Stoken en koken met waterstof

Waterstof: het geheime wapen in de energietransitie





Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Rob
  Rob 4 dagen geleden

  De 'verbranding' van waterstof is even zonde (qua efficiency) als het verbranden van aardgas. Als je alleen kijkt naar vervuiling is het natuurlijk veel beter! Als je verwarmt/koelt met een warmtepomp heb je elektriciteit nodig. De omzetting elektriciteit -> waterstof -> elektriciteit heeft een maximum rendement heeft van ±60%. Dat betekent dus dat je 40% van de energie gewoon kwijt bent. Met een warmtepomp ben je dan nog steeds beter uit.
  Een accu heeft een overall rendement van 90%! Nu is het erg duur om voldoende elektriciteit in accu's op te slaan om de winter door te komen, nog afgezien van de eindigheid van de materialen die in accu's wordt gebruikt (een uitzondering is Ambri [https://ambri.com/ ]).

  Wellicht zouden we ons moeten focussen op zonnecellen thuis, met accu's voor de korte termijn opslag. Als we dan in de zomer energie zouden kunnen opslaan voor de winter (misschien in waterstof, of waterstof korrels (zie https://h2-fuel.nl/ ) dan hebben we ook geen probleem met de capaciteit van het elektriciteitsnet.

 • Gravatar for Ronald
  Ronald 13 dagen geleden

  Mooi artikel!
  Ik denk dat waterstof ons de beste kansen biedt naar een schone warmtevoorziening.
  Vooeal het aspekt dat de bestaande infrastruktuur te gebruiken is. Een andere ketel met een aangepaste brander is natuurlijk een heel erg kleine investering t.o.v. al die andere alternatieven met warmtepompen. Bovendien treedt er bij waterstof geen overbelasting van ons stroomnet op. Ook wordt met waterstof de gaswinning in Groningen ontzien. We hebben dat gas dan gewoonweg niet meer nodig. Ook bestaat de emissie van de CV installatie dan uitsluitend uit water. Emissieloos dus!
  Ik snap niet dat aan deze optie niet veel harder getrokken wordt door de overheid! Naar mijn mening echt een "no-brainer"! Wat beters is er niet!

 • Gravatar for Martijn
  Martijn 18 dagen geleden

  Heel goed bezig er moet nog meer vaart gezet worden betreft groene waterstof..prima oplossing voor de overgang van gas naar groene waterstof!! En interessant om deze techniek te volgen ..succes ermee toppie!!

 • Gravatar for H. Jansen
  H. Jansen 21 dagen geleden

  In de link onder het artikel staat dat er bij verbranding van waterstof alleen waterdamp vrijkomt. Dat is volgens mij niet correct. Volgens mij komen er ook stikstofoxiden vrij (en wellicht zelfs meer dan bij de verbranding van aardgas). Dat zou -zonder extra maatregelen- extra verzuring veroorzaken. Kunt u hierover wat informatie geven?

  • Gravatar for
   moderator
   Feenstra Webcare H. Jansen 21 dagen geleden

   Beste H. Jansen,

   In de letterlijke zin komt er bij verbranding van waterstof (met zuurstof) alleen water vrij. Maar dat is natuurlijk een beetje flauw. Want we verbranden dit nooit met pure zuurstof, maar met zuurstof uit de lucht. Lucht bestaat voor het grootste deel uit stikstof (78%) en door hoge temperaturen tijdens verbrandingsprocessen ontstaan dus ook stikstofoxiden. De schone manier om waterstof te binden aan zuurstof, zonder dat er stikstofoxiden ontstaan, is door dit te laten plaatsvinden in een brandstofcel.

   Meer informatie over stikstofoxiden is te lezen op: https://www.rivm.nl/stikstof/stikstofoxiden-nox
   Wij hopen u zo voldoende geïnformeerd te hebben.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for F. Postema
  F. Postema 27 dagen geleden

  Ik stel het erg op prijs als u contact over dit onderwerp met mij wilt opnemen. Mijn telefoonnummer is ********** of **********

  • Gravatar for
   moderator
   Feenstra Webcare F. Postema 27 dagen geleden

   Beste meneer/mevrouw Postema,

   Graag ontvangen wij uw vraag en contactgegevens in een mail naar [email protected] Wij zullen dan zorgen dat de juiste persoon contact met u kan opnemen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Nico
  Nico 37 dagen geleden

  interessant artikel maar ik heb wel een vraag:
  hoeveel electriciteit zou het kosten om het equivalent verwarmingspotentieel te krijgen van een (1) m3 (aard)gas?

 • Gravatar for Jan v weerdenburg
  Jan v weerdenburg 38 dagen geleden

  Interessant stukje over waterstof,ik ben bloemen kweker en gebruik nu aardgas,dus waterstof is zeer interesant

 • Gravatar for Ria Sintnicolaas
  Ria Sintnicolaas 46 dagen geleden

  geweldig deze info,
  wij als consument en eigenaar van een oudere woning wachten met smart op de waterstof.
  deze brandstof is gewoon de enige oplossing voor schone brandstof.al die andere opties zijn en heeeeeel duur en brengt veel afval ,zoals de accu"s van de auto "s en biolers voor warmwater opslag .
  Geen andere brandstof is geschikt om alle brandstof problemen op te lossen zowel met vervoer als in de woning want de industrie en openbaar vervoer maken er al gebruik van.
  Heel jammer dat ons de veel te dure zonnepanelen met opslag opzolder e.d eerst word voorgeschoteld terwijl de enige echt schone oplossning nog op zich laat wachten.
  gr ria sintnicolaas

 • Gravatar for Will
  Will 49 dagen geleden

  Waterstof wordt gemaakt van het schaarse zoetwater, hopelijk straks mogelijk van zoutwater, Het afvalproduct is veel zout en de zee wordt al steeds zouter (natuurlijk proces) dus dat zout moet weer gebruikt worden in plaats van opdelven.

  • Gravatar for Pieter
   Pieter Will 45 dagen geleden

   Zoek even naar een artikel over waterstof panelen ontwikkelt door de uv van leuven. Die hebben geen water nodig.

  • Gravatar for Pieter
   Pieter Will 45 dagen geleden

   Zoek even naar een artikel over waterstof panelen ontwikkelt door de uv van leuven. Die hebben geen water nodig.

 • Gravatar for Gerard Kroeze
  Gerard Kroeze 51 dagen geleden

  Zou het mogelijk zijn om een waterstof tank aan te schaffen en die regelmatig te laten vullen zodat je vast kunt overschakelen op waterstof i.p.v. gas?
  Het zou een mooie tussen oplossing kunnen zijn.