Stoken en koken met waterstof

Waterstof: het geheime wapen in de energietransitie

 • 14/01/2019 11:08am
 • 147
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Voor het eerst worden in Nederland cv-ketels op waterstof geplaatst. Een belangrijke stap in de energietransitie. Waterstof kan bijdragen aan een schone, duurzame energievoorziening. Wat is waterstof precies? Waarom is het veelbelovend? Maakt u er straks in úw huis gebruik van? 

Waar komt waterstof vandaan?

Waterstof is geen energiebron, zoals zon, wind of aardgas, maar een energiedrager. Voordat we het kunnen gebruiken, moeten we het éérst produceren. Dat kan bijvoorbeeld door waterstof te halen uit aardgas, maar daarbij komt CO2 vrij en dat willen we nu juist voorkomen. Door middel van een techniek die elektrolyse heet, is het ook mogelijk om waterstof te winnen uit water. Elektrolyse splitst het water in waterstof en zuurstof. Dat levert geen schadelijke uitstoot op, maar er is wel (veel) elektriciteit voor nodig. Als we er in slagen om die stroom op een duurzame manier op te wekken, bijvoorbeeld met wind- of zonne-energie, hebben we opnieuw een interessant alternatief voor fossiele brandstoffen. Naast zonnepanelen, windmolens en warmtepompen kan waterstof een rol spelen in een energievoorziening zonder CO2-uitstoot.

Gerelateerd
CO2 uitstoot

CO2 uitstoot

Lees meer

Waterstof kunnen we opslaan

Zonnepanelen en windturbines produceren elektriciteit, maar lang niet altijd op het moment dat bedrijven en consumenten die elektriciteit ook kunnen gebruiken. Zo hebben we in de wintermaanden veel behoefte aan energie, terwijl met name zonnepanelen juist in die periode maar weinig stroom leveren. Technieken waarmee we de elektriciteit simpel en efficiënt gedurende een aantal maanden kunnen opslaan hebben we nog niet. Het zou daarom wel eens heel interessant kunnen zijn om de elektriciteit van windmolens en zonnepanelen op grote schaal om te zetten in waterstof. Het grote voordeel van waterstof is namelijk dat we het, net als aardgas, wél vrij eenvoudig kunnen opslaan en vervoeren.

Gerelateerd
Zonnepanelen rendement

Hoe kunnen we overwinteren op zonne-energie?

Lees meer

Waterstof via het aardgasnet

Waterstof is een gas dat prima geschikt is als brandstof voor de cv-ketel. Ook koken met waterstof is technisch mogelijk. Maar als we het over de energietransitie hebben, is misschien wel het belangrijkste voordeel van waterstof dat de benodigde infrastructuur er al ligt. De afgelopen zestig jaar hebben we in heel Nederland een omvangrijk aardgasnet aangelegd. Dat netwerk is fijnmazig en verkeert nog in uitstekende conditie. Enkele kleine aanpassingen zijn voldoende om het te kunnen gebruiken voor het transport van waterstof. Komt de productie van waterstof eenmaal op gang, dan is het dus een koud kunstje om het in uw woning te krijgen.

Voor waterstof is een andere ketel nodig

Mocht er straks waterstof door de gasleiding stromen, dan kan de cv-ketel in uw woning niet van het ene op het andere moment overstappen van aardgas op waterstof. Voor waterstof is een andere brander nodig. Dit zal in de meeste gevallen betekenen dat u uw huidige cv-ketel moet vervangen. Is die eenmaal in huis, dan kunnen de bestaande leidingen en radiatoren blijven werken zoals ze dat nu ook doen.

Poll

Staat u er voor open om uw woning met waterstof te verwarmen?

Proef in Rotterdam

In Rotterdam ging in maart 2019  een proef van start met twee verschillende waterstofketels. In een appartementencomplex in de deelgemeente Rozenburg gaan de ketels een aantal woningen voorzien van warmte en warm water. Zijn de ervaringen van de bewoners positief, dan komt de toepassing van waterstof in woningen weer een stapje dichterbij. Vooral in oudere wijken is het soms onmogelijk of onbetaalbaar om huizen afdoende te isoleren. Verwarming met behulp van een warmtepomp is in zulke gevallen geen serieuze optie. Waterstof via het bestaande gasnet kan dan een oplossing zijn waardoor de investering in de woningen zelf overzichtelijk blijft. 

Maakt waterstof het isoleren van huizen overbodig?

Het is heel goed mogelijk dat waterstof een belangrijke vervanger van aardgas wordt. Maar net als aardgas is waterstof niet gratis. Het opwekken van de duurzame energie die ervoor nodig is, kost geld. En het transport van waterstofgas naar uw woning ook. Betaalt u straks meer voor een kubieke meter waterstof dan nu voor aardgas? Dat is een vraag waarop het antwoord nog niet te geven is. Maar ook in het waterstoftijdperk (als dat er komt), zal uw energierekening aanzienlijk lager zijn als uw huis de warmte goed vasthoudt. Isoleren blijft dus één van de logische maatregelen om uw woning energiezuinig te maken.

