Stoken en koken met waterstof

Waterstof: het geheime wapen in de energietransitie

 • 14/01/2019 11:08am
 • 146
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Voor het eerst worden in Nederland cv-ketels op waterstof geplaatst. Een belangrijke stap in de energietransitie. Waterstof kan bijdragen aan een schone, duurzame energievoorziening. Wat is waterstof precies? Waarom is het veelbelovend? Maakt u er straks in úw huis gebruik van? 

Waar komt waterstof vandaan?

Waterstof is geen energiebron, zoals zon, wind of aardgas, maar een energiedrager. Voordat we het kunnen gebruiken, moeten we het éérst produceren. Dat kan bijvoorbeeld door waterstof te halen uit aardgas, maar daarbij komt CO2 vrij en dat willen we nu juist voorkomen. Door middel van een techniek die elektrolyse heet, is het ook mogelijk om waterstof te winnen uit water. Elektrolyse splitst het water in waterstof en zuurstof. Dat levert geen schadelijke uitstoot op, maar er is wel (veel) elektriciteit voor nodig. Als we er in slagen om die stroom op een duurzame manier op te wekken, bijvoorbeeld met wind- of zonne-energie, hebben we opnieuw een interessant alternatief voor fossiele brandstoffen. Naast zonnepanelen, windmolens en warmtepompen kan waterstof een rol spelen in een energievoorziening zonder CO2-uitstoot.

Gerelateerd
CO2 uitstoot

CO2 uitstoot

Lees meer

Waterstof kunnen we opslaan

Zonnepanelen en windturbines produceren elektriciteit, maar lang niet altijd op het moment dat bedrijven en consumenten die elektriciteit ook kunnen gebruiken. Zo hebben we in de wintermaanden veel behoefte aan energie, terwijl met name zonnepanelen juist in die periode maar weinig stroom leveren. Technieken waarmee we de elektriciteit simpel en efficiënt gedurende een aantal maanden kunnen opslaan hebben we nog niet. Het zou daarom wel eens heel interessant kunnen zijn om de elektriciteit van windmolens en zonnepanelen op grote schaal om te zetten in waterstof. Het grote voordeel van waterstof is namelijk dat we het, net als aardgas, wél vrij eenvoudig kunnen opslaan en vervoeren.

Gerelateerd
Zonnepanelen rendement

Hoe kunnen we overwinteren op zonne-energie?

Lees meer

Waterstof via het aardgasnet

Waterstof is een gas dat prima geschikt is als brandstof voor de cv-ketel. Ook koken met waterstof is technisch mogelijk. Maar als we het over de energietransitie hebben, is misschien wel het belangrijkste voordeel van waterstof dat de benodigde infrastructuur er al ligt. De afgelopen zestig jaar hebben we in heel Nederland een omvangrijk aardgasnet aangelegd. Dat netwerk is fijnmazig en verkeert nog in uitstekende conditie. Enkele kleine aanpassingen zijn voldoende om het te kunnen gebruiken voor het transport van waterstof. Komt de productie van waterstof eenmaal op gang, dan is het dus een koud kunstje om het in uw woning te krijgen.

Voor waterstof is een andere ketel nodig

Mocht er straks waterstof door de gasleiding stromen, dan kan de cv-ketel in uw woning niet van het ene op het andere moment overstappen van aardgas op waterstof. Voor waterstof is een andere brander nodig. Dit zal in de meeste gevallen betekenen dat u uw huidige cv-ketel moet vervangen. Is die eenmaal in huis, dan kunnen de bestaande leidingen en radiatoren blijven werken zoals ze dat nu ook doen.

Poll

Staat u er voor open om uw woning met waterstof te verwarmen?

Proef in Rotterdam

In Rotterdam ging in maart 2019  een proef van start met twee verschillende waterstofketels. In een appartementencomplex in de deelgemeente Rozenburg gaan de ketels een aantal woningen voorzien van warmte en warm water. Zijn de ervaringen van de bewoners positief, dan komt de toepassing van waterstof in woningen weer een stapje dichterbij. Vooral in oudere wijken is het soms onmogelijk of onbetaalbaar om huizen afdoende te isoleren. Verwarming met behulp van een warmtepomp is in zulke gevallen geen serieuze optie. Waterstof via het bestaande gasnet kan dan een oplossing zijn waardoor de investering in de woningen zelf overzichtelijk blijft. 

Maakt waterstof het isoleren van huizen overbodig?

