Maakt een warmtepomp veel geluid?

Warmtepompen maken lawaai: feit of fabel?

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp? Dat hangt af van het type dat u kiest en van de maatregelen die u zelf neemt. 

Verschillende warmtepompen, verschillend geluid

In de media is veel aandacht voor warmtepompen en daarbij gaat het regelmatig over het lawaai dat het apparaat zou maken. Van onze klanten krijg ik dan ook steeds vaker vragen over het geluidsniveau van de warmtepomp. Logisch, maar een algemeen antwoord kan ik er niet op geven. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en de hoeveelheid geluid loopt uiteen. Meestal kunt u in de informatie van de warmtepompfabrikant vinden hoeveel geluid (uitgedrukt in dB) de pomp produceert. Twijfelt u of is de informatie onduidelijk, dan kan uw installateur u natuurlijk verder helpen.

Gerelateerd
investering in duurzame energie

Investeren in een cv-ketel, warmtepomp of zonnepanelen?

Lees meer

Binnenunit en buitenunit

Het geluid van de warmtepomp is vooral afkomstig van de compressor en de ventilator. Heeft de warmtepomp alleen een binnenunit (een ventilatiewarmtepomp bijvoorbeeld), dan kunt u de geluidsoverlast eenvoudig beperken door het apparaat op te hangen in een afgesloten ruimte. Let er wel op dat u de unit ophangt aan een stevige muur met voldoende massa. Heeft de warmtepomp ook een buitenunit, dan produceert die dus geluid buiten uw woning.

Hoe groter hoe stiller

Hoeveel geluid de warmtepomp maakt, is afhankelijk van het type. Zo hebben warmtepompen in de hogere prijsklasse meestal een ingebouwde isolatie, die een groot deel van het geluid opvangt. Als vuistregel geldt: hoe groter de buitenunit, des te minder geluid.

De beste plek voor de warmtepomp

De constructie waarop of waaraan u de warmtepomp bevestigt, heeft invloed op het geluid. Een wand die niet massief is of een plat dak met een houten constructie kan lage tonen versterken. Zulke plekken zijn dus zeker niet geschikt voor de buitenunit van de warmtepomp. Ook een hoekje is niet ideaal, omdat daar de kans bestaat op weerkaatsing van het geluid. 

Gerelateerd
levensduur warmtepomp

Levensduur van een warmtepomp

Lees meer

Mijn advies is om de warmtepomp te plaatsen op een massieve, vlakke ondergrond, bijvoorbeeld op grindtegels of beton. Met trillingsdempers of een stevige, met rubber gevoerde voet, kan het geluidsniveau verder verlagen. Een beugel aan de buitengevel werkt ook prima. Plaats de buitenunit van de warmtepomp in een vrije ruimte of tegen een rechte wand. Het beste is om de uitblaasopening van de buitenunit op minimaal tien meter afstand van een tegenoverliggende muur te plaatsen. Een heg is geen probleem, die zal het geluid juist absorberen. Blijf verder als het even kan uit de buurt van ramen of deuren die regelmatig openstaan.

Plaats de warmtepomp niet in de buurt van een warmtebron, bij brandbare materialen, bij de uitmonding van een ventilatiesysteem of dichtbij bladverliezende bomen en planten.

Vermijd daarnaast dat de warmtepomp direct in de richting blaast van de overheersende windrichting. De warmtepomp moet het condenswater goed kunnen afvoeren, om invriezing te voorkomen.

Vindt u geen geschikte plek op de begane grond? Denk dan eens aan een plat dak of een dakkapel. Daarbij moet u er natuurlijk wél op letten dat de ondergrond sterk genoeg is en veilig bereikbaar is voor service en onderhoud.

Gerelateerd
luchtwarmtepomp

Is een warmtepomp de oplossing?

Lees meer

Omkasting

Diverse leveranciers van warmtepompen bieden geluidwerende omkastingen aan. Daarnaast zijn er geluidwerende hekwerken verkrijgbaar. Die hebben hetzelfde effect als een heg, maar ze nemen minder ruimte in. En snoeien hoeft niet!

Tip

Overweegt u de aanschaf van een warmtepomp, maar twijfelt u omdat u geluidsoverlast vreest? Een goede installateur zoekt en denkt graag met u mee over een geschikte plek waarbij de geluidsoverlast minimaal is.