Gerelateerd
Duurzaam investeren

Duurzaam investeren met uitzicht op een goed rendement

Lees meer

Hoe zouden we kunnen overstappen op waterstof?

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw is Nederland van wijk tot wijk overgestapt op aardgas. Het is goed denkbaar en technisch mogelijk dat ook een omschakeling naar waterstof op zo'n manier, stap voor stap, zal gebeuren. Voordat het zover is, hebben we fabrieken nodig die grote hoeveelheden waterstof gaan produceren én een enorm aantal windturbines en/of zonnepanelen om de elektriciteit op te wekken die voor de productie nodig is. Het distributienet is er al, in de vorm van het bestaande aardgasnet. De cv-installatie is in de meeste huizen ook al grotendeels aanwezig. De productie van waterstof zal waarschijnlijk de grootste uitdaging worden.

Waterstof is geen experiment

Kiezen we voor waterstof om mee te stoken en te koken, dan is dat zeker geen sprong in het duister. Waterstof wordt vooral in de industrie al veelvuldig als brandstof gebruikt. In de meeste gevallen is dat waterstof die gemaakt wordt door aardgas te splitsen. De productie ervan is dus nog niet duurzaam, maar als energiedrager heeft waterstof zich al ruimschoots bewezen. We weten wat we eraan hebben.

Wat kunnen we nog meer met waterstof?

Als de productie van waterstof eenmaal op gang komt, zijn de mogelijkheden groot. Zo kan de energie bijvoorbeeld worden gebruikt in brandstofcellen. Een brandstofcel levert op basis van waterstof elektriciteit en warmte aan de woning. Die elektriciteit is onder meer te gebruiken voor elektrische auto's en voor allerlei apparaten in en om het huis.

Gerelateerd
Toekomst is elektrisch

Brandstofcel: wat kan er niet en wat kan er wel?

Lees meer

Is waterstof gevaarlijk?

Waterstof is een brandbaar en explosief gas. Maar dat geldt ook voor aardgas. Bij het installeren van waterstofketels zullen we zeker op de veiligheid moeten letten, zoals we dat nu ook al doen bij het installeren, onderhouden en controleren van cv-ketels op aardgas. Bijkomend voordeel van waterstof: bij de verbranding komt geen koolmonoxide vrij. 

Voor de liefhebbers van scheikunde: waterstof is atoom nummer één

Geen element kom je in ons universum zo vaak tegen als het waterstofatoom. In het scheikundig periodiek systeem is waterstof atoomnummer 1. Waterstofatomen komen overigens niet in een geïsoleerde vorm voor; ze vormen altijd een verbinding met andere atomen. Twee waterstofatomen vormen samen het molecuul diwaterstof en dát bedoelen we wanneer wij het hebben over waterstof.

Wat is de energiebron van de toekomst?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • cees krikke 17 maanden geleden

  Gravatar for cees krikke

  prima stoken met waterstof wehebben geen andere keus. waterpompen zij voor mensen zo als wij. niet te betalen. dus we wachten gewoon op waterstof.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Henk Bulder 17 maanden geleden

  Gravatar for Henk Bulder

  Ook in Nijstad-Oost bij Ten Arlo waar in 2020 nieuwe woningen worden gebouwd wil men waterstof ketels plaatsen. Omdat de energie-inhoud van waterstof een derde is van de energie-inhoud van aardgas zal de prijs van een normaal m3 niet meer dan 25 cent mogen zijn. Ik mis die informatie bij alle pilots.

  Voor zover ik weet kan waterstof ook tot zo'n 20% ongestraft worden bijgemengd bij aardgas dus als er in industriële processen waterstof vrijkomt kan die nuttig gebruikt worden zonder volledig op waterstof over te schakelen.

  Er zijn mensen die beweren dat waterstof via elektrolysers speciaal gemaakt voor waterstofketels een factor 4 tot 10 duurder is dan aardgas. Dat gaat dan nooit werken. Mensen zijn nu al bang dat de transitie naar duurzame energie onbetaalbaar wordt. Dus het kan geen kwaad om nu al een realistische berekening van de kosten van waterstof te publiceren zodat indianenverhalen niet de overhand gaan krijgen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Rita vogels 18 maanden geleden

  Gravatar for Rita vogels

  Heb een uitzendig gezien over waterstof lijkt me fantastisch alles is al aanwezig kwa netwerk kan ook gebruikt worden voor waterstof alleen moeten dd cv ketels wel aangepast worden.lijkt .veel op de jaren dat we overgingen van kolen op aardgas dus mogelijk geweldig toch.En Nederland heeft de primeur zelfs china is geïnteresseerd erin kunnen we veel geld mee verdienen.Ik ben voor.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Rob de Vries 18 maanden geleden

