Hebben zonnepanelen ook nadelen?

Waar u aan denken moet bij de aanschaf van zonnepanelenRob Molenaar

- Projectleider

Rob Molenaar (1960) is sinds 2017 projectleider bij Feenstra, bij de divisie Zon. Zijn roots liggen in de elektrische distributie en meet- en regeltechniek. Rob woont sinds 2007 in Heerhugowaard in de Stad van de Zon. Dit is de eerste wijk waar op grote schaal zonnepanelen zijn toegepast. Hij is hierdoor al 12 jaar bezig met zonnepanelen. Zijn streven is de klimaatverandering te stoppen door te beginnen bij hemzelf. Rob zegt dan ook: “Met zonne-energie heb ik dit zelf in de hand hebt en daarnaast levert het me ook nog iets op”.


Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Bertus Slotman
  Bertus Slotman 3 jaren geleden

  Als je al drie zonneboilers op dak hebt liggen, kunnen er dan nog stroomopwekkers bij. Is een combinatie van boiler en zonnepaneel renderend?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Bertus Slotman 3 jaren geleden

   Beste meneer Slotman,

   Het hangt van de ruimte op uw dak af of er stroomopwekkers bij kunnen. Een typisch PV paneel heeft de afmetingen 1,60 meter bij 1,00 meter.

   Of een combinatie van een PV paneel en een boiler rendeert, is niet zo één, twee, drie te zeggen. Wat wij wel weten is dat een zonnecollector en -boiler meer energie uit de zon haalt dan een PV paneel. Wij weten ook dat de saldering op PV vanaf 2023 per jaar wordt afgebouwd. Het kan zomaar zijn dat het toch interessant is om de met PV opgewekte elektriciteit om te zetten in warm water in een boiler.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Wim Rofekamp
  Wim Rofekamp 3 jaren geleden

  Terugverdienen investering in zeven jaar zeer onvoordelig. In 2023 zal systeem maar minder worden. Mensen boven 70 jaar kúnnen er beter niet aan beginnen.

 • Gravatar for Marcel
  Marcel 3 jaren geleden

  Ik zou graag horen waarom een zonneboiler installatie zinvoller zou kunnen zijn dan zonnepanelen.
  Ik heb er één (naast de zonnepanelen en al ruim 16 jaar oud dus wellicht niet de beste meer) maar dat ding levert mijn inziens niet veel zinvols op...

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Marcel 3 jaren geleden

   Beste Marcel,

   Goed om te horen dat u er een heeft. Wellicht kunt u uw service partij laten kijken of deze nog naar behoren werkt.

   Een zonneboiler installatie is niet zinvoller dan zonnepanelen, maar wel zinvol. Een zonneboiler heeft een hoog systeemrendement en kan zonlicht energie voor meer dan 50% omzetten in nuttige warmte (in de vorm van warm water). Zonnepanelen komen niet verder dan 15-20%. Dat betekent dat voor het maken van warm water direct uit elektriciteit van eigen Zonnepanelen er 2 tot 3 keer meer dakoppervlak nodig is dan voor een zonneboiler.

   Het grootste energiegebruik in onze woningen zit in verwarming en warm water. Niet in elektriciteit. Dus het is zeker zinvol om wat ruimte op het dak te gebruiken voor een zonneboiler.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Mike
  Mike 3 jaren geleden

  Er staat nog erg weinig over stroom opslag. En dat terwijl sunnyboy en anderen al kleinere oplossingen hebben. Overdag heb ik stroom over van de panelen. Waarom die niet opslaan zodat dit in de avond eerst kan worden gebruikt? Zo moeilijk hoeft opslag niet te zijn.

  • Gravatar for Marcel
   Marcel Mike 3 jaren geleden

   De prijs en levensduur maakt de zelf opgeslagen stroom op dit moment nog één van de duurste stroom soorten die er is. Plus dat de gebruikte accu's ook nog wat discutabel zijn vwb het milieu.

 • Gravatar for Kieb
  Kieb 3 jaren geleden

  Het afnemen van stroom van andere eigenaren van zonnepanelen; kan mij daarover iemand of Feenstra inlichten. Huren zie ik niet zo zitten.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Kieb 3 jaren geleden

   Beste Kieb,

   Wij kunnen u niet verder informeren over het afnemen van stroom van andere eigenaren.

   U kunt altijd informatie opvragen bij verschillende leveranciers hiervan. Denk hierbij aan Vandebron, Powerpeers en Opgewekt voor Elkaar (Engie). Zij kunnen u advies op maat geven.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for hub mulders
  hub mulders 3 jaren geleden

  wat gebeurt er als je de cv ketel bij feenstra gehuurd hebt ?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare hub mulders 3 jaren geleden

   Beste meneer Mulders,

   Inmiddels hebben wij elkaar telefonisch gesproken en hebben wij het een en ander kunnen toelichten omtrent de energietransitie.

   In verband met uw privacy hebben wij uw laatste bericht met adresgegevens verwijderd van onze pagina.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare hub mulders 3 jaren geleden

   Beste meneer Mulders,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Uw vraag is voor ons niet geheel duidelijk. Bent u in de gelegenheid om ons een e-mail te sturen met een toelichting? Graag ontvangen wij ook uw volledige adresgegevens, zodat wij met u kunnen meekijken. Zo kunnen we namelijk ook achterhalen wat voor een huurovereenkomst u bij ons heeft afgesloten. U kunt een e-mail sturen naar [email protected] Wij zien uw e-mail graag tegemoet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare