammer dat hier geen schrijver is die zijn CV installatie draaiende heeft op alleen electra.
  Dan pas kun je echt uit ervaring lezen wat het electra verbruik is en weet je of je nou erg veel duurder uit bent ...

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • JS 13 maanden geleden

  Gravatar for JS

  Zou graag van jullie als experts willen weten of deze op de website van Thermogroup afgebeelde electrische cv ketels aan te bevelen zijn. Immers aan mijn bestaande cv installatie hoef ik alleen de Gasketel eraf te halen en een van deze elektrische te monteren. (Heb geen warmwater via HR ketel voor douche etc.)
  Met alles wat op de markt komt is het maar te zien of een en ander wel werkt. Waarbij ik mijn tweede vraag wil stellen. Worden de door u aangeboden warmtepompen ook cotinue 365/24/7 getest bij een constante buiten temperatuur van - 18 graden Celsius en zijn hier dan grafieken met de maximale haalbare temperatuur binnenhuis?

  Hartelijk Dank.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare JS 12 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw,

   De warmtepompen moeten voldoen aan Europese normen, en worden inderdaad bij verschillende buitentemperaturen en verschillende afgiftetemperaturen getest. Zo kan men zien of de warmtepomp ook bij extreme temperaturen nog werkt.

   Als u informatie zoekt voor specifieke warmtepompen kunt u deze meetresultaten opvragen bij de fabrikant.

   Wij gaan er vanuit u voldoende te hebben geïnformeerd.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.