Stoken en koken met waterstof

Waterstof: het geheime wapen in de energietransitie

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Frank van Rooijen
  Frank van Rooijen 3 jaren geleden

  Mijn cv-ketel is nog geen twee jaar oud. Kan die worden ingeruild?

  • Gravatar for Frank van Rooijen
   Frank van Rooijen Frank van Rooijen 3 jaren geleden

   Goed te horen dat de transitie nog even duurt maar tzt heb ik nog een vrij nieuwe cv-ketel die dan moet worden vernieuwd. Dat wordt dan toch een duur verhaal. Het zou helpen als de cv-ketel dan wordt 'opgekocht' door Feenstra.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Frank van Rooijen 3 jaren geleden

   Beste meneer Van Rooijen,

   U kunt nog jaren lang genieten van uw cv-ketel. Vanaf 2021 zullen wij deze niet meer los aanbieden, wel in combinatie met het waterzijdig inregelen van de installatie of warmtepomp.
   U kunt nog gewoon gebruik blijven maken van uw cv ketel.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Roland
  Roland 3 jaren geleden

  Lees dit eens en kijk dan nog eens of je bij je mening blijft dat waterstof haalbaar is:
  https://www.wattisduurzaam.nl/15443/energie-beleid/tien-peperdure-misverstanden-over-wondermiddel-waterstof/

 • Gravatar for C. J. Padmos
  C. J. Padmos 3 jaren geleden

  Beter idee dan warmtepompen want die maken veel lawaai. Bovendien veel makkelijker te realiseren dan de andere manieren om van aardgas af te komen. Wacht met verwachtingen op verdere positieve ontwikkelingen

 • Gravatar for Roland
  Roland 3 jaren geleden

  Het verhaal wordt mooi voorgespiegeld en in theorie klopt het misschien nog ook. Maar in de praktijk blijkt altijd dat de praktijk toch net even anders was dan de theorie .
  Net als met warmtepompen geldt dat het niet realistisch is om in één keer om te schakelen van aardgas naar een duurzaam alternatief. Daarbij komt dat waterstofgas op zich niet duurzaam is, het is slechts een energiedrager, zoals ook al in het artikel wordt beschreven: met behulp van VEEL elektriciteit wordt waterstofgas gevormd. Na dat het getransporteerd is kan het worden verbrand in een cv ketel voor warmte of worden verbrand om er weer stroom van te maken. Ik zie twee bezwaren:
  - we hebben nu een gasnetwerk in de grond liggen dat niet zo maar te compartimenteren is. Oftewel, structureel omschakelen moet op grote schaal en in één keer per woonplaats bijvoorbeeld. Daarnaast las ik recent dat er nog de nodige aanpassingen aan het leidingnetwerk nodig zijn om waterstof andere fysische eigenschappen zou hebben.
  - het omzetten van energie kost ook altijd energie (elektriciteit nodig om waterstofgas te maken) en energieverliezen bij het 'verbranden' van waterstofgas om er weer elektriciteit voor bijvoorbeeld auto's van te maken.
  Ik zie het de komende 15 jaar nog niet gebeuren dat we op grote schaal waterstofgas tot in huis hebben. In die tussentijd verwacht ik dat de accutechnologie nog een paar slagen gemaakt zal hebben. Waar de huidige brandstofauto's nog gestart worden met lood-accu's (enig idee hoe vervuilend die dingen zijn bij productie en sloop?), rijden elektrische auto's nu op li-ion of vergelijkbare techniek accu's. Vind je dat een milieuprobleem? Gooi dan direct je smartphone, tablet en laptop in een lade en raak er nooit meer één aan. Daar zit namelijk hetzelfde type accu in. En daar zijn er inmiddels honderden miljoenen van op deze wereld. Nieuwere experimentele technieken voor elektrische auto's werken met supersnelle oplading, vergelijkbaar met het opladen van een condensator. Daarmee verwacht ik, zal het mogelijk zijn om binnen een minuut (of nog sneller) een 'super condensator' op te laden, met een rijbereik van 500km of meer. (Waarom meer als je toch binnen een minuut weer een volle 'tank' hebt).

