Resultaten Nationale Monitor Energietransitie 2019 bekend

De energietransitie thuis: klimaatmoe en onzekerheid over energiemaatregelen

 • 25/04/2019 10:22am
 • 5
 • 3 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Feenstra-klanten weten beter wat de mogelijkheden zijn om energie te besparen én kunnen beter inschatten hoeveel zij opzij moeten zetten om over te stappen op duurzame energie. Maar Nederlanders in het algemeen zijn onzekerder geworden over klimaatmaatregelen en wat zij zelf kunnen doen. Dit vertaalt zich in een afwachtende houding: wat gaat de overheid doen? Dat zijn de uitkomsten van de jaarlijkse Nationale Monitor Energietransitie.

Nederlanders onzekerder en onverschilliger

De algemene teneur is dat Nederlanders onverschilliger zijn geworden over het klimaat en wat zij daar zelf aan kunnen doen. De onzekerheid over welke maatregelen genomen kunnen en moeten worden, de onzekerheid over de kosten en de abstracte klimaatdiscussies maken dat Nederlanders het onderwerp naast zich neerleggen. Dit is volgens installatiebedrijf Feenstra ook terug te zien in het stemgedrag tijdens de Provinciale Verkiezingen van afgelopen maart.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

We vinden het belangrijk te weten wat er bij de mensen thuis speelt en hen te informeren over wat er mogelijk en niet mogelijk is. We merken dat ons Zorgeloos Wonen-platform goed wordt bezocht en bekeken. We moeten om naar een echt duurzame energievoorziening, dat weten de mensen inmiddels wel. De vraag is hoe. De overheid, de markt en bewoners zijn gebaat bij duidelijkheid. Wat de Nationale Monitor Energietransitie volgens ons aantoont, is dat eerlijke informatie loont."
Algemeen directeur Adriaan Pietersma van Feenstra:

Eerlijke informatie loont

De Nationale Monitor Energietransitie meet de houding en het gedrag van Nederlanders met betrekking tot de energietransitie (verduurzaming en energiebesparing). Feenstra houdt ook ieder kwartaal een peiling onder haar bewonerspanel over deze en andere onderwerpen. Opvallend is dat Feenstra-klanten* minder onzeker zijn over de energietransitie en de maatregelen die zij kunnen nemen. Ook zijn zij beter in staat in te schatten wat de kosten zijn.

Conclusies op een rijtje:

Kennis

 • 26% van de Nederlanders (bewonerspanel: 38%) zegt veel kennis te hebben over verduurzaming van het energiehuishouden; ondanks de vele (media) aandacht die de energietransitie dit jaar heeft gekregen. Men associeert een duurzaam huishouden nog steeds met groene stroom en zonnepanelen, en dit jaar ook met gasloos wonen.
 • 1 op de 3 Nederlanders verwacht dat het duurzame energiehuishouden in de toekomst (heel) erg gaat veranderen. Dit aandeel is iets kleiner dan vorig jaar.
 • 1 op de 10 denkt dat hun woning ‘toekomstproof’ is voor toekomstige veranderingen.
 • Nederlanders hebben wel veel beter inzicht in de kosten die gemoeid zijn met de aanpassingen voor de verduurzaming van hun huis dan vorig jaar.

Houding

 • 25% van de Nederlanders maakt zich veel zorgen over klimaatverandering. Dit is meer dan vorig jaar (12% in 2018).
 • 29% past bewust het energiegedrag aan.
 • Maar: veruit de meeste Nederlanders vinden dat de verantwoordelijkheid rondom verduurzaming van het huishouden bij de overheid en energiebedrijven ligt (resp. 72% en 59%).
 • 26% heeft behoefte aan een overzicht van de kosten en baten van de energietransitie thuis; 19% heeft behoefte aan advies.

Gedrag

 • Nederlanders hebben met name laagdrempelige acties ondernomen; acties die weinig moeite kosten of een lage investering vergen. Hoogdrempelige acties worden vaker gedaan vanuit milieu-overwegingen.
 • Verlaging van de energierekening blijft de voornaamste reden om aan de slag te gaan met verduurzaming van het energiehuishouden (64%)
 • Goed doen voor milieu komt daarbij op een tweede plek (39%)

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Contact met Feenstra pers & media

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Jan 19 maanden geleden

  Gravatar for Jan

  De hieronder staande reacties geven de werkelijkheid weer betreft hoe men er over denkt in het algemeen.
  Mijn visie probeer ik te staven met feiten/echtheid. >> Plots is daar Rutte3, een soort democratisch (gekozen?) coalitie, puur een EU trekpop en plots hebben ze het over het hype woordje, "duurzaam" want we zitten met een aardgas probleem. Gelijk gaan alle vormen van NL-belastingen omhoog(mooie smoes CO2) Rutte1 en 2 kabinetten hebben dit land 10 jaar lang in de financiele crisis gehouden en wel onder de meest verachtelijke fraude praktijken. Zie hoeveel VVD kopstukken het veld hebben moeten ruimen. Zie daar de gevolgen van. Ik noem de slachtoffers Fam. Faber en tram Utrecht(justitie/politie/rivm) . Waar was " het milieubewust zijn" en " duurzaamheid" toen, 10 jaar geleden of zo? 101 miljard NL-belastinggeld is uitgeleend aan de EU-zuid. De DNB(nederlandse bank) vraagt zich af of dit geld ooit terug komt. Ten tweede: De Noordpool wordt bijna op oorlogsniveau door de verschillende landen middels landje-pik voor aardgas ontgonnen. Dit ook met de nodige toekomstige milieu rampen. Duitsland naast ons breidt op grote schaal bruinkool ontginning uit ten koste van hele historische dorpen. Duitsland moedigt inwoners met 750 euro bonus aan om op GAS! te gaan stoken. Moet ik verder gaan? Toe, nog eentje: een pijpleiding GAS " Nord Stream 2" vanuit Rusland. Need I say more? En dan moet ik hoge kosten gaan betalen voor die idiote zonnepanelen/warmtepomp waaraan de kinderziektes nog kleven is gebleken en vrij lage rendement nog niet eens is opgelost. " Energietransitie 2019 " hahahahahaha LOL in ons postzegel van een landje is een lachertje. Dat er PLANETAIR!!!!! wat moet gebeuren? ZEKER!? Maar niemand van de grotere machten op deze planeet is er mee bezig. Brazilie gaat gewoon door met het kappen van " ONZE LONGEN" in de Amazone. Zo ook Rusland, Borneo, Indonesie om een paar te noemen. (stop)

