Buiten warm, binnen koel

Tips voor een heerlijk huis in de zomer

  • 27/06/2017 3:19pm
  • 0
  • 3 min.
  • Feenstra nieuwsredactie

Een zwoele zomer, maar een koel huis. Dat kan! Met deze tips blijft uw huis deze zomer een heerlijke oase.

Onze huizen zijn steeds beter geïsoleerd. En goede isolatie levert u als bewoner in alle seizoenen voordeel op. In de winter houdt u de warmte binnen, in de zomer juist buiten. Is uw huis nog niet goed geïsoleerd of wenst u nog meer koelte in huis op een tropische dag? Zorg dan in ieder geval voor drie dingen:

1. Houd nóg meer warmte buiten

Sluit overdag ramen en deuren zodat de warmte niet naar binnen kan. En zet alles weer open zodra het ’s avonds wat afkoelt. Dan kan het lekker doorluchten. Houd de zonnewarmte buiten met zonwering en gordijnen. Ook een parasol of een zonnescherm in de tuin kunnen hierbij helpen. Daarnaast kunt u tegenwoordig ook kiezen voor zonwerend glas. Dit is isolatieglas met een zonwerende coating.

Heeft u mechanische ventilatie en is er overdag niemand thuis? Dan is het slim om het systeem overdag uit te zetten. Want mechanische ventilatie haalt buitenlucht naar binnen. Meestal is dat fijn, maar als het buiten dertig graden, is het even geen briljant idee. Vergeet hem niet weer aan te zetten als u thuis bent. Heeft u een warmteterugwinsysteem of een gebalanceerd ventilatiesysteem? Dan is het juist niet slim om de installatie uit te schakelen. In huizen met die systemen kunnen vaak geen ramen open. Door onvoldoende ventilatie kunnen zo vochtproblemen ontstaan.

2. Zorg voor koelte binnen

Airconditioning en ventilatoren kunnen u binnen heerlijk verkoeling bieden. Maar: het zijn energievreters. (Dat is een stuk minder erg als u die energie zelf opwekt met zonnepanelen. Dan gebruikt u dus heel slim de zon om uzelf af te koelen.) Handige tip voor als u een ventilator heeft: zet er flessen bevroren water voor! 

Wist u trouwens dat u met een warmtepomp óók kunt koelen? Bij verwarmen haalt een warmtepomp warmte uit de buitenlucht. En zorgt daarmee dat binnen de temperatuur stijgt. Voor het koelen van de woning gebeurt precies het omgekeerde. De warmte wordt aan de binnenlucht onttrokken en aan de buitenlucht afgegeven. Naast warmtepompen zijn er ook al vloerverwarmingssystemen waar u mee kunt koelen.

3. Voorkom extra hitte in huis

Gebruik uw fornuis of oven niet. Die zorgen voor nog meer warmte in huis. Steek lekker buiten de barbecue aan of maak een maaltijdsalade. Gebruik daarnaast zo min mogelijk elektrische apparaten. Want die gebruiken energie, en daar komt warmte bij vrij. Zet de wasmachine en vaatwasser dus ’s avonds laat pas aan. Probeer strijken en stofzuigen uit te stellen tot een koelere dag aanbreekt. En laat lampen zoveel mogelijk uit.

Bonustip voor een gelukkig leven: Houd het hoofd koel en geniet van de zomerse dagen. Voor u het weet is het mooie weer voorbij, en heeft u spijt dat u zo heeft geklaagd over de warmte...

Ventileren in huis

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.