Levensduur van een warmtepomp

Warmtepomp-zekerheid

Soms heb ik een geanimeerd gesprek met een klant, die overweegt zijn cv-ketel te vervangen voor een duurzaam alternatief. Mits de woning geschikt is juich ik dat uiteraard van harte toe. Omdat de aanschafkosten van een  warmtepomp hoger zijn dan die van een cv-ketel en omdat de techniek in Nederland nog vrij nieuw is, stellen bewoners de meest uiteenlopende vragen. Zo ook de vraag hoe lang gaat zo’n warmtepomp nu mee?

De gemiddelde levensduur van een warmtepomp is – mits goed onderhouden - 12 jaar, waarbij de compressor het doorslaggevende (en duurste) onderdeel is. Er is wel een verschil tussen aan/uit-warmtepompen en modulerende warmtepompen. De levensduur van de compressor is namelijk niet alleen afhankelijk is van het aantal draaiuren, maar ook van het aantal start/stops dat de compressor maakt. Een modulerende warmtepomp (inverter) heeft veel minder start/stops en kan langer aan één stuk door werken, bij  een minder zware belasting. Daardoor gaat de compressor van een modulerende warmtepomp meer draaiuren mee dan die van een aan/uit-warmtepomp. Laat u dus voor aanschaf goed adviseren.

Gerelateerd
Waarom kiezen voor een warmtepomp Feenstra

Maak kennis met uw nieuwe cv: de warmtepomp

Lees meer

Mijn tip: Laat uw warmtepomp goed onderhouden. Wanneer er door een gecertificeerd installateur goed onderhoud gepleegd wordt, conform de voorschriften van de fabrikant, kan een warmtepomp veel langer meegaan dan de gestelde 12 jaar. Net als bij een cv-ketel verlengt goed onderhoud de levensduur.

De installateur zal ook de status van de machine uitlezen op start/stops en draaiuren om te zien of er afwijkingen zijn. Bij de grotere warmtepompen wordt tevens een lekdetectietest uitgevoerd. 

Een gecertificeerde installateur zal tijdens het onderhoud o.a. de vloeistoffen bijvullen. Een vloeistoffentekort in de installatie kan zorgen voor het verkorten van de levensduur. De warmtepomp zal dan vaker schakelen, wat dan ook weer nadelige gevolgen heeft voor de levensduur van het apparaat. 

Warmtepomp onderhoud

Jan Liefting

Meer van Jan Liefting

— Productmanager Verwarming en Duurzame oplossingen

Na zijn studies elektrotechniek en bedrijfskunde en diverse functies bij onder andere KPN, Xantic, Stratos en Inmarsat is Jan Liefting sinds 2014 werkzaam bij Feenstra en daar verantwoordelijk voor productmanagement Verwarming en Duurzame oplossingen. Met veel passie is Jan bezig met nieuwe oplossingen richting de energietransitie. In Uitgeest, waar Jan woont, helpt hij inwoners met adviezen voor het verduurzamen van woningen als energiecoach bij de lokale energiecorporatie DUEC. Jan is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.

Jan Liefting

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Rien de Goeij 13 maanden geleden

  Gravatar for Rien de Goeij

  Beste Jan, ik heb
  een huis met een warmtepomp in Frankrijk. Er is een Hitachi warmtepomp met binnen en buiten unit ,alleen voor CV. De compressor moet vervangen worden. Dit onderdeel bieden ze aan voor bijna 5000 euro. Bijna evenveel als het hele apparaat kostte. Klopt dit een beetje. Zijn er vervangende niet Hitachi compressors te plaatsen?

  Vriendelijke groet,

  Rien de Goeij

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.