Stoken en koken met waterstof

Waterstof: het geheime wapen in de energietransitie

 • 14/01/2019 11:08am
 • 147
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Voor het eerst worden in Nederland cv-ketels op waterstof geplaatst. Een belangrijke stap in de energietransitie. Waterstof kan bijdragen aan een schone, duurzame energievoorziening. Wat is waterstof precies? Waarom is het veelbelovend? Maakt u er straks in úw huis gebruik van? 

Waar komt waterstof vandaan?

Waterstof is geen energiebron, zoals zon, wind of aardgas, maar een energiedrager. Voordat we het kunnen gebruiken, moeten we het éérst produceren. Dat kan bijvoorbeeld door waterstof te halen uit aardgas, maar daarbij komt CO2 vrij en dat willen we nu juist voorkomen. Door middel van een techniek die elektrolyse heet, is het ook mogelijk om waterstof te winnen uit water. Elektrolyse splitst het water in waterstof en zuurstof. Dat levert geen schadelijke uitstoot op, maar er is wel (veel) elektriciteit voor nodig. Als we er in slagen om die stroom op een duurzame manier op te wekken, bijvoorbeeld met wind- of zonne-energie, hebben we opnieuw een interessant alternatief voor fossiele brandstoffen. Naast zonnepanelen, windmolens en warmtepompen kan waterstof een rol spelen in een energievoorziening zonder CO2-uitstoot.

Gerelateerd
CO2 uitstoot

CO2 uitstoot

Lees meer

Waterstof kunnen we opslaan

Zonnepanelen en windturbines produceren elektriciteit, maar lang niet altijd op het moment dat bedrijven en consumenten die elektriciteit ook kunnen gebruiken. Zo hebben we in de wintermaanden veel behoefte aan energie, terwijl met name zonnepanelen juist in die periode maar weinig stroom leveren. Technieken waarmee we de elektriciteit simpel en efficiënt gedurende een aantal maanden kunnen opslaan hebben we nog niet. Het zou daarom wel eens heel interessant kunnen zijn om de elektriciteit van windmolens en zonnepanelen op grote schaal om te zetten in waterstof. Het grote voordeel van waterstof is namelijk dat we het, net als aardgas, wél vrij eenvoudig kunnen opslaan en vervoeren.

Gerelateerd
Zonnepanelen rendement

Hoe kunnen we overwinteren op zonne-energie?

Lees meer

Waterstof via het aardgasnet

Waterstof is een gas dat prima geschikt is als brandstof voor de cv-ketel. Ook koken met waterstof is technisch mogelijk. Maar als we het over de energietransitie hebben, is misschien wel het belangrijkste voordeel van waterstof dat de benodigde infrastructuur er al ligt. De afgelopen zestig jaar hebben we in heel Nederland een omvangrijk aardgasnet aangelegd. Dat netwerk is fijnmazig en verkeert nog in uitstekende conditie. Enkele kleine aanpassingen zijn voldoende om het te kunnen gebruiken voor het transport van waterstof. Komt de productie van waterstof eenmaal op gang, dan is het dus een koud kunstje om het in uw woning te krijgen.

Voor waterstof is een andere ketel nodig

Mocht er straks waterstof door de gasleiding stromen, dan kan de cv-ketel in uw woning niet van het ene op het andere moment overstappen van aardgas op waterstof. Voor waterstof is een andere brander nodig. Dit zal in de meeste gevallen betekenen dat u uw huidige cv-ketel moet vervangen. Is die eenmaal in huis, dan kunnen de bestaande leidingen en radiatoren blijven werken zoals ze dat nu ook doen.

Poll

Staat u er voor open om uw woning met waterstof te verwarmen?

