Hoe veilig is uw cv-ketel?
Hoe gaat u verantwoord om met een cv-ketel in huis?
In verreweg de meeste woningen in Nederland staat een cv-ketel. Een modern, geavanceerd apparaat dat veel gemak en comfort biedt. Maar ook een apparaat waar water, gas en elektriciteit bij elkaar komen. Hoe veilig is de verwarmingsinstallatie in uw huis? Bent u er zeker van dat er geen ongelukken met koolmonoxide kunnen gebeuren? En de hybride warmtepomp, heeft die minder risico’s dan een traditionele cv-ketel?
CO-melders zijn belangrijk, maar signaleren niet alles
Een moderne cv-ketel is een veilig apparaat. En dat blijft zo, als de ketel regelmatig goed wordt onderhouden. Toch gebeuren er in Nederlandse woningen helaas regelmatig ongelukken met koolmonoxide (CO). Ieder jaar komen daarbij nog mensen om het leven. In de meeste gevallen hebben die ongelukken te maken met open gastoestellen, zoals geisers, maar ook bij cv-ketels kan in sommige gevallen CO vrijkomen. CO is een levensgevaarlijk gas, doordat het onzichtbaar en reukloos is. Het is dan ook letterlijk van levensbelang dat u in de buurt van uw cv-ketel een CO-melder installeert. Toch neemt u daarmee de risico’s nog niet helemaal weg. Een CO-melder slaat namelijk pas alarm bij een CO-waarde van 30 ppm en soms zelfs pas bij 50 ppm*. Uit onderzoek wordt steeds duidelijker dat koolmonoxide ook bij lagere concentraties tot gezondheidsschade kan leiden. Als u langere tijd wordt blootgesteld aan kleine hoeveelheden CO kunt u te maken krijgen met terugkerende hoofdpijn en misselijkheid, maar ook met psychische klachten. Het is daarom heel belangrijk om ervoor te zorgen dat er in en om uw cv-ketel géén koolmonoxide ontstaat. Kies altijd voor installatie van de cv-ketel door een gecertificeerd bedrijf én laat uw ketel regelmatig controleren en onderhouden.
* Ppm staat voor ‘parts per million’.
Onderhoud is essentieel
Het verkleinen van de risico’s rond uw cv-ketel begint met goed onderhoud. In iedere cv-ketel zitten onderdelen die slijten en vuil kunnen worden. Laat u de ketel regelmatig controleren en onderhouden door een gecertificeerde vakman of vakvrouw, dan voorkomt u storingen én gevaarlijke situaties. Een goed onderhouden cv-ketel is niet alleen veiliger, maar ook zuiniger met aardgas.
Geef de cv-ketel de ruimte
De directe omgeving van een cv-ketel heeft ook invloed op de veiligheid. Het is verstandig om de ruimte waar de cv-ketel staat of hangt vrij te houden van rommel, vuil en stof. Ook verf, terpentine en andere brandbare stoffen horen niet thuis in de buurt van een cv-ketel. Voor regulier onderhoud en voor het oplossen van een storing moet de cv-ketel snel en makkelijk bereikbaar zijn.
Voldoende ventilatie rondom de ketel
Ook is het belangrijk dat de cv-ketel zich in een goed geventileerde ruimte bevindt. Mocht er op een bepaald moment door onvoorziene omstandigheden toch koolmonoxide ontstaan, dan zijn de gevolgen minder groot als er voldoende frisse lucht wordt aangevoerd.
Vuilafscheider bij een nieuwe cv-ketel: meer veiligheid, minder vuiligheid
In iedere cv-installatie ontstaan in de loop van de jaren stukjes roest en ander vuil. Als die vuildeeltjes in de cv-ketel komen, kunnen ze schade veroorzaken. Bij aanschaf van een nieuwe cv-ketel kunt u het apparaat laten voorzien van een vuilafscheider. Die filtert het water in de installatie en zorgt ervoor dat vuil en roest niet bij de kwetsbare onderdelen kunnen komen. Zo wordt het risico op storingen en onvolledige gasverbranding een stuk kleiner. Bovendien bespaart u op uw stookkosten, want een schone cv-installatie verbruikt minder aardgas.
Een goede rookgasafvoer redt levens
De brander van een cv-ketel heeft aardgas en zuurstof nodig. Een ketel die schoon, regelmatig onderhouden en goed afgesteld is, voert voldoende zuurstof aan om aardgas volledig te kunnen verbranden. Maar dat kan in de loop van de tijd veranderen. Wanneer het onderhoud te wensen overlaat en er vuil ontstaat in de cv-ketel, kan dat leiden tot onvolledige verbranding. Er komen dan giftige gassen vrij, zoals koolmonoxide. Bij een goed geïnstalleerde cv-ketel zorgt een rookgaskanaal ervoor dat die gassen verantwoord worden afgevoerd. Met een concentrisch rookgaskanaal gebeurt dat op een extra veilige manier. Een concentrisch rookgaskanaal is een dubbelwandige pijp, die verse lucht aanvoert en schadelijke gassen afvoert. Wanneer Feenstra een nieuwe cv-ketel installeert, is die indien mogelijk voorzien van een concentrische rookgasafvoer.
Wat zijn de risico’s van een hybride warmtepomp?
Een warmtepomp is een elektrisch apparaat en werkt niet op aardgas. Bij een warmtepomp kan dus ook geen koolmonoxide ontstaan. Maar een hybride warmtepomp krijgt bij het gebruik van warm water (en op koude dagen ook voor de verwarming) hulp van een gewone, traditionele cv-ketel. Die verbrandt aardgas en daar horen wél risico’s bij. Ook als u een hybride warmtepomp heeft, is het dus van belang dat u de installatie laat installeren én onderhouden door een erkend installateur met gecertificeerde vakmensen.
De Gasketelwet
In 2023 is de Gasketelwet in werking getreden. In de wet staat dat alleen gecertificeerde monteurs mogen werken aan gasverbrandingsinstallaties (dat zijn cv-ketels, geisers, gaskachels etc.). Feenstra werkt uitsluitend met gediplomeerde en gecertificeerde installateurs. Overigens stelt de Gasketelwet niet alleen verplichtingen aan de installateurs, maar ook aan u. Laat u iemand zonder de juiste bevoegdheid uw cv-ketel inbedrijfstellen, dan bent u in overtreding en kunt u een boete krijgen.
Poll