Stoken en koken met waterstof

Waterstof: het geheime wapen in de energietransitie

 • 14/01/2019 11:08am
 • 146
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Voor het eerst worden in Nederland cv-ketels op waterstof geplaatst. Een belangrijke stap in de energietransitie. Waterstof kan bijdragen aan een schone, duurzame energievoorziening. Wat is waterstof precies? Waarom is het veelbelovend? Maakt u er straks in úw huis gebruik van? 

Waar komt waterstof vandaan?

Waterstof is geen energiebron, zoals zon, wind of aardgas, maar een energiedrager. Voordat we het kunnen gebruiken, moeten we het éérst produceren. Dat kan bijvoorbeeld door waterstof te halen uit aardgas, maar daarbij komt CO2 vrij en dat willen we nu juist voorkomen. Door middel van een techniek die elektrolyse heet, is het ook mogelijk om waterstof te winnen uit water. Elektrolyse splitst het water in waterstof en zuurstof. Dat levert geen schadelijke uitstoot op, maar er is wel (veel) elektriciteit voor nodig. Als we er in slagen om die stroom op een duurzame manier op te wekken, bijvoorbeeld met wind- of zonne-energie, hebben we opnieuw een interessant alternatief voor fossiele brandstoffen. Naast zonnepanelen, windmolens en warmtepompen kan waterstof een rol spelen in een energievoorziening zonder CO2-uitstoot.

Gerelateerd
CO2 uitstoot

CO2 uitstoot

Lees meer

Waterstof kunnen we opslaan

Zonnepanelen en windturbines produceren elektriciteit, maar lang niet altijd op het moment dat bedrijven en consumenten die elektriciteit ook kunnen gebruiken. Zo hebben we in de wintermaanden veel behoefte aan energie, terwijl met name zonnepanelen juist in die periode maar weinig stroom leveren. Technieken waarmee we de elektriciteit simpel en efficiënt gedurende een aantal maanden kunnen opslaan hebben we nog niet. Het zou daarom wel eens heel interessant kunnen zijn om de elektriciteit van windmolens en zonnepanelen op grote schaal om te zetten in waterstof. Het grote voordeel van waterstof is namelijk dat we het, net als aardgas, wél vrij eenvoudig kunnen opslaan en vervoeren.

Gerelateerd
Zonnepanelen rendement

Hoe kunnen we overwinteren op zonne-energie?

Lees meer

Waterstof via het aardgasnet

Waterstof is een gas dat prima geschikt is als brandstof voor de cv-ketel. Ook koken met waterstof is technisch mogelijk. Maar als we het over de energietransitie hebben, is misschien wel het belangrijkste voordeel van waterstof dat de benodigde infrastructuur er al ligt. De afgelopen zestig jaar hebben we in heel Nederland een omvangrijk aardgasnet aangelegd. Dat netwerk is fijnmazig en verkeert nog in uitstekende conditie. Enkele kleine aanpassingen zijn voldoende om het te kunnen gebruiken voor het transport van waterstof. Komt de productie van waterstof eenmaal op gang, dan is het dus een koud kunstje om het in uw woning te krijgen.

Voor waterstof is een andere ketel nodig

Mocht er straks waterstof door de gasleiding stromen, dan kan de cv-ketel in uw woning niet van het ene op het andere moment overstappen van aardgas op waterstof. Voor waterstof is een andere brander nodig. Dit zal in de meeste gevallen betekenen dat u uw huidige cv-ketel moet vervangen. Is die eenmaal in huis, dan kunnen de bestaande leidingen en radiatoren blijven werken zoals ze dat nu ook doen.

Poll

Staat u er voor open om uw woning met waterstof te verwarmen?

Proef in Rotterdam

In Rotterdam ging in maart 2019  een proef van start met twee verschillende waterstofketels. In een appartementencomplex in de deelgemeente Rozenburg gaan de ketels een aantal woningen voorzien van warmte en warm water. Zijn de ervaringen van de bewoners positief, dan komt de toepassing van waterstof in woningen weer een stapje dichterbij. Vooral in oudere wijken is het soms onmogelijk of onbetaalbaar om huizen afdoende te isoleren. Verwarming met behulp van een warmtepomp is in zulke gevallen geen serieuze optie. Waterstof via het bestaande gasnet kan dan een oplossing zijn waardoor de investering in de woningen zelf overzichtelijk blijft. 

