Bij een smart home past beheer op afstand

Met data en monitoring halen we het beste uit uw installaties

 • 15/03/2019 2:34pm
 • 3
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Hoe weet u of die slimme en duurzame installaties in huis wel écht goed en efficiënt werken? En hoe voorkomt u dat er onverwachts een storing plaatsvindt? Het antwoord: door experts op afstand te laten meekijken. Ronald Pilot, manager Business Development bij Feenstra, legt uit wat dit ‘beheer op afstand’ inhoudt en waarom het eigenlijk onmisbaar wordt.

Beheer op afstand

Onze auto’s worden steeds schoner en zuiniger – maar ook veel complexer. Het zijn rijdende computers, met internetverbinding en al. De garage of de fabrikant houden op afstand de auto in de gaten, dankzij slimme sensoren. Zodra ze zien dat er onderhoud nodig is, sturen ze een berichtje. 

Dat steeds meer apparaten connected zijn, zien we ook terug in onze huizen. Van smart tv’s tot slimme thermostaten: online verbonden zijn is de toekomst van zo’n beetje elk digitaal product. Zo ook cv-ketels, warmtepompen, zonnepanelen en mechanische ventilatie. De mogelijkheden zijn enorm, en dat is allemaal supermooi, maar hoe weten we zeker dat al deze complexe technologie zo goed mogelijk voor ons aan het werk is? Dat die mooie nieuwe zonnepanelen ook echt maximaal rendement opleveren? En dat onze warmtepomp deze energie zo zuinig mogelijk gebruikt? 

Het antwoord: op dezelfde manier als hoe het ook bij auto’s gebeurt. Namelijk via beheer op afstand door vakkundige monteurs. 

Gerelateerd
Smarthome

Smarthome: een kijkje in de toekomst

Lees meer

Hoe werkt dat bij cv-ketels?

Bij veel van onze moderne huur-cv-ketels houden we op afstand in de gaten hoe ze functioneren. Elke dag krijgen we vanuit deze ketels signalen door. Over het vermogen, de waterdruk, het verbruik, noem maar op. Onze software checkt automatische of er iets opvalt. Zo ja, dan kijkt een monteur mee en bepaalt of er iets moet gebeuren.

Is de waterdruk in een ketel te veel gedaald? Dan informeren we de gebruiker per mail en we vragen hem om de installatie bij te vullen. Meteen met een handig instructiefilmpje erbij. Daalt de waterdruk zelfs onder een kritiek niveau? Dan ontstaat het risico dat de pomp kapot gaat. Om dat te voorkomen, bellen we de klant op om ervoor te zorgen dat de installatie op tijd wordt bijgevuld. Ook als de ketel minder efficiënt gaat werken, kunnen we dat verhelpen. Dit alles natuurlijk in overleg met de gebruiker. We doen niets zomaar op eigen houtje.

Deze aanpak voorkomt storingen én onnodige monteursbezoeken bij u thuis. Wel zal altijd fysiek onderhoud nodig blijven. Als we zien dat een onderdeel in de ketel niet goed meer werkt, dan kan een monteur langskomen met het juiste vervangende onderdeel. Zo hoeft het maar bij één bezoekje te blijven, en wel precies op het moment dat het echt nodig is. 

Huurders met een installatie die we op afstand beheren, ontvangen binnenkort van ons ook een mail met info over het energieverbruik, de toestand van de installatie en tips om energie te besparen. Service op maat, dus.

Gerelateerd
Monitoring cv ketel onderhoud Feenstra

Monitoring: de toekomst van cv-onderhoud

Lees meer

Bij welke apparaten kan dit nog meer?

We gaan steeds meer toe naar duurzame systemen en aardgasloze oplossingen. Maar net als bij auto’s is het gevolg dat de energiesystemen in onze huizen steeds ingewikkelder worden. Het is nu al niet meer uitzonderlijk om een cv-ketel te hebben in combinatie met een hybride warmtepomp, aangesloten op een slimme thermostaat, met zonnepanelen op het dak en misschien nog een zonneboiler op zolder. Wat als het dan tóch ‘niet lekker warm’ wordt? Dan is er inzicht nodig in hoe al die componenten samenwerken, om te zien waar het probleem zit.

En dat is waar beheer op afstand zijn kracht laat zien. Als straks steeds meer apparaten met elkaar verbonden én via internet verbonden zijn, wordt het ook steeds makkelijker om hun prestaties te monitoren en verbeteren. Dat geldt voor zonnepanelen bijvoorbeeld, maar ook voor slimme ventilatiesystemen. Daarbij meten sensoren de luchtkwaliteit in huis, zodat de installatie precies weet wat er nodig is.

Het is dan fijn om zeker te weten dat alles naar behoren werkt. En dat er niet ergens een grote besparing mogelijk is die u over het hoofd ziet. Klanten vinden het nu al moeilijk om de eigen energienota goed te doorgronden. Bij duurzame technologie wordt dat alleen maar complexer, zeker als u ook nog zelf energie opwekt. Als straks steeds meer om elektra gaat draaien (en niet meer om aardgas), dan is het voor bewoners lastig inschatten of iets nu een hoog of juist een laag bedrag is.

Hoe zit het met de privacy bij beheer op afstand?

Wij vinden: grote mogelijkheden betekent ook een grote verantwoordelijkheid. We gaan dan ook zorgvuldig om met alle gegevens die we verzamelen. De data over een apparaat is bij ons gekoppeld aan een serienummer, niet aan klantgegevens. Die moet een monteur er in een ander systeem bij zoeken om u te bereiken. Verder houden we ons vanzelfsprekend aan alle privacywetgeving, zodat we gegevens nooit langer bewaren dan nodig of toegestaan is. Op afstand inzicht hebben in installaties gaat héél veel voordelen bieden, maar het moet wel verantwoord en veilig blijven.

Cv-ketel huren met beheer op afstand

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Jasper 3 maanden geleden

  Gravatar for Jasper

  Is het mogelijk het alarm systeem van Feenstra te koppelen aan Google assistant

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Eric 16 maanden geleden

  Gravatar for Eric

  Ik heb slecht sporadisch een mail gekregen over het verbruikte vermogen van mijn cv ketel. Dat was al in 2017/2018. Ik hoor graag wanneer ik bijvoorbeeld elk kwartaal een beeld krijg van het energieverbruik. Mijn vraag hoe de relatie tussen vermogen van cv pomp en toerentalenerzijds en het gasverbruik anderzijds in elkaar zit, staat ook nog steeds open.

  Bij voorbaat dank voor uw reactie

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Eric 15 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Eric,

   Om te beginnen bieden wij onze excuses aan voor onze late reactie.

   Wij komen graag in contact met u om meer duidelijkheid te verschaffen over het energieverbruik van uw cv-ketel en geven graag antwoord op uw overige vragen.

   U kunt een e-mail naar ons sturen naar [email protected] Wij ontvangen graag uw volledige naam, adresgegevens en telefoonnummer. Wij zien uw bericht graag tegemoet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Robert Houtzager 23 maanden geleden

  Gravatar for Robert Houtzager

  Wat is de levensduur van een warmtepomp?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Robert Houtzager 23 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Houtzager,

   Een warmtepomp gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee. Goed onderhoud verlengd de levensduur van de warmtepomp.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.