Vijf redenen om voor een gasloos huis te kiezen

Waarom iederéén straks gasloos gaat wonen

 • 04/01/2017 11:58am
 • 10
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Wonen zonder gas te gebruiken. Misschien dat het voor u nog klinkt als een ver-van-mijn-bed-show. Maar geloof het of niet, straks gaat iederéén gasloos wonen. Lees hieronder waarom.

Met een gasloze woning…

1. Bent u voorbereid op de toekomst

Een toekomst zónder gas. De verbranding van fossiele brandstoffen zorgt voor de uitstoot van het schadelijke koolstofdioxide (CO2). Dat draagt bij aan de opwarming van de aarde. Bovendien raken fossiele brandstoffen zoals aardgas op. Zoeken naar alternatieven voor fossiele brandstoffen zal dus wel moeten. De eerste alternatieven zijn inmiddels voorhanden.

2. Voorkomt u koolmonoxidevergiftiging

Het giftige koolmonoxide (CO) komt vrij als aardgas niet volledig verbrandt. Oorzaak is meestal een slecht onderhouden open geiser, cv-ketel of gaskachel én te weinig ventilatie. Koolmonoxide kunt u niet zien, ruiken of proeven. Het is een sluipmoordenaar die kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten en zelfs tot de dood.

3. Bespaart u op de energierekening

De energie en warmte die nodig is, wekt u in een gasloze woning (deels) zelf op. Daarnaast is een gasloze woning vaak extra goed geïsoleerd. Denk aan gevelisolatie, dakisolatie en HR++ of triple glas. Zo verliest de woning niet onnodig warmte. Het warmteterugwinsysteem zorgt voor goede ventilatie én leidt ook tot minder warmteverlies. Kortom: u bespaart enorm op de energierekening.

4. Woont u comfortabel

Door de juiste combinatie van isoleren en ventileren ontstaat een woning met een heerlijk comfortabel en gezond binnenklimaat. Nooit meer rillen of zweten, en altijd frisse lucht in huis.

 5. Gaat u aardbevingen tegen

Wie het nieuws een beetje volgt, weet dat mensen in delen van Groningen de aarde nog weleens flink voelen schudden. Oorzaak: gaswinning. Als we gas uit de grond halen, ontstaan er ondergrondse drukverschillen. Delen van de aarde verzakken, en wij ervaren dat als bevingen. Niet alleen gevaarlijk en schadelijk, maar ook vervelend voor woningeigenaren, want de waarde van hun woningen daalt enorm. Ook bruggen, wegen en dijken lopen een enorm risico op schade.

Bent u benieuwd welke installaties u nodig heeft om gasloos te wonen?

LEES ER HIER MEER OVER

Veel gestelde vragen

Uit alle ontvangen reacties op dit artikel blijkt dat het thema ‘Gasloos wonen’ leeft onder de bewoners in Nederland. Wij hebben getracht zoveel mogelijk vragen te bundelen en te beantwoorden in deze FAQ. Mocht u specifieke vragen hebben over uw persoonlijke situatie hebben, bel dan ons klantcontactcentrum op 088 – 8455 000. Zou u graag een specifiek onderwerp op dit platform behandeld willen hebben, dan kunt u dat altijd aangeven bij onze redactie.

Naar de FAQ

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Jan 4 jaren geleden

  Gravatar for Jan

  Wie gaat deze investeringen betalen, zou door deze maatregel moeten gaan verbouwen

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Koenders 4 jaren geleden

  Gravatar for Koenders

  Ik vind de nieuwsbrief modieus geklets. Ik heb helaas geen gas maar stadsverwarming. Dat is terug naar de USSR tijd... Geen goed alternatief.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Peter Vink 4 jaren geleden

  Gravatar for Peter Vink

  Dat we op den duur over moeten naar gasloos lijkt me duidelijk; het gas raakt op en winning en gebruik doen onze overvolle aardbol geen goed.
  Ik zit niet te wachten op algemene verhalen of informatie. Het ware beter indien de overheid/overheden tezamen met energie- en installatiebedrijven komen met doordachte ombouwplannen en aanbiedingen voor hele buurten/wijken, waarmee alle partijen hun voordeel mee kunnen doen.
  Met vriendelijke groet,

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Rita Peters 4 jaren geleden

  Gravatar for Rita Peters

  Hallo Feenstra,

  waar blijft jullie reactie op deze reacties?

  ben heel benieuwd.
  Ik word hier niet vrolijk van.
  Ik ben ook "lid" van jullie en wil graag jullie reactie lezen??


  groeten
  \Rita Peters

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • henk 4 jaren geleden

  Gravatar for henk

  Inhoudelijk en feitelijk is het verhaal hierboven niet compleet en ik wordt er een beetje sacherijnig van.
  Ik woon op het moment heel comfortabel met een gezond binnenklimaat.

  Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen wordt mijn HR combiketel die netje wordt onderhouden door Feenstra. Tevens heb ik ook op advies van Feenstra ook een aantal koolmonoxide melders geïnstalleerd.

  De energierekening is alleen maar hoger geworden vanwege de infrastructuur of netwerk kosten, immers wij leveren nu ook zonne-energie terug. Om te besparen op mijn energierekening moet wel een enorme eenmalige investering doen om mijn huis aan te passen aan de laatste isolatie en ventilatie standaarden. Ik heb zonnepanelen en in werkelijkheid is mijn energierekening alleen maar duurder geworden door de eerder genoemde infrastructurele kosten waardoor ook het terugverdienmodel niet gehaald wordt.

