Ventileren: de feiten en de fabels

‘Dat vocht moet naar buiten’
Jean-Pierre Wignand

- Werkvoorbereider

Jean-Pierre heeft meer dan tien jaar ervaring als monteur en werkvoorbereider Ventilatie bij Feenstra. Binnenkort gaat hij aan de slag bij Feenstra Verwarming in Groningen. Hij woont in het Friese Harkema, is 38 jaar oud, getrouwd en heeft een zoontje van acht. In zijn vrije tijd peddelt Jean-Pierre in zijn kajak het liefste heel Friesland door en speelt hij computerspelletjes met zijn zoon, die meestal van hem wint.


Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for J.F.M. van der Zijden
  J.F.M. van der Zijden 10 maanden geleden

  En hoe moet je handelen als de hygrometer binnen 49% aangeeft en de vochtigheid buiten 80% is. Dat is niet zo nu en dan, maar zeer regelmatig? Het is evident dat droge lucht sneller opwarmt.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare J.F.M. van der Zijden 10 maanden geleden

   Beste meneer/mevrouw van der Zijden,

   Mocht u de vochtigheid in huis willen verminderen zou u bijvoorbeeld een lucht ontvochtiger kunnen nemen. Het is altijd goed om buitenlucht naar binnen te brengen, deze lucht lijkt misschien vochtiger maar dat is deze niet.

   Bij meer vragen horen we het graag.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Brise Care
  Brise Care 11 maanden geleden

  Hi! Een goede ventilatie en een goede luchtreiniger zorgen inderdaad voor een betere lucht. Veel belangrijker dan veel mensen denken!

 • Gravatar for Kwafo
  Kwafo 17 maanden geleden

  "Dan nog even over die fabeltjes. Met ventileren komt er koudere lucht naar binnen. Maar deze lucht is wel droog (ook al regent het buiten)"

  Deze zin snap ik niet helemaal. Met ventileren komt er toch soms ook warme lucht naar binnen (denk aan de warme zomers met veel regen die we steeds meer krijgen). Dus haal je warme lucht van buiten met hoge luchtvochtigheid naar binnen.

  Deze lucht is toch niet droog en werkt toch juist averechts?

 • Gravatar for lina krishnasing
  lina krishnasing 2 jaren geleden

  leuk om te weten

 • Gravatar for G.kok
  G.kok 2 jaren geleden

  Wij willen inductie gaan koken, geeft Fattenfall daar ook een soort subsidie op ? De overheid doet niets op dat gebied behalve Rotterdam.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare G.kok 21 maanden geleden

   Beste meneer, mevrouw Kok,

   Het advies is om contact op te nemen met uw eigen gemeente. Zij kunnen aangeven of er een subsidie aanwezig is waar u gebruik van kan maken. Wij wensen u veel succes.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Wim
  Wim 3 jaren geleden

  Een moderne ventilatiebox gebruikt inderdaad veel minder electriciteit dan de wisselstroomexemplaren,
  van voorheen, Maar een mechanische ventilator blaast per uur 175 tot 375 m3 lucht uit en voert diezelfde hoeveelheid lucht in met de temperatuur van de buitenlucht die dus verwarmd moet worden ook als die droog is.Hoezo dus een fabel?
  Ventileren is nodig, ja, maar er wordt dus wel gemiddeld 6000 kubieke meter verwarmde lucht naar buiten wordt geblazen. De ventilator die wij hebben heeft een zeer lage z.g. afwezigheidsstand en die gebruik ik ś winters in ieder geval 's nachts. De woning is dan beslist veel minder afgekoeld en sneller opgewarmd. Ik ben van plan een luchtkwaliteitsmeter te plaatsen en die lage stand gebruiken ook overdag te gebruiken afhankelijk van wat die meter aangeeft qua vochtigheid en andere luchtkwaliteit.