  Mijn punt: de infrastructuur voor elektrisch rijden is reeds aanwezig. In Nederland beschikken we over ruim 36.000 laadpalen (met meestal 2 'stopcontacten') voor 48.000 elektrische auto's. En elektriciteit ligt tot in elk huis of bedrijf.
  Waterstofgas en aardgas kunnen niet tegelijkertijd door dezelfde leidingen, dus je zult deze eerst aan moeten leggen of per deel van Nederland in één keer om moeten schakelen (hoe haalbaar denk je dat dat is?) Verder is er op dit moment absoluut onvoldoende groene capaciteit om de elektriciteit op te wekken die nodig is om het waterstofgas te kunnen vormen. Als die capaciteit er wel was, zou het gezeur over kolenstroom in Tesla's direct afgelopen kunnen zijn. Heb je trouwens enig idee hoeveel elektriciteit het kost om een liter benzine of diesel te raffineren: 1kWh!! Daar zit de energie om olie uit de grond te halen en te transporteren niet eens bij.
  Terug naar de CV installatie: zolang er in het voormalig oostblok nog bruinkool wordt gestookt in huizen en fabrieken en energiecentrales, hebben we hier in Nederland hele schone aardgas. Die infrastructuur ligt er, werkt naar behoren en zorgt ervoor dat mijn CV-tje werkt. Over naar waterstofgas in huis: dan moet ik de branders van mijn fornuis laten vervangen en mijn CV ketel laten vervangen. Het is nog lang geen Sinterklaas en vanuit de overheid hoef je ook geen bijdrage te verwachten want die verliezen klauwen met geld omdat ze geen eigen aardgas meer kunnen verkopen. Dus..

 • Gravatar for S
  S 3 jaren geleden

  Je zult maar de pech hebben dat een overijverige gemeente je nu al wat anders wil voorschrijven. Ze zijn veel te voorbarig. Nu al van het gas afgaan is veel te voorbarig. Als je met waterstof verwarmt kun je gebruik maken van veel voorzieningen die je nu al hebt. Waterstof verbrandt echter wel kleurloos.

 • Gravatar for Martin
  Martin 3 jaren geleden

  Is (of wordt) het mogelijk om als particulier waterstof te produceren met zelf opgewekte elektriciteit (zonnepanelen) en een daarvoor geschikte installatie die water scheidt in waterstof en zuurstof en de waterstof gecomprimeerd opslaat?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Martin 3 jaren geleden

   Beste Martin,

   Dit is een vraag die ver staat van ons installateur en meer bij een netbeheerder thuishoren. Wij adviseren u contact op te nemen met de netbeheerder of energiebedrijf.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Rene
  Rene 3 jaren geleden

  Leuk stuk om te lezen!

 • Gravatar for Han Bernart
  Han Bernart 3 jaren geleden

  Is het niet mogelijk dat je waterstof in je eigen huis produceert, bv met de stroom van je zonnepanelen (en dan vervolgens opslaat)?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Han Bernart 3 jaren geleden

   Beste meneer Bernart,

   Dit is voor ons als installateur een brug te ver. Wij adviseren u om dit op te nemen met de netwerkbeheerder of het energiebedrijf.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for George
  George 3 jaren geleden

  Waterstof als energiebron: niet milieubelastend, goed vervoerbaar via bestaand netwerk aan pijpleidingen, lijkt het minst belastend voor ‘de burger’ met gewone portemonnee. Probleem van energie voor electrolieze lijkt zeker oplosbaar. Aan de overheid om deze mogelijkheid als heel serieus alternatief te zien

 • Gravatar for J.T. Wenting
  J.T. Wenting 3 jaren geleden

  99.99% van alle waterstof gas wordt geproduceerd via catalyse van aardgas.
  Electrolyse is geen optie aangezien het vreselijk veel energie kost, veel meer dan de verbranding van die waterstof oplevert.

  Totale idioterie om waterstof te gebruiken als een hoofdbron van energie in plaats van aardgas, maar ja, we hebben in dit rotland idioten aan de macht die geen enkel idee hebben waar ze mee bezig zijn.

  • Gravatar for Roland
   Roland J.T. Wenting 3 jaren geleden

   Precies!