Ventileren: de feiten en de fabels
‘Dat vocht moet naar buiten’
Van spinazie word je ijzersterk, van pasta dik en je kunt beter speltbrood eten dan tarwebrood. Het zijn een paar bekende voedselfabels. Zo zijn er ook fabels over ventilatie. Als monteur kwam ik ze dagelijks tegen. Zoals: ‘Door de ventilatieroosters komt veel koude lucht naar binnen, waardoor je meer moet stoken.’ Gevolg: dichtgeplakte ventilatieroosters. Of: ‘De mechanische ventilatie gebruikt veel energie.’ Dus: stekker eruit. En ook: ‘Je moet nooit de ramen opendoen, want dan komt er vervuilde buitenlucht naar binnen.’
Een gemiddeld gezin produceert zo’n 10 liter vocht per dag
En vervolgens wél klagen over vocht in huis en schimmel op de muur. Tja, dat is niet zo gek als je niet ventileert. Een gemiddeld gezin produceert namelijk al zo’n 10 liter vocht per dag. Gewoon door in de woning aanwezig te zijn en te ademen. En door te koken en te douchen. Dat vocht moet naar buiten. En er moet nieuwe schone lucht naar binnen, anders ontstaat een ongezond binnenklimaat. Daardoor voel je je niet fit. Je kunt hoofdpijn krijgen of niet lekker slapen. Het kan ook allergieën opwekken, en er zijn zelfs mensen die er chronisch ziek van worden.
Het belang van gezonde lucht
Ik kwam bijvoorbeeld eens bij een man die al jaren last had van droge ogen en een droge keel, sinds hij in dat huis woonde. Hij voelde zich nooit helemaal 100 procent. Ik maakte zijn warmteterugwin-systeem schoon. De volgende dag kwam ik hem tegen. Hij vertelde dat hij nog nooit zo lekker had geslapen en dat hij zich stukken beter voelde. Daaruit blijkt maar weer hoe belangrijk gezonde lucht is.
Dan nog even over die fabeltjes. Met ventileren komt er koudere lucht naar binnen. Maar deze lucht is wel droog (ook al regent het buiten) en droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Dus hoef je minder te stoken. Dat scheelt weer in energiekosten. Bovendien worden de systemen steeds zuiniger. Een ventilatiesysteem met nieuwe ventilatoren kost maximaal 20 euro aan energiekosten per jaar. Een gezonder huis voor nog geen twee euro per maand dus. En de vieze buitenlucht? Natuurlijk is de buitenlucht op de ene plek meer vervuild dan op de andere. Maar er zit veel zuurstof in en daarmee is de vervuilde buitenlucht toch altijd gezonder dan de lucht in een niet-geventileerde woning. Zélfs als je aan de snelweg woont.
Plaats reactie
Reacties
Kan bijna geen reactie geven door die stomme pop-up van Feenstra die elke keer komt als ik verder scroll door het artikel.
Die is wel erg opdringerig, iedere scroll moet je die #$ ad uitklikken
Bedankt voor het op een rijtje zetten van de feiten en fabels over ventilatie. Het is inderdaad logisch dat je veel water op een dag produceert wanneer je alles bij elkaar optelt. Ik zorg er ook altijd voor dat ik mijn raam open zet na het douchen. Ook in slaapkamers ventileer ik altijd goed. Daardoor slaap ik ook beter merk ik.
Op de site https://www.hier.nu/themas/huishoudelijke-apparaten/is-vochtige-lucht-duurder-om-te-verwarmen (en op andere) is te vinden dat het een fabel is dat droge lucht opwarmen minder energie kost dan het opwarmen van vochtige lucht.
Even over het fabeltje ventileren. Hierboven wordt gezegd dat de buiten lucht droog is zelf als het regent, hier ben ik het niet helemaal mee eens. Bij regen is de luchtvochtigheid dan bij niet regen weer, maar hoeveel vocht in de lucht zit hangt af van de temperatuur. Die bepaald hoeveel vocht in de lucht kan zitten. Kort om er komt geen droge lucht binnen via de ventilatie roosters.
Binnen is het droger, maar de lucht warmt wel snel op omdat het kleine verschillen zijn.
Als er droge lucht binnen zou komen dan zou er ook bevochtiger aanwezig moeten zijn. Te droge lucht is ook niet goed.
