Wat u kunt doen om uw gasverbruik naar beneden te brengen
Hoe u weet of u gas verspilt of juist zuinig bent
Omdat de overheid wil dat huishoudens zuinig omgaan met het gebruik van energie is in 1996 de ‘energiebelasting’ ingevoerd. Hoe meer energie u verbruikt, des te meer belasting u betaalt. Voor u betekent dit dat een groot deel van de energierekening uit overheidsheffingen en netbeheerkosten bestaat. Omdat deze gekoppeld zijn aan uw verbruik, is het altijd slim te kijken waar u uw verbruik naar beneden kunt brengen. Zeker nu de belasting op gas sterk stijgt.
Maar hoe weet u nu of u het wel of niet goed doet en hoe u het beter kunt doen? Een Nederlands huishouden gebruikt ongeveer 1.500 kubieke meter gas per jaar. Gemiddeld bepaalt uw gasverbruik zo'n 60 procent van uw energierekening. Dit gemiddelde hoeft echter niet voor u te gelden. Uw gasverbruik is afhankelijk van in wat voor soort woning u woont, met hoeveel mensen u daar woont, maar ook van welke energiebesparende maatregelen u al heeft genomen.
Verwarming van uw huis
Naar de verwarming van uw woning gaat het grootste gedeelte van uw gasverbruik uit. Gemiddeld is dat 75% van het verbruik. Natuurlijk is uw verbruik wel afhankelijk van hoe groot of hoe zuinig uw woning is. Bent u de eigenaar van een villa, dan zult u meer verbruiken dan een eigenaar van een appartement. Immers, bij een appartementencomplex stoken de buren met u mee.
Woont u in een appartement, dan heeft u gemiddeld zo'n 900 m3 gas per jaar nodig, 60 procent van de eerdergenoemde 1.500 m3. In een vrijstaande woning gebruikt u zo'n 2.200 m3 gas per jaar. Bijna 50 procent meer dan het landelijk gemiddelde gasverbruik. Een tussenwoning verbruikt 1.350 m2 gemiddeld per jaar, voor een hoekwoning is dat 1.600 m3 en woont u in een 2 onder 1-kap, dan is dat gemiddeld 1.650 m3. Zit u boven deze gemiddelden, dan zijn er vast mogelijkheden om uw verbruik naar beneden te brengen. Zit u hier ver onder, dan doet u het goed.
Gezinssamenstelling
Echter, ook uw gezinssamenstelling heeft invloed op uw gasverbruik. Hoe meer bewoners, des te meer gas u zult verbruiken. Dit gaat gelukkig niet evenredig. Bij elk volgend gezinslid zal uw gasverbruik iets minder toenemen. Een alleenstaande zal ongeveer 650 m3 gas per jaar verbruiken. Woont u samen met een andere volwassene? Reken dan op 370 m3 gas extra per jaar (totaal 1.020 m3). Een eerste kind zorgt voor 430 m3 gas per jaar extra (1.450 m3 in totaal) en kind 2 doet het gasverbruik stijgen met 270 m3 per jaar (tot 1.720 m3). Het derde kind doet daar nog eens 80 m3 bovenop (dus 1.800 m3 per jaar in totaal).
Wat u kunt doen om uw gasverbruik naar beneden te brengen?
Aan de telefoon krijg ik zo nu en dan vragen van klanten of hun gasverbruik wel klopt, of dat er wellicht iets aan de hand is met de cv-ketel? Ook deze mensen zien immers de gemiddelde cijfers langs komen. Bijvoorbeeld wanneer zij overwegen een nieuw energiecontract af te sluiten. Door bovenstaande aan te geven, kan ik ze veelal geruststellen. Ook geef ik hen dan graag tips hoe zij nog zuiniger met energie om kunnen gaan.
Energie bespaartips
- Isoleren, isoleren, isoleren: daar begint elke energiebesparing mee. Een goed geïsoleerde woning zorgt altijd voor een lager gemiddeld gasverbruik. Wilt u echt veel besparen op uw stookkosten? Dan is het verstandig om uw dak, vloer en buitenmuren te isoleren. Dat is een relatief lage investering die u zo geregeld heeft en binnen 1 dag klaar is. En een zorg die ik direct ook weg wil nemen: uw huis wordt tijdens de isolatieklus echt geen bouwput.
