Consumenten weten nog weinig over warmtepompen

Investeren in duurzaamheid? Weinig interesse.

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Alex Schagen
  Alex Schagen 4 jaren geleden

  Ik geloof niet dat CO2 (door de mens veroorzaakt) enorm bijdraagt aan het klimaat.
  Ik denk wel dat het klimaat verandert. Dat doet het immers al miljarden jaren.
  Ik wil graag doorgaan met stoken op aardgas in mijn huis uit 1936, gerenoveerd in 2008. Stoken op goedkoop en overvloedig aardgas uit Rusland, aangevoerd door de Northstream2 pijpleiding door de Oostzee.
  Ik ben niet bang voor die Russische sancties van Amerika, ik koop nooit iets uit Amerika.
  In die paar decennia dat we nog schoon aardgas kunnen stoken moeten we natuurlijk wel denken over de tijd dat fossiele brandstoffen opraken (en kolen zijn erg smerig met zware metalen erin en zo). Windmolens zijn grotendeels van plastic en de elektronica bevat veel zeldzame "aarden". Er zijn bijna 6.000 windmolens nodig (zie je ze al staan ? op 500 m van elkaar, 60 x 100 dat is 30 x 50 km = 1.500 km2) om één kolencentrale te vervangen, dwz, bij windstilte moet die er dan toch wel zijn...
  Dat geldt min-of-meer ook voor zonnepanelen. Uranium-reactoren zijn hoogst gevaarlijk en produceren hoog radioactief afval dat ook nog een 100-duizende jaren bewaakt moet worden...
  Het alternatief, maar daar moet nog wel in geïnvesteerd worden voor verder onderzoek (zoals bij ons in Petten), zijn Thorium-reactoren, die voor duizenden jaren energie voor de hele aarde kunnen leveren, lang niet zo gevaarlijk zijn (geen kans op meltdown of explosies), bijna alleen laag radioactief afval produceren dat maar enige honderden jaren bewaakt hoeft te blijven en niet makkelijk gebruikt kan worden om atoombommen te maken, wat bij uranium-reactoren wel het geval is.
  Daarom zal ik me verzetten tegen die warmtepompen, zolang er gas uit Rusland beschikbaar is en er geen Thorium-centrales zijn of ontwikkeld worden.
  Alex uit Schagen

  • Gravatar for Roel Prins
   Roel Prins Alex Schagen 4 jaren geleden

   Alex, dank voor dit verstandige verhaal. Wij moeten de politiek nog aan dit verstand brengen.

 • Gravatar for tjbaas
  tjbaas 4 jaren geleden

  koop een dikke bontjas en gooi al die energie troep de deur uit ,wel eerst grof vuil bellen.

 • Gravatar for Klaas
  Klaas 4 jaren geleden

  Oh ja ik heb ook al 12 zonnepanelen liggen en heb ik geen dakoppervlak meer over voor andere dingen.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Klaas 4 jaren geleden

   Beste Klaas,

   Dank voor uw bericht.

   Een belangrijke vraag hierin is, wat voor pelletkachel heeft u? Is het een kachel welke cv ondersteuning kan bieden, oftewel kan de pelletkachel water opwarmen?
   Ook voor de warmtepomp/airco is de vraag of deze watergevoerd is of met een koelgas. Dus verwarmt/koelt de buitenunit van de warmtepomp water? En indien de unit met een koelgas werkt, is deze dan uitbreidbaar?

   Indien u één van de vragen met een ja kan beantwoorden, dan zijn er mogelijkheden om een van deze apparaten (of beide) te gebruiken om in de warmtevraag van uw woning te voorzien. Let wel op, hier zijn ook nog steeds kosten aan verbonden.

   Echter willen wij nog wel aankaarten dat dit op afstand lastig te beoordelen is. Misschien dat u een afspraak kan maken met een energieadviseur.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Marnix Rozenga
   Marnix Rozenga Klaas 4 jaren geleden

   Koop er een warmtepompboiler bij (€ 1250,- subsidie) en zeg dan de stadsverwarming op (maar geef geen opdracht tot weghalen van de SV buizen).

