Cv-ketel bijvullen bij lage waterdruk

In 5 minuten uw cv bijvullen

Als de verwarming of water niet meer goed warm wordt is het tijd om uw cv-ketel bij te vullen. Dit is het beste om te doen voor én na het ontluchten van uw cv-installatie. De waterdruk van uw ketel kunt u zelf controleren op het display van uw cv-ketel. De waterdruk van een cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2,0 bar staan. 

Aanbevolen

Cv-ketel onderhoud

Laat uw cv-installatie regelmatig onderhouden. Zo bent u verzekerd van een veilige werking, verlengt het de de levensduur van uw ketel en daarmee voorkomt u dure storingen. 

Cv-ketel onderhoud vergelijken

Het bijvullen van de ketel kunt u makkelijk zelf. Bekijk de video en u weet in anderhalve minuut hoe het werkt.

Cv-ketel bijvullen stappen:

 1. Zet de temperatuurinstelling van uw kamerthermostaat lager (draai deze linksom).
 2. Wacht tot de cv-ketel is afgeslagen.
 3. Bevestig de vulslang aan de waterkraan. Vul de slang met water en sluit de waterkraan.
 4. Bevestig vervolgens de andere kant van de vulslang aan de vulkraan.
 5. De vulkraan bevindt zich in de buurt van de ketel of het expansievat.
 6. Zet de waterkraan open en open vervolgens de vulkraan.
 7. Vul het systeem totdat de drukmeter ca. 1,8 bar aangeeft.
 8. Sluit de vulkraan af. Sluit daarna de waterkraan af.
 9. Vang het restant van het water in de vulslang op.
 10. Ontlucht elke radiator. Zet de temperatuurinstelling van uw thermostaat weer hoger.

Hoe vul ik mijn ketel bij?

Benodigdheden bijvullen cv

Voor het bijvullen van de cv-ketel heeft u het volgende nodig:

 • Een emmer
 • Een handdoek of dweil
 • Een vulslang
 • Eventueel een waterpomptang

Hoge waterdruk

Het kan ook voorkomen dat de waterdruk van uw cv-ketel te hoog is. Dit veroorzaakt slijtage van de pomp en kapotte waterleidingen, met waterschade tot gevolg. Als de waterdruk boven de 2 bar is, moet u de druk van de verwarmingsketel verlagen door lucht of vuil water te laten ontsnappen uit de cv-installatie.

Veelgestelde vragen cv-ketel bijvullen

Onder de cv-ketel hangt een waterkraan. Daar kunt u de vulslang op bevestigen. De vulkraan hangt ook onder uw cv-ketel. Na het laten vollopen van de vulslang bevestigt u het andere einde op de vulkraan.

Na het ontluchten van uw cv-ketel moet u deze ook weer bijvullen. De ideale tijd om uw cv-ketel bij te vullen is in de ochtend, als de ketel nog niet is aangeslagen. Het bijvullen moet enkele keren per jaar gebeuren.

De cv-ketel vult u bij door de twaalf stappen uit het stappenplan of uit de video op deze pagina te volgen. De waterdruk zal vervolgens tussen de 1,5 - 2 bar zijn voor de ideale waterdruk.

Wanneer het aantal bar van uw cv niet stijgt door het vullen, of na het vullen snel weer daalt, dan kan het zijn dat uw cv-installatie of cv-ketel lekt. Onze installateurs kunnen dit voor u vaststellen.

Verwarming bijvullen stappenplan

cv ketel bijvullen stap 01

cv ketel bijvullen stap 02

cv ketel bijvullen stap 03

cv ketel bijvullen stap 04

cv ketel bijvullen stap 05

cv ketel bijvullen stap 06

cv ketel bijvullen stap 07

cv ketel bijvullen stap 08

cv ketel bijvullen stap 09

cv ketel bijvullen stap 10

cv ketel bijvullen stap 11

cv ketel bijvullen stap 12

Cv bar: stel de juiste druk in voor uw cv-ketel

Om goed te kunnen functioneren, moet een cv-ketel de juiste werkdruk hebben. Deze druk wordt bij een cv in bar uitgedrukt. U kunt het aantal bar in uw cv aflezen op de drukmeter van uw ketel. Dit wordt aangegeven met een zwarte wijzer. Is de druk van uw ketel 1,5 bar of lager, dan moet uw installatie worden bijgevuld. Als uw cv bar te laag is, kan de ketel het water namelijk niet effectief rondpompen. Pas echter ook op voor een te hoge cv druk (meer dan 2,0 bar). Als uw cv druk te hoog is, kan dit namelijk leiden tot onnodige slijtage aan de pomp en waterleidingen. Kortom: zorg dat uw cv-ketel altijd tussen de 1,5 en 2,0 bar aangeeft.

Hoe vaak moet ik mijn cv bijvullen?

Hoe vaak u uw cv-ketel moet bijvullen, is mede afhankelijk van uw ketel. Wij raden aan om ten minste eens per jaar uw ketel te vullen. Bij een wat oudere ketel kan dit twee keer per jaar nodig zijn. Wanneer het vaker nodig is en u bijvoorbeeld maandelijks uw cv-ketel moet bijvullen, is er waarschijnlijk sprake van lekkage. Ook moet u uw cv vullen wanneer u uw installatie ontlucht. Vul de cv dan zowel voor als na het ontluchten. Wij krijgen ook vragen over het vullen van boilers. Hier hoeft u echter niets voor te doen. Boilers vullen zichzelf wanneer de hoofdkraan open is.

Aanbevolen

Onderhoud aan uw cv-ketel nodig?

Bij Feenstra kunt u kiezen voor een eenmalige onderhoudsbeurt aan uw hr-ketel of de onderhoudscontracten Basis en All-in. Weten wat het beste bij u past? Vergelijk de mogelijkheden en kies de beste optie van cv-ketel onderhoud voor u.

Cv-ketel onderhoud bekijken

Storing aan uw ketel?

Als u meer dan 2 x per jaar uw cv-ketel moet bijvullen kan dit duiden op een lekkage aan een leiding, expansievat of warmtewisselaar. In dat geval raden wij u aan contact met de storingsdienst van Feenstra op te nemen, zodat wij zo snel mogelijk het lek kunnen achterhalen en oplossen.

Bel Feenstra: 088 8455 000

cv-ketel bijvullen
 • Keuze uit eenmalig onderhoud of abonnement
 • 800 vakmannen; altijd iemand in de buurt
 • Meer dan 200.000 huishoudens gingen u voor

Certificeringen verwarming

 • 4scios
 • KM kiwa vgm 260x100
 • KvINL
 • KOMO instal
 • Meer met Minder Energie
 • VCA veiligheids checklist aannemers