Stadswarmte of een warmtepomp? Laat uw thermostaat met rust

Verstandig stoken met lage temperaturen

De dagen worden korter, de nachten langer. De buitentemperaturen dalen en binnenshuis doen we de kachel weer sneller. Bewoners met een gasgestookte cv-installatie en een kamerthermostaat zetten de thermostaat een aantal graden hoger wanneer het kil wordt in de woning. De woning komt dan (snel) op temperatuur. Bij het verlaten van de woning of bij het slapen gaan, is het verstandig de thermostaat weer wat lager te draaien.

Echter …

Woont u in een huis met vloerverwarming en stadswarmte/een laag-temperatuursysteem (kan ook een warmtepomp zijn), dan stookt u op een andere wijze. Bij dit soort systemen is het van belang dat de woning zoveel mogelijk een constante temperatuur heeft. Omdat u op lagere temperaturen stookt duurt het immers langer voordat de woning weer op de juiste temperatuur is.

Mijn tip: Zet uw thermostaat bij stadswarmte met vloerverwarming of een ander laag temperatuur-systeem altijd op een vaste stand gedurende de dag (22 graden bijvoorbeeld). Gaat u slapen, zet dan de thermostaat nooit meer dan twee graden lager dan de dagtemperatuur. Hierdoor houdt u de warmte goed vast in de woning, de temperatuur blijft min of meer constant, en u hoeft de woning de volgende dag niet opnieuw helemaal op te warmen. Dit levert u een besparing in de stookkosten op en in uw woning is het altijd lekker comfortabel.

Gerelateerd
Besparen op stookkosten Feenstra

Zó bespaart u op uw stookkosten

Lees meer
Martijn Collast

Meer van Martijn Collast

— Hoofdmonteur Stadwarmte

Martijn (1984) is een van de Feenstra-vakmensen die bij bewoners met stadsverwarming over de vloer komt. In de provincies Noord-Holland en Flevoland onderhoudt hij dagelijks vele installaties en adviseert hij bewoners over de mogelijkheden. Martijn is sinds 2014 in dienst bij Feenstra en was hiervoor actief in de autobranche.

Naast zijn passie voor verwarmingstechnieken, houdt techniek hem ook in zijn vrije tijd bezig. In zijn eigen ‘garage’ brengt hij als fervent automonteur veel tijd door. Daarnaast mag Martijn graag boksen, voetballen en is een leven zonder autosport ondenkbaar voor hem.

Martijn is getrouwd met Madelon en vader van Michelle, Caithlynn, Didier en Enzo.

Martijn Collast

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

  • Jacqueline van de Griend 14 dagen geleden

    Gravatar for Jacqueline van de Griend

    Ik vind, dat jullie zééér goede plannen hebben! Wij hebben echter heteluchtverwarming en het is mij niet bekend, wat ik hiermee moet. Misschien kunt u me verder informeren?

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.