Doe de warmtepompcheck

Jan Liefting

Meer van Jan Liefting

— Productmanager Verwarming en Duurzame oplossingen

Na zijn studies elektrotechniek en bedrijfskunde en diverse functies bij onder andere KPN, Xantic, Stratos en Inmarsat is Jan Liefting sinds 2014 werkzaam bij Feenstra en daar verantwoordelijk voor productmanagement Verwarming en Duurzame oplossingen. Met veel passie is Jan bezig met nieuwe oplossingen richting de energietransitie. In Uitgeest, waar Jan woont, helpt hij inwoners met adviezen voor het verduurzamen van woningen als energiecoach bij de lokale energiecorporatie DUEC. Jan is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.

Jan Liefting

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Ronald van Woudenberg 7 maanden geleden

  Gravatar for Ronald van Woudenberg

  Als TU Delft WTB ingenieur heb ik heel wat met trillingen en dus geluid te maken gehad. Daarvoor gelden diverse wettelijke normen bijvoorbeeld i.h.k.v. Arbo. De normering wordt interessant op het moment dat er meerdere apparaten of systemen tegelijk geluid geven. Als ik dat afzet tegen 1 warmtepomp in de straat zal het qua db's mogelijk nog wel meevallen. Maar als straks een hele straat of erger nog een hele stad warmtepompen installeert laten formules om geluid op te tellen een schrikbarend niveau zien. Hier hoor je geen enkele deskundige over en u ook niet. Jammer

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • W.R. ter Horst 7 maanden geleden

  Gravatar for W.R. ter Horst

  Wat ik mis in dit artikel is voor welke huizen (oud/nieuw) een wp geschikt is en zo niet wat je eraan kunt doen om wel effectief een wp te plaatsen. Ook lees ik niets over decibellen, afstand tot belendende percelen en wettelijke normen.
  Buitendien voel ik veel meer voor waterstof en in afwachting daarvan zou ik eerder een nieuwe ketel aanschaffen of huren.
  hoor graag van u
  met groet

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • WCJ Van Voorst 7 maanden geleden

  Gravatar for WCJ Van Voorst

  U beantwoord uw eigen vraagstelling niet. U kunt toch minstens iets zeggen over wettelijk eisen aan geluidsnivo warmte pomp, zowel binnen in huis als daarbuiten opgesteld. Een indicatie moet toch wel te geven zijn. Jammer, gemiste kans. Na jaren met aircos geleefd te hebben ben ik uiterst voorzichtig met nog een lawaai bron erbij, zeker als die dicht bij je slaapkamer of woonkamer staat.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Richard 7 maanden geleden

  Gravatar for Richard

  Voor mensen met een hypersensitief gehoor worden stapel van het "lawaai" dat deze omgebouwde airco's maken

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ton Rijkers 7 maanden geleden

  Gravatar for Ton Rijkers

  Ik zou graag wat meer informatie betreffende de koopprijs krijgen alsmede de huurprijs. Verder zou ik wel eens een uurtje of wat willen verblijven op een ruimte die op deze wijze verwarmd wordt. Zodat ik zelf het geluidsniveau kan beoordelen. Ik ben ondanks mijn leeftijd van vijfenzeventig jaar behoorlijk vooruitstrevend.
  Groet,
  Ton Rijkers

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Wim 7 maanden geleden

  Gravatar for Wim

  Na het lezen van zovele mitsen en maren voor mij voorlopig dus geen warmtepomp!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Robert Roebersen 7 maanden geleden

  Gravatar for Robert Roebersen

  Intressant artikel. Wat ik nog wil toevoegen is dat de juiste inregeling ook invloed heeft op het geluid. Wij hebben een iets sterkere warmtepomp genomen en begrenst op 75% van het maximale vermogen. De stooklijn zodanig afgesteld dat de compressor voor grootste gedeelte van de dag tussen de 20 en 50% van de totale vermogen draait.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Cor 7 maanden geleden