  Waarom komen verkoop niet met een totaal kosten plaatje en terugverdien model uitgerekend over meerdere jaren en een daarbij behorend stappenplan. Als slogans zijn al een keer eerder gebruikt om iets te promoten waarvoor burger moest betalen en de uiteindelijke doelstelling nooit is behaald.

  Ja de aardbevingen, vreselijk je zult er maar wonen. Maar we hebben helaas ook aardbevingen in zuiden van Nederland en gas kan je ook elders kopen of winnen. Een tekort aan gas op de korte termijn, bijzonder wanneer juist nu energie bedrijven juist investeren in gas winning en dit is volgens mij niet alleen omdat het verdien model op korte termijn beter is. De auto en de veestapel zijn de grootste vervuilers op deze aarde als het gaat om koolstofdioxide (CO2) en ons huiselijk gasverbruik is verwaarloosbaar klein.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • D.Teunissen 4 jaren geleden

  Gravatar for D.Teunissen

  Feenstra gaat hier wel erg kort en ondoordacht door de bocht. Overduidelijk voorbereid op hun eigen financiële toekomst. Reden 1 is trouwens twijfelachtig gezien de grote voorraad schaliegas die in Amerika wordt ontgonnen, weliswaar niet CO2 vriendelijk ,maar maakt de urgentie minder.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • K. Visscher 4 jaren geleden

  Gravatar for K. Visscher  Alle vijf hierboven genoemde redenen rammelen, zoals al door enkele personen aangegeven.
  Nog een paar die nog niet genoemd zijn:

  Reden: "1. Bent u voorbereid op de toekomst"
  Dat hangt er vanaf of het huidige gasnet in de toekomst ook gebruikt gaat worden voor biogas. Naast biologisch afval kan ook duurzaam gekweekt hout vergast worden. Gasloze huizen zijn dan in het nadeel.

  Reden: "2. Voorkomt u koolmonoxidevergiftiging"
  En dan lezen we in het vervolg artikel:
  "Gasloos wonen doet u zó":
  "Die warmte komt dan van bijvoorbeeld een warmtepomp. Of van een pelletkachel."

  Maar bij de verbranding in een pellet kachel kan ook koolmonoxide ontstaan, net zoals bij verbranding van aardgas. Terug naar af dus.

  Reden: "3. Bespaart u op de energierekening"
  Ten opzichte van een compacte cv op gas (grootte van een kartonnen verhuisdoos) is er een enorme duurzame installatie nodig, die veel materialen en dus veel natuurlijke grondstoffen vergt. En daarnaast ook nog eens minstens 10 keer zo duur in aanschaf is.
  Als we die investering in de energie installatie meerekenen wordt er helemaal niet bespaard op de energierekening, en wordt er tevens een aanslag op het milieu gepleegd voor de benodigde grondstoffen.

  Reden: "4. Woont u comfortabel"
  Ook als zo'n goed geïsoleerde woning verwarmd wordt door een kleine gas cv, woont u heel comfortabel. Het type warmtebron heeft heel weinig met comfort te maken. Temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en de stralings temperatuur van de wanden zijn veel belangrijker.
  Daarnaast komt het nog al eens voor dat een half open of gesloten ventilatie systeem slecht onderhouden wordt, waardoor dit enorm vervuilt. Dan krijg je een warme woning met slechte lucht die vol met fijnstof zit.

  Reden "5. Gaat u aardbevingen tegen"
  Maar dat weten we helemaal niet zeker.
  Het kan best zijn dat er al zoveel gas uit de bodem in Groningen gepompt is, dat de schokken daar nog vele tientallen jaren zullen voortduren.
  Daarnaast lopen er in Zuid-Nederland een aantal kleine breuklijnen in de aardkorst, die van tijd tot tijd aardschokken veroorzaken en niets met gaswinning te maken hebben. Zie: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_zwaarste_aardbevingen_in_Nederland

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Erwin 4 jaren geleden

  Gravatar for Erwin

  Tsja ik vind dit ook weer zo'n typische marketingterm "5 redenen om..." wat iemand hierboven ook al aangeeft zijn het geen 5 redenen. Bovendien zijn gasloze woningen vaak beter geïsoleerd. Dus als ik mijn gasketel vervang door een electrische, zou mijn huis ineens beter geïsoleerd zijn? Bovendien zijn electrische ketels nog enorm duur ten opzichte van gasketels.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Zelf blijven nadenken 4 jaren geleden

  Gravatar for Zelf blijven nadenken

  5 redenen?
  Reden 2 ? Ik laat mijn gasinstallatie onderhouden door Feenstra. Moet ik nu bang zijn voor koolmonoxidevergiftiging?
  Reden 3 ? De isolatie en besparingsmogelijlheden zijn ook mogelijk bij gasverbruik.
  Reden 4 ? Idem als 3
  Dus 1 en 5 blijven over.
  Redenen genoeg, maar voortaan geen opgeklopt verhaal graag.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • C.J.Bollin 4 jaren geleden

  Gravatar for C.J.Bollin

  Gaslooswonen. Leuk idee, maar ik kan nergens vinden hoe de staat de gedekte inkomsten gaat compenseren. Forse verhoging van belastingen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.