Maakt waterstof het isoleren van huizen overbodig?

Het is heel goed mogelijk dat waterstof een belangrijke vervanger van aardgas wordt. Maar net als aardgas is waterstof niet gratis. Het opwekken van de duurzame energie die ervoor nodig is, kost geld. En het transport van waterstofgas naar uw woning ook. Betaalt u straks meer voor een kubieke meter waterstof dan nu voor aardgas? Dat is een vraag waarop het antwoord nog niet te geven is. Maar ook in het waterstoftijdperk (als dat er komt), zal uw energierekening aanzienlijk lager zijn als uw huis de warmte goed vasthoudt. Isoleren blijft dus één van de logische maatregelen om uw woning energiezuinig te maken.

Gerelateerd
Duurzaam investeren

Duurzaam investeren met uitzicht op een goed rendement

Lees meer

Hoe zouden we kunnen overstappen op waterstof?

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw is Nederland van wijk tot wijk overgestapt op aardgas. Het is goed denkbaar en technisch mogelijk dat ook een omschakeling naar waterstof op zo'n manier, stap voor stap, zal gebeuren. Voordat het zover is, hebben we fabrieken nodig die grote hoeveelheden waterstof gaan produceren én een enorm aantal windturbines en/of zonnepanelen om de elektriciteit op te wekken die voor de productie nodig is. Het distributienet is er al, in de vorm van het bestaande aardgasnet. De cv-installatie is in de meeste huizen ook al grotendeels aanwezig. De productie van waterstof zal waarschijnlijk de grootste uitdaging worden.

Waterstof is geen experiment

Kiezen we voor waterstof om mee te stoken en te koken, dan is dat zeker geen sprong in het duister. Waterstof wordt vooral in de industrie al veelvuldig als brandstof gebruikt. In de meeste gevallen is dat waterstof die gemaakt wordt door aardgas te splitsen. De productie ervan is dus nog niet duurzaam, maar als energiedrager heeft waterstof zich al ruimschoots bewezen. We weten wat we eraan hebben.

Wat kunnen we nog meer met waterstof?

Als de productie van waterstof eenmaal op gang komt, zijn de mogelijkheden groot. Zo kan de energie bijvoorbeeld worden gebruikt in brandstofcellen. Een brandstofcel levert op basis van waterstof elektriciteit en warmte aan de woning. Die elektriciteit is onder meer te gebruiken voor elektrische auto's en voor allerlei apparaten in en om het huis.

Gerelateerd
Toekomst is elektrisch

Brandstofcel: wat kan er niet en wat kan er wel?

Lees meer

Is waterstof gevaarlijk?

Waterstof is een brandbaar en explosief gas. Maar dat geldt ook voor aardgas. Bij het installeren van waterstofketels zullen we zeker op de veiligheid moeten letten, zoals we dat nu ook al doen bij het installeren, onderhouden en controleren van cv-ketels op aardgas. Bijkomend voordeel van waterstof: bij de verbranding komt geen koolmonoxide vrij. 

Voor de liefhebbers van scheikunde: waterstof is atoom nummer één

Geen element kom je in ons universum zo vaak tegen als het waterstofatoom. In het scheikundig periodiek systeem is waterstof atoomnummer 1. Waterstofatomen komen overigens niet in een geïsoleerde vorm voor; ze vormen altijd een verbinding met andere atomen. Twee waterstofatomen vormen samen het molecuul diwaterstof en dát bedoelen we wanneer wij het hebben over waterstof.

Wat is de energiebron van de toekomst?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Maikel 10 maanden geleden

  Gravatar for Maikel

  Accus bij waterstoffietsen hoef je toch niet op teladen zoals bij e-fiets en die accu bij waterstoffiets waarom zijn ze er voor eigenlijk?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Maikel 8 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Maikel,

   Wij begrijpen dat er rond de energietransitie en waterstof een hoop vragen zijn. Als installateur ligt onze expertise niet direct op het vlak van waterstof in combinatie met fietsen. Wellicht heeft u iets aan dit artikel, klik op de volgende link voor meer informatie.
   https://www.waterstofmagazine.nl/11-nieuws/494-pragma-industries-verkoopt-fietsen-op-waterstof-over-de-hele-wereld

