Schone lucht in huis
Gezonde, schone lucht in huis zorgt voor een betere gezondheid
Mensen zijn steeds bewuster bezig met hun gezondheid. Bijna iedereen kent het belang van gezonde voeding, maar niet iedereen staat stil bij de rol van schone lucht. En dat terwijl schone lucht cruciaal is voor een goede gezondheid. Ongezonde lucht in huis kan namelijk verschillende klachten veroorzaken, van hoofdpijn en vermoeidheid tot allergische reacties en longklachten. Op deze pagina gaan we dieper in op het belang van schone lucht, en vertellen we u hoe u een gezond binnenklimaat creëert.
Waar komt ongezonde lucht vandaan?
Ongezonde lucht ontstaat door de gewoonste handelingen in huis. Gewoon ademen zorgt bijvoorbeeld al voor een toename van vocht en CO2, maar ook koken of de was te drogen hangen kunnen zorgen voor vervuiling van de lucht. Zelfs wanneer uw kinderen braaf zitten te knutselen kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen uit lijm en verf. In huizen waar gerookt wordt, is de lucht nog ongezonder. Maar hoe gezond u ook leeft, het vrijkomen van ongezonde lucht is nooit te vermijden.
Hoe zorg ik voor schone lucht in huis?
Veel mensen staan niet of nauwelijks stil bij de kwaliteit van de lucht in huis. Terwijl die vaak slechter blijkt dan de buitenlucht. Schone lucht in huis begint met het beperken van schadelijke uitstoot. Haal bijvoorbeeld zo min mogelijk materialen in huis die ongezonde lucht verspreiden, zoals slecht geproduceerde vloerbedekking en tapijten. Ook open haarden, houtkachels en kaarsen verspreiden veel schadelijke deeltjes, en kunnen dus beter niet gebruikt worden.
Schone lucht voorkomt:
- Te vochtig binnenklimaat
- Hoofdpijn
- Slaapproblemen
- Huidklachten
- Longaandoeningen als astma
- Allergieën
Doe de Ventilatiecheck
Benieuwd of u genoeg ventileert voor gezonde lucht in huis? Ontdek het binnen één minuut.
Ventileren zorgt voor gezonde lucht
Een andere manier om voor gezonde lucht te zorgen is ventileren. Ventilatie voert vuile lucht af naar buiten en brengt gezonde lucht binnen. Ventilatie helpt ook om huisstofmijt, zilvervisjes en schimmel te verdrijven. Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf via naden en kieren. Tegenwoordig zijn de meeste huizen goed geïsoleerd. Daardoor is een woning comfortabel warm en de energierekening minder hoog. Een goed geïsoleerd huis heeft echter ook een nadeel. Vochtige en vervuilde lucht kan de woning lastiger verlaten. Daarom zijn nieuwe woningen uitgerust met mechanische ventilatie. Dit systeem zorgt voor gezonde lucht in huis door deze 24 uur per dag te verversen. Dit betekent wel dat u de ventilatieroosters altijd open moet laten staan en de installatie niet moet uitschakelen.
Reinig uw ventilatiesysteem
In veel woningen is sinds de jaren ’80 een mechanische ventilatie of warmte terugwin-installatie ingebouwd. Zo’n installatie ververst de lucht in uw woning constant. Dan heeft u altijd gezonde lucht in huis. Helaas vergeten veel mensen hun ventilatiesysteem te reinigen.
- Minder kans op schimmels en vocht
- Vermindering van luchtwegklachten
- Altijd schone, gezonde lucht in huis
- Afname energieverbruik en lawaai

3 tips voor schone lucht in huis:
- Zorg voor constante luchtverversing het hele jaar door. Bijvoorbeeld door het ventilatierooster bij elk raam open te zetten. Of een raam op een kiertje te laten staan.
- Lucht ruimtes regelmatig. Maar zet (in de winter) de ramen niet langer dan een half uur open. Dat voorkomt onnodig warmteverlies.
- Schakel de mechanische ventilatie nooit uit. Trek de stekker van de centrale ventilatorunit niet uit het stopcontact, behalve bij onderhoud of calamiteiten.
Hoe ben ik verzekerd van schone lucht in huis?
Ventilatie is cruciaal voor een gezond binnenklimaat. Feenstra adviseert de ventilatiekanalen en –ventielen elke 2 jaar te laten onderhouden met om de 6 jaar een complete reiniging. Is de ventilatie unit aan het einde van zijn levensduur? Dan moet de ventilatiebox vervangen worden.
Eenmalige reiniging
Reiniging box + kanalen
199,- eenmalig
Reiniging van de luchtkanalen Onderhoud en reiniging van de box Onderhoud en reiniging van de ventielen Meting van de afzuigcapaciteit Afstelling van het systeem en de ventielen Advies over juist gebruik van het ventilatiesysteem Optioneel: Vervang voor € 295,- extra uw ventilatiebox tijdens het onderhoud- 2657 beoordelingen
- 84% van onze klanten beveelt ons aan.
- Alle beoordelingen