Oppervlaktewater als bron van energie

Met aquathermie uw huis verwarmen
Aquathermie infographic

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Bram
  Bram 3 maanden geleden

  Zelf woon ik een paar meter van een vaart. Het lijkt me een no-brainer dat daar heel veel potentie in zit.
  Het oppervlaktewater een klein beetje afkoelen in de winter is geen probleem, vergroot hoogstens de kans op een elfstedentocht, maar niet heel veel.

 • Gravatar for Andre Rodenburg
  Andre Rodenburg 10 maanden geleden

  Alle beetjes helpen.

 • Gravatar for Herman Beuving
  Herman Beuving 10 maanden geleden

  Alles wat kan bijdragen om van het gas af te komen is belangrijk

 • Gravatar for Herman Beuving
  Herman Beuving 10 maanden geleden

  Alles wat kan bijdragen om van het gas af te komen is belangrijk

 • Gravatar for F.G.A. Verhagen
  F.G.A. Verhagen 10 maanden geleden

  Ziet er hoopvol uit. Vooral voor de volgende generatie. Ik hoop er nog veel van te kunnen genieten op mijn 70 ste.

 • Gravatar for Jan Derks
  Jan Derks 10 maanden geleden

  Als je een systeem wil ontwikkelen met oppervlakte water dan kun je wellicht volstaan met een ontwerp zonder een WKO installatie. Wanneer de plas erg diep is, dan zal uit metingen blijken dat bij voldoende diepte de watertemperatuur ook in de winter nauwelijks daalt en derhalve geschikt om rechtstreeks een warmtepomp te voeden.
  Je moet dan relatief veel water verplaatsen om dat je het water slecht 4 tot 5 graden C. kunt afkoelen om bevriezing te voorkomen. Echter een dergelijk systeem is zeer goedkoop en zeer milieu vriendelijk m.b.t. de kwaliteit van het oppervlakte water.
  Bij voorkeur een decentraal systeem uit te voeren, zodat je per woonhuis een water/water warmtepomp installeert. Deze geven geen geluidshinder, zijn compact en zeker op termijn goedkoop.

 • Gravatar for Jan Derks
  Jan Derks 10 maanden geleden

  Ik ben een gepensioneerde adviseur op het gebied van innovatie klimaat- en energie systemen. Al meer dan 30 jaar actief op het gebied van WKO installaties wel of niet in combinatie met warmtepompen. WKO installaties zijn duur, onderhoudsgevoelig en vergunningsplichtig, de op te slaan warmte mag in principe niet boven 25 gr. C. komen.
  Er moet een energiebalans zijn tussen de warmte- en koude bron.
  Mijn visie is, maak een WKO installaties t.b.v. een kleine of middelgrote wijk en verplaatst alleen de energie van de warmtebron naar de woningen en plaats per woning een water/water warmtepomp t.b.v. de verwarming en sanitaire voorzieningen.
  Het grote voordeel van een warmtepomp per woonhuis is dat je warmte verplaatst met een temperatuur die niet hoger hoeft te zijn dan minimaal 10 gr. C. welk via de warmtepompen wordt afgekoeld tot ca. 3 gr. C, zodat je een leidingnet kunt aanleggen, bestaande uit niet te isoleren p.v.c. buizen en dus heel goedkoop. In de zomer kun je dit net ook gebruiken voor koeling, waarbij de koude bron wordt opgeladen. Het systeem van oppervlaktewater is toe te voegen om weer energiebalans te krijgen. Is er echter geen oppervlaktewater ter beschikking, dan kun je ook zonnewarmte oogsten m.b.v. een bed van polyethyleen slangen of thermische zonnepanelen. Dit zijn zeer eenvoudige en betaalbare systemen. Een WKO systeem in combinatie met warmte oogsten m.b.v. polyethyleen slangen is reeds meer dan 10 jaar in bedrijf in Bemmel

  Ik heb ook ervaring met warmtenetten met hoge watertemperaturen. Bij intensief met en bleek een aanzienlijk warmteverlies optreedt, echter in geval van restwarmte niet erg van belang. Echter als je warmte centraal gaat opwekken, bijvoorbeeld met een warmtepomp met een temperatuur tot 45 gr. C. en met goed geïsoleerde buizen gaat verplaatsen, je een aanzienlijk extra stroomverbruik moet rekenen aangezien je een substantieel aan warmte onderweg verliest. Het rendement van de installatie wordt dan onder de maat met klachten over de energiekosten, welke veel hoger uitvallen dan eerder voorgerekend is. Ik heb namelijk ook ervaring met een dergelijk systeem, waarbij warmte wordt onttrokken uit drinkwater, opgewaardeerd door een centraal geplaatste warmtepomp en een geïsoleerd leiding systeem naar kantoorgebouwen. Echter financieel is dit project cors tegen gevallen t.o.v. de vooraf berekende exploitatiekosten, door hoge de kosten voor de investeringskosten, hoog elektra kosten en kosten voor toezicht en facturering.
  Je kunt van alles bedenken maar houdt rekening met natuurlijke wetten en reken vooraf met de goed gefundeerde bereiking van de exploitatie kosten om teleurstelling achteraf te voorkomen. Geef echter nooit op en veel succes.

 • Gravatar for Gerry Weymans
  Gerry Weymans 10 maanden geleden

  Geen reacties geplaatst omdat ik geen reactie heb

 • Gravatar for Paul
  Paul 10 maanden geleden

  Even hardop denken over Aquathermie:
  Feenstra heeft een Fries oorsprong. Sten (heel) Friesland gaat over op aquathermie waarbij het water uit sloten, meren en passen als warmtebron dient om gebouwen te verwarmen. Hiermee koelt het oppervlakte water 's-winter een paar graden. Eerder ijsvorming, dus ook mogelijk een 11-stendtocht .
  Leg vooral lussen onder de bruggen en viaducten, daar koelt het water mnder af.

 • Gravatar for SB
  SB 10 maanden geleden

  Nee, dat kunnen we niet. Het is veel te gemakkelijk om warmte te ontrekken aan water. Bij een dode plas of meer is dat geen probleem, en voor een paar woning aan de oever is dat ook geen ramp. Maar als we dit op grote schaal doen dan veranderen we ook de temperatuur dynamiek in zo'n plas of meer. De ecologische schade is niet te voorspellen.