Warm water zonder cv
Warmwaterbereiding in een aardgasloze woning.
Nieuwe woningen hebben geen aansluiting meer op het aardgasnet. En ook steeds meer bestaande woningen gaan van het aardgas af. Het huis wordt dan op een andere, meer duurzame manier verwarmd. Bijvoorbeeld met een warmtepomp of met behulp van een warmtenet. Maar hoe zit het met de warmwaterbereiding? Daar zijn verschillende oplossingen voor.
Hybride warmtepomp
Laten we makkelijk beginnen. Verwarmt u uw huis met een hybride systeem, dan heeft u niet alleen een warmtepomp, maar ook een cv-ketel. Op de koudste dagen van het jaar springt de cv-ketel bij om het in huis behaaglijk te houden. En diezelfde cv-ketel zorgt óók voor de bereiding van warm tapwater. Niets nieuws dus.
All-electric warmtepomp
In woningen die (zeer) goed geïsoleerd zijn, kan een all-electric warmtepomp het alleen af. Maar dan is er dus geen cv-ketel meer om voor warm water te zorgen. De all-electric warmtepomp is een systeem voor lagetemperatuurverwarming. Dat betekent dat de afgiftetemperatuur van het water in de leidingen, radiatoren en vloerverwarming tussen 35 en 45 graden ligt. Voor de douche, het bad en de andere kranen in huis moet het water warmer (kunnen) zijn. De meeste all-electric warmtepompen hebben een ingebouwde voorziening om het water (elektrisch) op te warmen. In dat geval werkt het apparaat dus precies hetzelfde als de cv-combiketel.
Vooral in bestaande woningen kan het plaatsen van zo’n all-electric warmtepomp met geïntegreerde boiler problemen geven. Een warmtepomp met geïntegreerde boiler is relatief groot én behoorlijk zwaar. Het is dus belangrijk om van tevoren een goede inschatting te maken van de beschikbare ruimte en van de draagkracht van de vloer. Nieuwbouwwoningen zijn goed genoeg geïsoleerd om te kunnen verwarmen met een all-electric warmtepomp. Bij de bouw wordt dan uiteraard ook rekening gehouden met de omvang en het gewicht van de warmtepomp.
Samen met energieleverancier Vattenfall en een aantal partners heeft Feenstra de afgelopen jaren een hoge-temperatuur-warmtepomp ontwikkeld. De bereiding van warm tapwater is in dit nieuwe systeem geïntegreerd.
Elektrische boiler
Een boiler zorgt voor warmwatercomfort. Het apparaat houdt een hoeveelheid water constant op een bepaalde temperatuur. Daardoor beschikt u op ieder moment direct over warm water. Een elektrische boiler doet dat met behulp van één of meer elektrische verwarmingselementen.
Warmtepompboiler
Ook een warmtepompboiler zorgt ervoor dat er altijd warm water stand-by is. De warmtepompboiler doet dat met behulp van warmte uit afgezogen ventilatielucht en/of warmte uit de buitenlucht. Een warmtepompboiler is over het algemeen duurder in aanschaf dan een elektrische boiler, maar verbruikt wel minder elektriciteit.
Zonneboiler
Bij het elektrisch verwarmen van water is duurzame hulp natuurlijk van harte welkom. Eén van de meest effectieve manieren om duurzaam warm tapwater te produceren, is de zonneboiler. Een zonnecollector op het dak haalt energie uit het zonlicht en verwarmt daarmee het water in het boilervat. Omdat de zonneboiler niet het hele jaar door voldoende energie kan leveren, is er nog een cv-ketel of warmtepomp nodig om het water op de juiste temperatuur te krijgen. Soms is het voorraadvat van de zonneboiler zelf voorzien van elektrische naverwarming. Gemiddeld genomen voorziet een zonneboiler over een heel jaar ongeveer in de helft van het warmwaterverbruik. Hoeveel de zonneboiler precies bijdraagt, is afhankelijk van de grootte van het boilervat én van de manier waarop u en uw huisgenoten met warm water omgaan.
