Van spinazie word je ijzersterk, van pasta dik en je kunt beter speltbrood eten dan tarwebrood. Het zijn een paar bekende voedselfabels. Zo zijn er ook fabels over ventilatie. Als monteur kwam ik ze dagelijks tegen. Zoals: ‘Door de ventilatieroosters komt veel koude lucht naar binnen, waardoor je meer moet stoken.’ Gevolg: dichtgeplakte ventilatieroosters. Of: ‘De mechanische ventilatie gebruikt veel energie.’ Dus: stekker eruit. En ook: ‘Je moet nooit de ramen opendoen, want dan komt er vervuilde buitenlucht naar binnen.’
Ventileren: de feiten en de fabels
‘Dat vocht moet naar buiten’
Een gemiddeld gezin produceert zo’n 10 liter vocht per dag
En vervolgens wél klagen over vocht in huis en schimmel op de muur. Tja, dat is niet zo gek als je niet ventileert. Een gemiddeld gezin produceert namelijk al zo’n 10 liter vocht per dag. Gewoon door in de woning aanwezig te zijn en te ademen. En door te koken en te douchen. Dat vocht moet naar buiten. En er moet nieuwe schone lucht naar binnen, anders ontstaat een ongezond binnenklimaat. Daardoor voel je je niet fit. Je kunt hoofdpijn krijgen of niet lekker slapen. Het kan ook allergieën opwekken, en er zijn zelfs mensen die er chronisch ziek van worden.
Het belang van gezonde lucht
Ik kwam bijvoorbeeld eens bij een man die al jaren last had van droge ogen en een droge keel, sinds hij in dat huis woonde. Hij voelde zich nooit helemaal 100 procent. Ik maakte zijn warmteterugwin-systeem schoon. De volgende dag kwam ik hem tegen. Hij vertelde dat hij nog nooit zo lekker had geslapen en dat hij zich stukken beter voelde. Daaruit blijkt maar weer hoe belangrijk gezonde lucht is.
Dan nog even over die fabeltjes. Met ventileren komt er koudere lucht naar binnen. Maar deze lucht is wel droog (ook al regent het buiten) en droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Dus hoef je minder te stoken. Dat scheelt weer in energiekosten. Bovendien worden de systemen steeds zuiniger. Een ventilatiesysteem met nieuwe ventilatoren kost maximaal 20 euro aan energiekosten per jaar. Een gezonder huis voor nog geen twee euro per maand dus. En de vieze buitenlucht? Natuurlijk is de buitenlucht op de ene plek meer vervuild dan op de andere. Maar er zit veel zuurstof in en daarmee is de vervuilde buitenlucht toch altijd gezonder dan de lucht in een niet-geventileerde woning. Zélfs als je aan de snelweg woont.
Plaats reactie
Reacties
lina krishnasing 3 maanden geleden
leuk om te weten
G.kok 3 maanden geleden
Wij willen inductie gaan koken, geeft Fattenfall daar ook een soort subsidie op ? De overheid doet niets op dat gebied behalve Rotterdam.
Wim 17 maanden geleden
Een moderne ventilatiebox gebruikt inderdaad veel minder electriciteit dan de wisselstroomexemplaren,
van voorheen, Maar een mechanische ventilator blaast per uur 175 tot 375 m3 lucht uit en voert diezelfde hoeveelheid lucht in met de temperatuur van de buitenlucht die dus verwarmd moet worden ook als die droog is.Hoezo dus een fabel?
Ventileren is nodig, ja, maar er wordt dus wel gemiddeld 6000 kubieke meter verwarmde lucht naar buiten wordt geblazen. De ventilator die wij hebben heeft een zeer lage z.g. afwezigheidsstand en die gebruik ik ś winters in ieder geval 's nachts. De woning is dan beslist veel minder afgekoeld en sneller opgewarmd. Ik ben van plan een luchtkwaliteitsmeter te plaatsen en die lage stand gebruiken ook overdag te gebruiken afhankelijk van wat die meter aangeeft qua vochtigheid en andere luchtkwaliteit.
