Wat u kunt doen om uw gasverbruik naar beneden te brengen

Hoe u weet of u gas verspilt of juist zuinig bent

Omdat de overheid wil dat huishoudens zuinig omgaan met het gebruik van energie is in 1996 de ‘energiebelasting’ ingevoerd. Hoe meer energie u verbruikt, des te meer belasting u betaalt. Voor u betekent dit dat een groot deel van de energierekening uit overheidsheffingen en netbeheerkosten bestaat. Omdat deze gekoppeld zijn aan uw verbruik, is het altijd slim te kijken waar u uw verbruik naar beneden kunt brengen. Zeker nu de belasting op gas sterk stijgt.

Gerelateerd
Bespaartips

De techniek is uw vriend: 11 handige bespaartips

Lees meer

Maar hoe weet u nu of u het wel of niet goed doet en hoe u het beter kunt doen? Een Nederlands huishouden gebruikt ongeveer 1.500 kubieke meter gas per jaar. Gemiddeld bepaalt uw gasverbruik zo'n 60 procent van uw energierekening. Dit gemiddelde hoeft echter niet voor u te gelden. Uw gasverbruik is afhankelijk van in wat voor soort woning u woont, met hoeveel mensen u daar woont, maar ook van welke energiebesparende maatregelen u al heeft genomen.

Verwarming van uw huis

Naar de verwarming van uw woning gaat het grootste gedeelte van uw gasverbruik uit. Gemiddeld is dat 75% van het verbruik. Natuurlijk is uw verbruik wel afhankelijk van hoe groot of hoe zuinig uw woning is. Bent u de eigenaar van een villa, dan zult u meer verbruiken dan een eigenaar van een appartement. Immers, bij een appartementencomplex stoken de buren met u mee.

Woont u in een appartement, dan heeft u gemiddeld zo'n 900 m3 gas per jaar nodig, 60 procent van de eerdergenoemde 1.500 m3. In een vrijstaande woning gebruikt u zo'n 2.200 m3 gas per jaar. Bijna 50 procent meer dan het landelijk gemiddelde gasverbruik. Een tussenwoning verbruikt 1.350 m2 gemiddeld per jaar, voor een hoekwoning is dat 1.600 m3 en woont u in een 2 onder 1-kap, dan is dat gemiddeld 1.650 m3. Zit u boven deze gemiddelden, dan zijn er vast mogelijkheden om uw verbruik naar beneden te brengen. Zit u hier ver onder, dan doet u het goed.

Gezinssamenstelling

Echter, ook uw gezinssamenstelling heeft invloed op uw gasverbruik. Hoe meer bewoners, des te meer gas u zult verbruiken. Dit gaat gelukkig niet evenredig. Bij elk volgend gezinslid zal uw gasverbruik iets minder toenemen. Een alleenstaande zal ongeveer 650 m3 gas per jaar verbruiken. Woont u samen met een andere volwassene? Reken dan op 370 m3 gas extra per jaar (totaal 1.020 m3). Een eerste kind zorgt voor 430 m3 gas per jaar extra (1.450 m3 in totaal) en kind 2 doet het gasverbruik stijgen met 270 m3 per jaar (tot 1.720 m3). Het derde kind doet daar nog eens 80 m3 bovenop (dus 1.800 m3 per jaar in totaal).

Gerelateerd
comfort of besparen feenstra

Comfort of besparen?

Lees meer

Wat u kunt doen om uw gasverbruik naar beneden te brengen?

Aan de telefoon krijg ik zo nu en dan vragen van klanten of hun gasverbruik wel klopt, of dat er wellicht iets aan de hand is met de cv-ketel? Ook deze mensen zien immers de gemiddelde cijfers langs komen. Bijvoorbeeld wanneer zij overwegen een nieuw energiecontract af te sluiten. Door bovenstaande aan te geven, kan ik ze veelal geruststellen. Ook geef ik hen dan graag tips hoe zij nog zuiniger met energie om kunnen gaan.

Energie bespaartips

 • Isoleren, isoleren, isoleren: daar begint elke energiebesparing mee. Een goed geïsoleerde woning zorgt altijd voor een lager gemiddeld gasverbruik. Wilt u echt veel besparen op uw stookkosten? Dan is het verstandig om uw dak, vloer en buitenmuren te isoleren. Dat is een relatief lage investering die u zo geregeld heeft en binnen 1 dag klaar is. En een zorg die ik direct ook weg wil nemen: uw huis wordt tijdens de isolatieklus echt geen bouwput.
 • Een goed geïsoleerde woning gelijkmatig warm houden, kost minder geld dan opwarmen en weer af laten koelen. Bent u lang van huis (24 uur) dan zet u uiteraard de verwarming lager. Is de periode kort, zet deze dan niet helemaal uit.
 • Ik geef veelal ook als bespaartip mee de thermostaat het werk te laten doen. Zet simpelweg de verwarming een graad lager. Als u de verwarming één graad lager zet, bespaart u 7% op uw gasverbruik. Een andere tip met de thermostaat: zet de thermostaat al een uur voordat u gaat slapen in de nachtstand. Uw woning blijft echt nog wel een tijdje lekker warm.

Bonustip:

Zorg er voor dat de keteldruk tussen de 1,5 en 2 bar ligt. Als er te weinig waterdruk is, draait uw verwarming minder efficiënt. En dat … dat kost natuurlijk weer extra gas. Hetzelfde geldt voor lucht in de radiatoren. Combineer bijvullen en ontluchten, zodat u hier maar één keer ‘werk’ aan hebt.

Cv-ketel bijvullen

Eefje van Vugt

Meer van Eefje van Vugt

— Servicemedewerker

Eefje van Vugt was van januari 2014 tot medio 2021 medewerker Meldkamer bij Feenstra. Eefje streeft ernaar, binnen de mogelijkheden die er zijn, alle bewoners te helpen, zoals ze zelf ook graag geholpen wil worden: prettig en correct. Klantbeleving staat dan ook hoog bij haar in het vaandel en ze mag graag contact hebben met alle lagen van de Feenstra-organisatie, zodat ze goed op de hoogte is van de dingen die belangrijk zijn voor klanten. Na haar opleiding tot directiesecretaresse /managementassistente, bleek dat het toch de techniek is waar haar hart ligt. Eefje is getrouwd en zit met haar man op dansles. Ze is dol op bordspelletjes en mag graag een goed boek lezen. 

Eefje van Vugt

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Ton van Hienen 9 maanden geleden

  Gravatar for Ton van Hienen

  Bedankt weer voor de tips. Gaan we zeker gebruiken.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • rienk woudwijk 9 maanden geleden

  Gravatar for rienk woudwijk

  Ik heb direkt uw advies opgevolgd en mijn waterdruk van 0,8 bar naar 2 bar gebracht

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ida 11 maanden geleden

  Gravatar for Ida

  Het zou beter zijn als we kernenergie krijgen, het is schone energie. We kunnen niet zonder gas, de zon schijnt niet altijd en de wind is er ook niet altijd. Frankrijk heeft vele kernfabrieken en dat zou hier ook kunnen.


  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Jan Barelds Ida 9 maanden geleden

   Gravatar for Jan Barelds

   Beste Ida, kernenergie komt veel minder CO2 vrij (100 x minder?), maar heeft als restproduct radioactief afval. Daarom zou ik kernenergie geen schone schone energie willen noemen.
   Ik vind kernenergie meer het verleggen van het afval probleem. Uitstellen van het afvalprobleem noem ik het altijd. Heb jij een gedachte hoe we eventueel kernafval kunnen recyclen?

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.