Stoken en koken met waterstof

Waterstof: het geheime wapen in de energietransitie

 • 14/01/2019 11:08am
 • 147
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Voor het eerst worden in Nederland cv-ketels op waterstof geplaatst. Een belangrijke stap in de energietransitie. Waterstof kan bijdragen aan een schone, duurzame energievoorziening. Wat is waterstof precies? Waarom is het veelbelovend? Maakt u er straks in úw huis gebruik van? 

Waar komt waterstof vandaan?

Waterstof is geen energiebron, zoals zon, wind of aardgas, maar een energiedrager. Voordat we het kunnen gebruiken, moeten we het éérst produceren. Dat kan bijvoorbeeld door waterstof te halen uit aardgas, maar daarbij komt CO2 vrij en dat willen we nu juist voorkomen. Door middel van een techniek die elektrolyse heet, is het ook mogelijk om waterstof te winnen uit water. Elektrolyse splitst het water in waterstof en zuurstof. Dat levert geen schadelijke uitstoot op, maar er is wel (veel) elektriciteit voor nodig. Als we er in slagen om die stroom op een duurzame manier op te wekken, bijvoorbeeld met wind- of zonne-energie, hebben we opnieuw een interessant alternatief voor fossiele brandstoffen. Naast zonnepanelen, windmolens en warmtepompen kan waterstof een rol spelen in een energievoorziening zonder CO2-uitstoot.

Gerelateerd
CO2 uitstoot

CO2 uitstoot

Lees meer

Waterstof kunnen we opslaan

Zonnepanelen en windturbines produceren elektriciteit, maar lang niet altijd op het moment dat bedrijven en consumenten die elektriciteit ook kunnen gebruiken. Zo hebben we in de wintermaanden veel behoefte aan energie, terwijl met name zonnepanelen juist in die periode maar weinig stroom leveren. Technieken waarmee we de elektriciteit simpel en efficiënt gedurende een aantal maanden kunnen opslaan hebben we nog niet. Het zou daarom wel eens heel interessant kunnen zijn om de elektriciteit van windmolens en zonnepanelen op grote schaal om te zetten in waterstof. Het grote voordeel van waterstof is namelijk dat we het, net als aardgas, wél vrij eenvoudig kunnen opslaan en vervoeren.

Gerelateerd
Zonnepanelen rendement

Hoe kunnen we overwinteren op zonne-energie?

Lees meer

Waterstof via het aardgasnet

Waterstof is een gas dat prima geschikt is als brandstof voor de cv-ketel. Ook koken met waterstof is technisch mogelijk. Maar als we het over de energietransitie hebben, is misschien wel het belangrijkste voordeel van waterstof dat de benodigde infrastructuur er al ligt. De afgelopen zestig jaar hebben we in heel Nederland een omvangrijk aardgasnet aangelegd. Dat netwerk is fijnmazig en verkeert nog in uitstekende conditie. Enkele kleine aanpassingen zijn voldoende om het te kunnen gebruiken voor het transport van waterstof. Komt de productie van waterstof eenmaal op gang, dan is het dus een koud kunstje om het in uw woning te krijgen.

Voor waterstof is een andere ketel nodig

Mocht er straks waterstof door de gasleiding stromen, dan kan de cv-ketel in uw woning niet van het ene op het andere moment overstappen van aardgas op waterstof. Voor waterstof is een andere brander nodig. Dit zal in de meeste gevallen betekenen dat u uw huidige cv-ketel moet vervangen. Is die eenmaal in huis, dan kunnen de bestaande leidingen en radiatoren blijven werken zoals ze dat nu ook doen.

Poll

Staat u er voor open om uw woning met waterstof te verwarmen?

Proef in Rotterdam

In Rotterdam ging in maart 2019  een proef van start met twee verschillende waterstofketels. In een appartementencomplex in de deelgemeente Rozenburg gaan de ketels een aantal woningen voorzien van warmte en warm water. Zijn de ervaringen van de bewoners positief, dan komt de toepassing van waterstof in woningen weer een stapje dichterbij. Vooral in oudere wijken is het soms onmogelijk of onbetaalbaar om huizen afdoende te isoleren. Verwarming met behulp van een warmtepomp is in zulke gevallen geen serieuze optie. Waterstof via het bestaande gasnet kan dan een oplossing zijn waardoor de investering in de woningen zelf overzichtelijk blijft. 

Maakt waterstof het isoleren van huizen overbodig?

