Stoken en koken met waterstof

Waterstof: het geheime wapen in de energietransitie

 • 14/01/2019 11:08am
 • 146
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Voor het eerst worden in Nederland cv-ketels op waterstof geplaatst. Een belangrijke stap in de energietransitie. Waterstof kan bijdragen aan een schone, duurzame energievoorziening. Wat is waterstof precies? Waarom is het veelbelovend? Maakt u er straks in úw huis gebruik van? 

Waar komt waterstof vandaan?

Waterstof is geen energiebron, zoals zon, wind of aardgas, maar een energiedrager. Voordat we het kunnen gebruiken, moeten we het éérst produceren. Dat kan bijvoorbeeld door waterstof te halen uit aardgas, maar daarbij komt CO2 vrij en dat willen we nu juist voorkomen. Door middel van een techniek die elektrolyse heet, is het ook mogelijk om waterstof te winnen uit water. Elektrolyse splitst het water in waterstof en zuurstof. Dat levert geen schadelijke uitstoot op, maar er is wel (veel) elektriciteit voor nodig. Als we er in slagen om die stroom op een duurzame manier op te wekken, bijvoorbeeld met wind- of zonne-energie, hebben we opnieuw een interessant alternatief voor fossiele brandstoffen. Naast zonnepanelen, windmolens en warmtepompen kan waterstof een rol spelen in een energievoorziening zonder CO2-uitstoot.

Gerelateerd
CO2 uitstoot

CO2 uitstoot

Lees meer

Waterstof kunnen we opslaan

Zonnepanelen en windturbines produceren elektriciteit, maar lang niet altijd op het moment dat bedrijven en consumenten die elektriciteit ook kunnen gebruiken. Zo hebben we in de wintermaanden veel behoefte aan energie, terwijl met name zonnepanelen juist in die periode maar weinig stroom leveren. Technieken waarmee we de elektriciteit simpel en efficiënt gedurende een aantal maanden kunnen opslaan hebben we nog niet. Het zou daarom wel eens heel interessant kunnen zijn om de elektriciteit van windmolens en zonnepanelen op grote schaal om te zetten in waterstof. Het grote voordeel van waterstof is namelijk dat we het, net als aardgas, wél vrij eenvoudig kunnen opslaan en vervoeren.

Gerelateerd
Zonnepanelen rendement

Hoe kunnen we overwinteren op zonne-energie?

Lees meer

Waterstof via het aardgasnet

Waterstof is een gas dat prima geschikt is als brandstof voor de cv-ketel. Ook koken met waterstof is technisch mogelijk. Maar als we het over de energietransitie hebben, is misschien wel het belangrijkste voordeel van waterstof dat de benodigde infrastructuur er al ligt. De afgelopen zestig jaar hebben we in heel Nederland een omvangrijk aardgasnet aangelegd. Dat netwerk is fijnmazig en verkeert nog in uitstekende conditie. Enkele kleine aanpassingen zijn voldoende om het te kunnen gebruiken voor het transport van waterstof. Komt de productie van waterstof eenmaal op gang, dan is het dus een koud kunstje om het in uw woning te krijgen.

Voor waterstof is een andere ketel nodig

Mocht er straks waterstof door de gasleiding stromen, dan kan de cv-ketel in uw woning niet van het ene op het andere moment overstappen van aardgas op waterstof. Voor waterstof is een andere brander nodig. Dit zal in de meeste gevallen betekenen dat u uw huidige cv-ketel moet vervangen. Is die eenmaal in huis, dan kunnen de bestaande leidingen en radiatoren blijven werken zoals ze dat nu ook doen.

Poll

Staat u er voor open om uw woning met waterstof te verwarmen?

Proef in Rotterdam

In Rotterdam ging in maart 2019  een proef van start met twee verschillende waterstofketels. In een appartementencomplex in de deelgemeente Rozenburg gaan de ketels een aantal woningen voorzien van warmte en warm water. Zijn de ervaringen van de bewoners positief, dan komt de toepassing van waterstof in woningen weer een stapje dichterbij. Vooral in oudere wijken is het soms onmogelijk of onbetaalbaar om huizen afdoende te isoleren. Verwarming met behulp van een warmtepomp is in zulke gevallen geen serieuze optie. Waterstof via het bestaande gasnet kan dan een oplossing zijn waardoor de investering in de woningen zelf overzichtelijk blijft. 