 • Gravatar for Klaas
  Klaas 4 jaren geleden

  Ik heb zelf een huis wat zijn verwarming en warm water uit de stadsver(w)arming verkrijgt. Inmiddels heb ik op de begane grond ook een pelletkachel geinstalleerd en op de bovenverdieping een warmtepomp / airco. Wat is nu het verstandigst om te doen om geheel van de stadsver(w)arming af te kunnen zonder dat mij eerdere investeringen teniet worden gedaan.

 • Gravatar for gert lenters
  gert lenters 4 jaren geleden

  ik heb

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare gert lenters 4 jaren geleden

   Beste meneer Lenters,

   Wij willen u bedanken voor uw bericht.

   Op dit moment is het niet nodig om zulke drastische maatregelen te treffen. U kunt nog jaren lang van uw cv-ketel genieten. Heeft u met het oog op de energietransitie al nagedacht over eventueel het aanschaffen van een warmtepomp, zonnepanelen of isolatie voor uw woning?

   Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust! U kunt ons ook een e-mail sturen. Het e-mailadres is [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for gert lenters
   gert lenters gert lenters 4 jaren geleden

   ik heb sinds 1,5 jaar een nieuwe cv ketel.dus moet ik deze nu maar weg doen.ik dacht het niet.zo lang hier nog geen duidelijkheid over is.lijkt me een beetje kapitaal vernieteging.
   zolang er niets veranderd denk ik hier de eerste 10 jaar niet aan.
   gert lenters

 • Gravatar for Cor Hoekema
  Cor Hoekema 4 jaren geleden

  Omdat mijn appartement niet aan de voorwaarden voldoet, adviseert Feenstra om het idee van een warmtepomp maar te laten varen. Ik zou mij tot de Vereniging van Eigenaren (VvE) moeten wenden om een andere oplossing te vinden. Dat is een makkelijk advies. Het bestuur van de VvE weet zelf niet wat er moet gebeuren, laat staan dat ze haar leden kan informeren. Daar schiet ik natuurlijk niets mee op.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Cor Hoekema 4 jaren geleden

   Beste Meneer Hoekema,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Wij kunnen inderdaad begrijpen dat u daar niets mee opschiet. Graag ontvangen wij uw volledige adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres, zodat wij u in contact kunnen brengen met onze specialist, zodat u meteen weet wat de mogelijkheden zijn.

   U kunt een e-mail sturen naar [email protected] In afwachting van uw email verblijven wij.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Hans
   Hans Cor Hoekema 4 jaren geleden

   Hoi Cor
   We zitten hier in het zelfde schuitje een hersenloos vve bestuur wat zich beperkt tot zich te laten informeren maar niet in staat is om een beslissing te nemen en dat gaat al 2 jaar zo
   Groeten Hans.

 • Gravatar for Droopy
  Droopy 4 jaren geleden

  Ik hoor wel eens over geluidsoverlast van de buiten unit van een warmte pomp, zodat de directe huizen naaste je mee geniet als jou pomp draait, is dit zo of is dit onzin

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Droopy 4 jaren geleden

   Goedemorgen Droopy,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Wij zijn er ons van bewust dat er spookverhalen van geluidsoverlast circuleren. Graag geven wij u via deze weg meer duidelijkheid.

   Belangrijk is om u goed te laten adviseren door een vakman en de warmtepomp te laten installeren door een erkend installatie bedrijf. Op het moment dat de warmtepomp correct is geïnstalleerd hebben uw buren er geen last van.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Marnix Rozenga
   Marnix Rozenga Droopy 4 jaren geleden

   Met de juiste warmtepomp is het geluid te verwaarlozen en absoluut geen overlast. De spookverhalen die hierover de ronde doen zijn vast oude verhalen (uit de R22 koudemiddeltijd).
   Nieuwe inverter warmtepompen zijn enorm veel stiller dan vroeger de R22 exemplaren.

 • Gravatar for Jan Hendriks
  Jan Hendriks 4 jaren geleden

  Volgens mij maken ze de verhalen over een warmtepomp in NL Moeilijker dan ze zijn.
  Ik woon in Zweden en daar heeft bijna iedereen een warmtepomp op aardwarmte.
  Ik heb er 3. Een in onze dagelijkse woning en twee in vrijetijdswoningen. Ze voldoen prima en bij erge koude besparen we tot 85%
  Er is geen probleem met hoge of lage temperatuur. We hebben pompen van IVT en afhankelijk van de buitentemperatuur past de temperatuur van het water aan. De hoge temperatuur , van het water,is gelijk aan de temperatuur van een gaskachel dus kan de pomp gewoon omgewisseld worden. Werkt prima en bespaart veel. Is onderhoudsvrij. .