Het is heel goed mogelijk dat waterstof een belangrijke vervanger van aardgas wordt. Maar net als aardgas is waterstof niet gratis. Het opwekken van de duurzame energie die ervoor nodig is, kost geld. En het transport van waterstofgas naar uw woning ook. Betaalt u straks meer voor een kubieke meter waterstof dan nu voor aardgas? Dat is een vraag waarop het antwoord nog niet te geven is. Maar ook in het waterstoftijdperk (als dat er komt), zal uw energierekening aanzienlijk lager zijn als uw huis de warmte goed vasthoudt. Isoleren blijft dus één van de logische maatregelen om uw woning energiezuinig te maken.

Gerelateerd
Duurzaam investeren

Duurzaam investeren met uitzicht op een goed rendement

Lees meer

Hoe zouden we kunnen overstappen op waterstof?

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw is Nederland van wijk tot wijk overgestapt op aardgas. Het is goed denkbaar en technisch mogelijk dat ook een omschakeling naar waterstof op zo'n manier, stap voor stap, zal gebeuren. Voordat het zover is, hebben we fabrieken nodig die grote hoeveelheden waterstof gaan produceren én een enorm aantal windturbines en/of zonnepanelen om de elektriciteit op te wekken die voor de productie nodig is. Het distributienet is er al, in de vorm van het bestaande aardgasnet. De cv-installatie is in de meeste huizen ook al grotendeels aanwezig. De productie van waterstof zal waarschijnlijk de grootste uitdaging worden.

Waterstof is geen experiment

Kiezen we voor waterstof om mee te stoken en te koken, dan is dat zeker geen sprong in het duister. Waterstof wordt vooral in de industrie al veelvuldig als brandstof gebruikt. In de meeste gevallen is dat waterstof die gemaakt wordt door aardgas te splitsen. De productie ervan is dus nog niet duurzaam, maar als energiedrager heeft waterstof zich al ruimschoots bewezen. We weten wat we eraan hebben.

Wat kunnen we nog meer met waterstof?

Als de productie van waterstof eenmaal op gang komt, zijn de mogelijkheden groot. Zo kan de energie bijvoorbeeld worden gebruikt in brandstofcellen. Een brandstofcel levert op basis van waterstof elektriciteit en warmte aan de woning. Die elektriciteit is onder meer te gebruiken voor elektrische auto's en voor allerlei apparaten in en om het huis.

Gerelateerd
Toekomst is elektrisch

Brandstofcel: wat kan er niet en wat kan er wel?

Lees meer

Is waterstof gevaarlijk?

Waterstof is een brandbaar en explosief gas. Maar dat geldt ook voor aardgas. Bij het installeren van waterstofketels zullen we zeker op de veiligheid moeten letten, zoals we dat nu ook al doen bij het installeren, onderhouden en controleren van cv-ketels op aardgas. Bijkomend voordeel van waterstof: bij de verbranding komt geen koolmonoxide vrij. 

Voor de liefhebbers van scheikunde: waterstof is atoom nummer één

Geen element kom je in ons universum zo vaak tegen als het waterstofatoom. In het scheikundig periodiek systeem is waterstof atoomnummer 1. Waterstofatomen komen overigens niet in een geïsoleerde vorm voor; ze vormen altijd een verbinding met andere atomen. Twee waterstofatomen vormen samen het molecuul diwaterstof en dát bedoelen we wanneer wij het hebben over waterstof.

Wat is de energiebron van de toekomst?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Cor Riepen 17 maanden geleden

  Gravatar for Cor Riepen

  Mijn reactie hierop is dat ik een zo ver gevorderde leeftijd heb dat deze techniek voor mij niet meer op tijd komt. Ik ben een milieu freak en volg deze toekomstige mogelijkheden op de voet en hoop dat mijn kinderen en kleinkinderen hiervan kunnen profiteren en wens iedereen een mooie en schonere toekomst toe in hopelijk een van afval verschoonde wereld. Cor Riepen

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jan12 17 maanden geleden

  Gravatar for Jan12

  De zonnepanelen voor het opwekken van de stroom voor waterstof hoeven niet hier te staan. De waterstof kan over grote afstanden getransporteerd worden door leidingen of per schip. Dus het opwekken van de stroom kan ook in een afgelegen deel van de sahara waar erg veel zon is. En als we dan voor die waterstof gaan betalen dan gaat ons geld niet meer naar de olieproducerende landen maar als ontwikkelingshulp naar Afrika. Win-win situatie

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Stefmac 17 maanden geleden

  Gravatar for Stefmac

  Geleidelijk invoeren lijkt me onmogelijk, immers door de bestaande gasleidingen kan niet tegelijk gas en waterstof worden aangevoerd. Dus bijv. mijn buren CV op waterstof en wij nog de CV op aardgas. Hoe is dat te realiseren?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Stefmac 17 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw,

   Er zijn enkele kleine aanpassingen nodig om aardgasnet te kunnen gebruiken voor het transport van waterstof.