Maakt waterstof het isoleren van huizen overbodig?

Het is heel goed mogelijk dat waterstof een belangrijke vervanger van aardgas wordt. Maar net als aardgas is waterstof niet gratis. Het opwekken van de duurzame energie die ervoor nodig is, kost geld. En het transport van waterstofgas naar uw woning ook. Betaalt u straks meer voor een kubieke meter waterstof dan nu voor aardgas? Dat is een vraag waarop het antwoord nog niet te geven is. Maar ook in het waterstoftijdperk (als dat er komt), zal uw energierekening aanzienlijk lager zijn als uw huis de warmte goed vasthoudt. Isoleren blijft dus één van de logische maatregelen om uw woning energiezuinig te maken.

Gerelateerd
Duurzaam investeren

Duurzaam investeren met uitzicht op een goed rendement

Lees meer

Hoe zouden we kunnen overstappen op waterstof?

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw is Nederland van wijk tot wijk overgestapt op aardgas. Het is goed denkbaar en technisch mogelijk dat ook een omschakeling naar waterstof op zo'n manier, stap voor stap, zal gebeuren. Voordat het zover is, hebben we fabrieken nodig die grote hoeveelheden waterstof gaan produceren én een enorm aantal windturbines en/of zonnepanelen om de elektriciteit op te wekken die voor de productie nodig is. Het distributienet is er al, in de vorm van het bestaande aardgasnet. De cv-installatie is in de meeste huizen ook al grotendeels aanwezig. De productie van waterstof zal waarschijnlijk de grootste uitdaging worden.

Waterstof is geen experiment

Kiezen we voor waterstof om mee te stoken en te koken, dan is dat zeker geen sprong in het duister. Waterstof wordt vooral in de industrie al veelvuldig als brandstof gebruikt. In de meeste gevallen is dat waterstof die gemaakt wordt door aardgas te splitsen. De productie ervan is dus nog niet duurzaam, maar als energiedrager heeft waterstof zich al ruimschoots bewezen. We weten wat we eraan hebben.

Wat kunnen we nog meer met waterstof?

Als de productie van waterstof eenmaal op gang komt, zijn de mogelijkheden groot. Zo kan de energie bijvoorbeeld worden gebruikt in brandstofcellen. Een brandstofcel levert op basis van waterstof elektriciteit en warmte aan de woning. Die elektriciteit is onder meer te gebruiken voor elektrische auto's en voor allerlei apparaten in en om het huis.

Gerelateerd
Toekomst is elektrisch

Brandstofcel: wat kan er niet en wat kan er wel?

Lees meer

Is waterstof gevaarlijk?

Waterstof is een brandbaar en explosief gas. Maar dat geldt ook voor aardgas. Bij het installeren van waterstofketels zullen we zeker op de veiligheid moeten letten, zoals we dat nu ook al doen bij het installeren, onderhouden en controleren van cv-ketels op aardgas. Bijkomend voordeel van waterstof: bij de verbranding komt geen koolmonoxide vrij. 

Voor de liefhebbers van scheikunde: waterstof is atoom nummer één

Geen element kom je in ons universum zo vaak tegen als het waterstofatoom. In het scheikundig periodiek systeem is waterstof atoomnummer 1. Waterstofatomen komen overigens niet in een geïsoleerde vorm voor; ze vormen altijd een verbinding met andere atomen. Twee waterstofatomen vormen samen het molecuul diwaterstof en dát bedoelen we wanneer wij het hebben over waterstof.

