De elektrische cv-ketel

Het enthousiasme over de elektrische cv-ketel is groot. Terecht?

 • 17/09/2018 3:54pm
 • 92
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 25/04/2019 10:35am

Regelmatig duikt in de media de elektrische variant van de aardgasgestookte cv-ketel op. Natuurlijk: een elektrische cv-ketel! Dat we daar nou niet eerder op gekomen zijn. Of ligt het misschien toch iets minder simpel?

Dé oplossing voor de aardgasloze woning?

De traditionele cv-ketel op aardgas heeft zijn langste tijd gehad, daar is inmiddels iedereen het over eens. Maar hoe verwarmen we dan straks onze huizen? Het eerlijke antwoord op die vraag is: dat weten we nog niet. De (hybride) warmtepomp zal waarschijnlijk een belangrijke rol gaan spelen, maar het is heel goed mogelijk dat de komende jaren ook andere oplossingen naar voren komen. Technische innovaties, die we nu nog niet kennen of die nog in ontwikkeling zijn. De laatste maanden komen we steeds vaker berichten tegen over hét energiezuinige alternatief voor de aardgasgestookte cv-ketel; een 'gewone' combiketel, maar dan op elektriciteit.

Zou 'van aardgas los' echt zó eenvoudig kunnen zijn? Is een 'gewone' cv-ketel op elektriciteit dé sleutel voor de energietransitie? De nieuwsredactie van Zorgeloos Wonen raadpleegde een aantal deskundigen uit de dagelijkse praktijk. Experts die zich serieus hebben verdiept in de voors en tegens van de elektrische cv-ketel. We stelden een aantal concrete vragen en al snel werden we iets minder enthousiast. De elektrische cv-ketel heeft voordelen, maar ook nadelen.

Gerelateerd
Voordelen hybride warmtepomp

De voordelen van een ‘hybride’ warmtebron in huis

Lees meer

Wat is een elektrische cv-ketel?

In Nederland hebben nog altijd verreweg de meeste huizen een centrale verwarming. Die bestaat meestal uit een aantal radiatoren waar water doorheen stroomt. De cv-ketel zorgt ervoor dat het water in de radiatoren warm wordt. Dat gebeurt door middel van een brander die de brandstof (meestal is dat aardgas) verbrandt. Om ervoor te zorgen dat de warmte die vrijkomt bij het verbranden van het aardgas zo efficiënt mogelijk wordt afgegeven aan het water, is een warmtewisselaar nodig. Een elektrische cv-ketel werkt ook met water in radiatoren, maar verbruikt (uiteraard) géén aardgas. In plaats van een brander en een warmtewisselaar zorgt een elektrisch verwarmingselement ervoor dat het water warm wordt.

Levert een elektrische cv-ketel een lagere energierekening op?

Als we de elektrische cv-ketel vergelijken met een hr-ketel op aardgas, is verwarmen met elektriciteit op dit moment zeker niet goedkoper. Integendeel. Voor verwarming en warm water in een gemiddelde eengezinswoning komen de energiekosten met een elektrische cv-ketel veel hoger uit dan met een hr-ketel op aardgas. De rekenmethodes lopen enigszins uiteen, maar in grote lijnen komt het hierop neer: 

Voor 1 m3 gas betaalt u ongeveer hetzelfde*) als voor 3 kWh elektriciteit, maar 1 m3 gas levert ongeveer dezelfde hoeveelheid energie op als 9 kWh elektriciteit. Per saldo is volledig elektrisch verwarmen dus ongeveer drie keer zo duur als verwarmen met aardgas. 

Uiteraard moet u er wél rekening mee houden dat aardgas de komende jaren hoogstwaarschijnlijk duurder zal worden en elektriciteit relatief goedkoper. Met zonnepanelen zou u (een deel van) de elektriciteit die nodig is voor een elektrische cv-ketel zelf kunnen opwekken, maar dat is niet onbeperkt mogelijk. Zolang de salderingsregeling bestaat en u minder elektriciteit opwekt dan u verbruikt, is het niet rendabel om de stroom te gebruiken voor elektrische verwarming. Ná het afschaffen van de salderingsregeling (waarschijnlijk in 2023) kan het wél zinvol zijn om de zelf opgewekte elektriciteit voor verwarming te gebruiken. Maar dan is het véél efficiënter om de elektriciteit van uw zonnepanelen te gebruiken voor een warmtepomp. Overigens krijgt u in die situatie (zowel bij een elektrische cv-ketel als bij een warmtepomp) te maken met de uitdaging dat uw zonnepanelen alleen overdag stroom leveren, terwijl u de verwarming meestal 's avonds zult gebruiken.

