De techniek is uw vriend: 11 handige bespaartips

Haal het meeste uit uw apparaten (en verbruik zo min mogelijk)

 • 01/03/2018 10:13am
 • 17
 • 6 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Hoeveel geld bent u maandelijks kwijt aan energie? Dat hangt af van uw keuzes. (En van het weer, natuurlijk). Daarbij gaat het behalve om gedrag ook om technische dingen. Heeft u de juiste, zuinige apparaten? Is er een betere instelling mogelijk? Lees hier wat u op technisch gebied kunt (laten) doen om te voorkomen dat u onnodig energie verbruikt.

Zorg voor een ontlucht en gevuld cv-systeem

Geborrel en getik in uw cv-buizen en radiatoren betekent doorgaans dat er luchtbellen in uw cv-installatie zitten. Daardoor wordt het lastiger om uw huis goed te verwarmen, en dat is ook nog eens energieverspillend. Check eerst het drukmetertje bij uw cv-ketel. Die druk hoort tussen de 1.5 en 2.0 bar te zijn. Als de druk lager is, vult u eerst het systeem bij. Daarna ontlucht u de verwarming. En tot slot kijkt u of de druk daardoor misschien weer te laag is geworden. Dan is opnieuw bijvullen de oplossing.

Lees en bekijk hier alles over hoe u de verwarming kunt ontluchten en bijvullen.

Zet de ketel in de ecostand

Dit is iets wat weinig mensen weten: best veel cv-ketels houden dag en nacht een beetje water of een verwarmingsplaat op temperatuur. Zodat u niet lang hoeft te wachten wanneer u warm water wilt. Deze ‘comfortstand’ is fijn, maar kost wel circa 50 euro per jaar, en dus ook heel veel gas en CO2-uitstoot. Kijk eens in de gebruiksaanwijzing of uw cv-ketel deze stand heeft en of u die kunt omzetten naar een ‘ecostand’. Daarbij wordt het water pas verwarmd zodra u de kraan opendraait. Het kost ietsje meer water, en u moet een paar seconden langer wachten, maar het bespaart wel een hoop aardgas. Vooral als u maar enkele keren per dag warm water nodig heeft.

Gerelateerd
CO2 uitstoot

CO2 uitstoot

Lees meer

Laat uw thermostaat het denkwerk doen

Thermostaten zijn de laatste jaren bijzonder slim geworden, en dat biedt veel mogelijkheden voor besparingen. Een slimme thermostaat is ‘zelflerend’ en kiest de meest efficiënte manier van verwarmen op basis van uw leefritme en woning. Ook kunt u de verwarming via een app lager zetten als u bijvoorbeeld langer van huis blijft. Een andere enorm handige eigenschap is ‘geofencing’: de thermostaat kan aan de locatie van mobiele telefoons zien of er iemand thuis is en zal dus nooit een leeg huis hoeven verwarmen. En het is ook lekker warm als u thuiskomt, want de thermostaat ‘ziet u al aankomen’.

Radiatoren: groter is beter

Toe aan een nieuwe look in huis? Dan kan dat ook een mooi moment zijn om de radiatoren te vervangen. Houd er dan rekening mee dat grotere radiatoren beter zijn, omdat ze uw woning op een lagere temperatuur kunnen verwarmen. Uw cv hoeft dan dus minder hard te werken en u merkt geen enkel verschil in comfort. Ideaal toch?

Gerelateerd
Toekomst van de radiator Feenstra

Is uw radiator geschikt voor de toekomst?

Lees meer

Isoleer verwarmingsleidingen

Lopen de leiding van uw verwarming zichtbaar door uw huis? Kijk dan eens of ze ook in ruimtes liggen die niet (altijd) verwarmd hoeven worden. Zoals de zolder of een logeerkamer. Deze leidingen kunt u beter goed isoleren, dan gaat daar zo min mogelijk warmte verloren die u beter op andere plekken kunt gebruiken.

Verlaag de aanvoertemperatuur

De ketelthermostaat regelt de temperatuur van het verwarmingswater. Bij moderne ketels is die temperatuur maximaal 80 graden, en bij oudere modellen kan dat zelfs 90 graden zijn. Het kost veel gas om die temperaturen te bereiken. Als u de ketel een lager maximum geeft, scheelt dat veel kosten en CO2-uitstoot. Heeft u normale radiatoren, dan is 60-70 graden een prima temperatuur. Heeft u een bijzonder goed geïsoleerd huis, dan is een maximum van tussen de 40 en 55 graden het beste. De cv stookt dan met een zo hoog mogelijk rendement. Voor het tapwater is een maximale temperatuur van 60 graden het beste; dat voorkomt het ontstaan van legionella. Kijk in de handleiding van uw cv-ketel hoe u de instellingen verandert, of vraag het aan onze monteur als hij bij u langskomt.