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Jan Hendriks 4 jaren geleden

   Beste meneer Hendriks,

   Bedankt voor uw bericht.

   Wat fijn om deze positieve ervaring te lezen. Het hoeft inderdaad niet ingewikkeld te zijn en dit bewijst alleen maar dat het prima werkt.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for P.H. van Reenen
  P.H. van Reenen 4 jaren geleden

  Op internet zag ik een aanbieding van een elektrische combi ketel met doorstroom-
  apparaat Merk ELTERM Wij hebben een vrijstaande woning met 7 vertrekken en op onze leeftijd ( 71 en 82 j. )willen wij niet meer zo'n groot bedrag voor een warmtepomp uitgeven . Wij hebben 8 zonnepanelen.
  Wat denkt u van zo'n Elektrische ketel

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare P.H. van Reenen 4 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Van Reenen,

   Bedankt voor uw bericht.

   Wat fijn om te lezen dat u al goed op weg bent en u al zonnepanelen hebt laten plaatsen. Wij hebben ervoor gekozen om de elektrische ketels niet in ons assortiment op te nemen. Dit omdat op het moment dat alle huishoudens overgaan op elektrisch stoken het netwerk overbelast raakt.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Marnix Rozenga
   Marnix Rozenga P.H. van Reenen 4 jaren geleden

   Als u ieder jaar een groot bedrag uit wil geven dan d3ze electrische ketel nemen svp, maar een goed ingestelde warmtepomp is 4x zo zuinig met energie als ergelijke ketel. Aanschaf goedkoop gebruik heel duur is meestal van toepassing.

 • Gravatar for Frank Hagen
  Frank Hagen 4 jaren geleden

  Wat als je luchtverwarming hebt?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Frank Hagen 4 jaren geleden

   Beste meneer Dirckx,

   Bedankt voor uw rectie.
   Brink heeft een Allure assortiment van indirectgestookte luchtverwarmers die te combineren zijn met een warmtepomp.

   Ons advies zou zijn om dit met een gespecialiseerde installateur te overleggen. Wat wel blijft is dat voor de toepassing van zo'n systeem het huis ook energetisch op orde moet zijn. Er gelden dezelfde voorwaarden als bij toepassing van een warmtepomp bij een water gedragen afgiftesysteem als vloerverwarming of radiatoren.

   Verstandig is om een energie-adviseur langs te laten komen, zodat u advies op maat krijgt. Afgestemd op uw specifieke behoeften en mogelijkheden. In bepaalde gevallen (veelal woningen voor 1984) is het slim om zowel een bouwkundig als een energie-adviseur langs te laten komen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Frank DIrckx
   Frank DIrckx Frank Hagen 4 jaren geleden

   beste webcare
   is het mogelijk dat jullie hier voorbeelden van geven mijn hete lucht verwarming is namelijk ook aan vervanging toe en het liefst ga ik van het gas af als dit kan
   ik heb nu een Brink allure
   Grt Frank

  • Gravatar for Marnix Rozenga
   Marnix Rozenga Frank Hagen 4 jaren geleden

   Niet op het bestaande luchtverwarming systeem dan, want ik heb dergelijke systemen gezien, dan zouden het ophangen van airco's een beter alternatief zijn.
   Luchtverwarming met een warmtepomp moet dan namelijk ook een redelijk lage temperatuur hebben anders is het rendement slecht, dus veel m3 lucht verplaatsing (zoals met een airco). Met de bestaande luchtkanalen slecht mogelijk denk ik.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Frank Hagen 4 jaren geleden

   Beste meneer Hagen,

   Bedankt voor uw bericht.

   Voor huizen die zijn voorzien van luchtverwarming zijn er ook oplossingen. Leveranciers van luchtverwarmingssystemen hebben systemen waar warmtepomptechnologie wordt gebruikt.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Marnix rozenga
   Marnix rozenga Frank Hagen 4 jaren geleden

   Een aantal airco's ophangen (multisplit) en een ventilatiewarmtepompboiler voor het warm tapwater.