  • Gravatar for Wim
   Wim Wim 2 jaren geleden

   Na plaatsing van een luchtkwaliteitsmeter die CO2 en luchtvochtigheid meet blijkt dat ventileren in de z.g. afwezigheidsstand ś nachts en bij afwezigheid en enkele delen van de dag de luichtkwaliteit ruim voldoende is. De ventilatie door 1 rooster aan beide zijden van de woning te openen zorgt voor ruim voldoende ventilatie. De luchtvochtigheid is op dit moment (eind oktober) 70 %, de bovenkant van wat de meter als normaal aangeeft. Dit wordt altijd lager als er meer verwarmd wordt. Weinig ventilatie zowel mechanisch als natuurlijk lijkt in mijn geval goed te werken. En wat betreft het schoonmaken van de ventilatiekanalen waar je vroeger nooit over hoorde, wat draagt dat bij aan de luchtkwaliteit? De lucht hierin wordt aangezogen en gaat rechtstreeks naar buiten. Het zou hooguit de luchtweerstand verminderen en de afvoercapiciteit een ietsje vergroten zodat je de aangevoerde lucht ook iets mneer moet verwarmen.

 • Gravatar for Mw Van der Meer
  Mw Van der Meer 3 jaren geleden

  Helemaal gelijk. Alleen jammer dat mijn woonomgeving dagelijks hout stookt als hoofdverwarming. Van s ochtends vroeg tot op zaterdagen wel 3.00 uur in de ochtend. Luchten kan alleen 's nachts en ik moet mijn wekker zetten om mijn huis te kunnen luchten. Daardoor ben ik 8 maanden per jaar veel benauwder door mijn astma.

  • Gravatar for G.kok
   G.kok Mw Van der Meer 2 jaren geleden

   Beste heer,
   Wij hebben ook in z,n omgeving gewoond in driehuis n.holland het was soms niet te harden ,het is een schande dat de overheid hier niets aan doet.
   Ik wens u sterkte.
   I

  • Gravatar for Anke
   Anke Mw Van der Meer 3 jaren geleden

   Wij ondervinden dezelfde hinder van houtstook en vuurkorven van omliggende buren. Zodra de kachels aangaan moet alles potdicht en kan ik ook het huis niet uit. Ben ik te laat dan heb ik onmiddellijk een heftige astma aanval die dagenlang aanhoudt. Ventileren kan ook bij ons niet zoals dat zou moeten. De balansventilatie gaat alleen aan bij koken. De ventilatieroosters zijn noodgedwongen dichtgeplakt!

 • Gravatar for J. Dannenburg
  J. Dannenburg 3 jaren geleden

  Mooi stuk over ventilatie. Een vraag: Men beweert in ons appartementencomplex dat je tijdens het koken geen ramen open mag hebben omdat er dat overdruk ontstaat waardoor de etensluchtjes de hal in worden 'geduwd'. Dus tijdens het koken ramen dicht tot de luchtjes zijn afgezogen (centraal ventilatiesysteem aanwezig). Klopt dat, of is dat een fabeltje. Wij hebben altijd voor ventilatie ergens een raam of stukje schuifpui open staan. Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

 • Gravatar for Peter van Arkel
  Peter van Arkel 3 jaren geleden

  Ik heb een week terug via de woningbouwvereniging een nieuwe kachel geplaatst gekregen, deze keer niet van Feenstra maar zijn concurrent Breman. Bij de vorige 2 ketels bleef het onderhoud in handen van Feenstra die het na een aantal gebruiksjaren overdeed aan een zelfstandig bedrijf. Lekker makkelijk, nieuwwaarde verlopen verkoop het onderhoud zodat die de grote slijtage-s kon opheffen. Tref ik nu weer hier allemaal popups van Feenstra aan.

 • Gravatar for Jannie
  Jannie 3 jaren geleden

  (((( WARNING )))) Deze site word beschermd door popup van Feenstra (((( WARNING ))))