Vijf redenen om voor een gasloos huis te kiezen

Waarom iederéén straks gasloos gaat wonen
Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Gaslooswijzer.nl
  Gaslooswijzer.nl 7 maanden geleden

  Goedemiddag,
  Hoewel dit artikel gedateerd is was het zijn tijd vooruit en juist nu heel actueel. Ik las met interesse dit artikel en inspireerde mij om er ook een artikel over te schrijven op mij eigen website: Ik probeer ook mensen te informeren en te inspireren om duurzamer te gaan wonen. Hoe meer mensen bezig zijn om uiteindelijk gasloos te willen wonen, des te beter het voor de wereld zal zijn.

 • Gravatar for Jan
  Jan 6 jaren geleden

  Wie gaat deze investeringen betalen, zou door deze maatregel moeten gaan verbouwen

 • Gravatar for Koenders
  Koenders 6 jaren geleden

  Ik vind de nieuwsbrief modieus geklets. Ik heb helaas geen gas maar stadsverwarming. Dat is terug naar de USSR tijd... Geen goed alternatief.

 • Gravatar for Peter Vink
  Peter Vink 6 jaren geleden

  Dat we op den duur over moeten naar gasloos lijkt me duidelijk; het gas raakt op en winning en gebruik doen onze overvolle aardbol geen goed.
  Ik zit niet te wachten op algemene verhalen of informatie. Het ware beter indien de overheid/overheden tezamen met energie- en installatiebedrijven komen met doordachte ombouwplannen en aanbiedingen voor hele buurten/wijken, waarmee alle partijen hun voordeel mee kunnen doen.
  Met vriendelijke groet,

 • Gravatar for Rita Peters
  Rita Peters 6 jaren geleden

  Hallo Feenstra,

  waar blijft jullie reactie op deze reacties?

  ben heel benieuwd.
  Ik word hier niet vrolijk van.
  Ik ben ook "lid" van jullie en wil graag jullie reactie lezen??


  groeten
  \Rita Peters

 • Gravatar for henk
  henk 6 jaren geleden

  Inhoudelijk en feitelijk is het verhaal hierboven niet compleet en ik wordt er een beetje sacherijnig van.
  Ik woon op het moment heel comfortabel met een gezond binnenklimaat.

  Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen wordt mijn HR combiketel die netje wordt onderhouden door Feenstra. Tevens heb ik ook op advies van Feenstra ook een aantal koolmonoxide melders geïnstalleerd.

  De energierekening is alleen maar hoger geworden vanwege de infrastructuur of netwerk kosten, immers wij leveren nu ook zonne-energie terug. Om te besparen op mijn energierekening moet wel een enorme eenmalige investering doen om mijn huis aan te passen aan de laatste isolatie en ventilatie standaarden. Ik heb zonnepanelen en in werkelijkheid is mijn energierekening alleen maar duurder geworden door de eerder genoemde infrastructurele kosten waardoor ook het terugverdienmodel niet gehaald wordt.

  Waarom komen verkoop niet met een totaal kosten plaatje en terugverdien model uitgerekend over meerdere jaren en een daarbij behorend stappenplan. Als slogans zijn al een keer eerder gebruikt om iets te promoten waarvoor burger moest betalen en de uiteindelijke doelstelling nooit is behaald.

  Ja de aardbevingen, vreselijk je zult er maar wonen. Maar we hebben helaas ook aardbevingen in zuiden van Nederland en gas kan je ook elders kopen of winnen. Een tekort aan gas op de korte termijn, bijzonder wanneer juist nu energie bedrijven juist investeren in gas winning en dit is volgens mij niet alleen omdat het verdien model op korte termijn beter is. De auto en de veestapel zijn de grootste vervuilers op deze aarde als het gaat om koolstofdioxide (CO2) en ons huiselijk gasverbruik is verwaarloosbaar klein.