Proef in Rotterdam

In Rotterdam ging in maart 2019  een proef van start met twee verschillende waterstofketels. In een appartementencomplex in de deelgemeente Rozenburg gaan de ketels een aantal woningen voorzien van warmte en warm water. Zijn de ervaringen van de bewoners positief, dan komt de toepassing van waterstof in woningen weer een stapje dichterbij. Vooral in oudere wijken is het soms onmogelijk of onbetaalbaar om huizen afdoende te isoleren. Verwarming met behulp van een warmtepomp is in zulke gevallen geen serieuze optie. Waterstof via het bestaande gasnet kan dan een oplossing zijn waardoor de investering in de woningen zelf overzichtelijk blijft. 

Maakt waterstof het isoleren van huizen overbodig?

Het is heel goed mogelijk dat waterstof een belangrijke vervanger van aardgas wordt. Maar net als aardgas is waterstof niet gratis. Het opwekken van de duurzame energie die ervoor nodig is, kost geld. En het transport van waterstofgas naar uw woning ook. Betaalt u straks meer voor een kubieke meter waterstof dan nu voor aardgas? Dat is een vraag waarop het antwoord nog niet te geven is. Maar ook in het waterstoftijdperk (als dat er komt), zal uw energierekening aanzienlijk lager zijn als uw huis de warmte goed vasthoudt. Isoleren blijft dus één van de logische maatregelen om uw woning energiezuinig te maken.

Gerelateerd
Duurzaam investeren

Duurzaam investeren met uitzicht op een goed rendement

Lees meer

Hoe zouden we kunnen overstappen op waterstof?

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw is Nederland van wijk tot wijk overgestapt op aardgas. Het is goed denkbaar en technisch mogelijk dat ook een omschakeling naar waterstof op zo'n manier, stap voor stap, zal gebeuren. Voordat het zover is, hebben we fabrieken nodig die grote hoeveelheden waterstof gaan produceren én een enorm aantal windturbines en/of zonnepanelen om de elektriciteit op te wekken die voor de productie nodig is. Het distributienet is er al, in de vorm van het bestaande aardgasnet. De cv-installatie is in de meeste huizen ook al grotendeels aanwezig. De productie van waterstof zal waarschijnlijk de grootste uitdaging worden.

Waterstof is geen experiment

Kiezen we voor waterstof om mee te stoken en te koken, dan is dat zeker geen sprong in het duister. Waterstof wordt vooral in de industrie al veelvuldig als brandstof gebruikt. In de meeste gevallen is dat waterstof die gemaakt wordt door aardgas te splitsen. De productie ervan is dus nog niet duurzaam, maar als energiedrager heeft waterstof zich al ruimschoots bewezen. We weten wat we eraan hebben.

Wat kunnen we nog meer met waterstof?

Als de productie van waterstof eenmaal op gang komt, zijn de mogelijkheden groot. Zo kan de energie bijvoorbeeld worden gebruikt in brandstofcellen. Een brandstofcel levert op basis van waterstof elektriciteit en warmte aan de woning. Die elektriciteit is onder meer te gebruiken voor elektrische auto's en voor allerlei apparaten in en om het huis.

Gerelateerd
Toekomst is elektrisch

Brandstofcel: wat kan er niet en wat kan er wel?

Lees meer

Is waterstof gevaarlijk?

Waterstof is een brandbaar en explosief gas. Maar dat geldt ook voor aardgas. Bij het installeren van waterstofketels zullen we zeker op de veiligheid moeten letten, zoals we dat nu ook al doen bij het installeren, onderhouden en controleren van cv-ketels op aardgas. Bijkomend voordeel van waterstof: bij de verbranding komt geen koolmonoxide vrij. 

Voor de liefhebbers van scheikunde: waterstof is atoom nummer één

Geen element kom je in ons universum zo vaak tegen als het waterstofatoom. In het scheikundig periodiek systeem is waterstof atoomnummer 1. Waterstofatomen komen overigens niet in een geïsoleerde vorm voor; ze vormen altijd een verbinding met andere atomen. Twee waterstofatomen vormen samen het molecuul diwaterstof en dát bedoelen we wanneer wij het hebben over waterstof.