Het is heel goed mogelijk dat waterstof een belangrijke vervanger van aardgas wordt. Maar net als aardgas is waterstof niet gratis. Het opwekken van de duurzame energie die ervoor nodig is, kost geld. En het transport van waterstofgas naar uw woning ook. Betaalt u straks meer voor een kubieke meter waterstof dan nu voor aardgas? Dat is een vraag waarop het antwoord nog niet te geven is. Maar ook in het waterstoftijdperk (als dat er komt), zal uw energierekening aanzienlijk lager zijn als uw huis de warmte goed vasthoudt. Isoleren blijft dus één van de logische maatregelen om uw woning energiezuinig te maken.

Gerelateerd
Duurzaam investeren

Duurzaam investeren met uitzicht op een goed rendement

Lees meer

Hoe zouden we kunnen overstappen op waterstof?

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw is Nederland van wijk tot wijk overgestapt op aardgas. Het is goed denkbaar en technisch mogelijk dat ook een omschakeling naar waterstof op zo'n manier, stap voor stap, zal gebeuren. Voordat het zover is, hebben we fabrieken nodig die grote hoeveelheden waterstof gaan produceren én een enorm aantal windturbines en/of zonnepanelen om de elektriciteit op te wekken die voor de productie nodig is. Het distributienet is er al, in de vorm van het bestaande aardgasnet. De cv-installatie is in de meeste huizen ook al grotendeels aanwezig. De productie van waterstof zal waarschijnlijk de grootste uitdaging worden.

Waterstof is geen experiment

Kiezen we voor waterstof om mee te stoken en te koken, dan is dat zeker geen sprong in het duister. Waterstof wordt vooral in de industrie al veelvuldig als brandstof gebruikt. In de meeste gevallen is dat waterstof die gemaakt wordt door aardgas te splitsen. De productie ervan is dus nog niet duurzaam, maar als energiedrager heeft waterstof zich al ruimschoots bewezen. We weten wat we eraan hebben.

Wat kunnen we nog meer met waterstof?

Als de productie van waterstof eenmaal op gang komt, zijn de mogelijkheden groot. Zo kan de energie bijvoorbeeld worden gebruikt in brandstofcellen. Een brandstofcel levert op basis van waterstof elektriciteit en warmte aan de woning. Die elektriciteit is onder meer te gebruiken voor elektrische auto's en voor allerlei apparaten in en om het huis.

Gerelateerd
Toekomst is elektrisch

Brandstofcel: wat kan er niet en wat kan er wel?

Lees meer

Is waterstof gevaarlijk?

Waterstof is een brandbaar en explosief gas. Maar dat geldt ook voor aardgas. Bij het installeren van waterstofketels zullen we zeker op de veiligheid moeten letten, zoals we dat nu ook al doen bij het installeren, onderhouden en controleren van cv-ketels op aardgas. Bijkomend voordeel van waterstof: bij de verbranding komt geen koolmonoxide vrij. 

Voor de liefhebbers van scheikunde: waterstof is atoom nummer één

Geen element kom je in ons universum zo vaak tegen als het waterstofatoom. In het scheikundig periodiek systeem is waterstof atoomnummer 1. Waterstofatomen komen overigens niet in een geïsoleerde vorm voor; ze vormen altijd een verbinding met andere atomen. Twee waterstofatomen vormen samen het molecuul diwaterstof en dát bedoelen we wanneer wij het hebben over waterstof.

Wat is de energiebron van de toekomst?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Han Bernart 19 maanden geleden

  Gravatar for Han Bernart

  Is het niet mogelijk dat je waterstof in je eigen huis produceert, bv met de stroom van je zonnepanelen (en dan vervolgens opslaat)?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Han Bernart 19 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Bernart,

   Dit is voor ons als installateur een brug te ver. Wij adviseren u om dit op te nemen met de netwerkbeheerder of het energiebedrijf.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • George 19 maanden geleden

  Gravatar for George

  Waterstof als energiebron: niet milieubelastend, goed vervoerbaar via bestaand netwerk aan pijpleidingen, lijkt het minst belastend voor ‘de burger’ met gewone portemonnee. Probleem van energie voor electrolieze lijkt zeker oplosbaar. Aan de overheid om deze mogelijkheid als heel serieus alternatief te zien

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J.T. Wenting 19 maanden geleden

  Gravatar for J.T. Wenting

  99.99% van alle waterstof gas wordt geproduceerd via catalyse van aardgas.
  Electrolyse is geen optie aangezien het vreselijk veel energie kost, veel meer dan de verbranding van die waterstof oplevert.

  Totale idioterie om waterstof te gebruiken als een hoofdbron van energie in plaats van aardgas, maar ja, we hebben in dit rotland idioten aan de macht die geen enkel idee hebben waar ze mee bezig zijn.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Roland J.T. Wenting 19 maanden geleden

   Gravatar for Roland

   Precies!

