Nationale Monitor Energietransitie 2019

De energietransitie thuis: klimaatmoe en onzekerheid over energiemaatregelen

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Jan
  Jan 4 jaren geleden

  De hieronder staande reacties geven de werkelijkheid weer betreft hoe men er over denkt in het algemeen.
  Mijn visie probeer ik te staven met feiten/echtheid. >> Plots is daar Rutte3, een soort democratisch (gekozen?) coalitie, puur een EU trekpop en plots hebben ze het over het hype woordje, "duurzaam" want we zitten met een aardgas probleem. Gelijk gaan alle vormen van NL-belastingen omhoog(mooie smoes CO2) Rutte1 en 2 kabinetten hebben dit land 10 jaar lang in de financiele crisis gehouden en wel onder de meest verachtelijke fraude praktijken. Zie hoeveel VVD kopstukken het veld hebben moeten ruimen. Zie daar de gevolgen van. Ik noem de slachtoffers Fam. Faber en tram Utrecht(justitie/politie/rivm) . Waar was " het milieubewust zijn" en " duurzaamheid" toen, 10 jaar geleden of zo? 101 miljard NL-belastinggeld is uitgeleend aan de EU-zuid. De DNB(nederlandse bank) vraagt zich af of dit geld ooit terug komt. Ten tweede: De Noordpool wordt bijna op oorlogsniveau door de verschillende landen middels landje-pik voor aardgas ontgonnen. Dit ook met de nodige toekomstige milieu rampen. Duitsland naast ons breidt op grote schaal bruinkool ontginning uit ten koste van hele historische dorpen. Duitsland moedigt inwoners met 750 euro bonus aan om op GAS! te gaan stoken. Moet ik verder gaan? Toe, nog eentje: een pijpleiding GAS " Nord Stream 2" vanuit Rusland. Need I say more? En dan moet ik hoge kosten gaan betalen voor die idiote zonnepanelen/warmtepomp waaraan de kinderziektes nog kleven is gebleken en vrij lage rendement nog niet eens is opgelost. " Energietransitie 2019 " hahahahahaha LOL in ons postzegel van een landje is een lachertje. Dat er PLANETAIR!!!!! wat moet gebeuren? ZEKER!? Maar niemand van de grotere machten op deze planeet is er mee bezig. Brazilie gaat gewoon door met het kappen van " ONZE LONGEN" in de Amazone. Zo ook Rusland, Borneo, Indonesie om een paar te noemen. (stop)

 • Gravatar for Kieb
  Kieb 4 jaren geleden

  Trouwens het is niet leuk meer hoe er met ons wordt omgegaan. Het gebruiken van kinderen om druk te zetten vind ik zeer verwerpelijk. Zie ook het Scandinavische meisje die overal mag optreden.

 • Gravatar for Kieb
  Kieb 4 jaren geleden

  Als mensen gerede tegenargumenten aanbrengen worden ze verketterd. Iedereen moet kunnen meespreken. Ik weet nu al dat vanwege mijn leeftijd de kosten niet zijn op te brengen en ik heb geen zin om met opgedrongen schulden te blijven zitten.

 • Gravatar for Maarten
  Maarten 4 jaren geleden

  Ik ben een leek op het gebied van woningverduurzaming en heb er ook geen geld voor. Ik doe derhalve nu niets op dit gebied. Mijn huis dateert uit 1994 en ik wacht af met wat voor initiatieven de gemeente gaat komen. Het kabinet heeft immers gezegd dat de lasten niet mogen worden afgewenteld op de burgers.

 • Gravatar for Sergio
  Sergio 4 jaren geleden

  Heeft de redactie dit artikel voldoene gechecked?

  "... Maar Nederlanders in het algemeen zijn onzekerder geworden over klimaatmaatregelen en wat zij zelf kunnen doen. Dit vertaalt zich in een afwachtende houding: wat gaat de overheid doen? Dat zijn de uitkomsten van de jaarlijkse Nationale Monitor Energietransitie." Groen Links heeft een hele mooie winst behaald. Vinden jullie dat "terugzien"? Volgens mij willen Nederlanders gewoon actie van de overheid.

  "26% van de Nederlanders (bewonerspanel: 38%) zegt veel kennis te hebben over verduurzaming van het energiehuishouden; ondanks de vele (media) aandacht die de energietransitie dit jaar heeft gekregen."

  'Ondanks' lijkt me hier het verkeerde woord.

  Ik ben ook benieuwd naar de vraagstelling en de ondervraagde groep. Dit is met regelmaat een gespreksonderwerp voor mij en ik durf te stellen dat niet eens 1 op de 20 'veel kennis' heeft. Het feit dat 1 op de 10 hun woning als toekomstproof ziet bewijst mijn stelling - dat is klinkklare onzin, tenzij het panel bestaat uit duurzaamheidsenthusiastelingen.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Sergio 4 jaren geleden

   Beste Sergio,

   Bedankt voor uw reactie.

   Dit onderzoek is uitgevoerd door Marktonderzoeksbureau MWM2, een toonaangevend, innovatief onderzoeksbureau dat in 2014/2015 verkozen werd tot Marktonderzoeksbureau van het Jaar. MWM2 voldoet uiteraard aan de nationale en internationale eisen voor marktonderzoek en databeveiliging. We menen er dus vanuit te mogen gaan dat de resultaten een representatief beeld geven van de mening van de Nederlandse bevolking.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for paul
   paul Sergio 4 jaren geleden

   Ik ben het eens met Sergio ondanks zijn optimistische stelling dat 1op de 20 'veel kennis' heeft.
   Het is vaak napraten niet gehinderd door enige kennis van zaken. Zinnig kunnen meepraten over energie vormen, CO2 uitstoot etc vraagt om zeer specifieke kennis. Het lastige is dat het gebrek aan kennis ook bij ons politieke vertegenwoordigers ruim voor handen is. Het gevolg is dat we worden gestuurd worden door ideologieën en niet door energie deskundigen. Deze deskundigen zouden ons kunnen uitleggen dat " kreten als allemaal van het gas af m.i.v. ..." praktisch onmogelijk is. Het is niet voor niets dat men nu in Duitsland subsidie krijgt voor een gas aansluiting omdat gas van de vele fossiele energie bronnen een van de schoonste is. Op lange termijn is afbouw van gas als energie bron zeker deels mogelijk. In de transitie periode zou gekozen moeten worden voor schone energie bronnen zoals kern energie en niet voor windmolens, brommende warmte pompen etc. etc. die het probleem gewoon al rekenkundig niet kunnen opvangen als we met dezelfde levensstandaard willen doorgaan. Over het weggegooide geld ( tienduizenden euro's per huis) wordt langzaam meer informatie gegeven. Gelukkig zie je aan de enquetes dat de Nederlander niet gek is en zeker niet als er (met bagatelliseren) door sommige politieke stromingen aan hun portemonnee wordt gezeten !