  Gravatar for Rob de Vries

  Wat een volstrekte onzin: waterstof heeft atoomnummer 1 omdat het veel voorkomt!
  Het heeft nr 1 omdat het het kleinste atoom is.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Gerard Dirks 18 maanden geleden

  Gravatar for Gerard Dirks

  Een prima ontwikkeling, ben na nieuwplaatsing van keuken overgegaan op elektrisch koken.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • R. van der Hoek 18 maanden geleden

  Gravatar for R. van der Hoek

  mijn ketel is is al op leeftijd dus lijkt het logisch over te stappen op een ketel die ook geschikt is voor waterstof maar dan zal er ook waterstof door mijn gasaansluiting moeten stromen en zo lang er geen duidelijkheid is over welke kant het op gaat b.v. aardwarmte of warmtepomp, zing ik het nog maar even uit

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Mathijs 18 maanden geleden

  Gravatar for Mathijs

  Het is allemaal lood om oud ijzer. Is iedereen dadelijk overgestapt ( al dan niet verplicht), wordt er door Den Haag wel weer een nieuwe melkkoe gevonden, doordat de regering dan zoveel aan accijnzen misloopt. Gebeurt nu oa ook alweer met de bijtelling voor elektrische auto's, een aantal jaar geleden ook al met de vrijstelling van wegenbelasting voor kleine zuinige auto's enz. Genaaid worden we uiteindelijk toch weer. Het einde van het liedje is dan dat heel de industrie en economie met de Haagse milieuplannen de nek om worden gedraaid en Nederland eindigt als derde wereldlandje.
  Hier geven die diknekken in Den Haag niks om, want zij hebben toch wel zo'n inkomens dat ze zelf snel naar het buitenland kunnen verhuizen en de hardwerkende burgers in de stront laten zakken. Waarschijnlijk denken zij dat het milieu ophoudt bij de landsgrens en dat hun plannen voor ons land de hele wereld kan redden. 3 nieuwe kolencentrales in China en alles wat ons hier door de strot wordt geduwd is weer te niet gedaan.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Klaas Bos 18 maanden geleden

  Gravatar for Klaas Bos

  En leuk verhaal waar maar de halve waarheid verteld wordt, waterstof kan niet door het bestaande aardgas net getransporteerd worden, daar zijn zeer hoge kosten aan verbonden om het net aan te passen. Waarom waterstof gebruiken die gemaakt wordt uit stroom met een rendement verlies van 30%.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • M. Lucas 18 maanden geleden

  Gravatar for M. Lucas

  Waarom is het zo moeilijk om informatie te krijgen over accumulatiekachels (in wintersportgebieden veelvuldig toegepast) die maakt gebruik van goedkoop nachttarief (elektriciteit) om zich op te laden en geeft overdag zijn warmte af.
  Ik krijg steeds meer de indruk dat positieve ontwikkelingen (waterstofgas, e.d.) worden afgeremd ten voordele van de olie/gas industrie.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • René 18 maanden geleden

  Gravatar for René

  Als ik me goed heb laten informeren is waterstof een automatisch bij produkt van een kerncentrale. Als.dat.klopt is het dan niet een goede reden om twee vliegen in één klap te slaan en meer aan kernenergie te doen? Is ook met de huidige techniek een uiterst schoon altrrnatief met geen emissie en er is voor 5000 jaar brandstof voorhanden in de vorm van het afval van de oude centrales die nu opnieuw kan worden gebruikt als brandstof. Is dat afval probleem ook meteen opgelost toch?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Johan Gort René 14 maanden geleden

   Gravatar for Johan Gort

   Beste René, Ik ben tegen het koken van een keteltje water op kernenergie. Als wij de transitie goed willen doen zullen wij nog eerst even op atoomstroom moeten draaien. Wij mensen hebben een iets te hoge dunk van onszelf. Wij leven op dit moment nog steeds in het stoomtijdperk. Alles wat wij aandrijven voor beweging word nog steeds gedaan met een druk verschil zoals de stoommachine met de druk boven de zuiger of het aandrijven van een schoep. Dus het atoomtijdperk is uitgevonden ter meerdere glorie van het mensenras. maar de werkelijkheid laat iets anders zien. En het koken met kernenergie hebben wij niet eens goed in de tang. Ik zelf verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik mij veel zonnepanelen en elektrische auto kan veroorloven. Als men echt serieus zou toeleggen de omschakeling energiebron dan kan dat in een heel korte tijd. Maar dan moet daar wel de wil toe zijn van iedereen. Ik doe wat ik kan, maar ben bang dat het allemaal te laat is.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare René 18 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste René,

   Wij als installateur overwegen alle opties voor comfortabel wonen in de toekomst, maar een goed onderbouwd en gedegen antwoord op de gestelde vraag laten we liever aan een echte expert op dit gebied.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.