Hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepomp?

Het energieverbruik van de warmtepomp in verhouding met het verbruik van de cv-ketel

Bij de vervanging van uw cv-ketel door een warmtepomp kunt u er vanuit gaan, dat uw nieuwe warmtepomp evenveel warmte moet leveren als de oude vertrouwde cv-ketel.

Het benodigde vermogen daarentegen is níet voor iedereen hetzelfde. Uw verbruik is altijd afhankelijk van uw eigen gedrag (hoe is uw comfort- en warmwaterbehoefte), maar is ook afhankelijk van uw woning. Een slecht geïsoleerde woning vraagt immers meer warmte dan een goed geïsoleerde woning. Het maakt dan niet uit of u stookt met een cv-ketel of met een warmtepomp. Woont u alleen, dan gebruikt u waarschijnlijk veel minder warm tapwater, dan een gezin met drie kinderen.

Gerelateerd
Waarom kiezen voor een warmtepomp Feenstra

Maak kennis met uw nieuwe cv: de warmtepomp

Lees meer

Ook de benodigde temperatuur voor het verwarmen is een belangrijke factor. Wanneer met lagere watertemperaturen kan worden volstaan, omdat u bijvoorbeeld vloerverwarming of lage-temperatuur-radiatoren heeft, zal een warmtepomp efficiënter werken dan wanneer hogere watertemperaturen nodig zijn.

Het rendement van de warmtepomp is een stuk hoger dan het rendement van de cv-ketel. Immers, de warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte te onttrekken aan “gratis” bronnen, zoals ventilatielucht, buitenlucht of water. Verder is een water-water warmtepomp energiezuiniger dan een lucht-water warmtepomp

Mijn tip: Wilt u echt weten wat u in uw geval uiteindelijk uw energieverbruik zal zijn? Vraag uw installateur naar een energieberekening bij de aanvraag van een offerte voor een warmtepomp. Als de installateur een goede opname heeft gedaan kan hij/zij aangeven wat u kunt verwachten van de warmtepomp.

Laat je wijsmaken over de warmtepomp

Jan Liefting

Meer van Jan Liefting

— Productmanager Verwarming en Duurzame oplossingen

Na zijn studies elektrotechniek en bedrijfskunde en diverse functies bij onder andere KPN, Inmarsat en Stratos is Jan Liefting sinds 2014 werkzaam bij Feenstra en daar verantwoordelijk voor productmanagement Verwarming en Duurzame oplossingen. Met veel passie is Jan bezig met nieuwe oplossingen richting de energietransitie, ook neemt hij deel aan de werkgroep Radar 2025 bij Techniek Nederland. Jan is 50 jaar, woont in Uitgeest, is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.

Jan Liefting

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Aat Goedvolk 3 maanden geleden

  Gravatar for Aat Goedvolk

  De titel van uw publicaties is veelbelovend, maar de inhoud is onveranderlijk populistisch/nietszeggend. Als Feenstra zo doorgaat, is dat voor mij een reden om met anderen in zee te gaan voor de energie transitie. Uw deskundigheid en prijsstelling op het gebied van zonnepanelen was al niet marktconform en nu lijkt het erop dat uw met de warmtepomp dezelfde (verkeerde) kant uit gaat.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Arthur 2 maanden geleden

  Gravatar for Arthur

  Schrijf dan niets. Vraag:”Hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepomp?”. Antwoord:”Laat het berekenen!”
  Mis nog de open deur dat de warmtepomp het gasverbruik verlaagt maar wel meer electra vraagt.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Arthur 47 dagen geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Arthur,

   Wij informeren graag iedereen zo volledig mogelijk. Een berekening is sterk afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan de woning, isolatie, grote en bewoners gedrag.

   Bent u in de gelegenheid om ons een e-mail te sturen naar webcare@feenstra.com met uw adresgegevens. Wij geven u namelijk graag advies op maat.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • K.M. Kuikman 54 dagen geleden

  Gravatar for K.M. Kuikman

  Ik heb sinds drie maanden de beschikking over een systeem met heatpipes in combinatie met een 300 litervat. Deze voorziet niet alleen in de warmwatervoorziening maar werkt tevens als voorraadbuffer voor de CV ketel (warmtespiraal CV leiding via waterbuffer). Mijn maandelijks gasverbruik is nagenoeg gehalveerd. Waarom wordt tevens in mijn ogen goede optie zo weinig benoemd? Kwam er ook pas bij toeval achter dat het bestond naast warmteboiler systemen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.