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Robin 11 maanden geleden

  Gravatar for Robin

  Hallo,
  Ik hou mijn profielwerkstuk over waterstof als brandstof van de toekomst en ik vroeg me af of ik misschien met iemand van het bedrijf een interview kan houden hierover?
  Groetjes Robin

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Robin 11 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Robin,

   Inmiddels hebben wij vernomen dat er achter de schermen contact met u is opgenomen. Succes met uw profielwerkstuk.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jacques Höppener 11 maanden geleden

  Gravatar for Jacques Höppener

  Waterstof produceren is op allerlei manieren mogelijk maar bijna allemaal zijn ze nog te duur om tot een economisch verantwoorde toepassing te leiden.Er is een uitzondering en dat is waterstofproductie in combinatie met elektriciteitsproductie met behulp van de 100% veilige, goedkoop en snel te bouwen HTGR-centrales op thorium. Dan wordt het betaalbaar.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Okkie Jacques Höppener 10 maanden geleden

   Gravatar for Okkie

   Volledig mee eens. Vreemd dat onze beleidsmakers er nooit over gesproken hebben aan de klimaattafels.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Erwin 11 maanden geleden

  Gravatar for Erwin

  Een duidelijk waterstofverhaal en mooie vraagstellingen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Martje 12 maanden geleden

  Gravatar for Martje

  1. Kan er ook zeewater worden gebruikt voor de waterstofproductie? 2. En zo ja, kan er daarna drinkwater van worden gemaakt :-)?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Martje 12 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Martje,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Wij begrijpen dat er rond de energietransitie en waterstof een hoop vragen zijn. Als installateur ligt onze expertise niet direct op het vlak van waterstof. Wellicht heeft u iets aan dit artikel, klik op de volgende link voor meer informatie. https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/29737/waterstof-uit-zeewater.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • G. Kuiper 13 maanden geleden

  Gravatar for G. Kuiper

  Waar en hoe zouden we waterstofgas dan kunnen opslaan?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare G. Kuiper 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Kuiper,

   Momenteel lopen er een aantal pilots en hoe dit uitpakt in de toekomst is nog onduidelijk. Houd onze platform goed in de gaten. U kunt u eventueel inschrijven voor de nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Harwig 13 maanden geleden

  Gravatar for Harwig

  Fijne voorlichtende informatie

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Harwig 13 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Goedemiddag Harwig,

   Ons doel is om iedereen zo breed mogelijk te informeren over de energietransitie en de laatste ontwikkelingen hiervan. Het is fijn te lezen dat dit wordt gewaardeerd.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ed de Boer 13 maanden geleden

  Gravatar for Ed de Boer

  Wat een onzin: Geen element kom je in ons universum zo vaak tegen als het waterstofatoom. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het in het scheikundig periodiek systeem atoomnummer 1 heeft gekregen. Dat het zo vaak voorkomt is niet de reden dat het nummer 1 is. Zoek maar eens na in je scheikundeboekje. Zo een onzinnige opmerking haalt meteen het vertrouwen in de rest van de informatie weg.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Geïntresseerde 13 maanden geleden

  Gravatar for Geïntresseerde

  Mijn vraag opmerking is: waarom al dat geOH over windmolens en weet ik niet wat ze nog meer verzinnen als de oplossing voor ALLES allang bekend is: waterstof!! Het zal volgens mij wel weer gaan om de inkomstenderving bij het afsluiten van de gasopbrengsten. Net als het electrisch rijden t.o.v. rijden op waterstof. Heel vroeger waren er al heel veel doorontwikklede ideeen/plannen met aardgas. Regering let eens op en sodemieter die zgn. kenner Edje Nijpels in de Waddenzee en laat hem daar, want die denkt alleen maar aan zijn zichzelf en heeft, zo blijkt steeds weer, er totaal geen verstand van!! Waar heeft hij eigenlijk wel verstand van? Ja zijn zakken ophouden voor het oeverloze geOH van al die klimaatkneuzen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Frans Breas 13 maanden geleden

  Gravatar for Frans Breas

  Wat ik verder nog niet tegen kom is dat waterstof zich zeer goed laat vermengen met aardgas. Als er nu waterstof wordt bij gemend zal dit nog niet lijden tot een aanpassing van de bestaande cv ketels. Als het percentage waterstof steeds groter wordt zijn er aanpassingen en vernieuwingen nodig.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.