Door het virus hebben we méér behoefte aan frisse lucht

Ventilatie en corona

 • 23/07/2020 12:40pm
 • 9
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Ventileren is belangrijk voor gezonde lucht in huis. Dat wisten we al langer. Maar het coronavirus heeft ons nog veel bewuster gemaakt van het belang van ventilatie. Heeft u méér behoefte gekregen aan frisse lucht? Denkt u dat u de kans op Covid-19 verkleint wanneer u uw woning beter ventileert? Gaat u anders om met de ventilatie in uw huis, sinds we met corona te maken hebben? Deze en andere vragen legden we voor aan ons Bewonerspanel. In dit artikel vatten we de antwoorden samen.  

Door corona zijn we méér gaan ventileren

Ventileren is voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld. Maar liefst 70% van de leden van het Feenstra Bewonerspanel zorgt ervoor dat er in huis voortdurend frisse lucht naar binnen komt. Ruim een kwart van de mensen (27%) ventileert ‘regelmatig’ en maar 3% doet dat alleen ‘als het nodig is’. Door het coronavirus is 17% van de deelnemers aan het onderzoek méér gaan ventileren. De meeste mensen deden dat om het besmettingsrisico te verkleinen, maar ook de behoefte aan een fris gevoel in huis en het feit dat er meer thuisgewerkt wordt spelen een rol.

Werkt ventilatie tegen corona?

De vraag is natuurlijk of ventilatie iets uithaalt in de strijd tegen corona. De meerderheid van het Bewonerspanel denkt van wel. Bijna 60% is van mening dat een virus zich minder snel binnen een woning verspreidt wanneer er goede ventilatie is. Maar liefst 84% van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat ventileren in deze corona-periode nóg meer van belang is. Dat klinkt logisch. De afgelopen maanden waren we vaker thuis en op veel momenten waren er meer mensen in huis. Geen wonder dat mensen méér behoefte hebben aan frisse lucht. Letterlijk en figuurlijk.

Corona en ventilatie: de meningen lopen uiteen

Wat kan een goed ventilatiesysteem bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus? Daar zijn ook de experts het (nog) niet over eens. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat uit onderzoek blijkt dat het coronavirus lang aanwezig kan blijven in fijne vochtdruppels in de lucht. Maar volgens het RIVM staat niet vast dat deze ‘aerosolen’ het virus ook kunnen overdragen. Een groot aantal wetenschappers is daar wél van overtuigd. Zij denken dat aerosolen de oorzaak zijn van veel coronabesmettingen. Die wetenschappers zijn van mening dat een goed ventilatiesysteem besmettingen kan voorkomen.

Woont u in een appartementengebouw met een collectief ventilatiesysteem? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken over de mogelijkheid dat iemand in het ene appartement via de ventilatie een bewoner van een ander appartement zou kunnen besmetten. De ventilatiesystemen zijn altijd per woning gescheiden; de lucht wordt dus niet via de ventilatie verplaatst van woning naar woning.

De bedrijven in de installatiebranche volgen de wetenschappelijke inzichten over ventilatie op de voet. De brancheorganisatie staat voortdurend in contact met het RIVM over de laatste ontwikkelingen en adviezen. Overigens vindt óók het RIVM dat ventileren belangrijk is en noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat.

Waarom ventileren we?

De bestrijding van het coronavirus houdt ons flink bezig. Toch is het virus voor de meeste mensen niet de voornaamste reden om te ventileren. Verreweg de meeste deelnemers aan het onderzoek noemen als belangrijkste redenen: een fris gevoel in huis, hun gezondheid, het verminderen van vocht en het voorkomen van schimmel.

Ventileren is nodig – maar dat wisten we al

De noodzaak om de woning goed te ventileren is vrijwel iedereen duidelijk. Dat was vóór de coronacrisis al het geval en dat is in deze tijd zo gebleven, zegt 97% van de deelnemers aan het onderzoek.

Hoe ventileren we?

Een raam open zetten. Dát is al sinds jaar en dag de simpelste en populairste manier om frisse lucht naar binnen te laten. Ook de meeste leden van het Bewonerspanel openen graag de ramen en de deuren van de woning. Ongeveer één op de drie panelleden combineert die natuurlijke ventilatie met mechanische ventilatie of een warmteterugwin-installatie/balansventilatie.

Laten we onze ventilatiesystemen reinigen?