  Gravatar for Cor

  Twee jaar geleden had de stilste warmtepomp 45 dB aan herrie. De stichting geluidshinder geeft aan dat gedurende de nacht alles boven de 40 dB meer dan hinderlijk is. Momenteel wordt door leveranciers het herrie-niveau verdoezeld. Ze zetten in hun folder dat de warmtepomp 37 dB aan herrie geeft op een afstand van 5 meter. Tja, ze willen erop verdienen en zoals je kunt zien steunt Feenstra dit. Jammer, ze kunnen beter hun klanten beschermen voor deze herriebakken en betere alternatieven aan de man brengen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • A.Nota 2 jaren geleden

  Gravatar for A.Nota

  Als ik lees waar een buitenunit geplaatst moet worden dan kom ik tot de conclusie dat een warmtepomp plaatsen voor mij onmogelijk is.
  Enige plek voor buitenunit is de zijgevel pal op de kant waar de westerstormen op staan, leuk, ik woon hemelsbreed nog geen 10 km van de kust.
  De buitenunit komt dan ook pal naast de slaapkamer van de buren, hun huis (zelfde type twee-onder-een-kap)) staat bijna 10 meter verder naar voren
  Rondom bomen en bladverliezende struiken.
  Binnen ook geen plaats op zolder, zeker geen mogelijkheid voor een afgeschermde ruimte, ketel hangt nu boven een open trapgat aan de andere kant tegen de scheidingswand met de buren, leidingen moeten dus door de slaapkamer die op zolder is ….niet echt handig.
  Straks zien onze dorpen en steden er net zo uit als veel steden in Azië, daar hangen tientallen airco's naast en boven elkaar.

  Leuk bedacht in Den Haag, ik hoop echt dat er een alternatief komt voor gas, ander gas of waterstof zodat het voor iedereen haalbaar is, wat ze nu willen kan ik, weduwe, echt niet opbrengen.

  Welke bank is zo sterk dat ze zoveel krediet kan verlenen? Hoeveel mankracht is er nodig om dit allemaal voor elkaar te krijgen? Elektriciteitsnet aanpassen, huizen isoleren, warmtepompen installeren. Nu moet je al weken wachten voordat een vakman tijd voor je heeft en dat wordt alleen maar erger door het gebrek aan vakmensen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare A.Nota 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Nota,

   De energie-transitie is voor iedere woning anders. Op het moment dat een warmtepomp niet mogelijk is in uw woning, dan zijn er andere mogelijkheden. De ontwikkelingen volgens zich in een rap tempo op, afwachten kan voor u wellicht de beste optie zijn. Bekijk de volgende link voor meer informatie. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/duurzaam-investeren-of-slim-afwachten


   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Schre032 2 jaren geleden

  Gravatar for Schre032

  De buren hebben buiten een warmtepomp van Mitsubishi aan een muur beugel hangen. Ik vind dat hij aardig lawaaierig is qua bromtoon. Vooral als je in bed ligt. Het lijkt wel een klankkast bouw 60 er jaren huizen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Cor Schre032 7 maanden geleden

   Gravatar for Cor

   Twee jaar geleden had de stilste warmtepomp 45 dB aan herrie. De stichting geluidshinder geeft aan dat gedurende de nacht alles boven de 40 dB meer dan hinderlijk is. Momenteel wordt door leveranciers het herrie-niveau verdoezeld. Ze zetten in hun folder dat de warmtepomp 37 dB aan herrie geeft op een afstand van 5 meter. Tja, ze willen erop verdienen en zoals je kunt zien steunt Feenstra dit. Jammer, ze kunnen beter hun klanten beschermen voor deze herriebakken en betere alternatieven aan de man brengen.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Bre Schre032 13 maanden geleden

   Gravatar for Bre

   Heb je al melding gemaakt bij nsg, stichting laagfrequent geluid, gemeente, omgevingsdienst, ministerie.?
   Laat vooral jouw klacht horen anders komen er steeds meer van deze overlastgevend apparaten.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Schre032 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw,

   Bij het aanschaffen van een warmtepomp zijn er meerdere factoren waar er rekening mee gehouden dient te worden. De plaatsing van een warmtepomp is zeer belangrijk, daarnaast het gebruik van dempers en de omkasting is van belang om het geluid van de warmtepomp te minimaliseren. Is de installatie door een erkend installateur geïnstalleerd? Wellicht kunt u in gesprek gaan met uw buren om tot een gezamenlijke oplossing te komen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.