Op basis van het Mollier diagram voor vochtige lucht kan ik niet ontdekken waarom lucht met een lager vochtgehalte sneller opwarmt dan lucht met een hoger vochtgehalte . Ongeacht het vochtgehalte (absoluut en relatief gehalte) is in beide situaties evenveel verwarmingsenergie nodig. Het enige dat opvalt is dat de relatieve dichtheid van lucht met een hoger vochtgehalte lager is dan lucht met een lager vochtgehalte.
Is hier ook sprake van een fabel?
Niet helemaal een fabel, lucht van dezelfde temperatuur en meer vocht meer energie nodig heeft om op te warmen.
Zo is te zien dat lucht van 21°C en 0% RV (0 gr/kg) hetzelfde soortelijk gewicht heeft als 19°C en 80% RV(11g/kg) (namelijk 1.2 kg/m³), dit betekend dus dat lucht van 21°C en 71% (c.a. 11g/kg) een hogere dichtheid heeft (c.a. 1.193 kg/m³) waardoor het zelfde volume aan lucht meer energie nodig hebben.
Dat argument om te ventileren slaat echter nergens op, immers zal de energie verliezen door ventilatie zullen vele malen hoger zijn dan de "extra" energie (dit zal een theoretisch getal zijn wat in de praktijk bij woningen niet merkbaar zal zijn) die je nodig zal hebben om de lucht met een hoger vocht gehalte op temperatuur te houden.
Om tocht klachten te beperken bij ventilatie roosters (boven ramen) zou een mogelijke maatregel zijn de spleet onder de deur te "verplaatsen" naar boven de deur.
Dit zal de luchtstroming rustiger maken waardoor de tocht iets wordt tegen gegaan, om de tocht helemaal tegen te gaan zal er een radiator dan wel convector onder die roosters geplaatst dienen te worden om de kou die naar binnen komt "vallen" meteen op te vangen en te verwarmen.
Ruud
De ventilatieroosters zitten bovenin de woonruimte je blaast de verwarmde drogelucht naar buiten ,
verspilde energie,als je ventileerd resulteerd dat in droge lucht in heel de kamer gevolg droge keel.
Oplossing verdampingsbakjes met water aan de radiatoren?? dus weer het vocht inbrengen dat je eerst
naar verwarmd naar buiten hebt geblazen.Handig? lijk me niet.
Beste Ruud,
Bij een mechanisch ventilatiesysteem, zijn boven de ramen raamroosters geplaatst. Deze roosters dienen als toevoer van frisse lucht naar binnen. Bij het juiste gebruik van het ventilatiesysteem en raamroosters wordt de lucht in de woning nooit te droog. Mocht dit wel zo zijn, dan is er iets anders aan de hand (misschien bouwkundig of het systeem is mogelijk verkeerd ingeregeld).
Bij een zogenoemd Warmte Terug Win-systeem (WTW) heeft de woning zelden raamroosters, omdat het systeem de functie van de raamroosters overneemt. De toe- en afvoerventielen zitten bijna nooit in dezelfde ruimte. Hierdoor verspreidt de verwarmde lucht zich altijd eerst door de woning en wordt daarna pas naar buiten afgevoerd. Wanneer aan- en afvoerventielen zich wel in dezelfde ruimte bevinden, dan zitten ze ver bij elkaar vandaan. Hierdoor wordt gezorgd voor de stroming van opgewarmde lucht door de gehele ruimte.
Heeft u echter geen mechanisch ventilatiesysteem in uw woning, dan bent u te allen tijde afhankelijk van de raamroosters en is er in uw woning geen mogelijkheid om de lucht in uw woning mechanisch in beweging te zetten. Uw betoog zou dan inderdaad correct zijn.
Mocht u hierover aanvullende informatie wensen, dan kunt u uiteraard altijd even contact opnemen met ons klantcontactcentrum en vragen naar de ventilatie-divisie.
Hopelijk heb je wel verstand van ventilatie installaties, want je hebt duidelijk geen verstand van het verschil tussen fabels en feiten over voedingsstoffen. Je betoog boet daarom in aan geloofwaardigheid.
Beetje zure reactie Roland. Het is gewoon een leuk en informatief stukje.
Er zijn nog geen reacties.