   Alles rondom de energietransitie en waterstof is nog volop in ontwikkeling. Wij houden de ontwikkelingen als een havik in de gaten. Houd onze platform goed in de gaten of schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Zo bent u altijd up-to-date.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Hein Barreveld 17 maanden geleden

  Gravatar for Hein Barreveld

  Best Feenstra,
  Als liefhebber van scheikunde wil ik even reageren op het waterstofverhaal. Waterstof heeft veel meer risico's als aardgas. Dat komt vooral door de hogere diffusiesnelheid, en de eigenschap dat het door allerlei materialen heen lekt. Daardoor is het risico van een explosie veel groter en ook de heftigheid van zo'n explosie is groter dan bij aardgas door de hogere reactiesnelheid met zuurstof uit de lucht. Explosies van kleine volumina kunnen al veel schade veroorzaken.
  Door de eigenschap dat waterstof makkelijker lekt is het maar de vraag of ons huidige aardgasdistributiesysteem wel veilig genoeg is voor waterstoftransport. Dat is tot nu toe niet serieus onderzocht. Men denkt: een gas is en gas, dus huppekee, waterstof gaat zo de leiding in. Zo simpel is het niet. Dat is de prietpraat van politici en managers.
  Natuurlijk zou waterstof een fantastische energiedrager kunnen zijn, maar daar komt meer bij kijken dan alleen de brander van de CV.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Hein Barreveld 17 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Barreveld,

   Het is fijn te lezen dat u als liefhebber van scheikunde hier een kritische blik op heeft geworpen Op dit ogenblik wordt er vanuit verschillende kanten gewerkt aan oplossingen voor verwarmen met betrekking tot waterstof. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet, maar hebben als installateur hier nog geen antwoord op. Vooralsnog bevindt waterstof zich in een ontwikkelende fase. Houd onze platform goed in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jack Joustra 17 maanden geleden

  Gravatar for Jack Joustra

  Goed verhaal, zie er naar uit om het ipv aardgas te kunnen gebruiken. Is een goede combinatie met opwekking van elektriciteit

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • P Hoogcarspel 17 maanden geleden

  Gravatar for P Hoogcarspel

  wij wonen in een (klein) appartementsgebouw.
  als er waterstof geleverd moet worden, moet er dan een aparte leiding gelegd worden?
  geldt hetzelfde voor de aanvoer leiding in de straat?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare P Hoogcarspel 17 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Hoogcarspel,

   Op dit moment wordt er vanuit verschillende kanten gewerkt aan oplossingen voor verwarmen met betrekking tot waterstof. Wij volgen de ontwikkelingen, maar hebben als installateur hier nog geen antwoord op. Vooralsnog bevindt waterstof zich in een ontwikkelende fase.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Pieter Izelaar 17 maanden geleden

  Gravatar for Pieter Izelaar

  Waarom horen we de politiek nauwelijks, behalve Baudet, over zulke vormen van energieopwekking? Daarom vind ik ook die 'hysterie' rondom het klimaatakkoord zo vervelend. U heeft nu dit artikel geplaatst, maar ook moderne 'atoomcentrales' komen mijns inziens in beeld. Kortom, er is genoeg toekomstmuziek in 'grondstoffenland'.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ton 17 maanden geleden

  Gravatar for Ton

  Nederland moet inzetten op waterstofeconomie.
  Maar niet hals over kop zoals nu de tendens is.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ed de Heij 17 maanden geleden

  Gravatar for Ed de Heij

  Ik ben zelf al jaren voorstander van waterstof als brandstof .
  Helaas wil de politiek dit horen...
  Bouw naast de windparken op zee een waterstof fabriek...alles ligt er al...
  Ook voor de auto industrie is dit de juiste brandstof ..geen vervuilende accu,s en het vermogen van de motor kan worden benut..feest voor de caravan bezitter

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • R de Vor 17 maanden geleden

  Gravatar for R de Vor

  Waterstof ik ben er voor laat maar kommen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.