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Kieb 19 maanden geleden

  Gravatar for Kieb

  Trouwens het is niet leuk meer hoe er met ons wordt omgegaan. Het gebruiken van kinderen om druk te zetten vind ik zeer verwerpelijk. Zie ook het Scandinavische meisje die overal mag optreden.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Kieb 19 maanden geleden

  Gravatar for Kieb

  Als mensen gerede tegenargumenten aanbrengen worden ze verketterd. Iedereen moet kunnen meespreken. Ik weet nu al dat vanwege mijn leeftijd de kosten niet zijn op te brengen en ik heb geen zin om met opgedrongen schulden te blijven zitten.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Maarten 19 maanden geleden

  Gravatar for Maarten

  Ik ben een leek op het gebied van woningverduurzaming en heb er ook geen geld voor. Ik doe derhalve nu niets op dit gebied. Mijn huis dateert uit 1994 en ik wacht af met wat voor initiatieven de gemeente gaat komen. Het kabinet heeft immers gezegd dat de lasten niet mogen worden afgewenteld op de burgers.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Sergio 19 maanden geleden

  Gravatar for Sergio

  Heeft de redactie dit artikel voldoene gechecked?

  "... Maar Nederlanders in het algemeen zijn onzekerder geworden over klimaatmaatregelen en wat zij zelf kunnen doen. Dit vertaalt zich in een afwachtende houding: wat gaat de overheid doen? Dat zijn de uitkomsten van de jaarlijkse Nationale Monitor Energietransitie." Groen Links heeft een hele mooie winst behaald. Vinden jullie dat "terugzien"? Volgens mij willen Nederlanders gewoon actie van de overheid.

  "26% van de Nederlanders (bewonerspanel: 38%) zegt veel kennis te hebben over verduurzaming van het energiehuishouden; ondanks de vele (media) aandacht die de energietransitie dit jaar heeft gekregen."

  'Ondanks' lijkt me hier het verkeerde woord.

  Ik ben ook benieuwd naar de vraagstelling en de ondervraagde groep. Dit is met regelmaat een gespreksonderwerp voor mij en ik durf te stellen dat niet eens 1 op de 20 'veel kennis' heeft. Het feit dat 1 op de 10 hun woning als toekomstproof ziet bewijst mijn stelling - dat is klinkklare onzin, tenzij het panel bestaat uit duurzaamheidsenthusiastelingen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Sergio 19 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Sergio,

   Bedankt voor uw reactie.

   Dit onderzoek is uitgevoerd door Marktonderzoeksbureau MWM2, een toonaangevend, innovatief onderzoeksbureau dat in 2014/2015 verkozen werd tot Marktonderzoeksbureau van het Jaar. MWM2 voldoet uiteraard aan de nationale en internationale eisen voor marktonderzoek en databeveiliging. We menen er dus vanuit te mogen gaan dat de resultaten een representatief beeld geven van de mening van de Nederlandse bevolking.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • paul Sergio 19 maanden geleden

   Gravatar for paul

   Ik ben het eens met Sergio ondanks zijn optimistische stelling dat 1op de 20 'veel kennis' heeft.
   Het is vaak napraten niet gehinderd door enige kennis van zaken. Zinnig kunnen meepraten over energie vormen, CO2 uitstoot etc vraagt om zeer specifieke kennis. Het lastige is dat het gebrek aan kennis ook bij ons politieke vertegenwoordigers ruim voor handen is. Het gevolg is dat we worden gestuurd worden door ideologieën en niet door energie deskundigen. Deze deskundigen zouden ons kunnen uitleggen dat " kreten als allemaal van het gas af m.i.v. ..." praktisch onmogelijk is. Het is niet voor niets dat men nu in Duitsland subsidie krijgt voor een gas aansluiting omdat gas van de vele fossiele energie bronnen een van de schoonste is. Op lange termijn is afbouw van gas als energie bron zeker deels mogelijk. In de transitie periode zou gekozen moeten worden voor schone energie bronnen zoals kern energie en niet voor windmolens, brommende warmte pompen etc. etc. die het probleem gewoon al rekenkundig niet kunnen opvangen als we met dezelfde levensstandaard willen doorgaan. Over het weggegooide geld ( tienduizenden euro's per huis) wordt langzaam meer informatie gegeven. Gelukkig zie je aan de enquetes dat de Nederlander niet gek is en zeker niet als er (met bagatelliseren) door sommige politieke stromingen aan hun portemonnee wordt gezeten !

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.