Gerelateerd
investering in duurzame energie

Investeren in een cv-ketel, warmtepomp of zonnepanelen?

Lees meer

Wat kost een elektrische cv-ketel?

Als we alléén naar de aanschaf van het apparaat kijken, zijn de kosten van een elektrische cv-ketel min of meer vergelijkbaar met die van een hr-ketel op aardgas. Bij het installeren van een elektrische cv-ketel moet u echter rekenen op een flink bedrag aan extra kosten: 

 • een geïsoleerd buffervat om ook tap- en douchewater te kunnen verwarmen: ca. € 1.500,-
 • aanpassing van de elektrische installatie: vanaf € 600,-
 • de installatie en het inregelen van de cv-ketel: ca. € 1.500,-

Bovenop de aanschaf van de cv-ketel komt dus een extra bedrag van € 3.000,- à € 4.000,-.

#0

Is iedere woning geschikt voor een elektrische cv-ketel?

Nee. Sterker nog: de meeste woningen niet, omdat ze een hoofdaansluiting voor elektriciteit hebben met een zekering van maximaal 1 x 40 Ampère. Die zekering bepaalt, eenvoudig gezegd, het maximale vermogen van de gezamenlijke elektrische apparaten in huis. Voor een elektrische cv-ketel die een heel woonhuis moet kunnen verwarmen, is een drie-fasenaansluiting nodig met een zekering van 3 x 35 Ampère. Zo'n aansluiting moet u aanvragen bij uw netbeheerder. Naast de eenmalige kosten betaalt u er een hoger bedrag aan vastrecht voor. 

Gerelateerd
elektriciteitsnet

Alles wordt elektrisch

Lees meer

Heeft een elektrische cv-ketel dan helemáál geen voordelen?

De elektrische cv-ketel heeft zeker voordelen. Het apparaat is makkelijk en snel aan te sluiten. Bovendien is een rookgasafvoer niet nodig. Een elektrische cv-ketel slijt verder niet of nauwelijks en raakt niet vervuild door verbranding van gas. De onderhoudskosten zijn dan ook veel lager dan die van een cv-ketel op aardgas. Die besparing is op zichzelf interessant, maar zal in de praktijk vrijwel nooit opwegen tegen de kosten van aanschaf en verbruik.

De elektrische kachel is soms een goed idee

Een elektrische cv-ketel om uw hele huis van warmte én warm water te voorzien is vrijwel altijd een (te) dure oplossing. Het is dan ook geen serieus alternatief voor de hr-ketel op aardgas. Voor de elektrische kachel geldt hetzelfde. Als u in elke kamer van uw huis een elektrische kachel plaatst, is voor het verwarmen veel stroom nodig. U verbruikt dan weliswaar minder gas, maar véél meer elektriciteit. Uw totale energierekening zal daardoor al snel behoorlijk oplopen. Toch is elektrisch verwarmen niet altijd een slecht idee. Bent u overdag niet thuis en gebruikt u ‘s avonds bijvoorbeeld alléén een studeerkamer, dan is het niet erg efficiënt om de thermostaat van de centrale verwarming op 21 graden te zetten. Een kleine elektrische kachel of een infraroodpaneel kan in zo’n geval heel aangenaam zijn én relatief energiezuinig. Zet u voor één of meer andere kamers tegelijkertijd ook de cv aan, dan levert een elektrische kachel natuurlijk géén besparing op.

Zeggen we nee tegen elektrische verwarming?

Feenstra ziet het één-op-één vervangen van de gasgestookte cv-ketel door een elektrische cv-ketel niet als een serieuze oplossing voor de energietransitie. Met name omdat de verbruikskosten daarbij te hoog worden, maar ook vanwege de ingrijpende gevolgen voor de elektrische aansluiting van de woning. Feenstra biedt de techniek in deze vorm dan ook niet aan. We nemen wél deel aan concepten waarin elektrische verwarming een weloverwogen onderdeel is van een complete oplossing. Zo passen we een concept van elektrische wandverwarming toe in combinatie met isolerende maatregelen en andere aanpassingen om de verwarmingsvraag sterk te verlagen. Dit systeem transporteert warmte niet via water, maar is ingebouwd in de muur. Het is geschikt voor nieuwe of gerenoveerde woningen, die een bijzonder lage warmtevraag hebben dankzij onder andere de modernste isolatie- en ventilatietechniek. In samenwerking met Saint-Gobain Gyproc hebben we dit soort woningen al op diverse plaatsen gerealiseerd. Dit concept wordt nog niet aan particulieren geleverd.