Laat de vloerverwarming niet onnodig water rondpompen

Uw verwarmingsketel staat natuurlijk lang niet altijd aan. Maar ook als hij geen warmte afgeeft, draait de pomp van de vloerverwarming gewoon door. Dan wordt er dus koud water rondgepompt. Zonde van de energie! Een pompschakelaar voorkomt dit en bespaart daarmee veel elektriciteit. Binnen twee tot drie jaar heeft u de aanschafkosten van zo’n pompschakelaar (ca. 160 euro) terugverdiend. In de tussentijd kunt u in de zomer ook de pomp helemaal uitzetten, want u heeft de verwarming dan toch niet nodig.

Gerelateerd
Pompschakelaar vloerverwarming

Een pompschakelaar op uw vloerverwarming bespaart veel energie

Lees meer

Breng uw cv-systeem goed in balans

Grote en kleine radiatoren, kamers die veel of juist niet gebruikt worden, buizen door het hele huis: uw verwarmingssysteem is best complex. Het is dan ook de moeite waard om te laten kijken of dat systeem wel helemaal in balans is. Oftewel, of het goed ‘ingeregeld’ is. Zijn de instellingen precies afgestemd op de grootte van uw huis en op uw wensen? Zo niet, dan valt er energiebesparing en comfort te winnen. Goed opgeleide monteurs kunnen die perfect in orde maken.

Kies voor een zuinige ventilatiebox

Heeft u mechanische ventilatie in huis en is uw ventilatiebox ouder dan 15 jaar? Dan is vervanging een interessante optie. Grote kans dat er in uw bestaande apparaat nog een wisselstroomventilator zit, en die slurpt onnodig veel energie. Met een nieuwe ventilatiebox kunt u jaarlijks minimaal 80 euro besparen op uw energiekosten. Het vervangen van de ventilatiebox heeft het meeste effect als u de kanalen van uw ventilatiesysteem regelmatig laat reinigen. Zo houdt u meteen ook uw binnenklimaat fris en gezond.

Gerelateerd
Droge lucht in huis

Oude ventilatiebox vreet energie

Lees meer

Zonnepanelen: check regelmatig de omvormer

De energie die zonnepanelen opvangen, wordt via een omvormer omgezet in stroom. De prestaties van die omvormer zijn dus cruciaal voor het rendement. Het eerste advies is dan ook om bij de aanschaf van zonnepanelen altijd te kiezen voor een omvormer van goede kwaliteit. Het volgende advies is: check zo nu en dan deze omvormer om te zien of het rendement nog op niveau is. Bij een regelmatige check bent u er sneller bij om een eventuele storing te (laten) verhelpen.

Laat uw cv-ketel op afstand controleren

Op afstand apparaten controleren wordt steeds makkelijker. Dat geldt ook voor cv-ketels. We kunnen dankzij een online verbinding automatisch controleren of uw ketel nog goed en zuinig stookt én wanneer er onderhoud nodig is. We doen dit nog vooral bij onze huurketels, maar er komen ook steeds meer mogelijkheden voor cv-ketels die u heeft aangeschaft.

Voordelen van cv-ketel huren

Hebben we hier nog interessante technische besparingsmogelijkheden gemist? Laat het ons hieronder weten!

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Werner 4 maanden geleden

  Gravatar for Werner

  Wat kost waterzijdiginregelen bij Feenstra

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Dirk Lamberty 5 maanden geleden

  Gravatar for Dirk Lamberty

  Het verlagen van de aanvoertemperatuur heeft wel gevolgen voor de capaciteit van een radiator. Bij overgang van 90 naar 70 graden neemt capaciteit met een factor 1.7 af. Toch iets om rekening mee te houden.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Knuijsting 13 maanden geleden

  Gravatar for Knuijsting

  wij wonen aan de klaversingel 7 biddinghuizen wanneer komen jullie de nieuwe ketel plaatsen

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Knuijsting 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Knuijsting,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Wij hebben uw bericht direct intern doorgestuurd naar de betreffende afdeling en bijbehorende manager. Wij gaan er vanuit dat wij u zo spoedig mogelijk meer duidelijkheid kunnen geven.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Frits Sijtsma 18 maanden geleden

  Gravatar for Frits Sijtsma

  Ik zie geen instellingen voor het maximaal vermogen

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Frits Sijtsma 17 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Frits,

   Het is afhankelijk van het merk/type cv ketel welke u heeft in uw woning. Zou u ons kunnen voorzien van een e-mail aan [email protected] met het merk en type cv ketel. Indien u bij ons een serviceabonnement heeft lopen, ontvangen wij ook graag uw adresgegevens.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • H.L. Moesker 21 maanden geleden

  Gravatar for H.L. Moesker

  Wanneer kunt u langskomen om eea te controleren (zie uw tips + aansluiting van e-twister Remeha op i-phone)?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare H.L. Moesker 21 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Moesker,

   Zou u ons kunnen voorzien van een e-mail met uw postcode en huisnummer? U kunt mailen naar [email protected] Wij kijken graag voor u na wanneer er weer onderhoud uitgevoerd dient te worden.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Griffioen 21 maanden geleden