Veel mensen hebben in hun woning een systeem voor mechanische ventilatie of een warmteterugwin-installatie/balansventilatie. Niet iedereen weet dat zulke systemen van tijd tot tijd wat onderhoud nodig hebben. Bijna 30% van de respondenten heeft het systeem nog nooit laten schoonmaken. Bijna een kwart van deze mensen heeft geen idee waarom dat nog nooit gebeurd is. Ook in deze groep maakt de bezorgdheid over het coronavirus overigens wel iets los. Méér mensen zijn zich in deze periode bewust geworden van de ‘ventilatiehygiëne’. Ruim een kwart overweegt door de verspreiding van het virus namelijk om het ventilatiesysteem nu wél te laten reinigen. Het advies van Feenstra is om een systeem voor mechanische ventilatie eens in de vier tot zes jaar te laten schoonmaken. Bij een warmteterugwin-installatie/balansventilatie moeten elk halfjaar de filters worden vervangen.

Moet de mechanische ventilatie uit als het buiten warm is?

Is het op warme zomerdagen beter om de mechanische ventilatie/warmteterugwin-installatie/balansventilatie uit te schakelen? Een fabeltje, volgens ruim driekwart van de leden van het Feenstra Bewonerspanel. Het is inderdaad niet verstandig om het systeem helemaal uit te schakelen. Het kan wél helpen om de ventilatie in een lage stand te zetten. Er komt dan niet onnodig veel warme lucht van buiten naar binnen. Om de woning ’s avonds wat extra af te laten koelen én frisse lucht binnen te laten, kunt u in de avonduren een ventilator voor het raam zetten. Zo brengt u de koele en verse buitenlucht wat sneller de woning in.

Meer over het belang van ventilatie

Ventilatie komt van twee kanten

Systemen voor mechanische ventilatie verwijderen de ‘gebruikte’ lucht uit uw woning. Dat betekent natuurlijk óók dat er verse lucht naar binnen moet kunnen. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig ramen en deuren opent én dat de ventilatieroosters (meestal zitten die boven de ramen) altijd open blijven. Bovendien is het verstandig om die roosters eens per maand schoon te maken. Zo zorgt u ervoor dat de lucht die door een rooster naar binnen stroomt niet of nauwelijks vuil en stofdeeltjes meeneemt. Heeft u een warmteterugwin-installatie of balansventilatie, dan zijn er in uw huis geen ventilatieroosters. Het systeem zelf zorgt ervoor dat er lucht wordt afgevoerd én dat er frisse lucht naar binnen komt.

Het Bewonerspanel houdt ons op de hoogte

Het Bewonerspanel is voor Feenstra een belangrijke informatiebron. Enkele duizenden huurders en woningeigenaren krijgen regelmatig een korte enquête over een actueel woon-onderwerp. De energietransitie, veiligheid, duurzaamheid, ventilatie; het zijn stuk voor stuk thema’s waar het Bewonerspanel zich over buigt. De antwoorden van de deelnemers leveren waardevolle, actuele inzichten. Feenstra deelt die informatie met klanten en andere belangstellenden. Daarnaast gebruikt Feenstra de informatie waar mogelijk voor het verbeteren van de producten en de dienstverlening. Wilt u lid worden van het Bewonerspanel? Dat kan hier.

Poll

Heeft u door het coronavirus méér behoefte aan frisse lucht in huis?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Jacob Kaas 5 maanden geleden

  Gravatar for Jacob Kaas

  Ik woon in een huis met heteluchtverwarming, dus ik ventileer zo wie zo al continu. als de verwarming brandt staat de ventilator op hoge stand en zo niet, staat hij op de lage stand.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Frans Copini 10 maanden geleden

  Gravatar for Frans Copini

  Mijn woning is voorzien van een tweetal WTW installaties. De installatie is 20 jaar oud. Ik denk aan vervanging. Daarbij heb ik de volgende wensen:
  1 Met name tijdens de extreem warme dagen in de zomer wil ik de installatie de koele nachtlucht binnen laten komen zonder dat ik alle deuren open hoef te zetten. Het liefst heb ik een installatie die ook echt kan koelen.
  2 Ik wil graag HEPA filters gebruiken om virus risico's te dempen.
  Kunt u mij adviseren over de vervanging van de huidige installaties (Storkair WHR 90/91)?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Frans Copini 10 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Copini,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Wij komen graag met u in contact om uw wensen verder te bespreken en te kijken wat de mogelijkheden zijn. Bent u in de gelegenheid om ons te voorzien van uw contactgegevens, zodat wij u verder kunnen informeren? U kunt een e-mail sturen naar [email protected]

