Goudeerlijk advies over zonnepanelen

‘Ik verkoop geen onzin’

Kijk, de meeste klanten zijn natuurlijk zelf geen expert in zonne-energie. Dus zou ik ze van alles wijs kunnen maken. Zoals dat ze het duurste van het duurste moeten aanschaffen. Er zijn bedrijven die dat doen, geloof me. Maar ik verkoop geen onzin, daar hou ik niet van. Ik vertel altijd een eerlijk verhaal.

Rendement en terugverdientijd zonnepanelen

Bijvoorbeeld over hoeveel rendement klanten uit hun panelen kunnen halen. Voordat iemand zonnepanelen aanschaft, kom ik langs voor een adviesgesprek. Ik kijk dan onder meer naar het type dak, de oriëntatie ten opzichte van het zuiden en de hellingshoek. Die hoek doet ertoe. Want bij loodrechte instraling van de zon haal je het meest uit je panelen. Heb ik alles goed bekeken, dan maak ik een berekening en een inschatting van de terugverdientijd. Dan weten mensen waar ze aan toe zijn.

Power optimizers

Nog zoiets waar ik eerlijk over ben, is over ‘power optimizers’. Dat zijn kastjes die ervoor zorgen dat zonnepanelen onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Handig natuurlijk: als een deel van de zonnepanelen in de schaduw ligt, blijft het andere deel wél energie opleveren. Dat wil toch iedereen? Zeker, maar die optimizers kosten ook geld. En er zijn situaties waarin het rendabeler is om het hele paneel weg te laten dat vaak in de schaduw ligt.

Feiten en fabels

Eerlijk waar: ik vind het héél leuk om klanten over dit soort dingen bij te praten. Ook om misverstanden uit de wereld te helpen. Bijvoorbeeld over zonnepanelen in de winter. Je hebt mensen die denken dat je er dan niks aan hebt. Dat valt mee! Ja, de zon staat dan lager en er zijn minder zonuren. Een lagere opbrengst is onvermijdelijk. Maar in de winter kunnen zonnepanelen wél weer hogere pieken halen dan in de zomer. Want tijdens een superzonnige zomerdag kan zo’n paneel behoorlijk heet worden. Genoeg om een ei op te bakken: zo’n 70 tot 80 graden. Een paneel wordt dan ‘lui’ en het vermogen daalt met ongeveer 10 procent. Maar als de zon dan de hele dag schijnt, blijft de opbrengst natuurlijk fantastisch. Eerlijk is eerlijk.

Zonnepanelen advies

Wek zélf stroom op!

In onderstaand filmpje leg ik uit wat er allemaal komt kijken bij de installatie van zonnepanelen.

Maarten Versloot

Meer van Maarten Versloot

— Hoofdmonteur

Maarten (29) werkte sinds zijn twintigste bij Feenstra. Hij begon bij Isolatie en stapte daarna over naar Feenstra Zon. Inmiddels heeft Maarten de overstap gemaakt naar moederbedrijf Vattenfall. Met zijn advies halen klanten nog steeds het meeste uit hun zonnepanelen. Maarten is erg sportief. Maar sinds hij vader is brengt hij liever tijd door met zijn zoontje dan in de sportschool.

Maarten Versloot

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.