- Een goed geïsoleerde woning gelijkmatig warm houden, kost minder geld dan opwarmen en weer af laten koelen. Bent u lang van huis (24 uur) dan zet u uiteraard de verwarming lager. Is de periode kort, zet deze dan niet helemaal uit.
- Ik geef veelal ook als bespaartip mee de thermostaat het werk te laten doen. Zet simpelweg de verwarming een graad lager. Als u de verwarming één graad lager zet, bespaart u 7% op uw gasverbruik. Een andere tip met de thermostaat: zet de thermostaat al een uur voordat u gaat slapen in de nachtstand. Uw woning blijft echt nog wel een tijdje lekker warm.
Bonustip:
Zorg er voor dat de keteldruk tussen de 1,5 en 2 bar ligt. Als er te weinig waterdruk is, draait uw verwarming minder efficiënt. En dat … dat kost natuurlijk weer extra gas. Hetzelfde geldt voor lucht in de radiatoren. Combineer bijvullen en ontluchten, zodat u hier maar één keer ‘werk’ aan hebt.
Plaats reactie
Reacties
Gebruik 2 maanden Airco met stroom die over is van de zonnepanelen 70% minder gas gebruik waarom doen de mensen die het kunnen niet allemaal?
Hallo wij hebben stadsverwarming wat kunnen wij daar aan doen om daar van af te gaan graag hoor ik het van u
Goede tips, alleen dat isoleren isoleren isoleren zou ik graag willen maar mijn verhuurder wil er niet in investeren. Net zoals ik boven nog enkel glas heb.. iemand nog een tip om daar wat tegen te kunnen doen?
Goedendag meneer, mevrouw Lenje,
Jammer dat uw verhuurder niet mee wil denken om te isoleren.
De mogelijkheden om enkel glas te isoleren zijn:
- isolatiefolie plakken.
- voorzetraam plaatsen.
- dikke en afsluitende gordijnen ophangen.
- noppenfolie plaatsen.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
dat de van Ida is zo slecht nog niet. Net zoals we nu heel veel energie en kennis steken in alternatieven voor energie en schonere energie is er (nog) niemand die een studie doet over wat we WEL kunnen doen met het afval van kernenergie. Misschien is daar wel een SUPER idee voor te ontdekken ??????
Mvg. Henk
Bedankt voor de tips. Leuk ook eens de medewerker in beeld.
Energietransitie oke. Maar ik wacht wel tot de andere bruikbare apparatuur op de markt komt.
Ondertussen al geisoleert en met koken al van gas af.
Maar geloof mij, het gas zal nooit helemaal verdwijnen. Op de achtergrond is al volop het beeld op waterstof gericht.
Alleen dat wordt ons nog onthouden. Dit omdat de tijdsdruk van Urgenda (2030) iets van de overheid vraagt.
Hierbij niet gekeken en wachten op de nog komende oplossingen. Jammer want dit gaat ten koste van het draagvlak.
Aan zo'n artikel heb je wat!
Leuk verhaaltje over Eefje! Doe haar de groeten!
Aan zo'n artikel heb je wat!
Leuk verhaaltje over Eefje! Doe haar de groeten!
Bedankt weer voor de tips. Gaan we zeker gebruiken.
Ik heb direkt uw advies opgevolgd en mijn waterdruk van 0,8 bar naar 2 bar gebracht
Het zou beter zijn als we kernenergie krijgen, het is schone energie. We kunnen niet zonder gas, de zon schijnt niet altijd en de wind is er ook niet altijd. Frankrijk heeft vele kernfabrieken en dat zou hier ook kunnen.
Beste Ida, kernenergie komt veel minder CO2 vrij (100 x minder?), maar heeft als restproduct radioactief afval. Daarom zou ik kernenergie geen schone schone energie willen noemen.
Ik vind kernenergie meer het verleggen van het afval probleem. Uitstellen van het afvalprobleem noem ik het altijd. Heb jij een gedachte hoe we eventueel kernafval kunnen recyclen?
Er zijn nog geen reacties.