   Wij zien uw e-mail graag tegemoet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ida 11 maanden geleden

  Gravatar for Ida

  Beste Florens, je mag mij altijd een mailtje sturen, je krijgt er ook een terug. Ook ik heb een handicap. Ik kijk naar je mail uit.
  Groetjes Ida

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ton Brouwer 11 maanden geleden

  Gravatar for Ton Brouwer

  Mijn appartement goed ventileren vind ik heel belangrijk. Mijn mogelijkheden om goed te ventileren zijn echter helaas beperkt. Aan de voorkant heb ik de ramen meestal dicht omdat ik (voorkant) aan een drukke weg woon, en ook nog vlak bij een stoplicht. Voor én achter openzetten van de ramen kan slechts op zaterdag- en zondagochtend vroeg, mits geen te harde wind en/of regen aan de achterzijde (westen).
  Het is een oud huis, rond de jaren 1880 gebouwd, dus er zit geen ventilatiesysteem in. Als u mogelijkheden ziet waardoor ik toch beter kan ventileren, houd ik mij aanbevolen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Yvonne van gennip 11 maanden geleden

  Gravatar for Yvonne van gennip

  Ik ventileer altijd ook in de winter, slaapkamerraam staat altijd open, ventileren is ook goed tegen schimmels

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Piet Elzinga Yvonne van gennip 5 maanden geleden

   Gravatar for Piet Elzinga

   WIj ventileren altijd zomers zowel als winters onze slaapkamer. Wij wonen in een appartement dus in de winter niet in de kamer. Zomers hebben wij de balkondeur van de kamer open tegen de slaapkamer. De temperatuur is zowel in de zomer als in de winter nooit onder de 20 graden.in ons appartement.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • piet jansen 11 maanden geleden

  Gravatar for piet jansen

  mooi verhaal van feenstra over ventileren, wij hebben een platdak daarop staat het ventilatie systeem , waarom wil feenstra dit systeem niet renigen,

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare piet jansen 10 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Jansen,

   Wij willen u bedanken voor uw bericht.

   Zonder verdere gegevens is het niet mogelijk om inhoudelijk op uw bericht te reageren.
   Graag ontvangen wij een e-mail met uw adresgegevens en telefoonnummer. Aan de hand van uw gegevens kunnen wij nagaan wat er is voorgevallen en wat ik voor u kan betekenen. Alle gegevens kunt u sturen naar [email protected]

   Wij zien uw e-mail graag tegemoet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Hans 11 maanden geleden

  Gravatar for Hans

  Volgens mij wordt er bij vraag 2 en 3 eigenlijk hetzelfde gevraagd.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Maatkamp 11 maanden geleden

  Gravatar for Maatkamp

  Heb op 15 juli 2020 gebeld met Feenstra - zou terug gebeld worden. Heb later nog een mail verzonden - geen reactie. Bedacht me toen dat de verantwoordelijken wellicht met vakantie zijn. zie nu dat er toch gewerkt wordt! Omdat de huur van onze verwarmingsketel via Feenstra begin volgend jaar afloopt willen wij ons (laten) informeren voor een warmtepomp. Mocht ik via Feenstra een gesprek willen dan dien ik ca. € 200,00 te betalen - op zich geen probleem. Maar ik dien ook akkoord te gaan met de warmtepomp voorwaarden zonder dat te zien is waaruit de voorwaarden bestaan. Hoe nu verder?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Maatkamp 11 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Maatkamp,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Om te beginnen willen wij onze excuses aanbieden voor het niet adequaat reageren op uw berichten. Wij komen graag met u in contact om de situatie te bespreken en meer duidelijkheid te geven. Zou u zo vriendelijk willen zijn om uw volledige adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres te sturen naar [email protected]? Wij zien uw bericht graag tegemoet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Florens Voorn 11 maanden geleden

  Gravatar for Florens Voorn

  Contact is belangrijk, ik kan zelf niet veel door lichamelijke handicap!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Ida Florens Voorn 11 maanden geleden

   Gravatar for Ida

   Beste Florens, ook ik heb een lichamelijke handicap en kan daardoor niet zoveel. Je mag mij altijd een berichtje sturen, ik mail je weer terug.
   Groetjes Ida

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.