Wat is de energiebron van de toekomst?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Frans Breas 13 maanden geleden

  Gravatar for Frans Breas

  Wat ik verder nog niet tegen kom is dat waterstof zich zeer goed laat vermengen met aardgas. Als er nu waterstof wordt bij gemend zal dit nog niet lijden tot een aanpassing van de bestaande cv ketels. Als het percentage waterstof steeds groter wordt zijn er aanpassingen en vernieuwingen nodig.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Leon Nelen 13 maanden geleden

  Gravatar for Leon Nelen

  Als een HR-ketel verkeerd staat afgesteld (de cv-water temperatuur is te hoog) gaat de waterdamp die bij de verbranding van aardgas ontstaat niet condenseren. En komt dus ook de condensatiewarmte niet vrij (terwijl dat door de fabrikant wel is belooft). Bij aardgas bedraagt het verlies aan condensatiewarmte 11 % van de verbrandingswaarde (onderwaarde). Bij waterstofgas is dat zelfs 18 %. Is de eerste stap in de omschakeling naar waterstofgas (die gezien de hoge productiekosten overigens nooit zal kosten, een warmtepomp is veel efficiënter) dan niet het verlagen van de retourwatertemperatuur naar de ketel, zodat de waterdamp dan wel condenseert?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Gerrit 13 maanden geleden

  Gravatar for Gerrit

  Waarom worden woningen nu afgesloten of niet aangesloten op het gasnetwerk als we straks die gewoon voor waterstof kunnen gebruiken ?
  Korte termijn visie ?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Gerrit 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Gerrit,

   De ontwikkelingen rondom de energietransitie zijn volop in gang en welke kant wij precies opgaan is op dit moment nog onbekend. Per woning, wijk en gemeente kan het verschillend zijn.

   Binnen twee jaar dienen de gemeentes hun warmtevoorziening plannen te presenteren. Zodra de plannen zijn gepresenteerd kan iedereen nog bewuster omgaan met de energietransitie. Wij adviseren u om contact op te nemen met uw gemeente om de status hiervan op te vragen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J.v.Diesen 13 maanden geleden

  Gravatar for J.v.Diesen

  Hoe kunnen we thuis waterstof op gaan slaan voor de winter? Als deze bv wordt gewonnen thuis uit zonnepanelen. Zijn er al oplossingen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare J.v.Diesen 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Diesen,

   Momenteel lopen er een aantal pilots en hoe dit uitpakt in de toekomst is nog onduidelijk. Het is daarom niet mogelijk om antwoord te geven op uw vragen.

   Houdt ons platform goed in de gaten, zo blijft u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. U kunt zich ook inschrijven voor onze nieuwsbrief.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Johan Gort 14 maanden geleden

  Gravatar for Johan Gort

  Ja je ziet dat het Hindenburg Syndroom nog steeds rondwaard in de wereld. Waterstof? Dat is toch levensgevaarlijk!! Onzin!!!!! waterstof heeft om te branden zuurstof nodig. om te branden en om het te laten ontploffen moet je het ideale mengsel hebben. Door net als aardgas daar een luchtje aan toe te voegen zul je dus al heel snel een gaslucht ruiken, dat is nu ook al aan ons aardgas toegevoegd, want aardgas zelf is ook reukloos. Dat de Ketel vervangen zal moeten worden is niet waar, net als bij butaan of propaan moet er een andere sproeier geplaatst worden anders word de verbranding te heet en gaat de ketel stuk. Dus ook deze indianen verhalen kunnen naar het rijk der fabelen. Nog een fabeltje de wereld uit. De Hindenburg is niet ontploft maar door statische elektriciteit is de buitenwand in de brand gevlogen. Dat dit zo snel brandde is om de de verf voor een deel uit aluminium bestond en dat wil bij de juiste temperatuur branden als de hel en dat is ook precies wat je ziet in de oude filmpjes, geen ontploffing maar een helse vuur ontwikkeling. Zo een aantal sprookjes de wereld uit en dat er een nieuwe ketel moet komen, zou ik als installateur en producent van verwarmingsketels ook beweren, tenslotte gaat zo'n verhaal niet om jou of het milieu, maar om de omzet van beide boven genoemde partijen.
  Als iemand mij nog iets wijzer wil maken heel graag, want je weet nooit genoeg. Daarom sta ik open voor onderbouwde kritiek. Mijn leven staat uit het vergaren van kennis zodat ik steeds mijn mening kan bijstellen en tot meer inzicht kan komen. Dus heel graag reactie om mijn schrijven.
  Vriendelijke groet Johan Gort(decoraties).nl Almere