  Gravatar for Griffioen

  Gebruik radiatorfolie om de uitstraling naar de (buiten)muren achter de radiatoren te verlagen. Kost niet veel!
  Iets duurder: gebruik radiatorventilatoren onderaan de radiatoren die de lucht naar boven blazen. Maakt weinig geluid en zorgt voor een betere spreiding van de warmte. Is niet moeilijk om zelf te installeren.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J.A.Lauret 21 maanden geleden

  Gravatar for J.A.Lauret

  Waarom heb ik een onderhoudsabonnement genomen?? Wel om van alle zorgen af te zijn. U schrijft nu dat ik een aantal handelingen moet verrichten om te zien of mijn ketel nog goed werkt na die warme zomer. U kunt ook zeggen: wij komen elk jaar langs om te controleren. Dan is alles opgelost.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare J.A.Lauret 21 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Moesker,

   Bedankt voor uw bericht. Bij tussentijdse storingen kunt u altijd beroep op ons doen. Wij komen niet langs voor tussentijdse onderhoudsbeurten.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare J.A.Lauret 21 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Laurent,

   Bedankt voor uw bericht. Wij adviseren de cv ketel twee jaarlijks te laten onderhouden. Jaarlijks onderhoud is ook een optie, echter gaat dit gepaard met een meerprijs. Bij tussentijdse storingen kunt u altijd beroep op ons doen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • H.L. Moesker J.A.Lauret 21 maanden geleden

   Gravatar for H.L. Moesker

   Helemaal met J.A. Lauret eens. Wij hebben al jaren een onderhoudsabonnement maar we zien niemand tussentijds bereid om eens een afspraak te maken voor tussentijds onderhoud waardoor we alles zelf moeten uitvissen. Heel teleurstellend!!

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Marie de Jonge 2 jaren geleden

  Gravatar for Marie de Jonge

  Ik merk ook dat nu ik mijn cv ketel heb laten afstellen, mijn energierekening een stuk lager is. Daarnaast gaat mijn verwarming ook niet meer automatisch aan in de zomer. Ik raad iedereen aan om de cv ketel regelmatig na te laten kijken.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Elias 3 jaren geleden

  Gravatar for Elias

  Bedankt voor het artikel Feenstra
  Het volgende lijkt echter niet te kloppen:
  "Voor het tapwater is een maximale temperatuur van 60 graden het beste; dat voorkomt het ontstaan van legionella" dit suggereert dat je het ook op bijvoorbeeld 30 graden kunt zetten.

  Ook een van de reacties over radiator ventilatoren was interessant om te lezen. Ik wist niet dat zoiets bestond.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Gert Asveld Elias 13 maanden geleden

   Gravatar for Gert Asveld

   Temp. Instelling 60 graden tapwater is nodig om conform het bouwbesluit een temperatuur bij enig tappunt minimaal 55 graden te bereiken, mede ter voorkomen legionella.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • PCR Elias 2 jaren geleden

   Gravatar for PCR

   Ik denk dat Elias bedoeld dat de tekst suggereert dat je hem op maximaal 60 graden zet, ter bestrijding van Legionella. M.a.w. boven 60 graden is niet veilig, onder 60 graden wel. Dit klopt natuurlijk niet. Het moet minimaal 60 graden. Of beter gezegd: Houdt 60 graden aan, dat is de laagste watertemperatuur welke veilig is.

   Overigens zijn er ook ketels (zoals b.v. Remeha Aquanta) die 1x per week naar 60 graden verwarmen, ter bestrijding van legionella. Daarmee kun je de reguliere temperatuur dus lager dan 60 graden zetten. Ook zijn een aantal ketels welke met OpenTherm geschakeld zijn, instaat het warm water programma (Eco/comfort) mee te schakelen in het tijdprogramma. Van de slimme thermostaten is Tado een voorbeeld van een thermostaat die daar gebruik van maakt.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Elias 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Elias,

   Bedankt voor uw bericht.

   Het is wel mogelijk om de ketels op een lagere waarde te zetten. Dit is wel per toestel afhankelijk.
   Bij doorstroom toestellen is legionella minder aan de orde als bij voorraadtoestellen.

   Wij adviseren altijd vanwege veiligheid en comfort om de cv-ketel op 60 graden te houden.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Mathieu Akkerman 3 jaren geleden

  Gravatar for Mathieu Akkerman

  Waarom worden ventilatoren voor op of onder de bestaande radiatoren niet besproken?
  . De ventilatoren blazen de warmte versneld mijn huis in, Ik ervaar hiermee dat mijn huis sneller warm is.
  .De ventilator bespaar ook op je energieverbruik.
  Een goede ventilator hoor je nauwelijks en doet het alleen als het water in de radiator warmer is dan 30 Grd.
  meer info: zoek in Google op radiatorventilatoren

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Mathieu Akkerman 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Akkerman,

   Hartelijk bedankt voor uw bericht en uw tip!

   Helaas is het niet mogelijk om ieder onderdeel in het artikel te benoemen, hierin hebben wij een keuze gemaakt. Nogmaals bedankt voor uw tip.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.