Hebben zonnepanelen ook nadelen?

Waar u aan denken moet bij de aanschaf van zonnepanelen

De zomer staat voor de deur, minister Wiebes heeft de salderingsregeling verlengd, velen gingen u voor en legden zonnepanelen op het dak van hun woning. De voordelen kent u inmiddels wel. Deze kunt u hier op uw gemak nalezen.

Wat goed geïnstalleerde zonnepanelen opleveren (en dus hoeveel zonnepanelen u nodig heeft) is niet heel moeilijk om uit te rekenen. De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel ligt tussen de 225 en 270 kWh per jaar. Als u als huishouden rond de 3.500 kWh per jaar gebruikt, heeft u tussen de 13 en 16 zonnepanelen nodig om alle benodigde elektriciteit op te wekken. De meeste huishoudens verdienen binnen zeven jaar de investering terug.

Het lijkt er dus op dat de aanschaf van zonnepanelen alleen maar voordelen heeft. Toch is mijn tip dat u zich vooraf goed laat informeren. Allereerst natuurlijk over de investering zelf. Wellicht is het huren van zonnepanelen of het afnemen van stroom van andere eigenaren van zonnepanelen wel voordeliger voor u. Verder zult u goed moeten kijken of uw dak daadwerkelijk geschikt is. Een goede ligging is immers noodzakelijk om het verwachte rendement op te kunnen leveren.

Gerelateerd
Powerpeers

Powerpeers krijgen energie van elkaar

Lees meer

En als uw dak geschikt is, overweeg dan bij uw besluit tevens of u de beperkte ruimte op het dak wellicht niet zinvoller kunt gebruiken voor bijvoorbeeld de installatie van een zonneboiler.  

Daarnaast is het opslaan van elektriciteit op dit moment kostbaar. Met de toezegging van de overheid dat zij de salderingsregeling verlengt tot januari 2023 is dat voor nu geen probleem. Echter, in de toekomst is dit wel iets dat gaat spelen. Gelukkig is er nog tijd en ontwikkelen nieuwe technieken zich snel.

Gerelateerd
Zonnepanelen rendement

Hoe kunnen we overwinteren op zonne-energie?

Lees meer

Bonustip voor iedereen die de stap al heeft gezet: Heeft u al zonnepanelen en wilt u weten of ze hun werk nog goed doen? Kies dan voor de Zon Prestatie Check.

Doe de Zon Prestatie Check

Rob Molenaar

Meer van Rob Molenaar

— Projectleider

Rob Molenaar (1960) is sinds 2017 projectleider bij Feenstra, bij de divisie Zon. Zijn roots liggen in de elektrische distributie en meet- en regeltechniek. Rob woont sinds 2007 in Heerhugowaard in de Stad van de Zon. Dit is de eerste wijk waar op grote schaal zonnepanelen zijn toegepast. Hij is hierdoor al 12 jaar bezig met zonnepanelen. Zijn streven is de klimaatverandering te stoppen door te beginnen bij hemzelf. Rob zegt dan ook: “Met zonne-energie heb ik dit zelf in de hand hebt en daarnaast levert het me ook nog iets op”.

Rob Molenaar

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.