Beste zonnepanelen 2019 - 2020

De beste zonnepanelen kiezen en daar een goede installateur voor vinden? Het aanbod is enorm, dus hoe maakt u een goede keuze? Zowel in 2018 en 2019 als in andere jaren is er veel onderzoek gedaan naar de beschikbare panelen. Bijvoorbeeld door de Consumentenbond, door Milieu Centraal en andere organisaties. Zij stellen hun top-10 zonnepanelen samen en zoeken bijvoorbeeld naar de beste omvormers.

Onze inkopers letten goed op die tests en de resultaten, om de beste leverancier van zonnepanelen te selecteren. Bovendien adviseren we goede omvormers. Die zetten het opgewekte vermogen om naar bruikbare elektriciteit. Het is de omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom, zodat onze apparaten daar gebruik van kunnen maken. Of zodat we de stroom kunnen terugleveren aan het stroomnet. We zetten de belangrijkste tips voor goede zonnepanelen voor u op een rij.

Zonnepanelen en de omvormer

Wilt u de beste zonnepanelen goed gebruiken? Dan is het minstens zo belangrijk om een goede omvormer te gebruiken. Het complete systeem bestaat uit de volgende belangrijke onderdelen:

 • Zonnepanelen met een goed rendement
 • Betrouwbare omvormer met hoge efficiëntie
 • Degelijke bekabeling zonder knelpunten
 • Vakkundige installatie door ervaren vakmannen
Tip

Let op: zelfs in de beste kwaliteit gaat de omvormer vaak minder lang mee dan de zonnepanelen. De panelen kunnen makkelijk 25 jaar of langer mee. Een goede omvormer gaat zo’n 10 tot 12 jaar mee en is daarna aan vervanging toe.

Zowel de zonnepanelen als de omvormer moeten van goede kwaliteit zijn. De panelen vangen het licht van de zon op en wekken daarmee elektrisch vermogen op. Het gaat om gelijkstroom, waar we in Nederland helaas weinig mee kunnen. Ons stroomnetwerk en apparaten zijn gemaakt voor wisselstroom. Het is de omvormer die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Dankzij de omvormer kunnen we de stroom gebruiken voor onze apparaten.

In ons advies denken we natuurlijk na over de beste omvormer voor uw zonnepanelen. Op die manier zet u het opgewekte vermogen efficiënt om naar bruikbare stroom. Een belangrijke stap, zodat het systeem zoveel mogelijk elektriciteit zal opwekken.

Zonnepanelen advies

Beste zonnepanelen merken

Bij Feenstra bestelt u de beste zonnepanelen van drie A-merken: CanadianSolar, LG en Longi. De merken staan bekend om hun hoge rendement, goede betrouwbaarheid en scherpe prijs. Bovendien zorgen onze ervaren installateurs voor een vakkundige installatie.

Wilt u goede zonnepanelen kopen en bent u benieuwd waarop u moet letten? We zetten 3 belangrijke eigenschappen voor u op een rij:

 • TÜV-keurmerk
 • Vakkundige installatie
 • Fabrieksinspecties

Beste zonnepanelen

TÜV-keurmerk

Alle zonnepanelen in Nederland moeten gecertificeerd zijn. Ze moeten in het bezit zijn van bijvoorbeeld een TÜV-keurmerk. Het is een keurmerk dat controleert of er geen productfouten tijdens de eerste jaren van de levensduur ontstaan. Een zonnepaneel mag bijvoorbeeld tijdens de eerste 10 jaar geen productfouten laten zien.

Houd er rekening mee dat er na die periode ‘delaminatie’ kan ontstaan. De verschillende laagjes van de panelen komen dan los. Dit kan leiden tot een lagere opbrengst of onveilige situaties. Het kan komen door het onzorgvuldig lijmen van de panelen, waardoor er problemen ontstaan.

Bovendien ziet het keurmerk erop toe dat er zo min mogelijk sprake is van zogeheten ‘micro-cracks’. Het gaat om kleine barstjes in de panelen, die na een aantal jaren van gebruik leiden tot een kortere levensduur. Helaas zijn de barstjes met het blote oog niet zichtbaar. Het keurmerk ziet erop toe dat hier niet te veel sprake van is, om een goede kwaliteit van de beste zonnepanelen te garanderen.

Vakkundige installatie

Minstens zo belangrijk is het om de beste zonnepanelen installateur in te schakelen. Wij hebben ervaren installateurs, die de goede zonnepanelen op een vakkundige manier installeren. En minstens zo belangrijk; zij zorgen voor veilig transport.

Het transport moet veilig gebeuren, omdat er anders schade aan de panelen kan ontstaan. Dat geldt voor het vervoer van de fabriek tot aan uw huis, inclusief de plaatsing op het dak. Al die tijd is het belangrijk om voorzichtig met de panelen om te gaan. Dit voorkomt dat er onnodige extra barstjes bijkomen. De deskundige installatie behoudt de hoge kwaliteit van de panelen, om daar met een goed rendement gebruik van te maken.

Tip: vergelijk de garantie op zonnepanelen, om een beter beeld te krijgen van de kwaliteit. Onze panelen van CanadianSolar, LG en Longi bieden uitstekende garanties, zodat u zeker weet dat de zonnepanelen tot de besten behoren.

Fabrieksinspecties

Tenslotte doen organisaties zoals de Consumentenbond regelmatig fabrieksinspecties, om de kwaliteit van de zonnepanelen te beoordelen. Ze bekijken de technische productie, net als een aantal andere belangrijke zaken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de documentatie en de afhandeling van fouten, net als de gebruikte procedures voor wijzigingen tijdens de productie.

Tijdens de inspecties is er aandacht voor de veiligheid en voor de zorgvuldigheid, net als voor het op tijd vervangen van belangrijke machines. Op die manier wordt duidelijk of fabrieken zich aan de normen houden en werken aan hoogwaardige zonnepanelen. Onder andere CanadianSolar werd door de Consumentenbond al eens genoemd bij de 14 beste fabrikanten. Het waren de fabrieksinspecties die lieten zien dat het bedrijf de zaken goed op orde heeft.

Beste merk zonnepanelen kopen

Wilt u het beste merk zonnepanelen kopen of zoekt u naar advies door een specialist? Onze adviseurs weten waar goede panelen aan moeten voldoen. Bovendien zorgen onze vakkundige installateurs voor de beste installatie op het dak. Dat komt het rendement en de levensduur van de panelen enorm ten goede. Het resultaat is een systeem dat veel stroom opwekt en lang mee kan.

Online adviestool

Onze certificeringen voor zonne-energie

 • Zonnekeur Feenstra
 • VCA veiligheids checklist aannemers
 • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
 • Install Q