Bekijk onze hr-ketels in de shop

Voor dit artikel is gebruikgemaakt van de kennis en ervaring van diverse experts van Feenstra en van de website 'Everything Sustainable'.

*) Op basis van Nuon Fixed Price Energy, tarief 2018. 

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • J Scheerder 8 dagen geleden

  Gravatar for J Scheerder

  Ik heb berekend dat als je 5000kwh elektra verbruik je 878,72 betaald incl vastrecht etc.
  Als je 1000m3 gas verbruikt ben je 1113,94 incl vastrecht etc.
  Wij hebben infrarood vloerverwarming beneden verdieping, infrarood paneel badkamer en we hebben onze gas verwarming nog, deze willen wij nu gaan vervangen voor een elekt combi CV te gebruiken voor bij verwarming en douche!
  Wij hebben wel 8 zonnepanelen 2180,
  Ik denk dat elektrisch verwarmen zeker aantrekkelijk is, woning uit 1974 geïsoleerd!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Anton van Daal 27 dagen geleden

  Gravatar for Anton van Daal

  Ik vraag me toch af of dit verhaal niet een beetje teveel praten is voor eigen parochie. Beetje zoals de garage bedrijven de electrische auto weg hebben proberen te houden, want inderdaad nauwelijks onderhoud meer nodig. Dit lijkt me hier ook het verhaal.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Syl 48 dagen geleden

  Gravatar for Syl

  Vraag: is een elektrische cv ketel ook te gebruiken voor uitsluitend vloerverwarming?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Syl 5 dagen geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Syl,

   Een elektrische cv-ketel kan zeker gebruikt worden met uitsluitend vloerverwarming. Dit zal verder geen problemen geven en functioneren zoals een gas cv-ketel.

   Bij verdere vragen horen wij dit graag!

   Met Vriendelijke Groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Peter 2 maanden geleden

  Gravatar for Peter

  Experts: mwah.....
  Mij valt op dat volgens de experts de e-cv duur is in aanschaf en installatie, vervolgens is deze eenvoudig aan te sluiten. Dat laatste klopt en jullie monteurs weten ook allemaal wel hoe het echt zit. :-) maar experts klinkt ws beter :-)
  Aanpassing meterkast naar 3x25A is ook handig voor iedereen die elektrisch kookt. 3x35 A is 600 euro per jaar duurder. De woning moet idd wel een lage warmte vraag hebben of gaan krijgen en voor warmwater is een elektrische boiler nodig.
  Dan iets over w-pompen. Die zijn duur in aanschaf en installatie en onderhoud en in deze tijden van -5° C of lager ontoereikend; en dus is er hybride met gas nodig, dus nog steeds gas. Ze gaan ook niet erg lang mee. De reden dat die w-pompen worden aanbevolen heeft ook of vooral met verdienmodellen te maken.
  Woningen waar je 8-10kW aan z-panelen kunt leggen kunnen aantoonbaar goedkoop vt gas af.
  De w-pomp sec gaat het niet worden. Het moet komen van isolatie en tijdelijke energie opslag via accus of water of misschien wel H2. In Frankrijk gaat men massaal aan de e-cv want kernenergie en een kWh kost daar ong. 6 ct. Hier is elektriciteit ook een inkomsten bron voor de fiscus. In andere landen niet.
  Als we als particulier hier ook 6 ct betalen per kW dan gaan we hier ook aan de e-cv en de thuisaccu.
  Het gaat dus weer om geld, niet om techniek.
  Let er m.i. dus op wat je hierover zegt. Ook Feenstra gaat straks massaal e-cv's plaatsen. :-)


  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • W. Van Druten 3 maanden geleden

  Gravatar for W. Van Druten

  Ik heb een centraal verwarmingssysteem op basis van warme lucht (hete lucht verwarming). Dat betekend dat wij geen radiatoren hebben en dito ook niet zoveel water warm stoken om rond te pompen. De warmtewisselaar in de hete lucht installatie wordt gevoed door een aardgas gestookte HR ketel. De hoeveelheid water die er dan dus verwarmd wordt is heel weinig. Heeft dat een positief resultaat als je de gas gestookte ketel dan afzet tegen een elektrische ketel?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • R de Bruin 3 maanden geleden