Elektrische geiser
Een geiser is een ‘doorstroomtoestel’ en houdt het water níét voortdurend op temperatuur. In plaats daarvan zorgt een warmtewisselaar ervoor dat bij het opendraaien van de (warm)waterkraan het langsstromende water wordt opgewarmd. Het duurt wat langer voordat u warm water heeft en de capaciteit is wat minder groot, maar een elektrische geiser is wel iets zuiniger met energie dan een elektrische boiler. Voor een elektrische geiser is in de meterkast een aparte elektrische groep nodig.
Keukenboiler en kokendwaterkraan
In de keuken is vaak behoefte aan water op een hogere temperatuur dan het water dat uit de douche of de badkraan moet komen. Tegelijkertijd zijn de hoeveelheden die u nodig heeft meestal kleiner. In veel woningen is daarom een kleine keukenboiler geïnstalleerd, meestal met een inhoud van vijf tot maximaal vijftien liter. De keukenboiler kan het water verwarmen tot een temperatuur van 80 graden. Een moderne vorm van de keukenboiler, met een nóg hogere watertemperatuur, is de kokendwaterkraan.
Warmtenet
Ongeveer een half miljoen woningen in Nederland zijn aangesloten op een warmtenet. Diverse gemeenten hebben plannen om de komende jaren nieuwe warmtenetten te ontwikkelen of meer woningen aan te sluiten op een bestaand warmtenet. Op veel plaatsen zorgt het warmtenet voor verwarming én warm water. Bij warmtenetten die water leveren op een hoge temperatuur, bijvoorbeeld 70 graden, is dat geen probleem. Levert het warmtenet water met een lagere temperatuur, dan is er (meestal in de woning) een elektrische booster-warmtepomp nodig. Het komt ook voor dat in de woning nog een individuele warmtepompboiler staat die, los van het warmtenet, warm tapwater levert.
Douche-wtw
Als we onder de douche staan, spoelen er heel wat liters warm water door het putje. Daardoor blijft veel kostbare warmte onbenut. Een douche-warmteterugwin-installatie (iets korter: douche-wtw) doet daar iets aan. Een warmtewisselaar brengt de warmte van het wegstromende water over op het koude leidingwater. Dat water wordt dus voorverwarmd. Daardoor is met een douche-wtw bijna de helft minder energie nodig om het douchewater op temperatuur te brengen.
Elektriciteit opslaan in warm water met behulp van de boiler
Zonnepanelen produceren veel stroom op momenten dat daar relatief weinig behoefte aan is. Het is dus logisch dat we op zoek zijn naar manieren om die stroom op te slaan. De elektrische boiler en de warmtepompboiler kunnen overtollige elektriciteit opslaan in de vorm van warmte. Dit warme water is dan later weer te gebruiken voor douche of bad.
Warm water en legionella
Warm tapwater is niet alleen prettig bij het douchen, in bad en bij de afwas. Ook voor uw gezondheid is het van belang dat er zo nu en dan warm (of eigenlijk: heet) water uit de kraan komt. In iedere waterleiding schuilt namelijk een gevaar: de legionellabacterie. Van deze bacterie worden jaarlijks honderden mensen ziek. Een legionellabesmetting kan een ernstige longontsteking veroorzaken. Voor ouderen en voor mensen met een verminderde afweer kan een legionellabesmetting fataal aflopen.
Waterleidingen vormen een ideale leefomgeving voor legionellabacteriën. Ze voelen zich vooral thuis in water met een temperatuur tussen 25 en 45 graden. Onder die omstandigheden kunnen ze zich snel vermenigvuldigen. Is het water in de leiding 60 graden of warmer, dan overleven de bacteriën dat niet. Het is daarom belangrijk dat er regelmatig warm water (met een temperatuur van 60 graden of hoger) door uw waterleidingen stroomt.
Poll