Wat is de energiebron van de toekomst?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Willem hazenberg 18 maanden geleden

  Gravatar for Willem hazenberg

  In hoogeveen gaat de eerste woonwijk op waterstof. Een aanzienlijk goedkoper alternatief als all- electric oplossing. Gaat om 80 nieuwbouw en 1130 bestaande huizen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Klaas Kuin 18 maanden geleden

  Gravatar for Klaas Kuin

  wat een onzin; waterstof maken kost dubbel de hoeveelheid aan energie dan elektriciteit; dit is slechts een poging van de Shells en gasunies om hun bestaan te rekken. ondertussen maken gelukkig de chinezen batterijen goedkoper. eigen baas in energiegebruik!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Winny van der Stap 18 maanden geleden

  Gravatar for Winny van der Stap

  Klinkt zeker interessant, maar is het dan niet mogelijk dat huishoudens de energie van de zonnepanelen opslaat in waterstof als een soort accu? Voor de energie die je later op een andere manier weer kan gebruiken. Bijvoorbeeld voor de CV in de winter?
  En misschien mogelijk een hybride systeem te maken die als er geen genoeg waterstof wordt gemaakt hij overgaat op elektriciteit??

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Winny van der Stap 18 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste mevrouw Van der Stap,

   Op dit moment wordt er vanuit verschillende kanten gewerkt aan oplossingen voor verwarmen met betrekking tot waterstof. Wij volgen de ontwikkelingen, maar hebben als installateur hier nog geen antwoord op. Pas wanneer systemen geschikt zijn voor grootschalige toepassingen zullen wij deze oplossingen aan onze klanten voorleggen. Vooralsnog bevindt waterstof zich in een ontwikkelende fase.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Hoberau 19 maanden geleden

  Gravatar for Hoberau

  Ik ben bang dat de klimaatmaffia alles eraan zal doen, om dit idee, samen met kernenergie, in de kiem te smoren omdat deze zeloten het CO2 verhaal tot dogma hebben verheven en de overheid, deel van deze zelfde maffia, weer allerlei smoezen heeft om de belastingen op te voeren.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Wim Stevenhagen 19 maanden geleden

  Gravatar for Wim Stevenhagen

  Met PV panelen en muisstille Windside windturbines (0-5dB) zou elk woonhuis in de avond en winter ruim Energie kunnen opwekken. Deze Energie kunnen we lokaal in ons eigen huis opslaan en op afroep weer gebruiken. Dus absoluut niets in het transportnet dumpen, want dit geen net problemen in het Distributie net en vroeg of laat weet de Overheid ons te vinden en gaat dit dan ook met ca. 70% belasten.
  Dus overtollige energie in huis opslaan in Boilers, Accu's, Perslucht, maar natuurlijk ook in H².
  Het zou nu mooi zijn als Feenstra op deze H² opslag zijn systemen kan aansluiten.
  Koken op Waterstof gas, maar ook de CV op H². Ik ben vol geïnteresseerd.
  Meer gegevens over Windenergie, zie: www.windside.com

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jenne 19 maanden geleden

  Gravatar for Jenne

  ik zou met overstappen op waterstof en elektriciteit nog even wachten tot er voldoende kerncentrales zijn om dit mogelijk te maken. Met zonnepanelen en molens komen we er bij lange na niet!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Annemieke 19 maanden geleden

  Gravatar for Annemieke

  Feenstra is wakker geworden. dat doet me genoegen. Dit klinkt toekomst- bestendiger dan het geluid van een van jullie monteurs dat ik nog best een klassieke ( aardgas)ketel aankan schaffen omdat ' het voorlopig allemaal nog niet opgelost is'. Nee, dat hoeft dan ook niet meer, dan moeten we op zoek naar een roeiboot. Hou vol met meedenken ( dat is ook jullie behoud) en fijn als jullie ons als klant op de hoogte blijven houden van jullie bevinding. dank.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jack 19 maanden geleden

  Gravatar for Jack

  Kan ik met waterstof volledig van het net af? Mag ik waterstof ook zelf opslaan in een tank?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Jack 19 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Jack,

   Op dit moment zijn de hoe en wat vragen nog onbekend. Blijf onze berichtgevingen volgen. Wellicht kunt u te zijner tijd deze vragen ook aan uw energieleverancier/netbeheerder stellen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Peter W van den Handel 19 maanden geleden

  Gravatar for Peter W van den Handel

  Al geruime tijd het idee dat dit de beste oplossing voor de toekomst.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jos 19 maanden geleden

  Gravatar for Jos

  Waterstof heeft niet atoomnummer 1 omdat het veel voorkomt.
  De reden dat waterstof atoom nummer 1 heeft gekregen is dat het atoom 1 proton heeft in de kern.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.