Wilt u zonnepanelen aanschaffen om op uw energierekening te besparen? Of omdat het beter is voor het milieu? Bij de aanschaf van zonnepanelen kunt u profiteren van veel verschillende voordelen. Hieronder zijn de 7 beste benoemd. Kiest u er ook voor om zelf zonne-energie op te wekken door zonnepanelen?
Na de aanschaf van zonnepanelen gaat uw energierekening direct omlaag, want u bespaart direct na installatie. De aanschafkosten van uw zonne-energiesysteem betaalt u eenmalig, maar de besparing op de elektriciteitsrekening komt ieder jaar terug. Zeker omdat de energieprijzen op grijze stroom alleen maar stijgen en daardoor uw energierekening ook. Met zonnepanelen bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer € 500,- aan elektriciteitskosten per jaar, elk jaar opnieuw!
De verbranding van fossiele brandstoffen zoals: gas, kolen en olie zorgt voor luchtvervuiling en er komen broeikasgassen vrij, zoals CO2. Dit zorgt voor een wereldwijde temperatuurstijging. Bij de opwekking van elektriciteit door zonnepanelen wordt er geen CO2 uitgestoten. Wel is er voor de productie van de pv-panelen energie nodig, waarbij CO2 vrij komt. Maar na 3 jaar elektriciteit opwekking heeft het systeem net zoveel energie bespaard, als er nodig was bij de productie. Zonne-energie is dan ook een belangrijke manier om klimaatverandering tegen te gaan.
Zonnepanelen zien er altijd (redelijk) hetzelfde uit, echter de techniek achter de panelen staat niet stil. Het rendement per pv-paneel wordt steeds hoger. Ook is de prijs van zonnepanelen de afgelopen jaren gedaald. Omdat zonnepanelen een lange levensduur hebben en de terugverdientijd steeds sneller is, is het zeker de moeite waard om te investeren in zonnepanelen. Lees meer over de ontwikkelingen van zonnepanelen.
Bij de aankoop van zonnepanelen kunt u bij de Belastingdienst de kosten van de btw terugvragen. Dit scheelt een gemiddeld huishouden ruim € 900,- op de aanschafprijs! Wel moet u dit binnen een maand na afloop van het kwartaal doen, waarin de panelen zijn gekocht. Dit kan u zelf doen, maar een belastingadviseur kan u ook helpen. Daarnaast is het de moeite waard om te kijken of er subsidies zijn waarvoor u in aanmerking komt. Dit kan ook aanzienlijke voordelen opleveren. Vanaf 2023 betaalt u geen btw meer over de aanschaf van zonnepanelen, dus hoeft u die ook niet terug te vragen.
Zonnepanelen vergen weinig onderhoud. Feenstra adviseert wel om één keer per jaar de zonnepanelen schoon te maken met ontkalkt water (demi-water), dat levert 2 à 3% meer productie op per jaar. Ook is het belangrijk de panelen van stof te ontdoen en vogelpoep weg te halen. Dit verlaagt namelijk ook het rendement van uw paneel. Wilt u weten hoe uw zonnepanelen presteren?
Wekt u stroom op met zonnepanelen, en gebruikt u niet alle energie die u opwekt? Dan kunt u deze energie terugleveren aan het stroomnet. De terugleververgoeding kunt u opvragen bij uw eigen energieleverancier. Particulieren met zonnepanelen krijgen nog tot 2025 hetzelfde tarief voor de elektriciteit die ze leveren, als ze betalen voor de stroom die ze afnemen en wordt door uw energieleveranciers verrekent via de jaarrekening.
Sinds 1 januari 2015 is het hebben van een energielabel verplicht bij de verkoop van een woning. Logischerwijs hebben woningen met een beter energielabel voor een hogere woningwaarde. Duurzame woningen zijn nu eenmaal aantrekkelijker voor eventuele kopers, omdat zij dan profiteren van lagere woonlasten. Zonnepanelen dragen bij aan een duurzame woning. Er wordt hierbij gekeken naar de oppervlakte van de zonnepanelen en niet naar het aantal wattpiek van de panelen. Mochten nieuwe bewoners geen behoefte hebben aan de zonnepanelen, dan kunt u deze vanzelfsprekend ook gewoon meeverhuizen.
Bent u overtuigd van de vele voordelen van zonnepanelen? Nu wilt u natuurlijk de beste zonnepanelen die er op de markt zijn! Weet u ook waar u op moet letten voor u tot aanschaf overgaat? Vraag dan vrijblijvend advies aan en ontvang een offerte op maat.