Wim Wim 3 maanden geleden
Na plaatsing van een luchtkwaliteitsmeter die CO2 en luchtvochtigheid meet blijkt dat ventileren in de z.g. afwezigheidsstand ś nachts en bij afwezigheid en enkele delen van de dag de luichtkwaliteit ruim voldoende is. De ventilatie door 1 rooster aan beide zijden van de woning te openen zorgt voor ruim voldoende ventilatie. De luchtvochtigheid is op dit moment (eind oktober) 70 %, de bovenkant van wat de meter als normaal aangeeft. Dit wordt altijd lager als er meer verwarmd wordt. Weinig ventilatie zowel mechanisch als natuurlijk lijkt in mijn geval goed te werken. En wat betreft het schoonmaken van de ventilatiekanalen waar je vroeger nooit over hoorde, wat draagt dat bij aan de luchtkwaliteit? De lucht hierin wordt aangezogen en gaat rechtstreeks naar buiten. Het zou hooguit de luchtweerstand verminderen en de afvoercapiciteit een ietsje vergroten zodat je de aangevoerde lucht ook iets mneer moet verwarmen.
Mw Van der Meer 17 maanden geleden
Helemaal gelijk. Alleen jammer dat mijn woonomgeving dagelijks hout stookt als hoofdverwarming. Van s ochtends vroeg tot op zaterdagen wel 3.00 uur in de ochtend. Luchten kan alleen 's nachts en ik moet mijn wekker zetten om mijn huis te kunnen luchten. Daardoor ben ik 8 maanden per jaar veel benauwder door mijn astma.
G.kok Mw Van der Meer 3 maanden geleden
Beste heer,
Wij hebben ook in z,n omgeving gewoond in driehuis n.holland het was soms niet te harden ,het is een schande dat de overheid hier niets aan doet.
Ik wens u sterkte.
I
Anke Mw Van der Meer 17 maanden geleden
Wij ondervinden dezelfde hinder van houtstook en vuurkorven van omliggende buren. Zodra de kachels aangaan moet alles potdicht en kan ik ook het huis niet uit. Ben ik te laat dan heb ik onmiddellijk een heftige astma aanval die dagenlang aanhoudt. Ventileren kan ook bij ons niet zoals dat zou moeten. De balansventilatie gaat alleen aan bij koken. De ventilatieroosters zijn noodgedwongen dichtgeplakt!
J. Dannenburg 17 maanden geleden
Mooi stuk over ventilatie. Een vraag: Men beweert in ons appartementencomplex dat je tijdens het koken geen ramen open mag hebben omdat er dat overdruk ontstaat waardoor de etensluchtjes de hal in worden 'geduwd'. Dus tijdens het koken ramen dicht tot de luchtjes zijn afgezogen (centraal ventilatiesysteem aanwezig). Klopt dat, of is dat een fabeltje. Wij hebben altijd voor ventilatie ergens een raam of stukje schuifpui open staan. Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Peter van Arkel 17 maanden geleden
Ik heb een week terug via de woningbouwvereniging een nieuwe kachel geplaatst gekregen, deze keer niet van Feenstra maar zijn concurrent Breman. Bij de vorige 2 ketels bleef het onderhoud in handen van Feenstra die het na een aantal gebruiksjaren overdeed aan een zelfstandig bedrijf. Lekker makkelijk, nieuwwaarde verlopen verkoop het onderhoud zodat die de grote slijtage-s kon opheffen. Tref ik nu weer hier allemaal popups van Feenstra aan.
Jannie 17 maanden geleden
(((( WARNING )))) Deze site word beschermd door popup van Feenstra (((( WARNING ))))
Ben Quanjer 17 maanden geleden
Kan bijna geen reactie geven door die stomme pop-up van Feenstra die elke keer komt als ik verder scroll door het artikel.
Jeroen Ben Quanjer 17 maanden geleden
Die is wel erg opdringerig, iedere scroll moet je die #$ ad uitklikken
Vincent Rondwijk 19 maanden geleden
Bedankt voor het op een rijtje zetten van de feiten en fabels over ventilatie. Het is inderdaad logisch dat je veel water op een dag produceert wanneer je alles bij elkaar optelt. Ik zorg er ook altijd voor dat ik mijn raam open zet na het douchen. Ook in slaapkamers ventileer ik altijd goed. Daardoor slaap ik ook beter merk ik.
J.C. Huisson 20 maanden geleden
Op de site https://www.hier.nu/themas/huishoudelijke-apparaten/is-vochtige-lucht-duurder-om-te-verwarmen (en op andere) is te vinden dat het een fabel is dat droge lucht opwarmen minder energie kost dan het opwarmen van vochtige lucht.
Er zijn nog geen reacties.