Zonnepanelen aanschaffen? Onze top 5 vóórdat u start.

Zonne-energie en waar u eerst over nadenkt

De energietransitie en zonne-energie gaan hand in hand. Naast de warmtepomp worden meteen zonnepanelen genoemd wanneer we praten over de vermindering van de CO2-uitstoot. Zelf loop ik als product manager al even mee in de wereld van zonne-energie. Niet alleen als vakman, maar ook vanuit persoonlijke interesse. Niet voor niets word ik dan ook met regelmaat aangeklampt door bekenden of relaties die me vragen of het nu toch niet tijd voor hen wordt een aantal van die panelen aan te schaffen. Zelf melden ze er eigenlijk weinig vanaf te weten en blind te varen op de informatie die tot hen komt. Ik leg hun dan mijn top 5 voor, waarmee ze aan de slag kunnen. Graag deel ik deze tips ook met u.

1. Zonnepanelen zijn niet altijd een goede keuze. Is het echt wel rendabel om zonnepanelen op uw dak te plaatsen? Oriënteert u zich eens op http://www.zonnekaart.nl/ . De ‘zonnekaart’ is een website die huiseigenaren inzicht geeft in de geschiktheid van hun dak voor zonnepanelen of zonneboilers. De kaart toont alle daken die voldoende zoninstraling hebben en geeft een betrouwbare inschatting van het aantal zonnepanelen dat hierop geplaatst kan worden. Ook kunt u met behulp van een eenvoudige rekenmodule snel uitrekenen wat de investering oplevert. Natuurlijk kunt u ook onze eigen zonnepanelen-check doen. Is uw dak onvoldoende geschikt, dan kunt u wel profiteren van zonne-energie. Dit kan door energie af te nemen van lokale opwekkers van zonne-energie. 

2. Hoe staat het met uw financiële middelen? Er zijn verschillende constructies mogelijk (van spaargeld tot huren) om uw zonnepanelen te financieren. Kijk hier zorgvuldig naar en houd er rekening mee dat u de betaalde btw kunt terugvragen.

3. Kunnen de zonnepanelen op een veilige manier op uw dak worden geïnstalleerd? Weet u bijvoorbeeld dat u zelf verantwoordelijk bent wanneer vakmensen brokken maken op uw terrein? Kijk goed naar de kleine regeltjes en of uw leverancier wel veilig werkt. Valbeveiliging is bittere noodzaak bij het beklimmen van daken.

Gerelateerd
Zonnepanelen advies

Goudeerlijk advies over zonnepanelen

Lees meer

4. Laat u goed adviseren over of uw dak bouwkundig geschikt is en is uw elektrische installatie in technisch opzicht op orde (meterkast).

5. Deskundig advies is altijd verstandig. Heeft u zelf verstand van techniek, dan is het de moeite waard wanneer u zich er uitgebreid in verdiept. Ben u niet zo handig of heeft u geen tijd, dan adviseer ik een ervaren en deskundig installateur in te schakelen. Dit verdient zich altijd terug.

Met zonnepanelen zelf energie opwekken

Philippe Felleman

Meer van Philippe Felleman

— Innovatiemanager Smarthome

Philippe Felleman houdt zich als Innovatiemanager Smarthome bij Feenstra bezig met de nieuwste technieken en toekomstige diensten. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Soest, is een enthousiast kok, gadget freak, wandelaar, mantelzorger en leest graag over de moderne geschiedenis.

Philippe Felleman

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Cees Sol 20 maanden geleden

  Gravatar for Cees Sol

  De hele gemeenschap word gek gemaakt om maar zonnepanelen op het dak te nemen.
  Bij mijn buren heeft Uw firma ook zonnepanelen neer gelegd.
  Ik heb zelf een installatie voor ontvangst van weersatellieten.Het is na de montage van de panelen voor mij onmogelijk om op de dag daar een signaal van binnen te krijgen. De omvormer geeft zo onnoemelijk veel straling dat alle signaal van de weersatelliet word weg gedrukt.
  Dit kan toch nooit gezond zijn om onder dergelijke straling 24/7 te moeten leven?
  Nu heeft nog niemand er last van. Dat word pas over 30 jaar een probleem.Is het economisch belang en klimaat akkoord van de regering zo belangrijk dat er op korte termijn word gedacht en het gerust ten koste van de gezondheid van de mensen mag gaan?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Rita Vogels 22 maanden geleden

  Gravatar for Rita Vogels

  Wij willen heel graag zonnepanelen hebben een aanvraag ingediend ,krijgen wij te horen dat we niet in aanmerking komen omdat er minimaal 8 geplaatst moeten worden en dit zou niet mogelijk zijn vreselijke onzin huis verderop bij ons zelfde woning heeft ze ook op het dak en op de voorkant ,krijgen wij te horen ja dat zijn kleinere waarschijnlijk ,nou nee hoor zijn groter ja hoe kan dit ???? Wij willen graag verduurzamen nou dan moet je niet bij Feenstra of Nuon zijn.Ons contract voor stroom en gas loopt binnekortaf dus gaan wij overstappen want er zijn erbij die dit dus wel kunnen leveren gemiste kans voor Nuon zijn al 36 jaar klant maar helaas kunnen ons niet bieden om onze woning en het milieu te verbeteren. Dus heel leuk die reclames maar leveren ho maar,Dus ik vraag kunt u dit per mail bevestigen nou tot op heden nog niets binnen.
  Beetje jammer Feenstra .

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Rita Vogels 22 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste mevrouw Vogels,

   Het is goed te horen dat u graag uw woning wil verduurzamen en zo een steentje wil bijdragen aan een beter milieu. Uw gegevens zijn op dit moment niet bekend en kunnen daarom inhoudelijk niet op uw bericht reageren.

   Bij ons kunt u zonnepanelen kopen en huren. Vanaf 10 zonnepanelen kunt u de zonnepanelen huren. Bij het aanschaffen van zonnepanelen is het vereist om minimaal 6 zonnepanelen aan te schaffen.

   Wij waarderen u als klant en komen graag zo spoedig mogelijk met u in contact om alles te bespreken en gezamenlijk tot een oplossing te komen. Ziet u kans om ons een e-mail te sturen met uw volledige adresgegevens en telefoonnummer waarop u het beste bereikbaar bent? U kunt een e-mail sturen naar [email protected] Wij zien uw e-mail graag tegemoet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.