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • van Oerle 15 maanden geleden

  Gravatar for van Oerle

  Al langere tijd hoop ik op H2O2 als brandstof voor particulieren, hoe doet de gas cv dat?U spreekt over aanpassing e.o. andere kachel nodig, hoe gaat dat dan, mijn over buren en anderen stoken volop aardgas, hun ketels zijn nieuwer dan die van mij? U legt geen tweede gasnet aan...brand de H2O2 ketel ook op gas?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare van Oerle 15 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Van Oerle,

   Binnen nu en twee jaar moeten gemeentes hun plannen voor de warmtevoorziening in hun gemeente presenteren en kan elke bewoner in Nederland nog bewuster omgaan met de energietransitie.

   Wellicht komt er in uw wijk stadswarmte of worden er centrale units geplaatst.
   Hetgeen de netbeheerders gaan doen, weten wij ook nog niet. Wij volgen een en ander op de voet, maar hebben hier geen invloed op. Houd onze platform goed in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Raymond van Beusekom 15 maanden geleden

  Gravatar for Raymond van Beusekom

  Hoe wordt de frequentie geregeld als alle elekticiteitscentrales hebben moeten stoppen. Dit lijkt mij belangrijk voor de levensduur van elektronische onderdelen (hoge stroom, snel defect).

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Raymond van Beusekom 15 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Van Beusekom,

   Wij als installateur hebben hier geen invloed op en hebben de kennis niet in huis om antwoord te geven op uw vragen. Wij adviseren u om contact op te nemen met een netbeheerder of energiemaatschappij, zij kunnen antwoord geven op al uw vragen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Raymond van Beusekom 15 maanden geleden

  Gravatar for Raymond van Beusekom

  Raymond.
  Ik heb de volgende vraag: als alle elektrische energiecentrales stoppen hoe wordt dan de frequentie op 50 Hz gehouden. Dit lijkt mij essentieel voor levensduur van elektronica componenten (geen te hoge stromen bij lage frequentie).

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Johannes 15 maanden geleden

  Gravatar for Johannes

  U zegt dat Technieken waarmee we de elektriciteit simpel en efficiënt gedurende een aantal maanden kunnen opslaan er nog niet zijn. De accu's van bijvoorbeeld een Tesla kan een gezin 3 maanden van energie voorzien dus deze technieken zijn er dus wel.
  Verder tast lekkage van waterstofgasvolgens een amerikaanse studie .de ozon laag aan dus of je stoot CO2 uit en je tast het klamaat aan of je stootwaterstofgas uit en de ozonlaag tast aan met gevolg van het broeikaseffect. Ik ben dus van mening dat u TE optimistisch bent over waterstofgas.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Klaas Huizinga 16 maanden geleden

  Gravatar for Klaas Huizinga

  Zonnepanelen zijn leuk maar als het een bewolkte dag is vliegt de bijdrage aan het energienet omhoog en omlaag hoe meer zonnepanelen hoe groter dat effect(windmolens kunnen stil gezet worden als het opeens hard gaat waaien). Dus mooi om alle overschot op het energie netwerk te gebruiken om waterstof te produceren. Ik ben voor het behoud van ons gasnet en apparaten om te bouwen of te vernieuwen. Super ontwikkeling!!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.