Ventileren: de feiten en de fabels

‘Dat vocht moet naar buiten’
Jean-Pierre Wignand

- Werkvoorbereider

Jean-Pierre heeft meer dan tien jaar ervaring als monteur en werkvoorbereider Ventilatie bij Feenstra. Binnenkort gaat hij aan de slag bij Feenstra Verwarming in Groningen. Hij woont in het Friese Harkema, is 38 jaar oud, getrouwd en heeft een zoontje van acht. In zijn vrije tijd peddelt Jean-Pierre in zijn kajak het liefste heel Friesland door en speelt hij computerspelletjes met zijn zoon, die meestal van hem wint.


Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Ben Quanjer
  Ben Quanjer 3 jaren geleden

  Kan bijna geen reactie geven door die stomme pop-up van Feenstra die elke keer komt als ik verder scroll door het artikel.

  • Gravatar for Jeroen
   Jeroen Ben Quanjer 3 jaren geleden

   Die is wel erg opdringerig, iedere scroll moet je die #$ ad uitklikken

 • Gravatar for Vincent Rondwijk
  Vincent Rondwijk 3 jaren geleden

  Bedankt voor het op een rijtje zetten van de feiten en fabels over ventilatie. Het is inderdaad logisch dat je veel water op een dag produceert wanneer je alles bij elkaar optelt. Ik zorg er ook altijd voor dat ik mijn raam open zet na het douchen. Ook in slaapkamers ventileer ik altijd goed. Daardoor slaap ik ook beter merk ik.

 • Gravatar for J.C. Huisson
  J.C. Huisson 3 jaren geleden

  Op de site https://www.hier.nu/themas/huishoudelijke-apparaten/is-vochtige-lucht-duurder-om-te-verwarmen (en op andere) is te vinden dat het een fabel is dat droge lucht opwarmen minder energie kost dan het opwarmen van vochtige lucht.

 • Gravatar for Schmitz
  Schmitz 5 jaren geleden

  Even over het fabeltje ventileren. Hierboven wordt gezegd dat de buiten lucht droog is zelf als het regent, hier ben ik het niet helemaal mee eens. Bij regen is de luchtvochtigheid dan bij niet regen weer, maar hoeveel vocht in de lucht zit hangt af van de temperatuur. Die bepaald hoeveel vocht in de lucht kan zitten. Kort om er komt geen droge lucht binnen via de ventilatie roosters.
  Binnen is het droger, maar de lucht warmt wel snel op omdat het kleine verschillen zijn.
  Als er droge lucht binnen zou komen dan zou er ook bevochtiger aanwezig moeten zijn. Te droge lucht is ook niet goed.

 • Gravatar for Dogi
  Dogi 5 jaren geleden

  Op basis van het Mollier diagram voor vochtige lucht kan ik niet ontdekken waarom lucht met een lager vochtgehalte sneller opwarmt dan lucht met een hoger vochtgehalte . Ongeacht het vochtgehalte (absoluut en relatief gehalte) is in beide situaties evenveel verwarmingsenergie nodig. Het enige dat opvalt is dat de relatieve dichtheid van lucht met een hoger vochtgehalte lager is dan lucht met een lager vochtgehalte.
  Is hier ook sprake van een fabel?

  • Gravatar for René
   René Dogi 3 jaren geleden

   Niet helemaal een fabel, lucht van dezelfde temperatuur en meer vocht meer energie nodig heeft om op te warmen.
   Zo is te zien dat lucht van 21°C en 0% RV (0 gr/kg) hetzelfde soortelijk gewicht heeft als 19°C en 80% RV(11g/kg) (namelijk 1.2 kg/m³), dit betekend dus dat lucht van 21°C en 71% (c.a. 11g/kg) een hogere dichtheid heeft (c.a. 1.193 kg/m³) waardoor het zelfde volume aan lucht meer energie nodig hebben.

   Dat argument om te ventileren slaat echter nergens op, immers zal de energie verliezen door ventilatie zullen vele malen hoger zijn dan de "extra" energie (dit zal een theoretisch getal zijn wat in de praktijk bij woningen niet merkbaar zal zijn) die je nodig zal hebben om de lucht met een hoger vocht gehalte op temperatuur te houden.

   Om tocht klachten te beperken bij ventilatie roosters (boven ramen) zou een mogelijke maatregel zijn de spleet onder de deur te "verplaatsen" naar boven de deur.
   Dit zal de luchtstroming rustiger maken waardoor de tocht iets wordt tegen gegaan, om de tocht helemaal tegen te gaan zal er een radiator dan wel convector onder die roosters geplaatst dienen te worden om de kou die naar binnen komt "vallen" meteen op te vangen en te verwarmen.

 • Gravatar for ruud
  ruud 5 jaren geleden

  Ruud
  De ventilatieroosters zitten bovenin de woonruimte je blaast de verwarmde drogelucht naar buiten ,
  verspilde energie,als je ventileerd resulteerd dat in droge lucht in heel de kamer gevolg droge keel.
  Oplossing verdampingsbakjes met water aan de radiatoren?? dus weer het vocht inbrengen dat je eerst
  naar verwarmd naar buiten hebt geblazen.Handig? lijk me niet.

  • Gravatar for Feenstra
   Feenstra ruud 5 jaren geleden

   Beste Ruud,
   Bij een mechanisch ventilatiesysteem, zijn boven de ramen raamroosters geplaatst. Deze roosters dienen als toevoer van frisse lucht naar binnen. Bij het juiste gebruik van het ventilatiesysteem en raamroosters wordt de lucht in de woning nooit te droog. Mocht dit wel zo zijn, dan is er iets anders aan de hand (misschien bouwkundig of het systeem is mogelijk verkeerd ingeregeld).
   Bij een zogenoemd Warmte Terug Win-systeem (WTW) heeft de woning zelden raamroosters, omdat het systeem de functie van de raamroosters overneemt. De toe- en afvoerventielen zitten bijna nooit in dezelfde ruimte. Hierdoor verspreidt de verwarmde lucht zich altijd eerst door de woning en wordt daarna pas naar buiten afgevoerd. Wanneer aan- en afvoerventielen zich wel in dezelfde ruimte bevinden, dan zitten ze ver bij elkaar vandaan. Hierdoor wordt gezorgd voor de stroming van opgewarmde lucht door de gehele ruimte.
   Heeft u echter geen mechanisch ventilatiesysteem in uw woning, dan bent u te allen tijde afhankelijk van de raamroosters en is er in uw woning geen mogelijkheid om de lucht in uw woning mechanisch in beweging te zetten. Uw betoog zou dan inderdaad correct zijn.
   Mocht u hierover aanvullende informatie wensen, dan kunt u uiteraard altijd even contact opnemen met ons klantcontactcentrum en vragen naar de ventilatie-divisie.

 • Gravatar for Roland
  Roland 5 jaren geleden

  Hopelijk heb je wel verstand van ventilatie installaties, want je hebt duidelijk geen verstand van het verschil tussen fabels en feiten over voedingsstoffen. Je betoog boet daarom in aan geloofwaardigheid.

  • Gravatar for Wim
   Wim Roland 5 jaren geleden

   Beetje zure reactie Roland. Het is gewoon een leuk en informatief stukje.