 • Gravatar for D.Teunissen
  D.Teunissen 6 jaren geleden

  Feenstra gaat hier wel erg kort en ondoordacht door de bocht. Overduidelijk voorbereid op hun eigen financiële toekomst. Reden 1 is trouwens twijfelachtig gezien de grote voorraad schaliegas die in Amerika wordt ontgonnen, weliswaar niet CO2 vriendelijk ,maar maakt de urgentie minder.

 • Gravatar for K. Visscher
  K. Visscher 6 jaren geleden  Alle vijf hierboven genoemde redenen rammelen, zoals al door enkele personen aangegeven.
  Nog een paar die nog niet genoemd zijn:

  Reden: "1. Bent u voorbereid op de toekomst"
  Dat hangt er vanaf of het huidige gasnet in de toekomst ook gebruikt gaat worden voor biogas. Naast biologisch afval kan ook duurzaam gekweekt hout vergast worden. Gasloze huizen zijn dan in het nadeel.

  Reden: "2. Voorkomt u koolmonoxidevergiftiging"
  En dan lezen we in het vervolg artikel:
  "Gasloos wonen doet u zó":
  "Die warmte komt dan van bijvoorbeeld een warmtepomp. Of van een pelletkachel."

  Maar bij de verbranding in een pellet kachel kan ook koolmonoxide ontstaan, net zoals bij verbranding van aardgas. Terug naar af dus.

  Reden: "3. Bespaart u op de energierekening"
  Ten opzichte van een compacte cv op gas (grootte van een kartonnen verhuisdoos) is er een enorme duurzame installatie nodig, die veel materialen en dus veel natuurlijke grondstoffen vergt. En daarnaast ook nog eens minstens 10 keer zo duur in aanschaf is.
  Als we die investering in de energie installatie meerekenen wordt er helemaal niet bespaard op de energierekening, en wordt er tevens een aanslag op het milieu gepleegd voor de benodigde grondstoffen.

  Reden: "4. Woont u comfortabel"
  Ook als zo'n goed geïsoleerde woning verwarmd wordt door een kleine gas cv, woont u heel comfortabel. Het type warmtebron heeft heel weinig met comfort te maken. Temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en de stralings temperatuur van de wanden zijn veel belangrijker.
  Daarnaast komt het nog al eens voor dat een half open of gesloten ventilatie systeem slecht onderhouden wordt, waardoor dit enorm vervuilt. Dan krijg je een warme woning met slechte lucht die vol met fijnstof zit.

  Reden "5. Gaat u aardbevingen tegen"
  Maar dat weten we helemaal niet zeker.
  Het kan best zijn dat er al zoveel gas uit de bodem in Groningen gepompt is, dat de schokken daar nog vele tientallen jaren zullen voortduren.
  Daarnaast lopen er in Zuid-Nederland een aantal kleine breuklijnen in de aardkorst, die van tijd tot tijd aardschokken veroorzaken en niets met gaswinning te maken hebben. Zie: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_zwaarste_aardbevingen_in_Nederland

 • Gravatar for Erwin
  Erwin 6 jaren geleden

  Tsja ik vind dit ook weer zo'n typische marketingterm "5 redenen om..." wat iemand hierboven ook al aangeeft zijn het geen 5 redenen. Bovendien zijn gasloze woningen vaak beter geïsoleerd. Dus als ik mijn gasketel vervang door een electrische, zou mijn huis ineens beter geïsoleerd zijn? Bovendien zijn electrische ketels nog enorm duur ten opzichte van gasketels.

 • Gravatar for Zelf blijven nadenken
  Zelf blijven nadenken 6 jaren geleden

  5 redenen?
  Reden 2 ? Ik laat mijn gasinstallatie onderhouden door Feenstra. Moet ik nu bang zijn voor koolmonoxidevergiftiging?
  Reden 3 ? De isolatie en besparingsmogelijlheden zijn ook mogelijk bij gasverbruik.
  Reden 4 ? Idem als 3
  Dus 1 en 5 blijven over.
  Redenen genoeg, maar voortaan geen opgeklopt verhaal graag.