  Gravatar for R de Bruin

  Ik heb een goed geisoleerd appartement. Op dit moment heb ik aardwarmte, maar dat werkt niet en in de praktijk wordt 85 % van de energie met gas geleverd.
  Ik gebruik jaarlijks 12,5 GJ, volgens mij is dat ca 3500 Kwh. Als ik afkoppel van Eteck scheelt dat kosten voor de installatie, meettarief en vastrecht, alsmede de kosten voor warmtelevering. Voor warm water heb ik een elektrische boiler Volgend mij zou een elektrische cv juist iets goedkoper zijn, of zie ik dat verkeerd?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J.Csurka R.M.F.A.Csurka van den Bergh 3 maanden geleden

  Gravatar for J.Csurka R.M.F.A.Csurka van den Bergh

  Informatief

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Marcel Scholte 8 maanden geleden

  Gravatar for Marcel Scholte

  Jullie schrijven "Voor 1 m3 gas betaalt u ongeveer hetzelfde*) als voor 3 kWh elektriciteit, maar 1 m3 gas levert ongeveer dezelfde hoeveelheid energie op als 9 kWh elektriciteit. Per saldo is volledig elektrisch verwarmen dus ongeveer drie keer zo duur als verwarmen met aardgas. "
  Echter in 2020 met een gasprijs van 0,96 euro/m3 en een kWh prijs van 0,17 euro is de verhouding niet 3x maar slechts 1,7 x zo duur. Daarmee vervalt een deel van jullie onderbouwing.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • dhk Marcel Scholte 7 maanden geleden

   Gravatar for dhk

   en vergeet niet de kosten van ,
   netbeheerkosten,
   belasting toeslagen,
   opslag duurzamen energie zone
   dan komt de gasprijs ongeveer op 1.18 euro
   grt

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Mies Hezemans 11 maanden geleden

  Gravatar for Mies Hezemans

  Is een electrische cv ketel iets anders dan een cv ketel op inductie? Zie ook TI GReen. Wat denkt u van deze innovatie?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Eric Verhagen Mies Hezemans 4 maanden geleden

   Gravatar for Eric Verhagen

   Er wordt niet inhoudelijk gereageerd op mevr. Hezemans' vraag. Inductie verwarming is wel degelijk een goed alternatief. De vergelijking met een elektrische verwarming gaat mank, omdat door de inductietechniek het rendement anders ligt dan bij een puur elektrische verwarming. Daarnaast is de warmte per direct beschikbaar, in tegenstelling tot een elektrisch systeem met bufferinstallatie en dompelsysteem voor warmwater.
   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Mies Hezemans 11 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Hezemans,

   Op onze platform hebben wij in het verleden aandacht besteed aan elektrische cv-ketels en geven wij ook ons standpunt hierin. Zie ook de volgende link voor meer informatie. --> https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/elektrische-cv-ketel/

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • b.maas 14 maanden geleden

  Gravatar for b.maas

  Vraag. Een kilowattuur is gelijk aan 3,6 MJ (megajoule). Voor Nederlands aardgas is de standaard bovenwaarde 35,17 MJ/m³ (en de onder waarde 31,65 MJ/m³) Dus zou er mijn inziens gemiddeld iets meer energie in een kilowattuurstroom zitten dan in een kubieke meter gas. Een elektrische cv heeft en rendement van 100%. Hoe leg je dat uit t.o.v. een gasgestookte cv?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare b.maas 14 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Maas,

   Hetgeen u aangeeft klopt niet helemaal. Via deze weg geven wij graag meer duidelijkheid.
   Er zit veel meer energie in 1 m3 gas dan in 1 kWh elektriciteit. Aardgas bevat ongeveer 9 kWh/m3 aan energie (32.4 MJ/m3 gedeeld door 3.6 MJ/kWh). Dus 1 m3 aardgas bevat ongeveer 9 keer meer energie dan 1 kWh elektriciteit. Aardgas is (per m3) ongeveer 3 keer zo duur dan elektriciteit per kWh, maar omdat aardgas 9 keer meer energie bevat, is elektrisch verwarmen per saldo 3 keer zo duur als verwarmen met gas.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.