De elektrische cv-ketel

Is het enthousiasme over de elektrische cv-ketel terecht?
Elektrische cv ketel

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Gerjan
  Gerjan 8 dagen geleden

  Zou een elektrische ketel met voorraadvat dan wel een mooie rendabele oplossing zijn als je je woonkamer en slaapkamers verwarmt met een pelletkachel met kanalisatie? Kortom alleen een ketel nodig met voorraadvat voor warm water?

 • Gravatar for Andre La Grand
  Andre La Grand 19 dagen geleden

  Elektrisch cv-ketels zijn zeker niet de oplossing voor alle gevallen, net zoals de warmtepomp dat niet is. Echter in dit artikel zijn zeker niet de juiste gegevens gebruikt voor het bepalen van de kosten. Als ervarings deskundige gebruik ik al 3 jaar een elektrisch cv-ketel ingesteld op 3 kW en een 2 kW 100 liter boiler met een netaansluiting van 1x 35A. Als je zou kiezen voor een 3x 25A netaansluiting is capaciteitstarief gelijk aan 1x 35A. Wanneer je ook nog gebruik maak van een slimme prioriteits schakelaar kan je ook nog comfortabel gebruik maken van bijvoorbeeld elektrisch koken of de cv-ketel op een hoger vermogen instellen. Het is raadzaam om zo veel mogelijk informatie in te winnen, niet elke woonsituatie is gelijk.

 • Gravatar for Branderhorst.J.
  Branderhorst.J. 3 maanden geleden

  Mijn CV moet vervangen worden. De meest voor de handliggende oplossing is weer een gasgestookte versie. Bij het zoeken naar de electrische variant worden de verbruikskosten( naast de aanpassingen) hoger ingeschat als dat van gas. Evenwel is dit artikel gedateerd en er zou een update nodig zijn, waardoor het verbruik versus de kosten weer eens vergeleken kunnen worden. Nu ontbreekt deze info en ik moet gissen naar het rendement.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Branderhorst.J. 3 maanden geleden

   Beste meneer/ mevrouw Branderhorst,

   Bedankt voor u bericht. voor meer informatie verijs ik naar het artikel: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/wie-kan-de-gasrekening-nog-betalen/ De energieprijzen breken het ene record na het andere. Gezien de marktwerking is het lastig in het artikel nu een goede kostenvergelijking te geven. Feit is wel dat niet alleen gas, maar zeker ook elektrakosten stijgen.
   Echter, de totale energierekening verschilt sterk per huishouden, door verschillen in het verbruik en in de afgesloten contractvormen.

   Meer info over de prijzen van energie zijn onder andere hier terug te vinden: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/07/prijs-van-energie-86-procent-hoger#:~:text=Hogere%20variabele%20leveringstarieven&text=Deze%20tarieven%20stegen%20in%20een,625%20euro%20meer%20voor%20elektriciteit.

   Met vriendelijke groet,

   Feenstra webcare

 • Gravatar for van der Meulen
  van der Meulen 3 maanden geleden

  Wat ik interessant vind (en niet begrijp) is dat de elektrische CV overal wordt afgeraden vanwege het 1kwh erin = 1kwh energie eruit. Uit 1m3 gas zou je omgerekend 7.9kwh energie kunnen halen. Onze hoekwoning gebruikt 1250m3 gas en 2.500kwh stroom per jaar. Tel ik dat op 1250*7,8 + 2.500kwh = +/- 12.500kwh per jaar aan stroom.

  Doe je dit geintje met een warmtepomp dan wordt mij verteld dat een warmtepomp super efficient is, en we ongeveer rond de 10.000kwh kwijt zijn per jaar.

  De investering van een elektrische cv is echter minder dan de helft(!) van een warmtepomp... heb geen buitendeel nodig en een stuk minder gevoelige techniek in huis met een elektrische cv ketel. Welke professional weet hier nou echt iets van? Help!

 • Gravatar for wijbrand boon
  wijbrand boon 3 maanden geleden

  Wij hebben 14000 Watt piekvermogen aan zonnepanelen.
  Genoeg opbrengst om een hybrideverwarming met een elektrische ketel te combineren.
  En x 35 amp. aansluiting heb ik ook al i.v.m. de werkplaats.
  Dat geeft toch een mooi plaatje om van het steeds duurdere gas Poetin af te komen?

 • Gravatar for Leo Knotter
  Leo Knotter 4 maanden geleden

  Met een electrische verwaming moet je nog steeds electriciteit opwekken met Gas en/of kolen.

 • Gravatar for D. van Velthuizen
  D. van Velthuizen 6 maanden geleden

  Wat ik in alle berekeningen mis, is het daadwerkelijke bewijs dat de elektrische cv driemaal duurder uitvalt. In theorie maakt men berekeningen in kwh ten nadele van de elektrische cv. Is het in het praktijk ook zo. Met andere woorden wil ik weten als het ook in de praktijk getest en bewezen is. Ik houd van concrete getallen waar op ik aan kan. Ik denk dat in praktijk,met in acht nemen van situatie en aanpassingen, de berekeningen anders zullen zijn. Natuurlijk is de elektrische cv duurder,Maar ik denk dat de kosten milder zijn.
  D. van Velthuizen

 • Gravatar for th kuipers
  th kuipers 6 maanden geleden

  ik zie in de berekeningen nergens de vaste lasten van de gasmeter in mindering gebracht.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare th kuipers 6 maanden geleden

   Beste meneer/mevrouw Kuipers,

   Deze berekening laat zien wat voor kosten erbij komen bij de installatie van een elektrische cv ketel, de vaste lasten van de gasmeter staat hier buiten.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Theo Dekker
  Theo Dekker 7 maanden geleden

  N.a.v. Volkskrant 18-11-2021 : warmtepomp voor oudere woning. Hoogtemperatuur warmtepomp volledig op elektriciteit voor zowel CV als douche is dé oplossing. Graag wil ik op de hoogte gehouden worden van die ontwikkelingen.

 • Gravatar for Ton Abbing
  Ton Abbing 8 maanden geleden

  Wat ik in het verhaal mis, is de keuze van een elektrische ketel in combinatie met vloerverwarming, waarbij de temperatuur niet hoger hoeft te zijn dan een graad of 40 aangezien de ketel in de directe nabijheid van de vloerverwarming regeling worden geplaatst, de overige ruimtes in huis die verwarming nodig hebben in ons geval alleen een badkamer en een hobbykamer zou dan met infrarood panelen kunnen. Bij deze constructie is slechts een ketel van (40W {even voor het gemak uitgaande van een redelijk geïsoleerde huiskamer } x 100m3= 4kW zelfs met een ketel van 8kW kom je nog niet boven de 3x16A
  En wie houd mij tegen als ik als eigenaar van de woning voor deze oplossing kies?
  Met vriendelijke groet
  Tom Abbing