Overheid moet gas geven naar aardgasloze toekomst

51% Nederlanders gaat ouderwets fornuis missen

  • 09/05/2017 3:35pm
  • 0
  • 4 min.
  • Feenstra nieuwsredactie

De overheid moet nog wat extra gas geven om duidelijk te maken hoe belangrijk de overgang naar een aardgasloze samenleving is. 37% van de ondervraagde Nederlanders weet nog niet wat aardgasloos wonen is. 12% heeft er geen vertrouwen in en 17% is faliekant tegen.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Feenstra, de grootste installateur van ons land. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 1.000 bewoners.

"We moeten dus nog beter uitleggen welke voordelen aardgasloos wonen biedt."
Ernie van Dalen, directeur van Feenstra

‘Ons aardgas raakt op, het verbranden van fossiele brandstoffen veroorzaakt broeikasgassen, dus de enige oplossing is ons huis anders in te richten. Met elektrisch koken en stadswarmte, zonnepanelen, biogas of een warmtepomp om het lekker warm te krijgen.’

De urgentie van aardgasloos wonen

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders de urgentie van aardgasloos wonen nog onvoldoende zien. Maar 26% wil zo snel als mogelijk overstappen. Dat betekent overigens binnen een tijdsbestek van 20 jaar. 17% heeft helemaal geen haast en van hen mag het binnen 40 tot 50 jaar.  41% vindt dat overstappen moet wanneer het kan, binnen een tijdspad van 30 tot 40 jaar. En 4% verzet zich er tegen.

"Aardgasloos wonen levert een forse bijdrage aan een duurzaam Nederland. Want het betekent een behoorlijke vermindering van CO2-uitstoot, mits we ook gebruik maken van duurzaam opgewekte elektriciteit of warmtenetten. Helaas is dat abstract, want als je voor de deur gaat staan, zie je niet hoeveel een gemiddeld gezin eigenlijk uitstoot."
Ernie van Dalen, directeur van Feenstra

Dat wordt bevestigd door het onderzoek. Qua kennis over de gemiddelde uitstoot van CO2-gassen per gemiddeld huishouden zit Nederland er flink naast. Slechts 9% antwoordde goed met tussen de 5.000 en 10.000 kilo CO2-uitstoot. Het gemiddelde in ons land ligt op 8.000. Het merendeel van 68% had geen flauw benul.

Wat dit betekent voor de energierekening

Het is niet echt duidelijk wat aardgasloos wonen betekent voor de energierekening. 28% verwacht dat de maandfactuur duurder wordt. Terwijl 22% weer denkt goedkoper uit te zijn. Weer 23% verwacht dat de rekening gelijk blijft.

Ook het afscheid van het vertrouwde gasfornuis doet de Nederlander pijn. Een meerderheid van 68% heeft er een staan. 51% hiervan zegt het gasfornuis te zullen missen. Niettemin is er hoop. Van de 30% die nu al elektrisch kookt zegt 90% daar tevreden over te zijn. Slechts 2% is niet tevreden.

Tenslotte lijkt het er op dat de cv-ketel er aan moet geloven als de gaskraan dichtgaat. 92% van de huishoudens verwarmt de woning met gas. 19% vreest bovendien dat stadswarmte niet zo behaaglijk is als de centrale verwarming nu. 38% denkt wel er net zo warmpjes bij te zitten. 54% maakt het overigens niets uit dat de cv-ketel verdwijnt, als het alternatief maar goed en betaalbaar is. Met name vrouwen zijn praktischer, 15% is blij met de ruimte die vrijkomt. Weer 21% vindt de besparing op de onderhoudskosten een pluspunt.

Contact met Feenstra pers & media

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.