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Gerard 19 maanden geleden

  Gravatar for Gerard

  Voor waterstof hebt u een andere brander nodig lijkt logisch.
  Maar moet dan ook meteen de hele ketel vervangen worden?
  Dat lijkt mij een voorbarige conclusie.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • E. Buis 19 maanden geleden

  Gravatar for E. Buis

  Wat ik vreemd vind dat er om electriciteit op te wekken alleen maar gekeken wordt naar zonnepanelen en windmolens. Het is nu al bekend dat om aan alle electrice vraag te voldoen er tienduizenden windmolens bij moeten komen en millioenen zonnepanelen. Waar moeten die allemaal geplaatst gaan worden. Nederland is daar te klein voor. Het wordt tijd dat er eens serieus naar alternatieve kerncentrales gekeken wordt. Daar zijn de laatste tijd heel veel nieuwe technieken voor ontwikkeld. Dat voorkomt ook dat als er geen zon is en geen wind dat er een groot tekort aan benodigde electriciteit is. Of gaan we lekker electriciteit importeren van uit Oost-Europa of China, waarvan we zeker weten dat het zeer vervuilend geproduceerd wordt.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare E. Buis 14 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Bernard,

   Wij hebben als installateur hebben hier voor de rest geen invloed op en kunnen geen antwoord geven op uw vraag omdat wij hier simpelweg niet de kennis hebben in huis. De netbeheerder of energiemaatschappij kunnen u meer vertellen over de ins en outs. Op dit moment is alles nog volop in ontwikkeling. De toekomst zal uitwijzen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Bernard E. Buis 15 maanden geleden

   Gravatar for Bernard

   citaat: "Het is nu al bekend dat om aan alle electrice vraag te voldoen er tienduizenden windmolens bij moeten komen en millioenen zonnepanelen."
   Waar haalt u dat vandaan?
   Het klopt niet, Want zonnepanelen en windmolens zijn maar enkele van de vele mogelijkheden, waaronder zuiniger omgaan met energie de belangrijkste is.
   Overigens, hoewel ik geen elektriciteit wil importeren: China loopt voorop met zonne-energie, terwijl Nederland hekkensluiter is!
   Verhoog de elektriciteitsprijs voor grootverbruikers (die betalen nog niet een derde van kleinverbruikers), dan stellen ze hun daken wel beschikbaar voor zonnepanelen en bezuinigen ze op hun stroomverbruik!

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J Lauret 19 maanden geleden

  Gravatar for J Lauret

  uitstekende informatie waar ik wat aan heb. het lijkt mij dat dit de toekomst wordt. wat gaat het ombouwen van de cv-ketel kosten als dat moet. of moet er een totaal nieuwe ketel komen

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare J Lauret 19 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Laurent,

   Wij volgen nauwlettend de ontwikkelingen. Op dit moment is het koffie dik kijken hoe de toekomst eruit gaat zien. Op dit moment is het nog te vroeg op antwoord te gegeven op uw vragen. Wanneer het een en ander concreet is, dan kunnen wij meer informatie geven omtrent de opbouw en kosten hiervan.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ard van Breukelen 19 maanden geleden

  Gravatar for Ard van Breukelen

  Heel goede uitleg over een mogelijkheid van energietransitie in de toekomst.
  Geen politiek gebral en gedram, maar daarentegen een heldere zakelijke boodschap.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Peter van Beerendonk 19 maanden geleden

  Gravatar for Peter van Beerendonk

  Prima geschikt voor zowel thuis als voor de auto. Toch lijkt onze politiek zich al helemaal opgehangen te hebben aan elektra, ondanks diverse adviezen vanuit de energiesector. Shell is overigens ook al actief bezig met waterstof, ik verwacht dat andere oliemaatschappijen ook wel in dit gat gaan springen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Cees van der Leeuw 19 maanden geleden

  Gravatar for Cees van der Leeuw

  Klinkt goed maar wordt er dan nog nok gekeken of de gebruikers ook zelf (met hun eigen zonnepanelen) waterstof kunnen produceren? Of is dit nog een brug te ver?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Cees van der Leeuw 19 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Van der Leeuw,

   Op dit moment is alles nog volop in ontwikkeling. Voor nu is dit inderdaad nog een brug te ver. Wij blijven de ontwikkelingen goed in de gaten houden.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Gerard Wieberdink 19 maanden geleden

  Gravatar for Gerard Wieberdink

  Dit is een mooi vooruitzicht. Nu nog realiseren. Alleen de termijn wanneer dit te verwezenlijken is zou leuk zijn.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.